Костадинов: Войната тропа на вратата ни, няма ентусиазъм за управление през зимата

Еврозоната също навлиза в рецесия, предупреди лидерът на „Възраждане“

Костадинов: Войната тропа на вратата ни, няма ентусиазъм за управление през зимата

16726 | 25 окт. 2022 | 11:47

В никакъв случай бюджетът не трябва да се формира на базата на теглене на дълг. Това нещо ни вкарва в дългова спирала. Има доста пера, които могат да бъдат преразгледани, в частта на администрацията, за харчовете за самата администрация.


„В никакъв случай бюджетът не трябва да се формира на базата на теглене на дълг. Това нещо ни вкарва в дългова спирала. Има доста пера, които могат да бъдат преразгледани, в частта на администрацията, за харчовете за самата администрация“.

 

Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в интервю за Епицентър.бг.

 

И още: "Ако парламентът откаже свикването на референдум за запазването на българския лев, ще бъдем принудени да обявим национална подписка и да съберем между 200 000 и 400 000 подписа, които ще внесем в парламента и да обсъдим този въпрос на национално ниво"

Ето акценти от интервюто:

- Влизането на България е еврозоната е смърт за българската държава, смърт за българската икономика, смърт за българските публични финанси.

 

- Защо ни е Министерство на спорта? Откакто имаме Министерство на спорта нашите спортни успехи намаляха.

- Министерството на икономиката, съществувайки отделно, на практика е излишно. Какво точно решава министърът на икономиката?


- Ако някой може да ми каже Даниел Лорер какви свърши като министър, ще му бъда много благодарен...

 

- България е унищожавана системно 30 години. България е отвлечена държава.

- Ние буквално водим реагардна битка за оцеляване за остатъците от държавността ни.Ето и самото интервю:

- Господин Костадинов, срещнахте се с управителя на БНБ Димитър Радев? Защо инициирате тази среща? Имате ли сериозни опасения за икономиката или срещата беше фокусирана върху въпроса за еврото, за което знаем, че сте с големи резерви?
- Имаме не само опасения за икономиката на страната, но и за здравето на публичните, пък и за частните финанси. Отделно преди предизборната кампания, която мина преди 20 дни, бяхме заявили ясно и категорично, че след като минат изборите, първият въпрос, който ще поставим на обсъждане в Народното събрание и пред независимо служебния или редовния състав на Министерския съвет ще бъде Планът за въвеждане на еврото от 1-ви януари 2024 г., който беше приет абсолютно незаконно, в разрез със закона. Този план иззе суверенното право на българските граждани да решават сами най-важното нещо в момента за нас, гражданите - дали България ще остане финансово суверенна държава или ще се превърне в поредната анексирана от Европейската Централна Банка икономика.

 

От тази гледна точка, след като мина клетвата на народните представители в сряда, бяхме решили веднага след избора на председател на Народното събрание, той се проточи този избор....Затова в първия ден на новата седмица отидохме при управителя на БНБ Димитър Радев, за да разговаряме с него и да получим отговор на нашите въпроси.


- Удовлетвори ли Ви отговорът на управителя на БНБ?
- Да, удовлетвори ни, защото ние искахме да разговаряме дали БНБ е направила необходимото , което трябваше да направи според графика, който контактната група за въвеждане на еврото беше изготвила, а именно да се изготви един анализ, съвместно с Министерство на финансите, който да показва добрите и лошите страни на еврозоната. Този анализ по думите на Радев е готов, макар че заради изборите не е представен публично и по никакъв начин не е публикуван. Ние поискахме този анализ да бъде публикуван скоро и бързо. Той каза, че не зависи от него, тук като е съпредседател на контактната група заедно с министъра на финансите. Каза също, че има голяма промяна в състава на контактната група и съответно заради това не са го публикували до момента.

 

Поискахме анализа да бъде публикуван максимално бързо и го уведомихме за следващите ходове, които ние от „Възраждане“ ще предприемем. На първо място, започваме консултации с всички останали парламентарни групи за свикване на референдум за въвеждане на еврото. На следващо място го уведомихме, че сме поканили професор Ханке, един от най добрите световни икономисти. В момента търсим контакти с нобеловия лоареат професор Джоузеф Стиглиц. Започваме една голяма публична кампания.

 

Ако парламентът откаже свикването на референдум, ще бъдем принудени да обявим национална подписка и да съберем между 200 хиляди и 400 хиляди подписа, които ще внесем в парламента и да обсъдим този въпрос на национално ниво.


Истината е, че влизането на България е еврозоната е смърт за българската държава, смърт за българската икономика, смърт за българските публични финанси. Всяко едно действие в тази посока обрича българските финанси на много несигурно бъдеще.


- Как ще се развиват контактите Ви с професор Ханке?
- Ние сме пратили покана до него. Той заяви принципната си готовност да дойде. Говорихме с него още преди изборите. След това се разбрахме по време на кампанията, че като минат изборите, ще му пратим покана. Изпратили сме му такава покана. Чакаме да каже кога ще има възможност до България.


- Какви мерки предлага "Възраждане" в подкрепа на икономиката, на бизнеса?
- Ние тези мерки ги предложихме в края на миналата година, когато виждахме какво се задава. Всички мерки бяха свързани с антиинфлационни действия, които сметнахме за необходимо да бъдат въведени преди разгарянето на инфлацията. Предложихме премахването на ДДС за храните на малката потребителска кошница, както за сметките на битовите потребители на ток и вода. Предложихме ново ценообразуване на тока, за да може евтиният ток да остава в България, за битовите и индустриалните потребители, а да продаваме скъпия ток на външни борси като пак ще печелим, но няма да печелим чак толкова много, разбира се.... Но за сметка на това ще облекчим битовите потребители и бизнеса, даже може да говорим за намаляване на тока.

 

Предложихме намаляване на акциза върху горивата, вместо да се правят тези компенсации, които са частични и не навсякъде. Намаляването на акциза е обща мярка, която помага на всеки един потребител. Това не беше прието. Всички тези неща, ако бъдат приети сега, могат да облекчат до някаква степен инфлационния натиск както върху битовите потребители, така и предприемачите. Но вече са много, много закъснели.

 

Истината е, че това, което предложихме щеше да е превантивна мярка, а сега ще е последваща и резултатите няма да са толкова ефикасни, но все пак е по-добре да се предприемат сега, отколкото след два три месеца. Забелязвате ли, че вече говорим за зимата...


- Като за 1997 година?
- Не, още повече зле. Както са говорили пещерните хора, когато са очаквали зимата и са знаели, че не могат да се стоплят, защото в пещерата не е много уютно. Ние в момента сме в същата ситуация. Ние говорим за зимата като за някакво грандиозно предизвикателство. В момента да говорим за зимата като един от четирите сезона ,в момента ние говорим все едно идва някаква война.

 

Междудругото войната тропа на вратата така или иначе.

 От тази гледна точка, никой не знае какво ще се случи в следващите няколко месеца, да не кажа седмици даже. Едно е сигурно обаче импотентният български елит, който представлява една хаотична евроатлантическа тълпа от 213 човека в парламента определено няма никакво автономно политическо мислене и ще прави това, което му кажат неговите господари от американското посолство. Те нямат желание да решат инфлационните проблеми, нямат желанието дори да управляват. Няма някакъв особен ентусиазъм по темата за управлението. По-скоро се емитира дейност, заявява се желание на принципа "много искам, но нямам желание".

 

Единствените, които изявяват желание да управляват сме ние от „Възраждане“ и го казахме в нощта на изборите. Готови сме да вземем третия мандат, готови сме с със състав на кабинет, готови сме да управляваме.

 

- В този смисъл да Ви попитам какво правителство ще предложите-тяснопартийно или експертно, от експерти които подкрепят вашите идеи?
- Нека да не бъркаме политици с експерти. Не е хубаво да се казва тяснопартийно или експертно- това означава, че в партиите няма експерти. Не е задължително фигурите, които са в Министерския съвет да са ярко обозначени политически лица. И аз съм експерт, но имам и своята политическа биография. Има експерти, които нямат своята политическа биография, това не означава, че аз съм по-малко експерт или те по-малко политици. Всеки един човек, който е изградил някакво име в обществото, е политик, независимо дали се явява на избори или не, защото политиката е умението и знанието как да управляваш обществото.

 

Ние ще предложим кабинет от личности, които не са политически фигури, но имат своите пристрастия също като нас по отношение на запазване на българския суверенитет, разширяване на правомощията на българската държава за сметка на правомощията на Европейския съюз и възстановяването на нормалния живот в страната. България има отчаяна нужда от нормализация.


- Кого бихте номинирали за премиер- високоуважавана личност или Вие бихте поели тази отговорност като лидер на „Възраждане“?
- Нека да получим третия мандат, ще разберете веднага.


- Очевидно държавата изпитва дефицит на средства за важни политики, как да се осигурят тези средства- чрез по- ефективна работа на приходните агенции, чрез теглене на дълг. От друга страна, ако ние сме в еврозоната, по-лесно ще получим финансиране?
- Кой каза? Еврозоната също е навлиза в рецесия до някаква степен. И освен това са много сериозни процеси. Това да мантри. Някои казват, че като влезем в еврозоната, ще се повиши кредитния рейтинг на страната. Това с кредитния рейтинг е много изкуствено. Рейтинговите агенции свалиха кредитния рейтинг на Русия до нивото на фалит ...Русия не само не е фалирала, публичните й финанси са в блестящо здраве. Тя иначе нямаше да може да си позволи тази авантюра, която провежда в Украйна вече 8 месеца. С войната в Украйна всички тези агенции буквално се самоунищожиха, защото се видя, че техните оценки са политически, не икономически.

 

Българската икономика е в добро състояние, очевидно публичните й финанси са в добро състояние. Руската рубла се превърна в най- успешно представящата се валута в света за 2022година, а същевременно кредитният рейтинг на Русия е на дъното. Къде е логиката?
В никакъв случай бюджетът не трябва да се формира на базата на теглене на дълг. Това нещо ни вкарва в дългова спирала. Има доста пера, които могат да бъдат преразгледани, в частта на администрацията, за харчовете за самата администрация.


- Трябва ли да се съкрати администрацията според Вас?

- Разбира се, трябва да се съкрати и има много елегантни начини това да стане. Не бива администрацията да се съкращава рязко, защото това веднага натоварва друго перо на бюджета, където са обезщетенията ...хората, които изведнъж ще отидат на борсата. Не бива да се гледа на администрацията отмъстително, в смисъл това е някакъв непроизводителен сектор, който нищо не върши.... Истината, че там има страшно много хора, благодарение на които държавата съществува. Истината е, е има и такива, които не вършат толкова добра идея.

 

В рамките на няколко години администрацията може да бъде съкратена и да се увеличат заплатите на хората и същевременно да паднат разходите за административния сектор. Тоест с един удар три заека. Ние имаме излишни като цяло звена...


- Бъдете по-конкретен!
- Защо ни е Министерство на спорта? Откакто имаме Министерство на спорта нашите спортни успехи намаляха.


- Все пак трябва да има централна структура, която да координира определени процеси...
- Естествено, ще има ...Преди години имаше Държавна агенция по младежта и спорта. Тази агенция се превърна в министерство и мутира в една огромна дървовидна структура, която до такава степен реши проблемите на спорта, че на последната Олимпиада, нямахме нито един златен медал...


- Причините за това вероятно са комплексни...
Трябва да има звено, но е достатъчно да е агенция. Примерно защо трябва да има отделни министерства на икономиката, енергетиката и туризма?


- Тоест да се върнем към предишната структура- енергетиката, икономиката и туризмът бяха обединени в едно министерство....
- САЩ нямат Министерство на икономиката, там имат само Министерство на финансите, а пък са най- силната икономика в света. Какво всъщност решава министърът на икономиката? Замислете се!


- Под шапката на Министерство на икономиката са доста предприятия...
- Това са АЕЦ "Козлодуй", ЕСО, Марица изток две, НЕК..


- Всъщност точно тези предприятия са в холдинга Български енергиен холдинг..
- Тези предприятия са под шапката на енергетиката...няколко ВЕЦ-a останали, ВМЗ Сопот, Авионамс... и тук там някакви миноритарни дялове неразпродадени, които да дават възможност на държавата да назначава хора в управителните съвети.


- Значи ако се стигне до там да правите правителство, ще направите едно мега министерство..
- Министерството на икономиката, съществувайки отделно, на практика е излишно. Какво точно решава министърът на икономиката?


- Все пак бяха предложени някои мерки от страна на Министерство икономиката...доколко са били ефективни е въпрос на анализ...
- Както и да е, това е въпрос на анализ и преценка. Имаме прекалено много държавни институции, които могат да съжителстват както преди мирно и тихо. Истината е, че до голяма степен тези министерства се създават, за да може да се даде на поредния партиен активист да стане министър. Погледнете последното редовно правителство. Там имаше министерство на иновациите и растежа. Ако някой може да ми каже Даниел Лорер какви свърши като министър, е ще му бъда много благодарен...


- Това, което отчете НСИ е че имаме добър икономически растеж, който вероятно ще се понижи с очакваната рецесия...
- Но какъв растеж? Растежът ни винаги горе долу в рамките на инфлацията. И затова стоим и тъпчем на едно място. Вдигаме доходите, но вдигаме и разходите. На практика правим един инфлационен растеж. Заплатите са ни по високи, но и сметките да по високи. Гледах си трудовата книжка и си видях първата заплата, която съм получил през 2002 година, когато ми започна трудовият стаж. Първата ми заплата е 387 лева. А през зимата сметките ни за ток бяха около 40-50лева. И сега съотношението между сметките и доходите сега долу -горе същата работа. Просто числата са различни, съотношението е едно и също.

Ние от 20 години тъпчем на едно място, затова и държавата ни се обезлюдява. Какъв растеж, при условие че ще намалеем с 100 000 души? Коя е тази държава която отбелязва икономически растеж, а населението й намалява? Няма такава.


- Но със сигурност ще признаете е каквито и кардинални мерки и реформи да се предприемат, това няма да има бързи резултати.
- О не, в никакъв случай. Няма как да стане, защото България е унищожавана системно 30 години. България е отвлечена държава.

Ние буквално водим реагардна битка за оцеляване за остатъците от държавността ни.

 

  Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!   

 

 


От категорията

ISW: Кремъл все още не е изяснил кои анексирани територии са руски

Изглежда, че Кремъл все още не е изяснил какви украински територии е анексирала Русия, твърди ISW-Moskva-e-preminala-ot-mashtabni-napadeniya-kam-zashtita-na-silno-ukrepeni-frontovi-linii--tvardyat-zapadni-eksperti_1694428554.jpg

Руски блогъри твърдят, че украинските сили са извършили неуспешни наземни атаки ...

1 окт. 2023 | 13:50

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...-1620807193.jpg

Днес побелелият Васко отново се бори за идеалите си, а комунизмът - онзи, дето ...

30 септ. 2023 | 10:40

Демографката Ела Либанова: Украйна след 10 години с два пъти по-малко украинци

Ела Либанова е директор на Института по демография и социални изследвания към Академията на науките в Киев-Ela-Libanova-e-direktor-na-Instituta-po-demografiya-i-sotsialni-izsledvaniya-kam-Akademiyata-na-naukite-v-Kiev_1696184808.jpg

Според академичката емигриралите милиони украинки няма да се върнат, а ...

1 окт. 2023 | 21:25

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Най-важното

И след чутото от премиера, енергетици и миньори остават на блокадата.

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка, и Хаинбоаз е затворен

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка-Protestirashtite-vtvardiha-tona--zagovoriha-za-efektivta-stachka_1696187037.jpg

"Абсолютно всичко, което каза г-н Денков, ние категорично не сме съгласни. ...

1 окт. 2023 | 22:02

Това, което е било, няма как да продължи, подчертава министърът на фнансите

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции-Asen-Vasilev-kam-minyorite--Profesiyata-vi-e-sas-zatihvashti-funktsii_1696177300.jpg

Проблемът е в това, че има една група политици, които подстрекават, смята ...

1 окт. 2023 | 19:19

Така няма да решим проблемите, обяви премиерът, след като синдикатите не се явиха в МС (ВИДЕО)

Денков към протестиращите: Няма да изтеглим плановете, те не предвиждат затваряне на мини и централи
(Видео)

Николай Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор - не с мегафони, а на масата
Снимка Ладислав Цветков, БТВ-Nikolay-Denkov--Za-da-ima-saglasie--tryabva-da-ima-razgovor---ne-s-megafoni--a-na-masata-Snimka-Ladislav-Tsvetkov--BTV_1696170030.jpg

Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие ...

1 окт. 2023 | 17:17

По време на многбройните си контакти Ердоган нарича Борисов "моят приятел и брат Бойко".

Борисов на ВИП сватба в Истанбул - специален гост на Ердоган

Борисов специален гост на Ердоган -Borisov-spetsialen-gost-na-Erdogan-_1696150444.jpg

Президентът на Турция ожени втория си племенник, а на сватбеното тържество сред ...

1 окт. 2023 | 11:48

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов

Екоминистърът: Политически партии се възползват и разпалват протеста

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов-Prez-2003-g--vleze-v-deystvie-direktivata--koyato-vavede-pazara-na-vaglerodnite-emisii--pripomnya-Yulian-Popov_1696184197.jpg

Заради цената на въглеродните емисии, въглищната електроенергия е много скъпа, ...

1 окт. 2023 | 21:15

60,41 лева/MWh без акциз и ДДС е предложената цена

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври-1641111182.jpg

Цената се дължи на успешно проведения от дружеството търг за доставка на ...

1 окт. 2023 | 14:42

Кандидат-кметът на ГЕРБ - СДС за столицата пусна и забавно клипче "Книга срещу усмивка" (ВИДЕО)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”
(Видео)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”-NOVA-tv-krade-nay-populyarnooto-litse-na-BTV---Anton-Hekimyan_1695457226.jpg

Булевард "Мария Луиза" определено се нуждае от обновяване. Отгоре ще ...

1 окт. 2023 | 17:44

Богатите си купуват закони и благоволение, а бедният човек никой не го чува, подчертава кандидат-кметът за София от БСП

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце-Vanya-Grigorova--Tryabva-da-se-sprat-kontsesiite-v-Sofiya-i-da-se-varnat-v-obshtestveni-ratse_1696180041.jpg

Подкрепям блокадата на миньорите. Опитахме всякакъв начин на диалог, винаги ни ...

1 окт. 2023 | 20:03

Той става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата, става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС-Bezpretsedentno-obedinenie-v-Yakoruda--Nezavisimiyat-kandidat-Mario-Asyov-se-otkaza-ot-nadprevarata--stava-chast-ot-ekipa-na-Mehmed-Vaklyov-ot-DPS_1696173764.jpg

Това се случи днес, когато ДПС откри предизборната си кампания, на която ...

1 окт. 2023 | 18:20