12 юли 1991 г. Седмото Велико народно събрание е приело новата Конституция на Република България. Неговият доайен - Йосиф Петров, отваря по случая бутилка шампанско.

Кой прави политически новини у нас

17557 | 6 апр. 2015 | 14:19

През 1990-а всеки автобус беше един „малък парламент“


Преди 1989 г. нещата бяха ясни - имаше само един център за политическо говорене. Нещо повече - този център се състоеше от един човек - другаря Живков. Даже и някой друг да посмееше да се изкаже, неизменно започваше с „както казва др. Живков“.

 

А в парламента след всяко гласуване председателят му бай Станко беше известен с лафа „противвъздържалисеняма“. За съдебната система (не власт, а подвластна) пък въобще да не говорим.

 

За медиите - също. Както казваше Станислав Стратиев, те си бяха досущ като сиамски близнаци.

 

Но избухна демокрацията. И центърът на „политическото говорене“ започна да се настанява в нови ниши.

 

За кратко - в парламентарната. Скатавахме се от работа, за да чуваме приятното за непривикналото ни ухо „всички съгрешихме и вкупом непотребни станахме“.

 

После дойде времето на кръглата маса. Нямаше я вече „партията ръководител“, парламентът се обезличи (и унижи), а всички се бяхме втренчили по телевизори и транзистори в заседанията на кръглата маса. Защото политическите новини се раждаха тъкмо там, в зала №6 на НДК.

 

Бих предложил сега, 25 години по-късно, на входа на залата да се сложи плакет: „Тук през януари - май 1990 година се проведоха...“ и т.н. Сега вероятно мнозина от неодемократите – протестъри, набързо пребоядисали се тапетни демократи или обикновени лумпени от платеното гражданско общество, ще оспорват нейното значение.

 

Но именно от нея българинът получи (и научи) най-важните новини, свързани с надеждите му за „светло демократично бъдеще“ след „мрачното комунистическо минало“.

 

Видя например, че и в България имало опозиция, която да се опъне на властта.

 

Видя и че всъщност „властта“ не е чак толкова страховита, след като се огъва (и отстъпва) пред натиска на новите демократи.

 

Видя също, че

 

медиите може да бъдат и обективни

 

(а не подчинени). Или както казва Робърт Дал, да са носители на „алтернативни източници на информация“. И да станат реално „четвъртата власт“ на прохождащата ни демокрация.

 

През юли 1990 г. като „производител“ на политически новини кръглата маса беше изместена от (или по-скоро успешно вместена във) Великото народно събрание, в което участвах и аз.

 

Нямаше ги още сегашните депутатски луксове и богатства, та се прибирах от работа с градския транспорт. И там констатирах, че автобус 306 (от университета до „Младостите“) също се е превърнал в „работилница“ за политически новини.

 

Всъщност всеки автобус си беше един „малък парламент“, както е модерно да се казва сега. Кой не чул, кой недоразбрал, обаче всеки със свое категорично мнение. Поради което понякога се стигаше и до несъвсем леки физически сблъсъци...

 

Казвам го с тъга - сега констатирам, че пътуващите са повече омърлушени, обезверени, а понякога и освирепели, но далеч не и политически ангажирани. Преход...

 

А иначе във „великия парламент“ катадневно се творяха политически новини. Когато например се състоя гладната стачка на Г-39, основна тема стана състоянието на урината на един или друг недохранен, или точно в коя баничарница Елка Константинова е нарушила правилата на глада.

 

А когато на 12 юли 1991 г. приехме новия основен закон, по улици и площади излезе „хиляди, маса народ“ с лозунга „Комунистическа конституция = социалистическа проституция“. Питах един от протестиращите какво го дразни в конституцията. Отговори „не съм я чел, ама така казват във вестниците“. Това е то силата на четвъртата власт, доколкото третата, съдебната, още се спотайваше, а втората, изпълнителната, само призоваваше по примера на „за Бога, братя, не купувайте“ (февруари 1991-ва)...

 

После обаче, когато сините болшевики прочистиха из основи „нетехните“ прокурори, съдии и следователи, като „политически новинар“

 

започна да се изявява и третата власт

 

Бай Иван Татарчев съобщаваше за чували, в които ще донася престъпници, и това беше новата радостна политическа новина за ушите и сърцата на демократите. Друг е въпросът, че чувалите така и не влязоха в употреба.

 

През 1992 г., след като сините не само казваха, а и взеха да си вярват, че са победили „с малко, но завинаги“, се появи обаче и още един силен център на политически новини - президентът Желев. И остана такъв от прословутите „Боянски ливади“ (август 1992-ра) поне до смехотворната стачка на един „гладуващ до смърт“, но иначе безсмъртен поет, както и до срамното горене на „Фашизмът“ под прозорците на президентския кабинет.

 

След това пък дойдоха времената на „чорбаджиите изедници“ на Виденов. Радост за народа! Той стриктно следва принципа на Вуте - че е по-важно не неговата чинийка да е пълна, колкото на Нане да е празна. И така се пръкна и поредната политическа новина - „гущерите“, т.е. чорбаджиите, „да си отрежат опашките“. И целокупното население с трепет гледаше как те сменят анцузите с двуредни сака.

 

В началото на 1997 г.

 

улицата иззе инициативата

 

за политическите новини. Естествено, в нашенския й вариант – разрушението като „новина“. На това сме царе.

 

После дойде времето на Костов. Центърът на политическото говорене се премести в Министерския съвет. Президентството поизчезна от тази роля, а в парламента „дружинната“ просто свеждаше до знанието на простолюдието какво е рекъл Онзи от своя Олимп на „Дондуков“ 1. И абсолютното мнозинство на простолюдието просто потвърждаваше колко е прав Командира. А той винаги беше прав...

 

Но ето, Симеон пристигна! И така ошашави народонаселението с новината си за „800-те дни“, че то направо се стресна, трогна, очарова и... седна да чака да го оправят.

 

Верен обаче на фамилните традиции да бъде не роб на думите, а господар на мълчанието, Симеон премълча другата, далеч по-важната новина, която произведе - че отнесе веднъж и завинаги от политическата сцена двуполюсния модел, функционирал десетилетие по системата „сини срещу червени“. Казано на любимия на сегашния премиер футболен език, появи се „Лудогорец“, който прекъсна биполярния монопол на „Левски“ и ЦСКА.

 

Друго едно нещо обаче като че ли българинът първоначално не усети - че се появи и още един център за производство на политически новини. Трябваше да минат години, за да чуе за „обръчите от фирми“ и за онзи, който „раздава баницата“, и да схване, че този център (ДПС) така се е вкопал в държавата, че май няма изкореняване, както казва самият Доган.

 

И така, докато на „Дондуков“ 1 не се появи Борисов 1 (прескачам Станишев, защото неговото управление досущ ми прилича на безвремието на Брежнев, пък и новините наистина се правеха в боянските сараи, той просто ги следваше).

 

Бойко 1 продължи линията Живков - Костов „Държавата - това съм аз“ (изречено първо от всевластния френски крал от XVIII век Луи XIV - б.р.). Само дето през 2009-2013 г. новините бяха доста еднообразни - магистрали-спортни залилентички. Още се колебая кое е повече като дължина в километри – изградените магистрали или прерязаните лентички...

 

Е, имаше плах опит като новинарски политически център да се изяви и президентството. Обаче от тържествено провъзгласения от него „голям енергиен шлем“ май останахме „голямо енергийно капо“...

 

През 2013 и особено през 2014 г. центърът на политическите новини отново се премести на улицата. Всъщност най-важната от тях беше, че и България преживя своята „цветна революция“. За щастие безкръвна. Но иначе доста унизителна и за официалната власт, и за населението като цяло. „Красивите и умни“ Цона, Гено и компания всъщност се оказаха добри (и добре платени) изпълнители на сценарий, писан отвъд Океана. В резултат България окончателно загуби националния си суверенитет и доброволно придоби статут на колония.

 

През октомври 2014 г., сякаш интуитивно усещайки какво става,

 

избирателят реши да създаде няколко „центъра“

 

за политически новини. С което към момента сме в етапа на „разноговор“. Едно ни „нашепват“ външните фактори.

 

Друго ни поднася правителството „Борисов 2“. Още повече че „новият Бойко“ - либерал и шегаджия, създаде атмосфера за „министерски полицентризъм“ - всяко ведомство да си произвежда собствени политически новини.

 

Трети център се оформи около Реформаторския блок. Там пък се породи друго чудо - „вътрешноблоков“ разноговор. В смисъл, че уж е блок, ама май е на парчета...

 

Четвърти прелюбопитен по характер център създадоха ДПС и патриотите. Около ДПС - припомнянето за етническия мир. Откъм патриота Симеонов - непрестанното говорене за „човекоподобните“... Сблъсъкът на тези аргументи като че ли заформи двойка...

 

За пети „независим“ център се опитва да се представи, макар и засега отчайващо слабо, „Дондуков“ 2, президентският щаб. Там голямата новина, че държавният глава няма да отиде на 9 май в Москва, май изненада само него...

 

Добавете като неизчерпаем напоследък източник на политически новини и прокуратурата. Както и вече бившият собственик на КТБ, който периодично вещае срутващи държавата разкрития.

 

Честно казано, май се уморих от политически новини. И лека-полека започвам да намразвам всичките „центрове“ на правенето им. Сигурно и те го осъзнават, щом се заканват да ме накарат да гласувам задължително...


Еврохолд

От категорията

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне-Politico--Sporazumenieto-mezhdu-SASht-i-Ukrayna-nyama-da-prodalzhi-i-deset-mesetsa--ako-Tramp-se-zavarne_1718358110.jpg

Пактът не задължава Съединените щати да изпратят войски в Украйна и да я ...

14 юни 2024 | 12:38

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор-1599315950.jpg

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност. Същевременно ...

13 юни 2024 | 09:09

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

Най-важното

Не всички депутати, избрани от два района, са обявили от кой от тях влизат в Народното събрание

Кои са новите 240 народни представители (пълен списък)

Ясен е списъкът на новите депутати-Plenarna-zala_1718288345.jpg

Централната избирателна комисия обяви окончателно мандатите за депутатските ...

14 юни 2024 | 16:13

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Те разполагат с много пари и трябва да се провери откъде идват, смята той

Проф. Николай Радулов: Срам ме е, че гарантирах за Николай Марков, "Величие" е пълна с измамници
(Видео)

Проф. Николай Радулов-Prof--Nikolay-Radulov_1718368411.jpg

Експертът по национална сигурност заяви, че има информация за полицейски ...

14 юни 2024 | 15:33

БСП има нужда от диалогичен лидер, който да обедини лявото, категоричен е председателят на Младежкото обединение

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

По думите му трябва да има много ясен разговор за лявото

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ-Aleksandar-Simov--PP-i-DB-napraviha-Boyko-Borisov-da-izglezhda-razumen-politik_1683476123.png

Този вот е катастрофален. Даже катастрофален не е точно. Това е историческото ...

14 юни 2024 | 15:22

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42