Шеф готвачът на петзвездния „Гранд хотел София“ и на останалите хотели от групата Жоро Иванов е постигнал почти всичко, за което може да мечтае човек в професията. След като завършва Френския кулинарен институт в Ню Йорк, той работи седем години в прочутия ресторант La Truffe Noire в Брюксел, спечелил две звезди „Мишлен“. Кулинарните му вълшебства са оценени и в Рим, и ООН, в Ню Йорк. Всъщност, ако имаше „Оскар“ за готвачи, той щеше да е притежател на статуетката. Но вместо комфортното съществуване в чужбина този жаден за предизвикателства творец и работохолик неочаквано се връща в България. Обяснява решението си простичко - почувствал, че тук може да е най-полезен. „Професията ни е креативно-занаятчийска, мога да я сравня с швейцарската часовникарска индустрия“, казва Жоро Иванов. Трябват години, докато влезеш във философията й, нужни са много концентрирани усилия, дисциплина и всеотдайност. Според него формирането на гурме културата започва от промяната на манталитета. Днес той работи за това и като вицепрезидент на „Евро-Ток интернационал“ - асоциацията на топготвачите в Европа и президент на „Евро-Ток България“.
На читателите на в. „Преса“ Жоро Иванов предлага да обърнат внимание на два полезни продукта - стридите, които напразно, както се оказва, мислим за непосилно скъпи, и позабравените земни ябълки.
Крем супа от земни ябълки
Необходими продукти
1/2 кг земни ябълки
1 ябълка
1 банан
няколко глави лук шалот
50 г целина
150 мл сметана
20 г масло
20 мл зехтин
малко сол (морска или хималайска)
100-150 мл зеленчуков бульон
Начин на приготвяне
1. Земните ябълки, известни и като ерусалимски артишок, се обелват, нарязват се на малки кубчета и се изсипват в тенджерата.
2. Към тях се прибавят обелените и нарязани пак на кубчета ябълка, лук шалот и целина.
3. Всички зеленчуци се овкусяват със сол и се задушават.
4. След като омекнат, към тях се добавя бананът.
5. Добавя се и бульонът - той трябва да е поне двойно повече от обема на останалите продукти.
6. Всичко се задушава.
7. Добавя се сметаната.
8. Супата ври още няколко минути на тих огън.
9. Сваля се от котлона и се пасира.
Земните ябълки, леко сотирани, могат да се използват и в салата, и като гарнитура.