Смехът като допинг

Който има чувство за хумор, живее по-дълго

9255 | 9 окт. 2015 | 17:19

Американски невробиолози обясниха защо шегите са полезни за здравето


Американски невробиолози от Медицинския университет на Ню Йорк провели серия от експерименти, за да изяснят механизма на физиологичните процеси, които предизвикват шеговито настроение.

Оказало се, че хората с чувство за хумор започват да ръсят остроумия всеки път, когато в кръвта им нараства хормоните на стреса – адреналин и норадреналин. Учените започнали да дават на доброволците тези вещества, обяснявайки им, че пият витамини, и наблюдавали реакциите им.

 

Отначало всички участници в експеримента еднакво изпадали във възбудено състояние, но излизали от него по два различни начина. Пациентите, които умеели да оценят добрата шега, не можели да удържат безпричинния си кикот. Бъзикали се със себе си, подкачали околните, разказвали вицове, припомняли си трагикомични случки от своя живот. И след бурното веселие, траещо около час, напълно се успокоявали. Тогава жизненоважните им показатели влизали в норма – и пулс, и кръвно.

Доброволците с „каменни лица“, които поначало били равнодушни към смешките, след инжектирането на хормоните на стреса, ставали обидчиви, раздразнителни, като яростта им ескалирала. Към края на първия час от експеримента, те дори изпадали в бяс.

Приборите, отчитащи физиологичните параметри на организмите им буквално полудявали: пулсът бил учестен, сърцето биело в неравноделен ритъм, кръвното скачало далеч над критичните граници. Направо ги заплашвал инфаркт или инсулт – истинска ендокринна буря!

Невробиолозите стигнали до извода, че човек може да неутрализира разрушителното действие на хормоните на стреса единствено чрез доброто си чувство да хумор.

Виновна е географията

Защо едни хора са готови да се разсмеят и пръст да им покажеш, докато други не може да ги развесели и най-талантливият клоун? Способността на човек да реагира на шеги и да открива смешното дори в трагични ситуации зависи от много фактори.

Оказва се, че един от най-главните е.... географията. Родените на север възприемат хумора по-спокойно, отколкото южняците, склонни към неудържимо веселие.

Обяснението на медиците е следното: При северните народи преобладава т.нар. „енергосъхраняващ“ тип на обмяна на веществата. Повечето шведи, норвежци, датчани и техните комшии по климатичен пояс са флегматици по рождение. В организма им е ограничено производството на адреналин и други хормони на стреса, които в критична ситуация мобилизират енергийните резерви и обострят възприемането на хумора.

В кръвта на италианците, мексиканците и прочие деца на юга има доста холерици, в чиято кръв постоянно бушуват ендокринни бури. Те са съпроводени с неумерен разход на главното топливо за човешката биосистема – глюкозата. Живеещите на топличко могат да си позволят този разкош.

 

Благодарение на глюкозата и излишъка на витамини, които целогодишно захранват телата им чрез достъпните плодове и зеленчуци, организмите на тропическите жители постоянно имат достъп до т.нар. глюкоенергетичен комплекс. Тъкмо него лекарите предписват на прекомерно отслабнали, болни и бременни. Той е своеобразен допинг за всички клетки на тялото и функции на мозъка, сред които попада и чувството за хумор.

Расин умрял от липса на чувство за хумор


Великият френски драматург, царят на любовните трагедии Жан Расин се споминал от тревога, че крал Луи XIV не отговорил на поздрава му. Авторът на „Федра“, за да се убеди в благосклонността на монарха към него, отивал по-рано на литургия, за да пресрещне пред входа „краля-слънце“. Обикновено на дълбокия му поклон владетелят отговарял с леко кимване и Расин бил щастлив. Веднъж обаче Луи XIV пропуснал да поклати главата си в посока Расин. Писателят изпаднал в ужас, че вече е в немилост, прибрал се у дома, тръшнал се на леглото и вечерта умрял. А 59-годишният дрматург се радвал на отлично здраве.


Според невролозите Жан расин е щял да поживее още доста годинки ако е имал поне капчица чувство за хумор, което ни спасява в стресови ситуации. Само че дарбата му изиграла лоша шега. Природата го дарила с таланта да пресъздава остри трагични ситуации на сцената, но го лишила от противоотрова за ударите а съдбата – умението да прогонваш тъгата с усмивка и да оперираш душевните болки със скалпела на остроумието. Ами да, все пак Расин не е написал нито една комедия!

 

Виц по темата


Наличието на чувство за хумор помага по-лесно да преживеем отсъствието на всичко останало.


От категорията

Анджелина Джоли се появи по пижама и чехли на голямо лондонско летище (Снимки)

Анджелина Джоли се появи по пижама iи чехли на голямо лондонско летище
Сн. Инстаграм-1659515191.png

Изборът ѝ на тоалет със сигурност е повече от нетипичен, всъщност той е ...

3 авг. 2022 | 11:20

Продават колекция с „изгубени“ бижута на Елвис Пресли

Продават колекция с „изгубени“ бижута на Елвис Пресли
Кадър: бТВ-1659426460.jpg

Аксесоарите певецът е подарил на своя мениджър полковник Том Паркър през ...

2 авг. 2022 | 10:44

Започна „Забавно лято, грижовна есен“
(Галерия)

Започна „Забавно лято, грижовна есен“-1659639684.jpg

Програмата на Фондация „BCause“ успява да се докаже като една от ...

4 авг. 2022 | 21:55

Израелската певица Дафна Леви ще пее на джаз фестивала в Банско
(Галерия)

Израелската певица Дафна Леви ще пее на джаз фестивала в Банско-1659637991.jpg

Веред, съпругата на посланик Йорам Елрон, ще приготви за всички, които искат да ...

4 авг. 2022 | 21:31