Крум Зарков Кадър: БНТ

По думите му, това, което е необходимо на България, е подчертано лява политика

Крум Зарков: Атаката срещу служебния кабинет показва колко болезнено ГЕРБ се разделя с властта

9232 | 14 май 2021 | 22:49

Според него в служебното правителство има експерти, готови да поемат отговорност и да работят под белега на почтеността. И техните биографии отговарят на постовете, които заемат


БСП е на страната на промяната и има достатъчно експертиза, за да реши социално-икономическите въпроси пред страната ни
Поискали сме оставката на главния прокурор, в БСП няма дилеми по отношение на прокуратурата.

"Президентът Радев показа, че цялата мантра, която беше натрапвана в продължение на години - "или ГЕРБ, или хаос", не е вярна. Напротив. Има експерти, готови да поемат отговорност, включително политически лица - от левия и десния сектор, както и политически неангажирани лица, които са готови да работят под белега на почтеността и чиито биографии отговарят на постовете, които заемат. Атаката срещу този служебен кабинет от първия му ден показва колко болезнено една политическа сила се разделя с властта. Това в крайна сметка е нормално, но не би трябвало да е нормално тя да се опитва да взривява крехките консенсуси, които съществуват в обществото".


Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България" в 45-то Народно събрание Крум Зарков в предаването "Панорама" по БНТ.


Той изрази задоволството си, че Янаки Стоилов е приел да участва в служебния кабинет: "Радвам се заради личността и заради ресора, който поема - министър на правосъдието, което е важен белег."


"В нашата партия няма дилеми по отношение на прокуратурата", подчерта социалистът. Зарков припомни, че от БСП отдавна са разписали какво според левицата трябва да се случи в сектор "Правосъдие": "Ние сме поискали оставката на главния прокурор, не само да се смени главният прокурор, а и да не се стига отново до следващите проблеми.

 

Разписали сме какво трябва да се случи във Висшия съдебен съвет, как защитата на правата на човека трябва да бъде реална възможност пред българските съдилища, а да не бъде нужно да се ходи чак до Страсбург".
По повод предстоящите избори, Зарков заяви: "Считам, че това, което е необходимо на България, за да излезе от тази криза и за да се развива е подчертано лява политика. Инак ни чака от едната страна политическа сила, способна на всякакви деформации на реалността, а от другата - претенденти, които са богати само със своите импровизации. Тази дилема може да бъде решена от партия като БСП - тя е едновременно на страната на промяната в политически план, но и има достатъчно експертиза, за да реши социално-икономическите въпроси пред страната ни“.


Относно липсата на заявки за взаимодействие с БСП от страна на другите политически сили, зам.-председателят на парламентарната група на левицата изрази мнение, че това е политическа грешка. По думите му на първо място това води до спирала от избори, а на второ - не се оценява фактът, че именно БСП е силата, която е направила отстраняването на ГЕРБ възможно. "БСП в последните 10 години, и особено в последните 4, беше на всяка една битка в парламента. БСП направи възможно това, което се случва сега. Отричането на всички тези усилия в името на някакъв конюнктурен интерес е грешка", акцентира Зарков.


По темата за намаляване на партийната субсидия той изрази мнение, че идеята за свеждането ѝ до 1 лев не е правилна: От "Има такъв народ" правилно критикуват политическата система като такава, каквато съществува, но с 1 лев субсидия и мажоритарен вот - тази комбинация не само няма да разруши системата, тя ще я направи непробиваема.

 

Тя ще отдели народното представителство изцяло от хората, ще партизира изцяло системата, ще бутне партиите в ръцете на олигархията".


Зарков подчерта, че БСП се готви със серия от мероприятия да влезе в предстоящата предизборна кампания и да подобри резултата си: "Мисля, че сме длъжни да го направим, слушайки дебата, който се проведе тук".
В заключение Крум Зарков открои някои статистически данни, отнасящи се до живота в България - от 3 милиона работещи българи, 1 милион се осигурява на минималния праг - 650 лева. От 2 милиона и 300 хиляди пенсионери, 1 милион и 700 хиляди получават пенсия по-ниска от прага на бедността - 369 лева на месец. А 80 % от българите имат доход до 1 000 лева.


"Това е ситуацията, в която се намираме. Ако искат господата да се надиграват кой е по-по-най, нека да знаят какви са наистина проблемите, пред които сме изправени", заключи Зарков.

 


От категорията

Янев се срещна с ученици от ОУ „Неофит Рилски“-Габрово и ги поздрави като „малките министри"

Снимки Правителствена информационна служба-1624276206.png

Янев подари на гостите си от училищния клуб плакет на Министерския съвет и ...

21 юни 2021 | 14:48

Рашков на национално съвещание на ръководния състав на МВР: Честните избори са приоритет

Сн. МВР
-1624277151.png

Искам Министерството на вътрешните работи да застане на мястото си, да работи ...

21 юни 2021 | 15:01

В Кърджали борят зависимостите с музика и спорт

DEEP ZONE Project дадоха своя музикален принос към проекта-1624302851.jpg

Събитието започна с приятелски футболни срещи под надслов „Ритни ...

21 юни 2021 | 22:10

Министър Тодоров: Възстановихме диалога с браншовите организации в обучението на кандидат-водачите

-1620747306.jpg

По време на срещата са обсъдени различни спорни моменти, които основно са ...

21 юни 2021 | 21:07