Гледна точка

Кой унизи армията

9333 | 16 юни 2015 | 13:33

Срам е военните сами да си купуват кламери и тоалетна хартия


Депутатско питане защо на парада на 6 май в София войската е била с автомати, които не могат да стрелят, тъй като са им свалени ударниците, и така е унизена, разпали скандал. Това се случи заради извънредните мерки за сигурност на пл. „Ал. Батенберг“, защото на Гергьовден се събраха първите мъже на държавата - президент и премиер. НСО се погрижи за безопасността на ВИП персоните, но я свърши като слон в стъкларски магазин. Службата отговаряше за мерките за сигурност на целия парад. По нейни указания, но хитро дадени устно, а не писмено, автоматите бяха „скопени“ и гардове проверяваха дали е изпълнено.


Пред „Преса“ шефът на НСО Ангел Антонов отрече, че са разпореждали това. Жалко, защото човек, щом е на висок пост и пред името му стои генералско звание, трябва да е мъжкар и да говори открито.


Ако се замислим пък, може и да се запитаме трябва ли му на войника за парада автомат, който може да стреля. За какво му е? Като оръжие му е необходим на полигона и на бойното поле. А на жълтите павета му трябва само за да марширува. На 6 октомври 1981 г. египетският президент Ануар Садат бе убит по време на парад от взвод войници. През 1999 г. Бил Клинтън пристигна на посещение у нас и гвардейците от почетния караул бяха заставени да свалят затворите на пушките. През 2007 г. на визита бе и Джордж Буш-младши. На летището и него го посрещна караул с обезопасени пушки. Самолетът спря, а Буш не се показваше. Тогава до нашите шефове се доближи човек на щатските служби и каза: „Господа, президентът няма да излезе, докато войниците не свалят и щиковете.“ И понеже на гвардията й писна при всяка делегация да се съобразява с капризи, подходи към проблема като старшината, който заявил на войниците: „Въпросът с банята е решен. Баня няма да има.“ Нали никой не си въобразява, че гвардейците стоят на пост пред „Дондуков“ 2 с истински бойни карабини „Симонов“?


Армията ни е професионална. Когато бе наборна, бойците спяха в казармата и бяха под контрол. А платеният войник след 17 ч., се облича цивилен и напуска. Знаеш ли го къде ходи, какво прави и с кого се среща. Та депутатът умувал ли е около подобни обстоятелства?


Затова питането бе като буря в чаша вода. Ако обезопасените калашници са унижение за войската, унижение е и безпаричието, на което я подлага парламентът с мизерния военен бюджет. Това е много голям проблем. Защото е срамно военните да събират пари за кламери, листа и тонери. За части за автомобилите, за ремонт на казармените покриви. Да си носят тоалетна хартия и сапун от вкъщи. Да прехвърлят акумулатори от една бойна машина на друга, за да тръгне. Това не е достойно, както и „скопените“ заради НСО на 6 май автомати.


Още по темата

Думите „няма пари“ бяха непознати за армията ни

Първите обитатели на сградата, където днес се намира Агенция „Митници“, са военнослужещите от Сухопътните войски.-1434281120.jpg

13-етажната сграда на ул. “Раковски” 47 в столицата, където е Агенция ...

14 юни 2015 | 14:21

Гледна точка

МО не е „Раковски“ 134

Министърът на отбраната Николай Ненчев. Снимка - БГНЕС.-1432746736.jpg

Министър Ненчев забравя, че армията е деполитизирана институция

1 юни 2015 | 12:16

Имаме натовски кораби, но не съвсем

Гордостта на родните ВМС фрегатата „Дръзки“, която участва в няколко мисии, вече е с изтекъл ресурс на основните оръжейни системи. Снимка - БГНЕС.-1432737676.jpg

Купихме фрегати от Белгия, която ги свали от въоръжение

27 май 2015 | 14:17