Дмитрий Песков

Москва е много надежден и доказал се десетилетия доставчик, обяви Дмитрий Песков

Кремъл смята за странни оплакванията от Германия за газовите доставки

7645 | 23 юни 2022 | 20:30

Берлин е бил информиран за "циклите на обслужване" на газопровода "Северен поток-1", който се очаква да бъде спрян за поддръжка в периода 11-21 юли, обясни говорителят на Кремъл


Кремъл смята за странни оплакванията от Германия, че Русия използва газовите доставки като оръжие. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва е "много, много надежден и доказал се десетилетия наред като такъв доставчик и стриктно изпълнява всичките си задължения", предаде БТА.

Според Песков било странно Берлин да определя като политически действия, свързани с технологическото обслужване на газопровода "Северен поток".

На ежедневен телефонен брифинг той допълни, че Германия е била информирана за "циклите на обслужване" на газопровода "Северен поток-1", който се очаква да бъде спрян за поддръжка в периода 11-21 юли.

Количествата газ, транспортирани по подводния "Северен поток-1" от Русия към Германия, намаляват. Москва твърди, че технически проблем, причинен от наложените западни санкции, е принудил "Газпром" да намали доставките. Според Италия и Германия обаче това е претекст да се изпраща по-малко газ.

Берлин задейства днес втората фаза на кризисния си план в случай на проблеми с газовите доставки, обявявайки "състояние на тревога".

Същевременно еврокомисарят по енергийната политика Франс Тимерманс обобщи днес, че 12 европейски страни вече са засегнати от спиране или намаляване на руските доставки.

По думите му 10 държави от 27-те членки на блока са отправили "ранни предупреждения" за сигурността на снабдяването със синьо гориво - първата и най-мека фаза от трите кризисни нива, очертани в европейските разпоредби за сигурност на енергийните доставки.

Страните от ЕС трябва да имат тристепенни планове за действие при нарушения в снабдяването.

Русия вече е спряла износа на газ за Полша, България, Нидерландия, Дания и Финландия заради отказа им да работят по схемата за плащания, предложена от Москва.

Отказът на България да използва новата система за плащане неизбежно ще доведе до растеж на цените за крайните потребители, заяви в интервю за ТАСС Юрий Пилипсон, директор на Четвърти европейски департамент на министерството на външните работи на Русия.

Той отхвърли твърденията, че Русия използва "газово оръжие" и подчерта, че алгоритъмът на Москва е "прозрачен и прост" и вече се използва успешно от много европейски компании.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


ОЗК

Още по темата

Германия се приближава към ограничения в потреблението на природен газ

Германия се оплака от намалените доставки на руски природен газ-1654149646.jpg

"Стратегията на Путин е да провокира несигурност, да увеличава цените на ...

23 юни 2022 | 20:21