Левицата е в тежко състояние и в обществена изолация

Красимир Янков: Ще се кандидатирам за председател на БСП

23285 | 17 ян. 2016 | 16:44

Връщане на Станишев начело на партията, би създало усещане за реваншизъм, а той едва ли има такъв стремеж. Основната ми лична задача е да се опълча на статуквото. То е навсякъде.. Затова трябват нови хора, нови цели, нови подходи при решаването им


Г-н Янков, прави ли са социалистите, които твърдят, че на 49-ия конгрес на БСП през пролетта ще има много кандидати за лидер на партията, защото всеки като гледал Михаил Миков си казвал, че той би бил по-добър водач от него?
- Зависи с какви хора контактувате в БСП. Някои виждат в себе си повече качества. Други правят сравнение с предходни ръководства и председатели. Като цяло има разочарование, защото други бяха очакванията за това, което трябваше да се случи в партията. Голямото изпитание винаги са изборите. Минахме два цикъла с настоящия председател и ги ознаменуваме с две рекордни загуби. Когато се поема пост, основно е носенето на отговорност. Предсрочното оттегляне на Станишев бе свързано именно с това, да се постигне мобилизация и по-добри резултати! Такива няма и няма индикации за перспективен капацитет! Колко по-добър ще е следващият председателq времето ще го докаже, но всеки нов избор се прави в името на това.

- Ще се включите ли в битката за лидер на БСП?
- Човек приема номинация при две обстоятелства. Когато се чувства готов, и когато получава необходимата подкрепа. В момента БСП е в много тежко организационно състояние и в обществена изолация. Това не може да се промени с подмяна на членските книжки с електронни карти. В БСП е надеждата за алтернатива. Когато БСП не е в кондиция и не изпълнява такава функция, останалите политически сили стават уверени и започват да безчинстват. Никоя друга партия, освен БСП не осъществява социална политика, като първостепенна задача на обществената си мисия. Никоя друга политическа формация не формулира програмите си и не се бори така последователно за интереса на гражданите, във всички сфери, за оцеляване и развитие на нацията. Това залиня като отчетливо наше поведение. Именно затова заявявам своето желание да се кандидатирам за председател на НС на БСП. Ще положа всички усилия, за да върна мощта и капацитета на партията, заедно с всеки неин член и симпатизант, в името на правата и сигурността на всеки български гражданин, ако разбира се - получа подкрепа за това.

- Какво трябва да се промени в партията?
Промяна е ключова дума. За други ключовата дума е реформи, но в крайна сметка статуквото ги премазва. Нека кажем така: основната ми лична задача е да се опълча на статуквото. То е навсякъде. Както в партията, така и в цялото общество. Затова трябват нови хора, нови цели, нови подходи при решаването им. Ако има нещо, което не работи, то не трябва да се модернизира. Така го усъвършенстваме да работи зле. Трябва изцяло нов подход, нова философия при търсене на правилно решение. Наскоро изложих своя идея за начина за получаване на мандат и съставяне на кабинет от политическата сила, която е спечелила най-висок резултат на изборите. Нещо сходно на гръцкия модел. Така ще отпаднат безпринципните коалиции, "порциите" и т.н. Спечелилата политическа сила ще трябва да приеме изпитанието, отговорността да оправдае доверието на суверена. Това ще направи и избирателя по-съсредоточен, по-отговорен. За БСП това също ще е мобилизиращо! Единствената ми цел е да бъдем първа политическа сила. Можем да го постигнем, когато хората видят смисъл в поведението и правилността в действията на ръководство на БСП.

Наистина ли вече се чуват гласове за връщане на Станишев начело на партията?
- Г-н Станишев е на втора позиция като дълговечност на управление на партията. Докато беше председател въведохме ограничението в броя на мандатите. На предстоящия 49-ти конгрес, ако не бе прекратил предсрочно, по своя воля мандата си, уставът не допуска поредна негова номинация. С прекъсването на мандата си за повече от година, по регламент има възможност да се включи отново в състезанието за председателският пост. До тук с регламента. Оттук нататък за останалите обстоятелства. Г-н Станишев се оттегли в един сложен за БСП момент, именно за да й даде нова перспектива в предстоящите избори, а и за напред. Не се получи механично преливане на позитивите и добавяне на нов кредит от партията и обществото за направената промяна. Днешният председател опитва да създаде впечатление за по-лява идентичност на партията, която нарече завой. Дава посока за своеобразна преоценка на периода Станишев. По такъв начин се провокира колебание в отделните идейни съставки на иначе хомогенната БСП. Връщане на Станишев би било впечатление за реваншизъм, а той едва ли има такъв стремеж. Дори го виждам, от негови изказвания - узрял за още по-голяма толерантност и компромиси при обединение на лявото. С това надхвърля формата за председател на конкретна партия. Това е мащаба на председател на ПЕС.

- Не направихте ли грешка, като останахте в опозиция и защо изглеждате толкова беззъба опозиция?
- Опозиция сме заради позицията, която ни определи избирателя. Всичко друго би било гешефт. Не отправям упреци към другите политически сили, защото те пък останаха верни на собствения си характер с участие в управляващата коалиция. Съдбата на БСП, нейната идентичност, е вкоренена именно в това, да спазва принципите си. Без зъби ли ви изглеждаме? Може би функционират към момента само кътните зъби. Предъвкват реалностите. А предните ни зъби е вярноq че не хапят. Затова трябва да бъдат сменени.

След отстраняването на Лютви Местан от ДПС склонни ли сте отново да гледате на движението като на стратегически партньор?
- ДПС е утвърден политически субект с обхватно присъствие във всички управленски нива. Парламентарно представена партия, с голямо представителство в местното самоуправление. Взаимодействието ни с ДПС не е било заради или въпреки Местан. То е било в желанието ни да дадем на държавата стабилно управление в условие на стриктно спазване на ангажиментите към избирателите, които произтичат от предизборната ни програма. От периода на управление на кабинета „Орешарски" нашите избиратели останаха разочаровани от поведението на коалиционния ни партньор. Видимо беше свръх желание за доминация при вземане на решения и заемане на позиции. Преди дни г-н Местан разкри, че лично е причинил прекратяването на мандата на съвместния кабинет, като желаел да вкара ДПС отново в управлението през парадния вход и го виждал като политическа сила в дясно. За Бойко Борисов ДПС е стратегически партньор, предвид позициите и гласуванията в днешния парламент. Това беше посоката, в която водеше движението Лютви Местан. Сега той е отстранен с всички произтичащи от това последствия. Перефразирайки председателя на партията ни, по-добрите са победили. Към момента той осъществява диалога, представлявайки БСП. За мен стратегически партньори са всички ясни и предвидими политически субекти от лявото пространство, и онези центристки формации, които дългосрочно са отстоявали социално ангажирана и национално отговорна политика.

Защо ръководството на БСП на няколко пъти пренебрежително отхвърля протегнатата ръка на Георги Първанов?
- Ръководената от г-н Първанов политическа партия е част от днешната управляваща дясна коалиция. В няколкото тура избори, откакто съществува проектът му, взимаше участие в коалиции срещу БСП, с малки изключения на местните избори, където се включи зад кандидатурите на кметове с по няколко мандата, издигани от БСП. Всичко останало са приказки и демагогия, а не протегната ръка. Чух ултиматум, че ако правителството не подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова за председател на ООН, АБВ щяло да се радикализира и много вероятно да напусне правителството. Подкрепата за г-жа Бокова е по-голям мотив за г-н Първанов, да изтегли партията си от управлението, от това да изпълни същото условие, за да е налично основание за диалог с БСП. На Първанов му е жизнено необходимо, за да оцелее, конфигуриране в голяма структура. Само така ще спаси проекта си. Борбата му ще е да запази хомогенността на АБВ, макар и вливайки се в по-голямо пространство. Опитите му за притегляне и употреба на кадри на БСП продължават. Това се случи с Кадиев като кандидат кмет за София. В това не е заложена цел за съхраняване и развитие на тези кадри, а откъсване на техните персонални симпатизанти, като подкрепящи БСП. Казано просто, така продължава поведението за опит за деструкция на БСП. Диалогът не трябва да е резултат на отношенията на лидерите и ръководствата, а естествен процес на синхронизация за единодействие на сходни идеи и програми към обща цел.

Какви са пречките за обединение вляво?
- БСП "Лява България" е обединение на лявото. Постигнато е до възможния към момента формат. Всяка друга партия, която желае да се присъедини, освен да декларира идейни и програмни сходства трябва да има трайно и последователно поведение, отговарящо на характеристиките на тази част на политическия спектър.

Кажете на какъв кандидат-президент е добре да заложи БСП – на непартиен или отново на партиен кадър?
- Номинираният трябва да е президент на всички българи. На предходните избори БСП постигна със своите кандидати не близък, а равен резултат с кандидатската двойка на ГЕРБ. Моделът, по който прави избори ГЕРБ, дискредитира и тази победа. Досега само президент, излъчен от БСП е постигал два поредни мандата, спечелени при избори. Това го казвам, за да разсея съмненията, че БСП може да има други критерии, освен национално отговорни и обединяващи фигури, при подхода в подбора на нашия кандидат-президент и вицепрезидент. На двойката отдавам еднаква важност, защото по конституция, при определени обстоятелства, вицепрезидентът може да се наложи да поеме функциите на президент. Така че критериите за номиниране трябва да са еднакви. Всички знаем каква беше ролята и приноса на любимеца на България Стефан Данаилов в предходната кампания.

 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25