Кристиян Христов: Участвах в протести, платени от Любена Петрова. Запалих цех за дограма

Може да ме арестуват и да ми образуват много дела, твърди момчето за всичко на Петьо Еврото

Кристиян Христов: Участвах в протести, платени от Любена Петрова. Запалих цех за дограма

21860 | 4 юни 2023 | 17:57

Снимах разни хора, като тя ми обясняваше, че това са хора, които са сбъркали и т.н. В последствие ... аз дочух, че снимам магистрати, политици, и служители на МВР, разказва той


Цивилни полицаи задържат Кристиян Христов минути преди обявената от него пресконференция. Видео кадри от случката виждаме само по БТВ. Отвеждането на героя от „Осемте джуджета“ е по искане на Софийската районна прокуратура, каза вътрешният министър.

„С големи букви беше написано „НЕЗАБАВНО доведете лицето за изясняване на процесуално следствени действия“, каза пред БТВ вътрешният министър Иван Демерджиев.

Кристиян Христов е отведен за разпит по образуваното разследване за принуда над бизнесмени, по което е издирва и Петьо Петров, известен с прякора Еврото. Той е освободен на същия ден, но до момента не е давал изявления.

Междувременно е обвинен в незаконни заснемания, съобщиха от Софийската районна прокуратура. Часове преди несъстоялия се негов брифинг обаче Христов се свърза с БТВ и поиска да даде интервю от дистанция.

„Аз съм Кристиян Христов. Станах известен покрай скандалът „Осемте джуджета“. Притеснявам се за здравето и живота си. Вие бихте могли да дадете гласност, защото би могло да се случи така, че да ме арестуват, да ми образуват много дела и след това вече ще бъде много късно да споделя какво всъщност се е случило“. Така започва разказът Кристиян.

Той се връща назад с около 7 години, когато се запознал с тогавашната съпруга на Петьо Петров - Любена. По думите му той е бил вербуван да участва в „платени контрапротести“.

„Бях студент в НСА . Дойде при мен един мой приятел, който ми е съименник и ме попита дали искам да участвам в протест. Аз попитах за какво е този протест. Тогава беше за правосъдни реформи. Протест, организиран от Любена Петрова, т.е. това беше контрапротест на протеста на Правосъдие за всички… Правосъдие за всеки.., не си спомням, кой от протестите беше. Има няколко протеста, в които съм участвал, включително и в протеста пред ВСС срещу „агнешките главички“. Това са протести, организирани от Любена Петрова. Срещу заплащане. Парите, за които аз участвах, бяха по около 100 – 150 лв. за протест“, разказва мъжът.

По време на споменатите събития през 2015 г. публичност доби сдружението на Павлова – „План Б“, което участваше в демонстрации срещу тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. По това време съпругът на Любена вече е пенсиониран следовател. Христов разказва, че постепенно се сближил със семейство Петрови. И започнал да изпълнява техни задачи като „момче за всичко“. Първо – за пари, а после – „по принуда“.

„Мойта шефка всъщност беше Любена Петрова. Петьо Петров всъщност хапваше, пийваше, прибираше се и си лягаше. Имахме в офиса на „Позитано“ един служител, юрист беше момчето… Тя се съмняваше в него, че той е предател. Един ден дойде при мен и ми каза, искам да пребиеш въпросното момче, да му счупиш краката. Аз казах, че няма как да го извърша това нещо, тя тогава ми заяви – твойте или неговите крака, ти избираш. След още куп заплахи, аз се съгласих да го организирам това нещо. Намерих момчета, които го свършиха. Свършиха това нещо, пребиха го.

Организирах запалването на цех за дограма в Зелен Дол, община Благоевград. Успешно премина това нещо, момчетата също мога да се свържа с тях, които извършиха това, също бяха заплашвани, както и аз многократно бях заплашван. Опожариха въпросния цех за дограма“, признава Кристиян Христов.

За пожара в посочения цех през 2018 г. има медийни публикации. БТВ се свърза със собственика на цеха, който заяви, че засега няма да коментира казаното от Христов. А момчето за всичко продължава да описва задачи, които по думите му Любена го карала да изпълнява:

„Снимах разни хора, като тя ми обясняваше, че това са хора, които са сбъркали и т.н. В последствие ... аз дочух, че снимам магистрати, политици, и служители на МВР. Снимам ги в срещи, които не би трябвало да са. Започнах да ходя и в ресторант „Осемте джуджета“ с нея… Там аз и други момчета станахме свидетели на многократните посещения на Иван Гешев, преди да бъде избран за главен прокурор, на други магистрати, които не мога да назова по име, но като ги видя ще се сетя“.

Христов разказва, че във ВИП помещението на ресторант "Осемте джуджета" е имало монтирана скрита камера, която засмемала срещите на Любена и Петрьо с магистрати, както и "плащания" към магистрати. Детайли и имена в момента на проведеното интервю Христов не даде с обещанието, че тях ще разкрие "по-късно".

Така идва моментът, когато Петрови предложили на Христов да му прехвърлят асансьорните дружества на бизнесмена Златанов, разказва той – срещу около 30 000 лв. През 2020 г. пред Антикорупционния фонд Златанов описа прехвърлянето като част от схема за принудително изземване на бизнес.
На образуваната преди няколко години прокурорска проверка по случая Кристиян е разпитан.

„Дал съм грешни показания отново под натиск, лъжесвидетелствал съм под натиск. Защото ще умра, защото нещо ще се случи с мен, защото няма да спя спокойно и куп други заплахи“, твърди той.

Пред БТВ Кристиян Христов повтаря, че изнесеното дотук не е всичко и обещава да разкаже още факти в бъдеще. Часове по-късно обявява пресконференция, а преди да я осъществи, е задържан и отведен.

БТВ потърси и бившата съпруга на Петьо Петров – Любена Павлова, жената, която Кристиян посочи като основен виновник за принуда и заплахи срещу него. Поканихме я да отговори на твърденията на мъжа за платени протести и поръчки за побой и палеж. След няколко разговора по телефона, Любена се съгласи единствено да бъде цитирана.

„Кристиян Христов е незначителен човек, който беше и продължава да е момче за всичко на Петьо Петров. Той лъже. През 2017 г. аз родих дете и се посветих на него. Несериозно е Христов да твърди, че една петдесет килограмова жена го е заплашвала да извършва каквото и да било. Смятам, че Кристиян е накаран от бившия ми съпруг да атакува мен, след като вече разказах в интервю за схемите му“, казва в своя защита бившата съпруга на Петьо Петров.

Става дума за интервюто на Любена за Антикорупционния фонд. Първата му част бе излъчена на същия ден, когато и Христов потърси БТВ и опита да даде брифинг пред всички медии. Тя говори главно срещу бившия си мъж – Петьо Петров, за времето до 2020 г., когато управлявали ресторант „Осемте Джуджета“. Посочва го като главно действащо лице в схеми за присвояване на бизнес и компромати. Споменава и за писмото до главния прокурор Иван Гешев, с което преди седмици той бе поканен да подаде оставката си.

„Прочетох писмото, което е изпратено на главния прокурор. Там до 10 ч. да си подаде оставката какво беше? Седял сам на ръба на скалата, па Мечо Пух... Това са изрази, които Петров употребяваше по 5-6 пъти на ден и в това писмо аз съзирам него, това няма вариант да е писано от друг човек“ казва в интервюта за Антикорупционния фонд Любена.

Така Кристиян и Любена – две фигури от кръга на издирвания Петьо Петров, проговарят по едно и също време. Време на остър конфликт между двама висши прокурори у нас – главния прокурор Иван Гешев и зам.-главния Борислав Сарафов. Единият герой от „Осемте джуджета“ свидетелства срещу Гешев, другият – срещу Сарафов.

„Иван Гешев, когато е идвал, а и други, почти всеки път си е тръгвал с торбички, в които носи нещо. Г-н Сарафов аз лично не съм го виждал в заведението“, казва Христов.

Обратното твърди Любена: „Гешев не е идвал в ресторанта“. А за Сарафов казва: „Идваше редовно, един – два – три пъти седмично, аз не съм седяла там по цял ден, но идваше редовно. Рядко със семейството си. Не са идвали заради хубавата храна. Идваше по работа. Идваха за пари, дали да оставят, дали да вземат“.

БТВ потърси за коментар споменатите двама висши магистрати. По телефона зам.-главният прокурор Сарафов нарече думите по свой адрес „инсинуация“: „Всичко което тя казва е плод на дълбоката колаборация между Любена и Иван Гешев. Очевидна е фиксацията върху мен. На тези снимки, на които ме насадиха… отивайки там по покана на Гешев – аз отивам там по покана на Гешев, който казва, „ела да се видим“… Аз отивам там с г-жа си и малкия си син, мислите ли, че бих отишъл там със съпругата си и с моя малък син.


БТВ покани за отговори и Иван Гешев. На форума, посветен на трансграничната престъпност в Бургас главният обвинител отказа да коментира твърденията, че е посещавал заведението на Петьо Петров. На последвала неформална среща с журналисти той отговори, цитирам „Ресторантите са много по-безопасно място от бомба на пътя“.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!  


Еврохолд

От категорията

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Радев: В понеделник ще обявя кога ще свикам Народното събрание
(Видео)

-Radev--Dalzhim-na-detsata-svyat-na-mir--v-koyto-da-rastat-zdravi-i-opoznavat-sveta-bez-strah_1717224112.png

Отваряме вратата за създаване на войски с безпилотни системи. Без тях не можем ...

13 юни 2024 | 15:28

Кои са новите 240 народни представители (пълен списък)

Ясен е списъкът на новите депутати-Plenarna-zala_1718288345.jpg

Централната избирателна комисия обяви окончателно мандатите за депутатските ...

14 юни 2024 | 16:13

Националният съвет на БСП се събира утре, избира временен председател след оставката на Нинова

-1638538583.jpg

На 11 юни лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради ...

14 юни 2024 | 15:49

Най-важното

Не всички депутати, избрани от два района, са обявили от кой от тях влизат в Народното събрание

Кои са новите 240 народни представители (пълен списък)

Ясен е списъкът на новите депутати-Plenarna-zala_1718288345.jpg

Централната избирателна комисия обяви окончателно мандатите за депутатските ...

14 юни 2024 | 16:13

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Те разполагат с много пари и трябва да се провери откъде идват, смята той

Проф. Николай Радулов: Срам ме е, че гарантирах за Николай Марков, "Величие" е пълна с измамници
(Видео)

Проф. Николай Радулов-Prof--Nikolay-Radulov_1718368411.jpg

Експертът по национална сигурност заяви, че има информация за полицейски ...

14 юни 2024 | 15:33

БСП има нужда от диалогичен лидер, който да обедини лявото, категоричен е председателят на Младежкото обединение

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

По думите му трябва да има много ясен разговор за лявото

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ-Aleksandar-Simov--PP-i-DB-napraviha-Boyko-Borisov-da-izglezhda-razumen-politik_1683476123.png

Този вот е катастрофален. Даже катастрофален не е точно. Това е историческото ...

14 юни 2024 | 15:22

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42