Казва се Станка Стоянова, но повечето хора я познават като Таня. Родена и израснала в Нова Загора, но от няколко години живее във Варна. Макар да е ИT специалист по образование, в момента животът й е на детска тема. Шеф е на магазин за бебешки и детски дрехи и се грижи за тригодишната си дъщеря. Точно появата на малката принцеса я кара да обърне повече внимание на произхода, състава и начина на приготвяне на храната, която слага на трапезата. А иначе Таня се научава да приготвя вкусни гозби, докато следва в София. Дългите опашки в студентския стол не са й по вкуса, а и често най-хубавото ястие свършва, преди да дойде нейният ред. Готвенето й се удава и тя решава да запазва сполучливите рецепти в нещо като електронен тефтер, който скоро се трансформира в блога „Аз готвя... една кулинарна авантюра“. И досега това е мястото, където записва ястията, харесани от близките. Младата жена обича да експериментира, да изпробва нови вкусове. И винаги влага не само любов, но и мисъл в рецептите си, защото, както казва сама, „здравето е в чинията ни“.
Крем супа от картофи и тиква
Необходими продукти
500 г картофи
200 г тиква
50 г моркови
1 средна глава лук
1000-1200 мл вода или домашен зеленчуков бульон
1 щипка сушена мащерка
2 щипки сушена салвия (градински чай)
1-2 с.л. олио от гроздови семки или друга мазнина
лимон
Начин на приготвяне
1. Измийте зеленчуците, обелете ги и ги нарежете на кубчета - картофите и тиквата на едри, а лукът и морковите - на по-малки.
2. Задушете за кратко (аз използвам само вода) лука и морковите, а след това прибавете към тях останалите зеленчуци.
3. Налейте водата или зеленчуковия бульон (нека да са топли).
4. Изчакайте супата да заври и поръсете със сушените подправки.
5. Гответе до готовност на зеленчуците. Отместете супата от котлона, прибавете мазнината и пасирайте до гладкост. Ако е необходимо, разредете с още малко вода или бульон.
6. Подправете на вкус със сол и черен пипер и поднесете с резени лимон за допълнително овкусяване.