Алиансът е инструмент за конфронтация, посочва Дмитрий Песков

Кремъл: Всяко разширение на НАТО тревожи Русия

1329 | 12 ян. 2022 | 12:48

Русия не преговаря със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност от позиция на силата, няма и не може да има място за ултиматуми, изтъква гласът на Кремъл


НАТО е инструмент за конфронтация, затова Русия е загрижена от всякакво разширяване на този алианс. Това каза пред журналисти в сряда прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроса дали Руската федерация е загрижена за евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, предава ТАСС.

„Разбира се, всяко разширяване на НАТО тревожи Русия. НАТО не е институция за развитие, НАТО е инструмент за конфронтация“, подчерта Песков.

Русия не преговаря със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност от позиция на силата, няма и не може да има място за ултиматуми, заяви представителят на Кремъл.

„Просто ситуацията достигна толкова критична точка по отношение на общоевропейската сигурност и по отношение на националните интереси на страната ни, които са неразделна част от Европа и архитектурата на европейската сигурност, че не можем, за съжаление, да се поколебаем. по-нататък и ние трябва конкретно да отговорим на тези опасения, които бяха изразени“, поясни Песков.

Руската федерация не би искала да „излива заплахи и ултиматуми“, подобно на американските официални лица, на фона на продължаващите преговори с НАТО и Съединените щати.

„Не бихме искали като американските служители да бомбардираме със заплахи, ултиматуми, да предвиждаме висока цена, кой какво ще плати. Ако водим преговори, ние ги водим културно, ние сме отворени за този диалог, нашите дипломатите са запазили дипломатическите традиции въпреки тежката ситуация. Ние все още предпочитаме първо да говорим, а след това да оценяваме и да правим прогнози“, каза говорителят на Кремъл.

По думите на Песков, Русия би искала първо да преговаря с НАТО и САЩ и след това да дава оценки.


Намери своята история

От категорията

Белият дом опроверга съобщения, че Байдън е предупредил Зеленски за неизбежно руско нахлуване

Белият дом опроверга съобщения, че Байдън е предупредил Зеленски за неизбежно руско нахлуване-1643356795.jpg

"Президентът Байдън каза, че има определена възможност руската страна да ...

28 ян. 2022 | 09:56

Османи за вписването на българите в конституцията: Като воля - има я, като процес е комплицирано

Не сме длъжни да носим това бреме от един съюз - Югославия, от който сме излезли, коментира спорния въпрос с говора на омразата външният министър на РСМакедония Буяр Османи-1642013914.jpg

Не сме длъжни да носим това бреме от един съюз - Югославия, от който сме ...

28 ян. 2022 | 08:37

Гърция раздава таблетки срещу Covid по домовете

-1426609154.jpg

Лекуващият лекар ще подава заявление и комисията за прилагане на лекарството ще ...

28 ян. 2022 | 14:07

Ердоган ще посети Киев, за да посредничи в кризата между Русия и Украйна

-1616235175.jpg

Президентът ще се срещне и разговаря на четири очи с украинския си колега ...

28 ян. 2022 | 13:21