Костадинов: Войната тропа на вратата ни, няма ентусиазъм за управление през зимата

Еврозоната също навлиза в рецесия, предупреди лидерът на „Възраждане“

Костадинов: Войната тропа на вратата ни, няма ентусиазъм за управление през зимата

21837 | 25 окт. 2022 | 11:47

В никакъв случай бюджетът не трябва да се формира на базата на теглене на дълг. Това нещо ни вкарва в дългова спирала. Има доста пера, които могат да бъдат преразгледани, в частта на администрацията, за харчовете за самата администрация.


„В никакъв случай бюджетът не трябва да се формира на базата на теглене на дълг. Това нещо ни вкарва в дългова спирала. Има доста пера, които могат да бъдат преразгледани, в частта на администрацията, за харчовете за самата администрация“.

 

Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в интервю за Епицентър.бг.

 

И още: "Ако парламентът откаже свикването на референдум за запазването на българския лев, ще бъдем принудени да обявим национална подписка и да съберем между 200 000 и 400 000 подписа, които ще внесем в парламента и да обсъдим този въпрос на национално ниво"

Ето акценти от интервюто:

- Влизането на България е еврозоната е смърт за българската държава, смърт за българската икономика, смърт за българските публични финанси.

 

- Защо ни е Министерство на спорта? Откакто имаме Министерство на спорта нашите спортни успехи намаляха.

- Министерството на икономиката, съществувайки отделно, на практика е излишно. Какво точно решава министърът на икономиката?


- Ако някой може да ми каже Даниел Лорер какви свърши като министър, ще му бъда много благодарен...

 

- България е унищожавана системно 30 години. България е отвлечена държава.

- Ние буквално водим реагардна битка за оцеляване за остатъците от държавността ни.Ето и самото интервю:

- Господин Костадинов, срещнахте се с управителя на БНБ Димитър Радев? Защо инициирате тази среща? Имате ли сериозни опасения за икономиката или срещата беше фокусирана върху въпроса за еврото, за което знаем, че сте с големи резерви?
- Имаме не само опасения за икономиката на страната, но и за здравето на публичните, пък и за частните финанси. Отделно преди предизборната кампания, която мина преди 20 дни, бяхме заявили ясно и категорично, че след като минат изборите, първият въпрос, който ще поставим на обсъждане в Народното събрание и пред независимо служебния или редовния състав на Министерския съвет ще бъде Планът за въвеждане на еврото от 1-ви януари 2024 г., който беше приет абсолютно незаконно, в разрез със закона. Този план иззе суверенното право на българските граждани да решават сами най-важното нещо в момента за нас, гражданите - дали България ще остане финансово суверенна държава или ще се превърне в поредната анексирана от Европейската Централна Банка икономика.

 

От тази гледна точка, след като мина клетвата на народните представители в сряда, бяхме решили веднага след избора на председател на Народното събрание, той се проточи този избор....Затова в първия ден на новата седмица отидохме при управителя на БНБ Димитър Радев, за да разговаряме с него и да получим отговор на нашите въпроси.


- Удовлетвори ли Ви отговорът на управителя на БНБ?
- Да, удовлетвори ни, защото ние искахме да разговаряме дали БНБ е направила необходимото , което трябваше да направи според графика, който контактната група за въвеждане на еврото беше изготвила, а именно да се изготви един анализ, съвместно с Министерство на финансите, който да показва добрите и лошите страни на еврозоната. Този анализ по думите на Радев е готов, макар че заради изборите не е представен публично и по никакъв начин не е публикуван. Ние поискахме този анализ да бъде публикуван скоро и бързо. Той каза, че не зависи от него, тук като е съпредседател на контактната група заедно с министъра на финансите. Каза също, че има голяма промяна в състава на контактната група и съответно заради това не са го публикували до момента.

 

Поискахме анализа да бъде публикуван максимално бързо и го уведомихме за следващите ходове, които ние от „Възраждане“ ще предприемем. На първо място, започваме консултации с всички останали парламентарни групи за свикване на референдум за въвеждане на еврото. На следващо място го уведомихме, че сме поканили професор Ханке, един от най добрите световни икономисти. В момента търсим контакти с нобеловия лоареат професор Джоузеф Стиглиц. Започваме една голяма публична кампания.

 

Ако парламентът откаже свикването на референдум, ще бъдем принудени да обявим национална подписка и да съберем между 200 хиляди и 400 хиляди подписа, които ще внесем в парламента и да обсъдим този въпрос на национално ниво.


Истината е, че влизането на България е еврозоната е смърт за българската държава, смърт за българската икономика, смърт за българските публични финанси. Всяко едно действие в тази посока обрича българските финанси на много несигурно бъдеще.


- Как ще се развиват контактите Ви с професор Ханке?
- Ние сме пратили покана до него. Той заяви принципната си готовност да дойде. Говорихме с него още преди изборите. След това се разбрахме по време на кампанията, че като минат изборите, ще му пратим покана. Изпратили сме му такава покана. Чакаме да каже кога ще има възможност до България.


- Какви мерки предлага "Възраждане" в подкрепа на икономиката, на бизнеса?
- Ние тези мерки ги предложихме в края на миналата година, когато виждахме какво се задава. Всички мерки бяха свързани с антиинфлационни действия, които сметнахме за необходимо да бъдат въведени преди разгарянето на инфлацията. Предложихме премахването на ДДС за храните на малката потребителска кошница, както за сметките на битовите потребители на ток и вода. Предложихме ново ценообразуване на тока, за да може евтиният ток да остава в България, за битовите и индустриалните потребители, а да продаваме скъпия ток на външни борси като пак ще печелим, но няма да печелим чак толкова много, разбира се.... Но за сметка на това ще облекчим битовите потребители и бизнеса, даже може да говорим за намаляване на тока.

 

Предложихме намаляване на акциза върху горивата, вместо да се правят тези компенсации, които са частични и не навсякъде. Намаляването на акциза е обща мярка, която помага на всеки един потребител. Това не беше прието. Всички тези неща, ако бъдат приети сега, могат да облекчат до някаква степен инфлационния натиск както върху битовите потребители, така и предприемачите. Но вече са много, много закъснели.

 

Истината е, че това, което предложихме щеше да е превантивна мярка, а сега ще е последваща и резултатите няма да са толкова ефикасни, но все пак е по-добре да се предприемат сега, отколкото след два три месеца. Забелязвате ли, че вече говорим за зимата...


- Като за 1997 година?
- Не, още повече зле. Както са говорили пещерните хора, когато са очаквали зимата и са знаели, че не могат да се стоплят, защото в пещерата не е много уютно. Ние в момента сме в същата ситуация. Ние говорим за зимата като за някакво грандиозно предизвикателство. В момента да говорим за зимата като един от четирите сезона ,в момента ние говорим все едно идва някаква война.

 

Междудругото войната тропа на вратата така или иначе.

 От тази гледна точка, никой не знае какво ще се случи в следващите няколко месеца, да не кажа седмици даже. Едно е сигурно обаче импотентният български елит, който представлява една хаотична евроатлантическа тълпа от 213 човека в парламента определено няма никакво автономно политическо мислене и ще прави това, което му кажат неговите господари от американското посолство. Те нямат желание да решат инфлационните проблеми, нямат желанието дори да управляват. Няма някакъв особен ентусиазъм по темата за управлението. По-скоро се емитира дейност, заявява се желание на принципа "много искам, но нямам желание".

 

Единствените, които изявяват желание да управляват сме ние от „Възраждане“ и го казахме в нощта на изборите. Готови сме да вземем третия мандат, готови сме с със състав на кабинет, готови сме да управляваме.

 

- В този смисъл да Ви попитам какво правителство ще предложите-тяснопартийно или експертно, от експерти които подкрепят вашите идеи?
- Нека да не бъркаме политици с експерти. Не е хубаво да се казва тяснопартийно или експертно- това означава, че в партиите няма експерти. Не е задължително фигурите, които са в Министерския съвет да са ярко обозначени политически лица. И аз съм експерт, но имам и своята политическа биография. Има експерти, които нямат своята политическа биография, това не означава, че аз съм по-малко експерт или те по-малко политици. Всеки един човек, който е изградил някакво име в обществото, е политик, независимо дали се явява на избори или не, защото политиката е умението и знанието как да управляваш обществото.

 

Ние ще предложим кабинет от личности, които не са политически фигури, но имат своите пристрастия също като нас по отношение на запазване на българския суверенитет, разширяване на правомощията на българската държава за сметка на правомощията на Европейския съюз и възстановяването на нормалния живот в страната. България има отчаяна нужда от нормализация.


- Кого бихте номинирали за премиер- високоуважавана личност или Вие бихте поели тази отговорност като лидер на „Възраждане“?
- Нека да получим третия мандат, ще разберете веднага.


- Очевидно държавата изпитва дефицит на средства за важни политики, как да се осигурят тези средства- чрез по- ефективна работа на приходните агенции, чрез теглене на дълг. От друга страна, ако ние сме в еврозоната, по-лесно ще получим финансиране?
- Кой каза? Еврозоната също е навлиза в рецесия до някаква степен. И освен това са много сериозни процеси. Това да мантри. Някои казват, че като влезем в еврозоната, ще се повиши кредитния рейтинг на страната. Това с кредитния рейтинг е много изкуствено. Рейтинговите агенции свалиха кредитния рейтинг на Русия до нивото на фалит ...Русия не само не е фалирала, публичните й финанси са в блестящо здраве. Тя иначе нямаше да може да си позволи тази авантюра, която провежда в Украйна вече 8 месеца. С войната в Украйна всички тези агенции буквално се самоунищожиха, защото се видя, че техните оценки са политически, не икономически.

 

Българската икономика е в добро състояние, очевидно публичните й финанси са в добро състояние. Руската рубла се превърна в най- успешно представящата се валута в света за 2022година, а същевременно кредитният рейтинг на Русия е на дъното. Къде е логиката?
В никакъв случай бюджетът не трябва да се формира на базата на теглене на дълг. Това нещо ни вкарва в дългова спирала. Има доста пера, които могат да бъдат преразгледани, в частта на администрацията, за харчовете за самата администрация.


- Трябва ли да се съкрати администрацията според Вас?

- Разбира се, трябва да се съкрати и има много елегантни начини това да стане. Не бива администрацията да се съкращава рязко, защото това веднага натоварва друго перо на бюджета, където са обезщетенията ...хората, които изведнъж ще отидат на борсата. Не бива да се гледа на администрацията отмъстително, в смисъл това е някакъв непроизводителен сектор, който нищо не върши.... Истината, че там има страшно много хора, благодарение на които държавата съществува. Истината е, е има и такива, които не вършат толкова добра идея.

 

В рамките на няколко години администрацията може да бъде съкратена и да се увеличат заплатите на хората и същевременно да паднат разходите за административния сектор. Тоест с един удар три заека. Ние имаме излишни като цяло звена...


- Бъдете по-конкретен!
- Защо ни е Министерство на спорта? Откакто имаме Министерство на спорта нашите спортни успехи намаляха.


- Все пак трябва да има централна структура, която да координира определени процеси...
- Естествено, ще има ...Преди години имаше Държавна агенция по младежта и спорта. Тази агенция се превърна в министерство и мутира в една огромна дървовидна структура, която до такава степен реши проблемите на спорта, че на последната Олимпиада, нямахме нито един златен медал...


- Причините за това вероятно са комплексни...
Трябва да има звено, но е достатъчно да е агенция. Примерно защо трябва да има отделни министерства на икономиката, енергетиката и туризма?


- Тоест да се върнем към предишната структура- енергетиката, икономиката и туризмът бяха обединени в едно министерство....
- САЩ нямат Министерство на икономиката, там имат само Министерство на финансите, а пък са най- силната икономика в света. Какво всъщност решава министърът на икономиката? Замислете се!


- Под шапката на Министерство на икономиката са доста предприятия...
- Това са АЕЦ "Козлодуй", ЕСО, Марица изток две, НЕК..


- Всъщност точно тези предприятия са в холдинга Български енергиен холдинг..
- Тези предприятия са под шапката на енергетиката...няколко ВЕЦ-a останали, ВМЗ Сопот, Авионамс... и тук там някакви миноритарни дялове неразпродадени, които да дават възможност на държавата да назначава хора в управителните съвети.


- Значи ако се стигне до там да правите правителство, ще направите едно мега министерство..
- Министерството на икономиката, съществувайки отделно, на практика е излишно. Какво точно решава министърът на икономиката?


- Все пак бяха предложени някои мерки от страна на Министерство икономиката...доколко са били ефективни е въпрос на анализ...
- Както и да е, това е въпрос на анализ и преценка. Имаме прекалено много държавни институции, които могат да съжителстват както преди мирно и тихо. Истината е, че до голяма степен тези министерства се създават, за да може да се даде на поредния партиен активист да стане министър. Погледнете последното редовно правителство. Там имаше министерство на иновациите и растежа. Ако някой може да ми каже Даниел Лорер какви свърши като министър, е ще му бъда много благодарен...


- Това, което отчете НСИ е че имаме добър икономически растеж, който вероятно ще се понижи с очакваната рецесия...
- Но какъв растеж? Растежът ни винаги горе долу в рамките на инфлацията. И затова стоим и тъпчем на едно място. Вдигаме доходите, но вдигаме и разходите. На практика правим един инфлационен растеж. Заплатите са ни по високи, но и сметките да по високи. Гледах си трудовата книжка и си видях първата заплата, която съм получил през 2002 година, когато ми започна трудовият стаж. Първата ми заплата е 387 лева. А през зимата сметките ни за ток бяха около 40-50лева. И сега съотношението между сметките и доходите сега долу -горе същата работа. Просто числата са различни, съотношението е едно и също.

Ние от 20 години тъпчем на едно място, затова и държавата ни се обезлюдява. Какъв растеж, при условие че ще намалеем с 100 000 души? Коя е тази държава която отбелязва икономически растеж, а населението й намалява? Няма такава.


- Но със сигурност ще признаете е каквито и кардинални мерки и реформи да се предприемат, това няма да има бързи резултати.
- О не, в никакъв случай. Няма как да стане, защото България е унищожавана системно 30 години. България е отвлечена държава.

Ние буквално водим реагардна битка за оцеляване за остатъците от държавността ни.

 

  Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!   

 

 


Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13