Снимка БСП

Нашето виждане е да има един учебник по един предмет, категорична е тя

Кристина Сидорова: Образованието трябва да утвърждава традиционните български семейни ценности

12797 | 31 юли 2018 | 16:15

БСП не предвижда закриване на училища и университети. Напротив, искаме България да бъде регионален лидер в образованието, подчертава народният представител от „БСП за България“


- Какво е основното нещо, което иска да постигне БСП в образованието с „Визия за България“, г-жо Сидорова?

- Пълен обхват на всички деца и качествено образование. Това са двете задачи, които в момента стоят пред БСП и пред нашето общество. Имаме деца, които не посещават училище, имаме трудна достъпност на деца до образователния процес, както и деца, които ходят на училище, но излизат от него неграмотни, необразовани и неподготвени за живота. Всичко, което сме записали във „Визията“ - икономиката, здравеопазването, демографския проблем – всички те могат да бъдат решени, в момента, в който образованието бъде на едно високо ниво.

 

- Какво представлява идеята за филиален клас  - децата да бъдат обучавани близо до дома си? Тя част ли е от желанието всички деца да ходят на училище?

- Пътува учителят, а не ученикът. Става дума за изнесен клас за ученици от 1-ви до 4-ти клас. Не е добре за дете от първи клас особено, всяка сутрин да пътува по 20 – 40 минути, за да стигне до училище. По-добре е да пътува учителят.

 

- Къде ще се намира тази изнесена класна стая?

- На много места има училища, читалищни сгради, където могат да бъдат оборудвани тези класни стаи и да бъде воден нормален учебен процес. В много от малките населени места до неотдавна имаше училища, които пазеха духа български. Но заради липса на деца или недалновидна политика, много от тях бяха затворени. Убедена съм, че те могат отново да отворят врати и за това не е необходима голяма инвестиция. Не става дума за цяла огромна сграда, а за две или три стаи в нея, които да бъдат реставрирани и пригодени за нуждите на един нормален образователен процес.

 

- Предлагате един учебник по предмет за клас. Искате да отпаднат алтернативните учебници ли?

- Какво виждаме сега? 10 – 15 – 20 издателства, много учебници, в които се наливат страшно много средства. Във всеки учебник има по нещо хубаво, но няма единен учебник, по който да се знае, че учат всички деца в цялата държава. Учебник, изготвен от комисия от Министерството на образованието с активното участие на учители, учебник, за който се знае, че дава необходимите знания по предмета. Искаме да го няма това разпиляване, това харчене на обществен ресурс, с което се пълнят джобовете на няколко издателства. Затова предлагаме да има един учебник за един клас, а спестените средства да отидат в дигитализация, в по-модерно образование, за въвеждане на нови неща в образованието. Освен това трябва да има различни помагала, които да бъдат от помощ за всеки ученик съобразно неговото ниво на знания.

Сега тези много учебници по един предмет създават затруднения и за учениците, и за учителите. Учителите трябва в рамките на един месец да изберат по кой учебник да преподават. Ще дам един пример до какво води подобна практика – тази година седмокласниците, освен че имаха учебник, изучаваха и предмета за осми клас от едни свитъци. Това нормално ли е? Особено като се има предвид, че на много от тези деца им предстоят изпити за езикови или математически гимназии.

 

- Как смятате да осъществите държавната поръчка за университетите?

- Става дума за регулиране на приема. Първо трябва да започнем от дългосрочното прогнозиране на нуждите на бизнеса от специалисти с определени професии. Когато знаем от какви специалисти има нужда бизнесът, убедена съм, че и университетите ще предлагат обучение по съответните специалности. В момента има страшно много университети, от които излизат специалисти, които не могат да си намерят работа. Затова е много важно да има обвързаност между нуждите на обществото и бизнеса и предлагането на специалности от университетите. Трябва да има и контрол върху публичните средства, отделяни за образование. Държавата може да подпомага този процес с регулираните професии – с други думи, държавата да плати, за да приеме университетът тази година да бъдат обучавани, например, бъдещи 60 учители, 70 инженери, 50 лекари -  специалистите, от които има нужда обществото.

 

- Висшите училища са създадени по време, когато населението е било поне с два милиона повече от сегашното. Предвиждате ли закриване на университети?

- БСП не предвижда закриване нито на училища, нито на университети! Нека бъдат развивани, рекламирани, България да се превърне в регионален лидер на образованието. Образованието трябва да бъде модернизирано и оптимизирано. Когато това е налице, аз съм убедена, че ще бъдат пълни аулите на нашите вузове.

 

- Във „Визията“ е залегнало „формиране на толерантност и утвърждаване на традиционните семейни ценности; без „джендър идеология“ в училище; без експерименти за сметка на децата и учениците“. Какво означава това?

- Какво е „джендър идеология“ мисля че няма нужда да обяснявам – това е толкова популярна и модерна тема. Ние искаме да бъдат утвърдени традиционните български семейни ценности. Нека това образование, което се опитаха да прекарат през различни свободно-избираеми предмети, да излезе от училище. Децата да знаят, че мъжът и жената са мъж и жена, какво представлява семейството, кои са добродетелите, които са ни съхранили. Но в същото време децата трябва да бъдат учени на толерантност и разбиране към различните. Но това да става не чрез агресивни кампании, финансирани понякога от чужди фондации.

 

- Голяма част от децата обаче живеят в семейство с един родител и когато в училище им казват, че семейството трябва да се състои от двама родители, това няма ли да създава предпоставки за тормоз над тези деца и да създава предпоставки за агресия?

- Не, не мисля. Аз също сама отглеждам сина си, тъй като бащата е починал. Децата трябва да знаят, че това, което е нормално и хубаво е да има семейство от двама родители. По-скоро обругаването на традиционните ценности, обявяването им за старомодни, това е, което създава предпоставка за агресия. Не мисля, че пропагандирането на това колко много сме се развили и колко различни сме станали от нашите „старомодни“ баби и дядовци, ще ни доведе до добро. Нека пазим свободата, но заедно с нея и онова, което ни е съхранило през вековете.

 

- Предвиждате ли развитие на дуалното образование, за да може от училище да излизат подготвени кадри за бизнеса.

- В проекта за закон за народната просвета е заложено развитие на дуалното образование и БСП го подкрепя. Искаме децата да излизат подготвени за пазара на труда. В момента не е така. В нашия регион, например, Габрово, бизнесът направи собствен обучителен център, защото кадрите, които получава не отговарят на изискванията на отделните фирми, които търсят работници.

 

 


От категорията

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Тошо Тошев в "Лъжата": Аз съм главен редактор на вестник, не на държавата

Тошо Тошев-Tosho-Toshev_1695291452.jpg

Предлагам на Бойко, вместо да показваме близост из ресторантите, да дойде в ...

25 септ. 2023 | 21:07

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Боян Чуков: Руските специални служби са като руската армия. Могат, но са като спънати коне

Боян Чуков-1542196322.jpg

"Странната война продължава. Всичко опира до политическа воля и решение на ...

25 септ. 2023 | 20:09

Най-важното

Хекимян е отрицанието на Борисов за София на ГЕРБ. Това е предателство към ГЕРБ

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Недопустимо е храм, заключен с катинари. Правителството да установи чия собственост е Руската църква, призова той

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никого за кандидат-кмет на София, дори на балотажа
(Видео)

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никой за кандидат-кмет на София-Peevski--Denkov-i-Vasilev-shte-podpishat-dokument-s-protestirashtite_1695203745.jpg

Църквата трябва да е отворена, не може да е заключен храмът. Нека да се ...

25 септ. 2023 | 12:35

Негово Светейшество е информирал със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква-Patriarh-Neofit-naznachi-sveshtenitsi-ot-Sofiya--koito-da-obsluzhvat-Ruskata-tsarkva_1695651330.jpg

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на ...

25 септ. 2023 | 15:05

Реших да се кандидатирам, за да работя за обществото, но от другата страна, обяви кандидат-кметът

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на София, предложението е лично на Борисов

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на  София, предложението е лично на Борисов-GERB--SDS-registrira-Anton-Hekimyan-za-kandidat-kmet-na-Sofiya--predlozhenieto-e-lichno-na-Borisov_1695627791.jpg

Хекимян уточни, че миналата седмица е имал лична среща с лидера на ГЕРБ Бойко ...

25 септ. 2023 | 10:01

Този мистериозен доклад никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него, каза тя

Нинова пита: Бил ли е Хекимян лична къртица на Бойко Борисов в БТВ

--Ninova--BSP-nyama-da-podkrepi-pravitelstvo-na-GERB-s-prisastvie-ili-otsastvie-ot-zalata_1684403365.jpg

Относно номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София на Антон Хекимян, Нинова ...

25 септ. 2023 | 12:11

За да работи добре едно общество, трябва да има китайска стена между медиите и политиката, смята той

Терзиев за Хекимян: Опитите на журналистите да влизат в политиката не са свършили добре

Васил Терзиев: Опитите на журналистите да влизат в политиката, не са свършили добре-Vasil-Terziev--Opitite-na-zhurnalistite-da-vlizat-v-politikata--ne-sa-svarshili-dobre_1695628810.jpg

ГЕРБ и Борисов избират да заложат на човек, който буквално една седмица преди ...

25 септ. 2023 | 10:58

Борисов дал инструкции по места, ако се стигне до балотаж,, да подкрепят „Промяната“

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Йорданка Фандъкова поема нюзрума на бТв. Първата ѝ работа е ремонт на студиото, гласи друг коментар

Хекимян взриви Мрежата: Гответе се за Цитиридис. С подгласници Цънцарова и Ризова

Честито на софиянци, мъжкото ледено хоро се мести в Перловска река, пише потребител
-Chestito-na-sofiyantsi--mazhkoto-ledeno-horo-se-mesti-v-Perlovska-reka-_1695633578.jpg

С таргета на Хекимян, по-евтино и също толкова ефективно щеше да му е на Бойко ...

25 септ. 2023 | 11:16

Защо му бе на ББ да издъни, както най-верния си агент в БТВ, така и самата телевизия

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?-1477839807.jpg

Дали до края на деня Борисов няма да обяви на главния изпълнителен директор на ...

25 септ. 2023 | 16:04