Кадър: ТВ 21

На срещата на върха на Съвета ЕС-Западни Балкани

Ковачевски размаха пръст на Кирил Петков в Брюксел, Скопие отхвърля френското предложение

13441 | 23 юни 2022 | 16:19

Ковачевски постави своите условия - ясна формулировка за македонския език в Преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българите


Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски разпалено се обясни с българския си колега Кирил Петков на днешния Съвет ЕС-Западни Балкани и дори му размаха пръст. Това се вижда на кадри, разпространени от македонската ТВ 21.

Кирил Петков влиза в залата, където се поздравява с присъстващите и в един момент се спира за поздрав с македонския си колега. Ковачевски му обяснява нещо разпалено и в един момент дори размахва назидателно пръст, отбелявза ТВ 21.

В Срещата участват още президентът на Сърбия Александър Вучич и албанският премиер Еди Рама, който по-рано се изказа остро по повод позицията на България, която спъва началото на преговорите на Албания и РС Македония с ЕС.

"Вие сте срам, вие сте позор за ЕС! Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО", обяви албанският премиер по повод на България на влизане на заседанието на Съвета ЕС-Западни Балкани.

А самият Димитър Ковачевски обяви от Брюксел, че френското предложение е абсолютно неприемливо за Скопие.
"Република Северна Македония е почти 18 години кандидат за член на ЕС, а преговорите още не са започнали. Това, което се случва, е сериозен удар върху авторитета на ЕС в региона, губим драгоценно време, с което не разполагаме. Република Северна Македония и Албания, но и регионът не можем да си позволим да тъпчем на едно място, заради една държава-членка, която не успява да се координира и да обезпечи деблокиране на нашия европейски път”, каза Ковачевски, който повтори тезата си, че не бива да се допуска двустранни въпроси да станат мултилатерални.


По думите му светът разпознава Република Северна Македония като държава, която успява чрез диалог да реши горещи и тежки въпроси и с такава нагласа страната е влязла в преговорите с България – „искреност и с желание да бъдат решени отворените въпроси на базата на европейските ценности”.

„С месеци посветихме времето и енергията си за намиране на решение, което ще деблокира процеса за старт на преговорите и за Република Северна Македония и Албания. България от своя страна реши да се върне в миналото и да постави блокада, която за никого не е от полза, освен на трети страни, които ще имат отворен терен да попълнят празнините, които ще се отворят с такива необмислени стъпки, което е изключително важно от геостратегически аспект”, каза Ковачевски.

Той отново повтори условията на Северна Македония:

„Ясна формулировка за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност; Историческите въпроси да не бъдат критерии в преговорната рамка; Преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди началото на процедурата за изменение на конституцията за включване в преамбюла на българите, хърватите и черногорците; Твърди гаранции както от България, така и от Европейския съюз, че България няма да поставя нови искания извън това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и двустранния протокол, който все още не е съгласуван, а всяко решение ще трябва да е консултирано с институциите на Република Северна Македония.”

По думите му в тази си форма предложението на френското председателство не е приемливо и ако до края на юни бъде постигнато разбиране за позициите на Северна Македония, Ковачевски заяви, че страната е подготвена да се включи в разговори, за да може до края на месеца да започне преговори.

Ковачевски се обърна и към гражданите на Република Северна Македония, които посъветва да са спокойни. „Ние направихме всичко, сега на ход е ЕС”, каза той.

Междувременно на заседанието на Съвета на ЕС българският премиер Кирил Петков запозна участниците във форума с вътрешнополитическата ситуация в страната, включително и с дебатите по отношение на предложението на Френското председателство за старт на преговорите за европейско членство на Северна Македония.

Кирил Петков посочи, че в рамките на днешния ден е насрочено заседание на парламентарната комисия по външна политика, която да обсъди въпроса.
Правителството очаква решението на Народното събрание, подчерта министър-председателят.

 Ковачевски размаха пръст на Кирил Петков в Брюксел

Ковачевски постави своите условия - ясна формулировка за македонския език в Преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българите

Ковачевски: Категорично не приемаме френското предложение!

Ковачевски постави своите условия - ясна формулировка за македонския език в Преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българите

От категорията

Кирил Петков: Съставът на кабинета засега остава непроменен.Поведението на Радев е фрапиращо (Видео)
(Видео)

Петков за оръжията: Директен трансфер България - Украйна няма
-1656246092.jpg

Директен трансфер България - Украйна няма, заяви министър-председателят в ...

26 юни 2022 | 13:35

Нинова след Националния съвет: Получихме мандат да водим преговори за кабинет, ако ПП ни поканят
(Видео)

Нинова след Националния съвет: Получихме мандат да водим преговори за кабинет, ако ПП ни поканят-1656254202.png

26 юни 2022 | 17:32

Спират водата временно в някои части на София на 27 юни
(Видео)

Спират водата временно в някои части на София на 27 юни-1590999253.png

Причината е ремонт на довеждащ водопровод по ул. „Производствена“, кв. ...

26 юни 2022 | 16:35

Мая Манолова внася подписка с искания в НС
(Видео)

Мая Манолова внася подписка с искания в НС-1632149846.jpg

Сред тях е вдигане на заплатите с процента на инфлацията - 15,6%, и незабавно ...

26 юни 2022 | 16:11