Кой написа мракобесния закон, с който Промяната ще създава "врагове на народа"?

Текстовете на закона са абсурдни от гледна точка на правото

Новите чекисти! Кой уши байряка на закона, с който Промяната ще създава "врагове на народа"?

13749 | 30 май 2022 | 14:28

Асен Василев издаде, че законът е писан в правосъдното министерство, а във финансовото той е сложил заключителните щрихи. Някои смятат, че едни от авторите е самата министър Надежда Йорданова


Вече пети ден властта крие упорито автора на скандалния закон, побългарен вариант на "Магнитски", който от четвъртък след обяд взириви политическата сцена у нас и скандализира юридическата общност.

Проектът на "Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата", за който първи Епицентър. бг писа, събра еднозначната оценка като "мракобесен" и "фашистки".
Пълзящ фашизъм, обяви ДПС.

Политическа патология, сложи диагнозата ГЕРБ.

 

ЧЕЛЕН УДАР С ПРАВОТО

"Философията му е перверзна. Тя не се вписва нито в нормите на европейската Конвенция за правата на човека и основните свободи, нито в европейските договори, по които България е страна, камо ли в конституционната рамка на нашия Основен закон", заяви в експресния си коментар пред Епицентър.бг конституционалистът проф. Пламен Киров.

"Без безспорни доказателства, събрани в справедлив съдебен процес, а само по подозрения, доноси и след “анализ” от група политически чиновници и ченгета, щели да конфискуват частна собственост, да замразяват финансови активи, да забраняват достъп до държавни институции, до банково обслужване и т.н. По списък. Това е не просто криптофашизъм по образец на нацистката “заповед за предпазен арест”. Това е престъпно мислене на хора с престъпни цели и престъпни намерения", е мнението на друг конституционалист - д-р Борислав Цеков.

Текстовете на закона са абсурдни от гледна точка на правото - всеки един български гражданин може да осъмне със запорирани сметки и имущество, а самият той да бъде обявен за "народен враг".

В закона се предвижда да бъде създаден Междуведомствен национален съвет, оглавяван от министъра на финансите, който да съставя Национални черни списъци с „опасни за държавата лица“.

Имуществото на всеки попаднал в такъв списък ще бъде блокирано без съд и присъда за неопределен период от време, а срещу него ще започва и производство на КПКОНПИ за конфискация на всичко, което притежава.

 

ЧЕРНИ СПИСЪЦИ НА НЕУДОБНИТЕ


Черните списъци ще бъдат съставяни от министъра на финансите или в случая Асен Василев. Самият той призна, че е участвол в подготовката на такъв закон, като е дал "технически бележки как да се случва процесът". И обясни мотивите: "Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и икономиката от зараза от допълнителните санкции, този проблем трябва да бъде овладян".

По думите на Василев правосъдното министерство е предоставило два или три работни варианта за законопроекта, а той е дал "технически бележки как да се случва процесът".

Скандалът около проекта, който от "Продължаваме промяната" се опитват да неглижират, не стихва - срещу него се обявиха както видни юристи и конституционалисти, така и доскорошни партньори на новите управляващи в лицето на Мария Капон и Николай Хаджигенов, които излязоха с гневни постове в социалните мрежи срещу новия закон.

 

Според експерти законът е юридически неграмотен и има за цел единствено да се разправи с неудобните на властта. Общото опасение, което всички те заявяват е, че подобен закон е в разрез с основния закон на страната, тъй като предвижда създаването на извънредни органи.

 

БЛОКИРАНЕ НА ИМУЩЕСТНО БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА

Освен това в самия нормативен акт възможността лицето да се защити пред съда е сведена до почти нула. Причината е, че изрично е записано, че обжалването на вкарването на един човек или дружество в списъка, не спира изпълнението на мракобесните мерки срещу него. Така на практика месеци наред всеки един гражданин на страната може да остане с блокирани банкови карти, сметки и имущество без възможност да се защити пред съда.

Всички юристи сочат като най-тревожен момент седемте хипотези, според които един човек може да попадне в т. нар черен списък.

 В първите шест е посочено, че причина може да бъде „наличието на данни“ за различна незаконна или престъпна дейност.


Това може да бъде дейност, насочена срещу интересите на страната; ползване с престъпни цели на високотехнологични финансови продукти, като разплащания чрез интернет (в т.ч. чрез криптовалути), което създава допълнителни рискове от опити за трансфери на финансов ресурс, генериран от престъпна дейност или извън обхвата на финансовия и фискален контрол; злоупотреби и измами в киберпространството, нанасяни финансови щети на физически и юридически лица и уронващи доверието в дружествата и контролните органи; нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници, в т.ч. чрез интернет сайтове, без надлежно разрешение; опити за трансфер през българската банкова система на финансов ресурс с неустановен/престъпен произход или за инвестиране в икономиката на страната на такива капитали; нередности и злоупотреби при усвояването на средства от ЕС.

Създателят на закона е описал какви може да са тези престъпни деяния, но не е уточнил какво означава „са налице данни“. Според юристи така формулирани текстовете означават, че дори анонимен сигнал без особена конкретика може да прати всеки един в подобен санкционен списък.

Единственият текст, който предвижда започване на производство, след наложена санкция, обаче е още по-притеснителен според юристи. В него е записано, че в списъка може да попадне и човек, спрямо когото са „наложени санкции от компетентните органи на друга държава“. И тъй като никъде не е уточнено за какви санкции става въпрос, нито кои са въпросните компетентни органи, това буквално означава, че ако един човек има наложена глоба от пътната полиция в Гърция например, може да се събуди у нас с блокирано имущество. Тъй като е наложена от „компетентен орган на друга държава“.

В текста дори не е посочено дали има давност на прегрешенията зад граница, нито какво се случва, ако сме си платили глобата, наложена ни в чужбина.

За сметка на това е записано, че „този закон се прилага по отношение на всяко лице – гражданин на Република България, независимо къде се намира, и по отношение на всяко юридическо лице, група или образувание, които са регистрирани или учредени съгласно законодателството на Република България“.

 

За партиите пък е предвидено да остават без субсидия, ако неин учредител или член на управителните й органи е вкаран в списъка.

Законът предвижда да се блокира имуществото и на широк кръг от лица, които са свързани с т. нар „разследвано лице“. В акта буквално се предвижда, че на блокиране на имуществото подлежат всички отговарящи на описанието: „Лицето е съпруга, роднина по права линия - без ограничения, по съребрена линия - до четвърта степен включително, или роднина по сватовство - до трета степен включително с лице, включено в списъка“. Така ако някой бъде вкаран в списъка, за да се издържа, ще трябва да иска пари за храна и лекарства от МС, е записано още в закона.

 

СЪЩО КАТО ЗАКОНИТЕ НА ХИТЛЕР

"Законите на Хитлер от края на 30-те години на миналия век са с такова съдържание, заяви юристката Татяна Дончева. "След края на Втората световна война има някои подобни закони, които да преследват фашистите и техните наследници", поясни тя.

Към самия закон не са приложени нито мотиви, нито финансова обосновка. Предполага се, че чрез акта, управляващите първоначално са се опитали да въведат у нас прилагането на американския закон „Магнитски“, за който ЕС вече категорично заяви, че не може да се прилага в страните от съюза. По тази причина няколко различни състава на Върховния административен съд отказаха да прилагат санкциите, които служебния кабинет и в частност тогавашните министри Асен Василев и Кирил Петков се опитаха да наложат у нас. Още тогава създателите на „Продължаваме промяната“ обявиха, че ще шиканират правото на ЕС и ще напишат собствен закон „Магнитски“.

"Това е фашизоиден начин на мислене. Такъв произвол на изпълнителна власт, която да прави списъци по доноси за лица, на които трябва да бъде отнето или замразено имущество, не е познато в наши дни. Ние сме обявени за демократична страна с пазарна икономика", категорична е Татяна Дончева.

 

АСЕН ВАСИЛЕВ СЛОЖИЛ ЗАКЛЮЧИТЕЛНИТЕ ЩРИХИ НА ЗАКОНА

Асен Василев издаде, че законът е писан в правосъдното министерство, а във финансовото той е сложил заключителните щрихи. Някои смятат, че едни от авторите е самата министър Надежда Йорданова, която е изпълнила поръчката на ДБ да сътвори текст за вкарване на неудобните на властта зад решетките по бързата процедура. Според Дончева този законопроект реално се работи от първото служебно правителство, в което Кирил Петков и Асен Василев са били министри.

 

„Научих от колеги, че вицепремиерът и министър на финансите е участвал в една от работните групи”, обяви в неделя председателят на бюджетната комисия в НС и депутат от „Има такъв народ” Любомир Каримански. По думите му е била сформирана работна група от експерти от БНБ и МВнР, които му потвърдили, че изтеклите текстове били почти едно към едно с обсъжданите в групата. Притеснението на бившия кандидат за управител на БНБ е, че няма подпис на съставител и вносител на този проект.

 

Авторите обаче явно за скъсали с правото, защото продуктът, който са съчинили, е извънредно законодателство. "Ако този законопроект бъде приет, това ще означава, че Министерският съвет действа в условията на делегирано законодателство, което нашата Конституция не позволява. Ако парламентът приеме такъв закон, той практически ще делегира на Министерския съвет да ограничава права на гражданите, което българската Конституция не дава на изпълнителната власт. Чекистите са невинни младенци в сравнение с тези хора, които са написали този законопроект и нормите, които искат да прилагат", категоричен е проф. Киров.

"Подобни текстове изобщо не са били предмет на обсъждане в какъвто и да било политически формат. Това, което се появи като някакви текстове, по никакъв начин не може да бъде подкрепено от "Демократична България" в този вид, посочи Христо Иванов.

По думите му тези текстове създават проблеми с Конституцията, с Европейската конвенция по правата на човека. Ние по никакъв не бихме подкрепили нещо, което създава такъв тип проблеми. В този смисъл ясно и еднозначно трябва да се каже - такъв законопроект няма и няма и да има“, категоричен е Христо Иванов.

И така властта се опитва да си зарови главата в пясъка, криейки се зад неясно формулировки. Истината е, че изтичането на текста на този законопроект в публичното пространство стопира негова реализация в този вид.

 

Проблемът, че изобщо някой в България и то по високите етажи на властта, може да мисли по този начин. Че ще може да създава нови "врагове на народа", че ще заличава демократични норми и европейски принципи на правото.


"Властта е тежка, тя се изразява в отговорност и предвидливост. Дотук не виждам предвидливи хора, виждам папагали, които смятат, че някое посолство ще ги държи на власт", смята Татяна Дончева. Само че този случай е толкова фрапантен и шокиращ нормалното мислене, че никое посолство не би държало на власт нови чекисти.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Голям коледен концерт на фондация "Нашият дом е България" събира средства за православно училище

Голям коледен концерт на фондация "Нашият дом е България" събира средства за православно училище-Golyam-koleden-kontsert-na-fondatsiya--Nashiyat-dom-e-Balgariya--sabira-sredstva-za-pravoslavno-uchilishte_1702220880.jpg

Свещените текстове от Библията ще бъдат четени и пресъздавани от актьорите ...

10 дек. 2023 | 17:07

Най-важното

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с критично ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Конфликтите са симптом, не са причината правителството да изглежда слабо, каза той

Тома Биков: В ГЕРБ никога не е обсъждана идея Борисов да бъде премиер при ротацията

Тома Биков: В ГЕРБ никога не е обсъждана идея Борисов да бъде премиер при ротацията-Toma-Bikov--V-GERB-nikoga-ne-e-obsazhdana-ideya-Borisov-da-bade-premier-pri-rotatsiyata_1702198160.jpg

По думите на Биков управлението се осъществява от коалиция, но не е осъществена ...

10 дек. 2023 | 10:49

Ако всичко е разписано, скандалите ще се решават по споразумение и няма да са толкова публични

Диана Дамянова: Пеевски е незаобиколим фактор, Борисов изживя своя катарзис, ПП-ДБ са "изнасилени"

Диана Дамянова: Пеевски е незаобиколим фактор и ще продължи да бъде, ПП-ДБ са "изнасилени"-Diana-Damyanova--Balgariya-ima-mnogo-golyam-politicheski-igrach---Delyan-Peevski_1700722929.jpg

Според Дамянова Бойко Борисов пък е изживял своя катарзис при протестите през ...

10 дек. 2023 | 12:32

Нито може да се сяда на нея, нито е арт инсталация, обикновен нашенски прогресивен булшит, написа Милана Фучеджиева

Странни талпи препречват тротоар в София! Граждани: Това коледна украса ли е или нова арт-инсталация

Странни талпи препречват тротоар в столицата! Граждани: Това коледна украса ли е или нова арт-инсталация-Stranni-talpi-preprechvat-trotoar-v-stolitsata--Grazhdani--Tova-koledna-ukrasa-li-e-ili-nova-art-instalatsiya_1702218052.jpg

За новата "арт"-инсталация сигнализираха потребители в социалната ...

10 дек. 2023 | 16:20

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21