Кой написа мракобесния закон, с който Промяната ще създава "врагове на народа"?

Текстовете на закона са абсурдни от гледна точка на правото

Новите чекисти! Кой уши байряка на закона, с който Промяната ще създава "врагове на народа"?

12885 | 30 май 2022 | 14:28

Асен Василев издаде, че законът е писан в правосъдното министерство, а във финансовото той е сложил заключителните щрихи. Някои смятат, че едни от авторите е самата министър Надежда Йорданова


Вече пети ден властта крие упорито автора на скандалния закон, побългарен вариант на "Магнитски", който от четвъртък след обяд взириви политическата сцена у нас и скандализира юридическата общност.

Проектът на "Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата", за който първи Епицентър. бг писа, събра еднозначната оценка като "мракобесен" и "фашистки".
Пълзящ фашизъм, обяви ДПС.

Политическа патология, сложи диагнозата ГЕРБ.

 

ЧЕЛЕН УДАР С ПРАВОТО

"Философията му е перверзна. Тя не се вписва нито в нормите на европейската Конвенция за правата на човека и основните свободи, нито в европейските договори, по които България е страна, камо ли в конституционната рамка на нашия Основен закон", заяви в експресния си коментар пред Епицентър.бг конституционалистът проф. Пламен Киров.

"Без безспорни доказателства, събрани в справедлив съдебен процес, а само по подозрения, доноси и след “анализ” от група политически чиновници и ченгета, щели да конфискуват частна собственост, да замразяват финансови активи, да забраняват достъп до държавни институции, до банково обслужване и т.н. По списък. Това е не просто криптофашизъм по образец на нацистката “заповед за предпазен арест”. Това е престъпно мислене на хора с престъпни цели и престъпни намерения", е мнението на друг конституционалист - д-р Борислав Цеков.

Текстовете на закона са абсурдни от гледна точка на правото - всеки един български гражданин може да осъмне със запорирани сметки и имущество, а самият той да бъде обявен за "народен враг".

В закона се предвижда да бъде създаден Междуведомствен национален съвет, оглавяван от министъра на финансите, който да съставя Национални черни списъци с „опасни за държавата лица“.

Имуществото на всеки попаднал в такъв списък ще бъде блокирано без съд и присъда за неопределен период от време, а срещу него ще започва и производство на КПКОНПИ за конфискация на всичко, което притежава.

 

ЧЕРНИ СПИСЪЦИ НА НЕУДОБНИТЕ


Черните списъци ще бъдат съставяни от министъра на финансите или в случая Асен Василев. Самият той призна, че е участвол в подготовката на такъв закон, като е дал "технически бележки как да се случва процесът". И обясни мотивите: "Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и икономиката от зараза от допълнителните санкции, този проблем трябва да бъде овладян".

По думите на Василев правосъдното министерство е предоставило два или три работни варианта за законопроекта, а той е дал "технически бележки как да се случва процесът".

Скандалът около проекта, който от "Продължаваме промяната" се опитват да неглижират, не стихва - срещу него се обявиха както видни юристи и конституционалисти, така и доскорошни партньори на новите управляващи в лицето на Мария Капон и Николай Хаджигенов, които излязоха с гневни постове в социалните мрежи срещу новия закон.

 

Според експерти законът е юридически неграмотен и има за цел единствено да се разправи с неудобните на властта. Общото опасение, което всички те заявяват е, че подобен закон е в разрез с основния закон на страната, тъй като предвижда създаването на извънредни органи.

 

БЛОКИРАНЕ НА ИМУЩЕСТНО БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА

Освен това в самия нормативен акт възможността лицето да се защити пред съда е сведена до почти нула. Причината е, че изрично е записано, че обжалването на вкарването на един човек или дружество в списъка, не спира изпълнението на мракобесните мерки срещу него. Така на практика месеци наред всеки един гражданин на страната може да остане с блокирани банкови карти, сметки и имущество без възможност да се защити пред съда.

Всички юристи сочат като най-тревожен момент седемте хипотези, според които един човек може да попадне в т. нар черен списък.

 В първите шест е посочено, че причина може да бъде „наличието на данни“ за различна незаконна или престъпна дейност.


Това може да бъде дейност, насочена срещу интересите на страната; ползване с престъпни цели на високотехнологични финансови продукти, като разплащания чрез интернет (в т.ч. чрез криптовалути), което създава допълнителни рискове от опити за трансфери на финансов ресурс, генериран от престъпна дейност или извън обхвата на финансовия и фискален контрол; злоупотреби и измами в киберпространството, нанасяни финансови щети на физически и юридически лица и уронващи доверието в дружествата и контролните органи; нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници, в т.ч. чрез интернет сайтове, без надлежно разрешение; опити за трансфер през българската банкова система на финансов ресурс с неустановен/престъпен произход или за инвестиране в икономиката на страната на такива капитали; нередности и злоупотреби при усвояването на средства от ЕС.

Създателят на закона е описал какви може да са тези престъпни деяния, но не е уточнил какво означава „са налице данни“. Според юристи така формулирани текстовете означават, че дори анонимен сигнал без особена конкретика може да прати всеки един в подобен санкционен списък.

Единственият текст, който предвижда започване на производство, след наложена санкция, обаче е още по-притеснителен според юристи. В него е записано, че в списъка може да попадне и човек, спрямо когото са „наложени санкции от компетентните органи на друга държава“. И тъй като никъде не е уточнено за какви санкции става въпрос, нито кои са въпросните компетентни органи, това буквално означава, че ако един човек има наложена глоба от пътната полиция в Гърция например, може да се събуди у нас с блокирано имущество. Тъй като е наложена от „компетентен орган на друга държава“.

В текста дори не е посочено дали има давност на прегрешенията зад граница, нито какво се случва, ако сме си платили глобата, наложена ни в чужбина.

За сметка на това е записано, че „този закон се прилага по отношение на всяко лице – гражданин на Република България, независимо къде се намира, и по отношение на всяко юридическо лице, група или образувание, които са регистрирани или учредени съгласно законодателството на Република България“.

 

За партиите пък е предвидено да остават без субсидия, ако неин учредител или член на управителните й органи е вкаран в списъка.

Законът предвижда да се блокира имуществото и на широк кръг от лица, които са свързани с т. нар „разследвано лице“. В акта буквално се предвижда, че на блокиране на имуществото подлежат всички отговарящи на описанието: „Лицето е съпруга, роднина по права линия - без ограничения, по съребрена линия - до четвърта степен включително, или роднина по сватовство - до трета степен включително с лице, включено в списъка“. Така ако някой бъде вкаран в списъка, за да се издържа, ще трябва да иска пари за храна и лекарства от МС, е записано още в закона.

 

СЪЩО КАТО ЗАКОНИТЕ НА ХИТЛЕР

"Законите на Хитлер от края на 30-те години на миналия век са с такова съдържание, заяви юристката Татяна Дончева. "След края на Втората световна война има някои подобни закони, които да преследват фашистите и техните наследници", поясни тя.

Към самия закон не са приложени нито мотиви, нито финансова обосновка. Предполага се, че чрез акта, управляващите първоначално са се опитали да въведат у нас прилагането на американския закон „Магнитски“, за който ЕС вече категорично заяви, че не може да се прилага в страните от съюза. По тази причина няколко различни състава на Върховния административен съд отказаха да прилагат санкциите, които служебния кабинет и в частност тогавашните министри Асен Василев и Кирил Петков се опитаха да наложат у нас. Още тогава създателите на „Продължаваме промяната“ обявиха, че ще шиканират правото на ЕС и ще напишат собствен закон „Магнитски“.

"Това е фашизоиден начин на мислене. Такъв произвол на изпълнителна власт, която да прави списъци по доноси за лица, на които трябва да бъде отнето или замразено имущество, не е познато в наши дни. Ние сме обявени за демократична страна с пазарна икономика", категорична е Татяна Дончева.

 

АСЕН ВАСИЛЕВ СЛОЖИЛ ЗАКЛЮЧИТЕЛНИТЕ ЩРИХИ НА ЗАКОНА

Асен Василев издаде, че законът е писан в правосъдното министерство, а във финансовото той е сложил заключителните щрихи. Някои смятат, че едни от авторите е самата министър Надежда Йорданова, която е изпълнила поръчката на ДБ да сътвори текст за вкарване на неудобните на властта зад решетките по бързата процедура. Според Дончева този законопроект реално се работи от първото служебно правителство, в което Кирил Петков и Асен Василев са били министри.

 

„Научих от колеги, че вицепремиерът и министър на финансите е участвал в една от работните групи”, обяви в неделя председателят на бюджетната комисия в НС и депутат от „Има такъв народ” Любомир Каримански. По думите му е била сформирана работна група от експерти от БНБ и МВнР, които му потвърдили, че изтеклите текстове били почти едно към едно с обсъжданите в групата. Притеснението на бившия кандидат за управител на БНБ е, че няма подпис на съставител и вносител на този проект.

 

Авторите обаче явно за скъсали с правото, защото продуктът, който са съчинили, е извънредно законодателство. "Ако този законопроект бъде приет, това ще означава, че Министерският съвет действа в условията на делегирано законодателство, което нашата Конституция не позволява. Ако парламентът приеме такъв закон, той практически ще делегира на Министерския съвет да ограничава права на гражданите, което българската Конституция не дава на изпълнителната власт. Чекистите са невинни младенци в сравнение с тези хора, които са написали този законопроект и нормите, които искат да прилагат", категоричен е проф. Киров.

"Подобни текстове изобщо не са били предмет на обсъждане в какъвто и да било политически формат. Това, което се появи като някакви текстове, по никакъв начин не може да бъде подкрепено от "Демократична България" в този вид, посочи Христо Иванов.

По думите му тези текстове създават проблеми с Конституцията, с Европейската конвенция по правата на човека. Ние по никакъв не бихме подкрепили нещо, което създава такъв тип проблеми. В този смисъл ясно и еднозначно трябва да се каже - такъв законопроект няма и няма и да има“, категоричен е Христо Иванов.

И така властта се опитва да си зарови главата в пясъка, криейки се зад неясно формулировки. Истината е, че изтичането на текста на този законопроект в публичното пространство стопира негова реализация в този вид.

 

Проблемът, че изобщо някой в България и то по високите етажи на властта, може да мисли по този начин. Че ще може да създава нови "врагове на народа", че ще заличава демократични норми и европейски принципи на правото.


"Властта е тежка, тя се изразява в отговорност и предвидливост. Дотук не виждам предвидливи хора, виждам папагали, които смятат, че някое посолство ще ги държи на власт", смята Татяна Дончева. Само че този случай е толкова фрапантен и шокиращ нормалното мислене, че никое посолство не би държало на власт нови чекисти.

 


От категорията

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Дахер Ламот: Санкциите на САЩ и ЕС не допускат помощи за Сирия

Дахер Ламот: Санкциите на САЩ и ЕС не допускат помощи за Сирия-Daher-Lamot--Sanktsiite-na-SASht-i-ES-ne-dopuskat-pomoshti-za-Siriya_1675779077.png

Крайно време е европейските лидери вместо само да говорят, за да излъчват ...

7 февр. 2023 | 16:09

The Washington Post: 41% от републиканците в САЩ са съгласни Русия да получи украински територии

41% от републиканците в САЩ са съгласни Русия да получи украински територии-SASht-kam-Ukrayna--Otlozhete-zapochvaneto-na-ofanziva-sreshtu-ruskite-sili--Nyama-da-dadem-tankove-Abrams-_1674247224.jpg

Като цяло подкрепата за каузата на Украйна остава преобладаващо двупартийна. Но ...

7 февр. 2023 | 16:00

Най-важното

Друго дете на 15 месеца бе извадено от руините 31 часа след бедствието в Турция

Чудо! Спасиха 2-месечно бебе изпод развалините 29 часа след фаталните трусове (ВИДЕО, СНИМКИ)

Двумесечно бебе бе спасено от руините в окръг Хатай в Турция Кадър: Туитър-Dvumesechno-bebe-be-spaseno-ot-ruinite-v-okrag-Hatay-v-Turtsiya-Kadar--Tuitar_1675773722.jpg

Над 2100 миньори от държавните турски предприятия са мобилизирани да спасяват ...

7 февр. 2023 | 14:37

Установихме разлики в цените от 20 - 30% и повече, подчерта министър-председателят (ВИДЕО)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда
(Видео)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда-Premierat-Donev--Vavezhda-se-ezhedneven-kontrol-na-tsenite-na-stokite-ot-proizoditelya-do-shtanda_1675771604.jpg

Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Обмисляме да направим сайт и в него да има ...

7 февр. 2023 | 14:00

Президентът проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет

Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1675771543.jpg

Заявените амбиции на РСМ за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата ...

7 февр. 2023 | 14:05

Вече са дерегистрирани 211 туроператори и агенти заради нередовна дейност

Министърът на туризма: КЗП, МВР и НАП започват проверки за нелегални екскурзии

Илин Димитров трябвало да бъде на изложение в Истанбул, но то било отложено-Ilin-Dimitrov-tryabvalo-da-bade-na-izlozhenie-v-Istanbul--no-to-bilo-otlozheno_1675754237.jpg

Министърът на туризма Илин Димитров обяви за приоритет изработването на ...

7 февр. 2023 | 09:14

Времето изтича за спасяването на стотици, които все още са под развалините, Загиналите в Турция и Сирия вече са над 5 000

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни! И няма никой

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни!  И няма никой

Снимка: EPA/ERDEM SAHIN-Adat-na-zemetresenieto--Opustosheni-sme--Bozhe-moy--Spasete-ni--I-nyama-nikoy_1675768177.jpg

Но и започват да се чуват болезнено известните въпроси от голямата трагедия от ...

7 февр. 2023 | 12:16

От страна на РСМ беше ни ударен звучен шамар. От наша страна, освен заучени фрази – нищо!

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Оставете скопяните – всъщност, нашите политически бездарници предадоха България

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Не знам на какво се основаваше оптимизмът на нашите хора за общо отбелязване на годишнината от рождението на Гоце

Коста Стефанов: Бедни ми, бедни министър Демерджиев, защо не остана в София да правиш реформи в МВР

Министър Демерджиев полага венци на гроба на Гоце Делчев заедно със здравния министър-Ministar-Demerdzhiev-polaga-ventsi-na-groba-na-Gotse-Delchev-zaedno-sas-zdravniya-ministar_1675759509.jpg

Беше достатъчно болно и унизително да гледам изолирания ни вътрешен министър в ...

7 февр. 2023 | 10:42

Каква ли радост би изпитало подобно нещо от това, че жена му е загинала с децата. Или децата са загинали с жена му

Христо Стоянов: "Бездарието е фашизъм", господа Максим Генчев и Сашо Морфов!

Христо Стоянов: "Бездарието е фашизъм", господа Максим Генчев и Сашо Морфов!-1585736000.jpg

Но садисти в изкуството май го има само тука. Няма да говоря за художествените ...

7 февр. 2023 | 13:26