Краби

Красивата тайна на Тайланд

Краби - изумрудени води и искряща зеленина на брега на Андаманско море

41584 | 22 март 2017 | 14:54

Приказното кътче е естествен декор за снимките на филма „Островът“ с Леонардо ди Каприо

Краби-1490130408.jpgКраби-1490130376.jpgКраби-1490130343.jpgКраби-1490130311.jpgКраби-1490130281.jpgКраби-1490130250.jpgКраби-1490130222.jpgКраби-1490130195.jpgКраби-1490130168.jpgКраби-1490130141.jpgКраби-1490130113.jpgКраби-1490130084.jpgКраби-1490130052.jpgКраби-1490130022.jpgКраби-1490129985.jpg

 

Специални благодарности към Qatar airways

 

Краби е добре пазената тайна на Тайланд. Поне за българите. Германци, скандинавци, британци, австралийци, а напоследък и цели пълчища китайци, съпреживяват рая всеки ден. Предимно от ноември до март.

 

Впрочем, островът си е там и в останалото време извън „високия сезон“, защото местоположението му на юг край Андаманско море го предпазва от тропическите мусонни дъждове. Не че ги няма, но са сравнително кратки, а слънцето бързо заличава мокрите им очи и споменът за тях остава да лепне само във влагата, която превръща всяка дреха в компрес.

 

Най-съхранената по отношение на природата тайландска провинция вече е доста по-удобна за добиране, защото няма нужда да се лети до Банкок и от там за Краби. Катарските авиолинии тръгват от София и през Доха кацат направо в островния рай. Защо все повтарям тази дума? Ами понеже там го има всичко онова, с което е привлекателен Тайланд, без нито един от недостатъците на тази държава.

 

Липсват откровено наглите квартали за секс туризъм, плажните партита са по-изискани, а нивото на туристическите услуги и луксът в хотелите не могат да предизвикат оплакване дори у най-претенциозния гост.

 

Когато напишете Краби в интернет, се появяват снимки с нереалистично изумрудени води, в които сякаш са бучнати великденски яйца във вид на острови. Всичките ви подозрения за фотошоп отпадат щом ги видите на живо. Наистина с с цвят на смарагд! Някои от най-добрите плажове на Тайланд са в тази част на страната,  а известният А Нанг е само на 20 километра от град Краби.

В подкрепа на думите си ще припомня, че приказното място е естествен декор за снимките на филма „Плажът“ с Леонардо ди Каприо.

 

Природата тук е развихрила въображението си до краен предел и редува топли кристални води с причудливи скални образувания и интимни романтични плажове, където непременно трява да бъдеш с любим човек.

 

Най-популярен в провинция Краби е Националният парк Ко Пи-Пи (Koh означава остров на тайски език). Местните ненапразно се гордеят с красотата му. Ко Ланта и плажът Ралей не падат по-долу, но и останалите 150 късчета земя, изсипани сякаш от броеницата на Господ радват окото с неповторимостта си.

 

Преди години те са били убежища за азиатските пирати, а днес китайските им наследници се опитват да ги окупират до един. Затова хората от Краби са въвели присъствени квоти за туристите с дръпнати очи – иначе има опасност да населят рая със себе си.

 

Краби се гордее с най-древната цивилизация в тази част на света. Датирането на древните каменни оръжия, рисунки и скелетите, открити в безбройните пещери, доказва, че тук са живели хора  още отпреди 37 000 години.

 

Ако сте очаквали, че в Краби само ще се излежавате на някой плаж и най-много да сложите шнорхела за наблюдаване на корали, зарежете мечтите и вадете удобните обувки!

Няма начин да сте там  и да пропуснете приключението Тайгър кейв темпъл. Може би по-точният израз е изпитанието на волята, наречено Тигровата пещера – място изключително важно за поклонниците-будисти.

 

Според една от легендите (и както си личи от името) някога в прочутата дупка в земята живеел тигър. После хората построили малък будистки храм. Друга версия, обаче твърди, че една от скалите на входа на храма прилича на тигров нокът. За радост на туристите, край храмовия комплекс не се разхождат представители на големите раирани котки, а само закачливи маймунки, които понякога стават твърде нахални. Не дай си Боже да носите нещо за ядене, веднага ще станете обект на пладнешки обир. Някои от макаците са се научили да пият вода от бутилка и безогледно „секвестират“ пластмасовите шишета на проходящите. Ако не сте достатъчно бдителни, може да останете дори без мобилен телефон или фотоапарат.

 

Табелата в подножието на хълма с надпис „Тайгър кейв 1237 стъпала“ не изглежда застрашителна, но това е преди да видите стълбите – по-отвесни от скали, с „неравноделни стъпала“, едни от които ви карат да направите полушпагат, а другите – цял. Единствената утеха е, че по пътя нагоре се разминавате с хора, които пъшкат драматично колкото вас в естествената сауна.

 

Услужливи табелки ви уведомяват надлежно колко стъпала ви остават до върха. А там (ако са ви останали сили след катеренето и срещите с маймуните) пред очите ви се разлива искрящо зелен пейзаж, прорязан от каменни зъбери. И просто не можете да спрете да „произвеждате пощенски картички“ с фотоапарата си.  А щом сте в Краби, това е само началото...

 

Тук се намират най-известните природни забележителности на Тайланд -  националните паркове Нат Нопара Тара, А Нанг, Ралей и Ко Пи Пи. Повечето са съставени от множество коралови острови, в чиито рифове може да потопите глава с очила и шнолхел и с часове да гледате танца на слънчевите зайчета върху коралите, докато край вас се стрелкат доверчиви риби.

 

И щом ви е тръгнало на пещери и возене с лодка от остров на остров, грабвайте спасителната жилетка и следвайте водача в Изумрудената пещера. Входът на природното образувание прилича на хищна паст, захапала парче зелена коприна.

 

През следващите 80 метра, обаче, потъвате в почти пълен мрак. Пред вас мъждука единствено фенерчето на водача на групата. За да се съхрани еко равновесието, в пещерата пускат посетителите на квоти. Освен  с важната задача да не изгуби в тъмнината някой турист, придружителят е зает с обезателството да опази сухи мобилните телефони, с които доплувалите до заобиколения със зли зъбери малък плаж да документират подвига си.

 

А за онези, които не държат да наситят отдиха си с приключения, Краби предлага безметежно излежаване на ситния и бял като сол пясък, плуване в ласкавото море и тонове пикантна тайландска храна, погасявана с прилична местна бира.
 Краби, Тайланд

Приказното кътче е естествен декор за снимките на филма „Островът“ с Леонардо ди Каприо

От категорията

Борис Джонсън е пръскал държавна пара по любовници?

Борис Джонсън е пръскал държавна пара по любовници?-1588075212.jpg

Близкото до управляващата Консервативна партия издание публикува на сайта си ...

23 юни 2022 | 14:21

Камила откровено за живота си: С Чарлз седим и четем книгите си в различни ъгли на една и съща стая

Сн. Инстаграм-1655985598.png

Наблюдавана съм отблизо толкова дълго време, че просто трябва да намериш начин ...

23 юни 2022 | 14:58

Мариан Вълев-Куката - в пилотната кола на юбилейното Премиум Рали София-Свети Влас
(Галерия)

Мариан Вълев-Куката - в пилотната кола на юбилейното Премиум Рали София-Свети Влас-1656049375.jpg

Конвоят от зрелищни автомобили ще финишира на 25 юни (събота) в 18,30 ч. на ...

24 юни 2022 | 08:40

Йоанна Драгнева получи песен-подарък
(Видео)

Йоанна Драгнева получи песен-подарък-1656016011.png

Новата версия на BABY е в специален ремикс на Росен Стоев

23 юни 2022 | 23:26