Кристиян Шкварек: ПР акция след ПР акция. А токът днес удря рекордните 880,32 лв/мВтч!

Лорер обяви публично, че "Имаме списък на инвеститори за много сериозни цифри"

Кристиян Шкварек: ПР акция след ПР акция. А токът днес удря рекордните 880,32 лв/мВтч!

7848 | 20 дек. 2021 | 23:00

Всички затаихме дъх в очакване вълната от инвестиции да ни залее, привлечена от новия харвардски бизнес климат в страната. Вместо това се случи точно обратното. В следващите месеци страната ни удари рекордно за целия преход дъно по чуждестранни инвестиции


Кристиян Шкварек

Фейсбук

 

“Вчера новият министър на "растежа и иновациите" Даниел Лорер обяви публично, че "Имаме списък на инвеститори за много сериозни цифри".
Веднага си спомних за предишния министър на икономиката и какво обяви в началото.


През Юли месец тази година новоназначеният тогава служебен министър Кирил Петков обяви гръмко за "инвестиционни намерения към България, възлизащи на над 4 милиарда лева". Всички медии го отразиха, избухна като новина, имаше пресконференция, народът изпадна в захлас.


Ще ви разкажа информация от приятел, търговско аташе в северноевропейска държава, как се случи това. Като новоназначен министър Петков даде задача на всички наши търговски аташета навън да му изпратят списък с фирми, които имат "инвестиционни намерения" спрямо България. Търговските аташета събраха набързо каквито писма могат, кой през познати в местни корпорации, кой през познати аташета на други страни, и ги пратиха в София. Всяко от тях беше просто лист хартия, нищо повече. Компанията там просто казва "да, евентуално бихме имали интерес да инвестираме в България". Толкоз.


Петков събра общо всичките писма без никаква реална стойност, и обяви гръмко пред обществото, че откакто е станал министър към България е потекла вълна от инвестиционни намерения, възлизащи на над 4 милиарда лева. Всички затаихме дъх в очакване вълната от инвестиции да ни залее, привлечена от новия харвардски бизнес климат в страната.
Вместо това се случи точно обратното. В следващите месеци страната ни удари рекордно за целия преход дъно по чуждестранни инвестиции. Те и в края на предишния кабинет се бяха свили драстично, но тъкмо в последните месеци на практика спряха напълно. Сривът е тотален - 64% по-малко от и без това удареното дъно.


Това, обаче, беше първата успешна ПР акция на Кирил Петков и първата му голяма лъжа. От много. Такива лъжи-акции бяха умело разположени на ключови моменти във времето.

 

Втората голяма беше с "прочистването на ББР", която уж щеше да бъде напълно преструктурирана. Всъщност само смениха хората на ГЕРБ със свои хора.

 

Последната му голяма ПР акция в качеството на служебен министър беше тази с "германския завод за електромобили". Оказа се, че инвеститорите не са немци, а косовски съдружници на Домусчиев с куха фирма. Такъв завод още няма и няма да има. Но ПР акцията беше успешна. Както бяха и предишните. Така този човек стана премиер.
Приключваме звездната година на Кирил Петков.
Няма завод за електромобили. Няма 4 млдр лв инвестиции в страната ни - сринаха се с 64%. Няма преструктуриране на ББР - просто сменихме техните хора с наши.
ПР акция след ПР акция се оказаха лъжи.
А токът днес удря рекордните 880,32 лв/мВтч...”


От категорията

Петко Добрев: Украйна постепенно поставя Европа в изолация, а НАТО - в процес на залез

Петко Добрев: Украйна постепенно поставя Европа в изолация, а НАТО - в процес на залез-1647416233.jpg

Застаряваща Европа днес е подложена на емигрантски вълни, които започват ...

20 май 2022 | 09:15

ИТН блокира методиката на образователния министър за атестация на професори и доценти

Ива Митева внесе законопроект, който елиминира предложенията на акад. Николай Денков-1644773407.jpg

Митева коментира преди ден, че се срамува от въпросния текст в закона за ...

19 май 2022 | 15:11

Кирил Петков пред ФАЦ: Шантажът срещу България и трите цели на Путин

Кирил Петков пред ФАЦ: Шантажът срещу България и трите цели на Путин-1653048786.jpg

Една от целите на Путин беше да докара на власт в България проруско ...

20 май 2022 | 15:03

Мирела Костадинова: Благодетелят на Априловската гимназия Никола Палаузов убива турско заптие

Мирела Костадинова: Благодетелят на Априловската гимназия Никола Палаузов убива турско заптие
-1653047378.png

Той е на 44 място от най-добрите 51 външни търговци, които работят с Одеското ...

20 май 2022 | 14:25