12 юли 1991 г. Седмото Велико народно събрание е приело новата Конституция на Република България. Неговият доайен - Йосиф Петров, отваря по случая бутилка шампанско.

Кой прави политически новини у нас

13266 | 6 апр. 2015 | 14:19

През 1990-а всеки автобус беше един „малък парламент“


Преди 1989 г. нещата бяха ясни - имаше само един център за политическо говорене. Нещо повече - този център се състоеше от един човек - другаря Живков. Даже и някой друг да посмееше да се изкаже, неизменно започваше с „както казва др. Живков“.

 

А в парламента след всяко гласуване председателят му бай Станко беше известен с лафа „противвъздържалисеняма“. За съдебната система (не власт, а подвластна) пък въобще да не говорим.

 

За медиите - също. Както казваше Станислав Стратиев, те си бяха досущ като сиамски близнаци.

 

Но избухна демокрацията. И центърът на „политическото говорене“ започна да се настанява в нови ниши.

 

За кратко - в парламентарната. Скатавахме се от работа, за да чуваме приятното за непривикналото ни ухо „всички съгрешихме и вкупом непотребни станахме“.

 

После дойде времето на кръглата маса. Нямаше я вече „партията ръководител“, парламентът се обезличи (и унижи), а всички се бяхме втренчили по телевизори и транзистори в заседанията на кръглата маса. Защото политическите новини се раждаха тъкмо там, в зала №6 на НДК.

 

Бих предложил сега, 25 години по-късно, на входа на залата да се сложи плакет: „Тук през януари - май 1990 година се проведоха...“ и т.н. Сега вероятно мнозина от неодемократите – протестъри, набързо пребоядисали се тапетни демократи или обикновени лумпени от платеното гражданско общество, ще оспорват нейното значение.

 

Но именно от нея българинът получи (и научи) най-важните новини, свързани с надеждите му за „светло демократично бъдеще“ след „мрачното комунистическо минало“.

 

Видя например, че и в България имало опозиция, която да се опъне на властта.

 

Видя и че всъщност „властта“ не е чак толкова страховита, след като се огъва (и отстъпва) пред натиска на новите демократи.

 

Видя също, че

 

медиите може да бъдат и обективни

 

(а не подчинени). Или както казва Робърт Дал, да са носители на „алтернативни източници на информация“. И да станат реално „четвъртата власт“ на прохождащата ни демокрация.

 

През юли 1990 г. като „производител“ на политически новини кръглата маса беше изместена от (или по-скоро успешно вместена във) Великото народно събрание, в което участвах и аз.

 

Нямаше ги още сегашните депутатски луксове и богатства, та се прибирах от работа с градския транспорт. И там констатирах, че автобус 306 (от университета до „Младостите“) също се е превърнал в „работилница“ за политически новини.

 

Всъщност всеки автобус си беше един „малък парламент“, както е модерно да се казва сега. Кой не чул, кой недоразбрал, обаче всеки със свое категорично мнение. Поради което понякога се стигаше и до несъвсем леки физически сблъсъци...

 

Казвам го с тъга - сега констатирам, че пътуващите са повече омърлушени, обезверени, а понякога и освирепели, но далеч не и политически ангажирани. Преход...

 

А иначе във „великия парламент“ катадневно се творяха политически новини. Когато например се състоя гладната стачка на Г-39, основна тема стана състоянието на урината на един или друг недохранен, или точно в коя баничарница Елка Константинова е нарушила правилата на глада.

 

А когато на 12 юли 1991 г. приехме новия основен закон, по улици и площади излезе „хиляди, маса народ“ с лозунга „Комунистическа конституция = социалистическа проституция“. Питах един от протестиращите какво го дразни в конституцията. Отговори „не съм я чел, ама така казват във вестниците“. Това е то силата на четвъртата власт, доколкото третата, съдебната, още се спотайваше, а втората, изпълнителната, само призоваваше по примера на „за Бога, братя, не купувайте“ (февруари 1991-ва)...

 

После обаче, когато сините болшевики прочистиха из основи „нетехните“ прокурори, съдии и следователи, като „политически новинар“

 

започна да се изявява и третата власт

 

Бай Иван Татарчев съобщаваше за чували, в които ще донася престъпници, и това беше новата радостна политическа новина за ушите и сърцата на демократите. Друг е въпросът, че чувалите така и не влязоха в употреба.

 

През 1992 г., след като сините не само казваха, а и взеха да си вярват, че са победили „с малко, но завинаги“, се появи обаче и още един силен център на политически новини - президентът Желев. И остана такъв от прословутите „Боянски ливади“ (август 1992-ра) поне до смехотворната стачка на един „гладуващ до смърт“, но иначе безсмъртен поет, както и до срамното горене на „Фашизмът“ под прозорците на президентския кабинет.

 

След това пък дойдоха времената на „чорбаджиите изедници“ на Виденов. Радост за народа! Той стриктно следва принципа на Вуте - че е по-важно не неговата чинийка да е пълна, колкото на Нане да е празна. И така се пръкна и поредната политическа новина - „гущерите“, т.е. чорбаджиите, „да си отрежат опашките“. И целокупното население с трепет гледаше как те сменят анцузите с двуредни сака.

 

В началото на 1997 г.

 

улицата иззе инициативата

 

за политическите новини. Естествено, в нашенския й вариант – разрушението като „новина“. На това сме царе.

 

После дойде времето на Костов. Центърът на политическото говорене се премести в Министерския съвет. Президентството поизчезна от тази роля, а в парламента „дружинната“ просто свеждаше до знанието на простолюдието какво е рекъл Онзи от своя Олимп на „Дондуков“ 1. И абсолютното мнозинство на простолюдието просто потвърждаваше колко е прав Командира. А той винаги беше прав...

 

Но ето, Симеон пристигна! И така ошашави народонаселението с новината си за „800-те дни“, че то направо се стресна, трогна, очарова и... седна да чака да го оправят.

 

Верен обаче на фамилните традиции да бъде не роб на думите, а господар на мълчанието, Симеон премълча другата, далеч по-важната новина, която произведе - че отнесе веднъж и завинаги от политическата сцена двуполюсния модел, функционирал десетилетие по системата „сини срещу червени“. Казано на любимия на сегашния премиер футболен език, появи се „Лудогорец“, който прекъсна биполярния монопол на „Левски“ и ЦСКА.

 

Друго едно нещо обаче като че ли българинът първоначално не усети - че се появи и още един център за производство на политически новини. Трябваше да минат години, за да чуе за „обръчите от фирми“ и за онзи, който „раздава баницата“, и да схване, че този център (ДПС) така се е вкопал в държавата, че май няма изкореняване, както казва самият Доган.

 

И така, докато на „Дондуков“ 1 не се появи Борисов 1 (прескачам Станишев, защото неговото управление досущ ми прилича на безвремието на Брежнев, пък и новините наистина се правеха в боянските сараи, той просто ги следваше).

 

Бойко 1 продължи линията Живков - Костов „Държавата - това съм аз“ (изречено първо от всевластния френски крал от XVIII век Луи XIV - б.р.). Само дето през 2009-2013 г. новините бяха доста еднообразни - магистрали-спортни залилентички. Още се колебая кое е повече като дължина в километри – изградените магистрали или прерязаните лентички...

 

Е, имаше плах опит като новинарски политически център да се изяви и президентството. Обаче от тържествено провъзгласения от него „голям енергиен шлем“ май останахме „голямо енергийно капо“...

 

През 2013 и особено през 2014 г. центърът на политическите новини отново се премести на улицата. Всъщност най-важната от тях беше, че и България преживя своята „цветна революция“. За щастие безкръвна. Но иначе доста унизителна и за официалната власт, и за населението като цяло. „Красивите и умни“ Цона, Гено и компания всъщност се оказаха добри (и добре платени) изпълнители на сценарий, писан отвъд Океана. В резултат България окончателно загуби националния си суверенитет и доброволно придоби статут на колония.

 

През октомври 2014 г., сякаш интуитивно усещайки какво става,

 

избирателят реши да създаде няколко „центъра“

 

за политически новини. С което към момента сме в етапа на „разноговор“. Едно ни „нашепват“ външните фактори.

 

Друго ни поднася правителството „Борисов 2“. Още повече че „новият Бойко“ - либерал и шегаджия, създаде атмосфера за „министерски полицентризъм“ - всяко ведомство да си произвежда собствени политически новини.

 

Трети център се оформи около Реформаторския блок. Там пък се породи друго чудо - „вътрешноблоков“ разноговор. В смисъл, че уж е блок, ама май е на парчета...

 

Четвърти прелюбопитен по характер център създадоха ДПС и патриотите. Около ДПС - припомнянето за етническия мир. Откъм патриота Симеонов - непрестанното говорене за „човекоподобните“... Сблъсъкът на тези аргументи като че ли заформи двойка...

 

За пети „независим“ център се опитва да се представи, макар и засега отчайващо слабо, „Дондуков“ 2, президентският щаб. Там голямата новина, че държавният глава няма да отиде на 9 май в Москва, май изненада само него...

 

Добавете като неизчерпаем напоследък източник на политически новини и прокуратурата. Както и вече бившият собственик на КТБ, който периодично вещае срутващи държавата разкрития.

 

Честно казано, май се уморих от политически новини. И лека-полека започвам да намразвам всичките „центрове“ на правенето им. Сигурно и те го осъзнават, щом се заканват да ме накарат да гласувам задължително...


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47