12 юли 1991 г. Седмото Велико народно събрание е приело новата Конституция на Република България. Неговият доайен - Йосиф Петров, отваря по случая бутилка шампанско.

Кой прави политически новини у нас

13648 | 6 апр. 2015 | 14:19

През 1990-а всеки автобус беше един „малък парламент“


Преди 1989 г. нещата бяха ясни - имаше само един център за политическо говорене. Нещо повече - този център се състоеше от един човек - другаря Живков. Даже и някой друг да посмееше да се изкаже, неизменно започваше с „както казва др. Живков“.

 

А в парламента след всяко гласуване председателят му бай Станко беше известен с лафа „противвъздържалисеняма“. За съдебната система (не власт, а подвластна) пък въобще да не говорим.

 

За медиите - също. Както казваше Станислав Стратиев, те си бяха досущ като сиамски близнаци.

 

Но избухна демокрацията. И центърът на „политическото говорене“ започна да се настанява в нови ниши.

 

За кратко - в парламентарната. Скатавахме се от работа, за да чуваме приятното за непривикналото ни ухо „всички съгрешихме и вкупом непотребни станахме“.

 

После дойде времето на кръглата маса. Нямаше я вече „партията ръководител“, парламентът се обезличи (и унижи), а всички се бяхме втренчили по телевизори и транзистори в заседанията на кръглата маса. Защото политическите новини се раждаха тъкмо там, в зала №6 на НДК.

 

Бих предложил сега, 25 години по-късно, на входа на залата да се сложи плакет: „Тук през януари - май 1990 година се проведоха...“ и т.н. Сега вероятно мнозина от неодемократите – протестъри, набързо пребоядисали се тапетни демократи или обикновени лумпени от платеното гражданско общество, ще оспорват нейното значение.

 

Но именно от нея българинът получи (и научи) най-важните новини, свързани с надеждите му за „светло демократично бъдеще“ след „мрачното комунистическо минало“.

 

Видя например, че и в България имало опозиция, която да се опъне на властта.

 

Видя и че всъщност „властта“ не е чак толкова страховита, след като се огъва (и отстъпва) пред натиска на новите демократи.

 

Видя също, че

 

медиите може да бъдат и обективни

 

(а не подчинени). Или както казва Робърт Дал, да са носители на „алтернативни източници на информация“. И да станат реално „четвъртата власт“ на прохождащата ни демокрация.

 

През юли 1990 г. като „производител“ на политически новини кръглата маса беше изместена от (или по-скоро успешно вместена във) Великото народно събрание, в което участвах и аз.

 

Нямаше ги още сегашните депутатски луксове и богатства, та се прибирах от работа с градския транспорт. И там констатирах, че автобус 306 (от университета до „Младостите“) също се е превърнал в „работилница“ за политически новини.

 

Всъщност всеки автобус си беше един „малък парламент“, както е модерно да се казва сега. Кой не чул, кой недоразбрал, обаче всеки със свое категорично мнение. Поради което понякога се стигаше и до несъвсем леки физически сблъсъци...

 

Казвам го с тъга - сега констатирам, че пътуващите са повече омърлушени, обезверени, а понякога и освирепели, но далеч не и политически ангажирани. Преход...

 

А иначе във „великия парламент“ катадневно се творяха политически новини. Когато например се състоя гладната стачка на Г-39, основна тема стана състоянието на урината на един или друг недохранен, или точно в коя баничарница Елка Константинова е нарушила правилата на глада.

 

А когато на 12 юли 1991 г. приехме новия основен закон, по улици и площади излезе „хиляди, маса народ“ с лозунга „Комунистическа конституция = социалистическа проституция“. Питах един от протестиращите какво го дразни в конституцията. Отговори „не съм я чел, ама така казват във вестниците“. Това е то силата на четвъртата власт, доколкото третата, съдебната, още се спотайваше, а втората, изпълнителната, само призоваваше по примера на „за Бога, братя, не купувайте“ (февруари 1991-ва)...

 

После обаче, когато сините болшевики прочистиха из основи „нетехните“ прокурори, съдии и следователи, като „политически новинар“

 

започна да се изявява и третата власт

 

Бай Иван Татарчев съобщаваше за чували, в които ще донася престъпници, и това беше новата радостна политическа новина за ушите и сърцата на демократите. Друг е въпросът, че чувалите така и не влязоха в употреба.

 

През 1992 г., след като сините не само казваха, а и взеха да си вярват, че са победили „с малко, но завинаги“, се появи обаче и още един силен център на политически новини - президентът Желев. И остана такъв от прословутите „Боянски ливади“ (август 1992-ра) поне до смехотворната стачка на един „гладуващ до смърт“, но иначе безсмъртен поет, както и до срамното горене на „Фашизмът“ под прозорците на президентския кабинет.

 

След това пък дойдоха времената на „чорбаджиите изедници“ на Виденов. Радост за народа! Той стриктно следва принципа на Вуте - че е по-важно не неговата чинийка да е пълна, колкото на Нане да е празна. И така се пръкна и поредната политическа новина - „гущерите“, т.е. чорбаджиите, „да си отрежат опашките“. И целокупното население с трепет гледаше как те сменят анцузите с двуредни сака.

 

В началото на 1997 г.

 

улицата иззе инициативата

 

за политическите новини. Естествено, в нашенския й вариант – разрушението като „новина“. На това сме царе.

 

После дойде времето на Костов. Центърът на политическото говорене се премести в Министерския съвет. Президентството поизчезна от тази роля, а в парламента „дружинната“ просто свеждаше до знанието на простолюдието какво е рекъл Онзи от своя Олимп на „Дондуков“ 1. И абсолютното мнозинство на простолюдието просто потвърждаваше колко е прав Командира. А той винаги беше прав...

 

Но ето, Симеон пристигна! И така ошашави народонаселението с новината си за „800-те дни“, че то направо се стресна, трогна, очарова и... седна да чака да го оправят.

 

Верен обаче на фамилните традиции да бъде не роб на думите, а господар на мълчанието, Симеон премълча другата, далеч по-важната новина, която произведе - че отнесе веднъж и завинаги от политическата сцена двуполюсния модел, функционирал десетилетие по системата „сини срещу червени“. Казано на любимия на сегашния премиер футболен език, появи се „Лудогорец“, който прекъсна биполярния монопол на „Левски“ и ЦСКА.

 

Друго едно нещо обаче като че ли българинът първоначално не усети - че се появи и още един център за производство на политически новини. Трябваше да минат години, за да чуе за „обръчите от фирми“ и за онзи, който „раздава баницата“, и да схване, че този център (ДПС) така се е вкопал в държавата, че май няма изкореняване, както казва самият Доган.

 

И така, докато на „Дондуков“ 1 не се появи Борисов 1 (прескачам Станишев, защото неговото управление досущ ми прилича на безвремието на Брежнев, пък и новините наистина се правеха в боянските сараи, той просто ги следваше).

 

Бойко 1 продължи линията Живков - Костов „Държавата - това съм аз“ (изречено първо от всевластния френски крал от XVIII век Луи XIV - б.р.). Само дето през 2009-2013 г. новините бяха доста еднообразни - магистрали-спортни залилентички. Още се колебая кое е повече като дължина в километри – изградените магистрали или прерязаните лентички...

 

Е, имаше плах опит като новинарски политически център да се изяви и президентството. Обаче от тържествено провъзгласения от него „голям енергиен шлем“ май останахме „голямо енергийно капо“...

 

През 2013 и особено през 2014 г. центърът на политическите новини отново се премести на улицата. Всъщност най-важната от тях беше, че и България преживя своята „цветна революция“. За щастие безкръвна. Но иначе доста унизителна и за официалната власт, и за населението като цяло. „Красивите и умни“ Цона, Гено и компания всъщност се оказаха добри (и добре платени) изпълнители на сценарий, писан отвъд Океана. В резултат България окончателно загуби националния си суверенитет и доброволно придоби статут на колония.

 

През октомври 2014 г., сякаш интуитивно усещайки какво става,

 

избирателят реши да създаде няколко „центъра“

 

за политически новини. С което към момента сме в етапа на „разноговор“. Едно ни „нашепват“ външните фактори.

 

Друго ни поднася правителството „Борисов 2“. Още повече че „новият Бойко“ - либерал и шегаджия, създаде атмосфера за „министерски полицентризъм“ - всяко ведомство да си произвежда собствени политически новини.

 

Трети център се оформи около Реформаторския блок. Там пък се породи друго чудо - „вътрешноблоков“ разноговор. В смисъл, че уж е блок, ама май е на парчета...

 

Четвърти прелюбопитен по характер център създадоха ДПС и патриотите. Около ДПС - припомнянето за етническия мир. Откъм патриота Симеонов - непрестанното говорене за „човекоподобните“... Сблъсъкът на тези аргументи като че ли заформи двойка...

 

За пети „независим“ център се опитва да се представи, макар и засега отчайващо слабо, „Дондуков“ 2, президентският щаб. Там голямата новина, че държавният глава няма да отиде на 9 май в Москва, май изненада само него...

 

Добавете като неизчерпаем напоследък източник на политически новини и прокуратурата. Както и вече бившият собственик на КТБ, който периодично вещае срутващи държавата разкрития.

 

Честно казано, май се уморих от политически новини. И лека-полека започвам да намразвам всичките „центрове“ на правенето им. Сигурно и те го осъзнават, щом се заканват да ме накарат да гласувам задължително...


От категорията

Една година на лъжи по темата

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"-Siymor-HARSh--Koy--kak-i-zashto-vzrivi-traboprovoda--Severen-potok-_1695768942.jpg

Важно е да се разбере, че никакъв руски газ не течеше към Германия през ...

27 септ. 2023 | 01:53

Първан Симеонов: Нека чуем как говори Хекимян, може да има талант за политик, да не го отписваме

Първан Симеонов-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Борисов не е имал много варианти за кандидат. Той опитва да омекоти потенциална ...

26 септ. 2023 | 10:42

Калина Андролова: Терзиев не прави разлика между реалност и фантазна надстройка на изходните факти

Калина Андролова-1492614440.jpg

Псевдоаристокрацията на комунистическата държава от 80-те лансира днес своите ...

27 септ. 2023 | 22:11

Евгений Кънев: Невъзможно е за 1 месец рафинерията да се настрои за внос на неруски петрол

Евгений Кънев Кадър: Нова тв-Evgeniy-Kanev-Kadar--Nova-tv_1695831016.jpg

Намаленият ДДС за ресторантите беше временна мярка, която трябваше да отпадне ...

27 септ. 2023 | 19:09

Най-важното

За нас е извършено престъпление с нотариалния акт за руската църква, категоричен е той

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Той призна, че последната техника, влязла в Сухопътните войски, е на 30 години

Ген.-майор Деян Дешков: От въоръжението на Сухопътните войски нищо не е предоставяно на Украйна

Ген.-майор Деян Дешков Кадър: БНТ-Gen-mayor-Deyan-Deshkov-Kadar--BNT_1695835481.jpg

Закупуването на бойни машини "Страйкър" за момента е в ...

27 септ. 2023 | 20:24

Проектът бе внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Русия призовава София да преразгледа решението си

Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Зенитно-ракетни комплекси С-300-V-spisaka-na-Zelenski-veroyatno-sa-raketnite-kompleksi-S-300--kakto-i-kompleksat-S-200_1688754464.jpg

Това ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви, ...

27 септ. 2023 | 14:34

Темата за националния празник ще остане, но няма да бъде решена в Конституцията, каза Денков

Премиерът: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори
(Видео)

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за ...

27 септ. 2023 | 19:11

Прави се пореден опит да се обезкърви Българската армия, категорични са от БСП

Нинова: Решението да дадем ракетите си на Украйна е предателство и гавра с националната сигурност

Нинова: Решението за ракетите е грандиозен скандал, предателство и гавра с националната сигурност-Ninova--Reshenieto-za-raketite-e-grandiozen-skandal--predatelstvo-i-gavra-s-natsionalnata-sigurnost_1695815119.jpg

Вносителите Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Кирил ...

27 септ. 2023 | 14:44

ГЕРБ с призив да се удължи живота на въглищните централи: Чака ни енергиен погром!

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Промените в Конституцията няма да касаят националния празник, както поискаха от ПП

Борисов удържа на думата си: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник. Няма да го има в Конституцията-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

И не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците в България, ...

27 септ. 2023 | 09:30

Да пускаш доноси в НАП срещу конкурентите си е рекет и не подобряване на условията за бизнес, категоричен е той

Хекимян: Идеята да се плаща на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"?

Хекимян: Идеята да се плаща 10% на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"-Hekimyan--Ideyata-da-se-plashta-10--na-vseki--razkril-ukrit-danak--e-donosnichestvo--Tova-li-e--promyanata-_1695820756.jpg

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС разговаря с бизнеса. Пое ангажимент да облекчи ...

27 септ. 2023 | 16:09