Човек се чувства като Алиса в страната на шоколадовите чудеса, когато прекрачи с Ради Стамболов прага на пълната с изкушения шоколатиера или хвърли поглед към безбройните торти и всякакви невероятни десерти в неговата сладкишница „Гаврош“. Днешният ни гост е може би най-известният сладкар у нас - всеки, който поне малко се интересува от кулинарното изкуство, го познава като член на журито на първото тв състезание за готвачи Lord of the chefs, от гурме презентациите и от участията му в телевизионни и интернет предавания.
Завършил сладкарския техникум „Христо Ников“ и Колежа по туризъм във Варна, Ради Стамболов започва в ресторанта на софийския „Шератон“, по-късно работи и в „Шератон“ в Доха, Катар. Готвил е за 13 президенти на различни държави и за всякакви видни особи.
Голямата страст на този кулинарен виртуоз е шоколадът. С него са свързани и мечтите му в професията - да създаде и наложи свой продукт, да има шоколадова фабрика.
Днес Ради Стамболов поздравява читателите на „Преса“ с рецепти за два супердесерта.
Необходими продукти
За палачинките:
3 яйца
180 г брашно
500 мл прясно мляко
80 г разтопено масло
25 г захар
щипка сол
ванилия
За портокаловото масло:
50 г захар
50 г масло
сок от 2 портокала
кора от 1 портокал и лимон
3 с.л. портокалов ликьор
2 с.л. бренди (за фламбиране)
Начин на приготвяне
1. За палачинките всички продукти трябва да се разбъркат до напълно хомогенна
смес, като брашното се добавя последно. Палачинките се приготвят в подходящ тиган.
2. За портокаловото масло малка част от маслото се загрява в тиган, там се изсипва и захарта. След разтопяването й до леко златисто, тиганът се отстранява от котлона.
3. Добавят се останалото масло, сокът от портокал, ликьорът и всичко се разбърква
добре.
4. Палачинките се поставят в горещия сос. Оставят се да къкрят около минута, като се поливат със соса. При желание се фламбират. Сервират се топли.