Сн. Bulgaria Travel.org

Нашенската кухня в специфична и единствена по рода си, с богат вкус, който събужда всички сетива

България - идеалното място за кулинарен и винен туризъм за ценители

13404 | 18 окт. 2022 | 13:01

Страната ни предлага многообразна селекция от местни сортове вина, отглеждани в лозови масиви у нас, както и селекция от гарантирано вкусни салати, ястия, мезета, десерти и продукти, плод на българската плодородна земя

Сн. Bulgaria Travel.org-Sn--Bulgaria-Travel-org_1666085672.jpgСн. Bulgaria Travel.org-Sn--Bulgaria-Travel-org_1666085617.jpg

Все по-голяма популярност по света набира т.н. гурме туризъм. Разнообразната национална и в частност местна кухня на отделните региони е любопитна за жадните за нови вкусове и усещания туристи.

 

И в тази област България има какво да предложи. Регионалните особености, интензивните нашествия и богатия културен обмен с Изтока оставят траен отпечатък върху начина на хранене, предпочитанията на населението и, разбира се, огромното разнообразие на продукти и рецепти.

 

Стане ли дума за българска национална кухня, първата мисъл на всеки е за освежаващия таратор с орехи, пухкавата баница с меко сирене или домашната шопска салата с продукти от градината. И всичко това поднесено с изстудена чаша вино или ракия.

 

Звучи превъзходно, но богатствата на нашенската традиционна трапеза, съвсем не се изчерпват с посочените храни и напитки. В следващите редове ще ви поднесем многообразна селекция от местни сортове вина, отглеждани в лозови масиви у нас, както и селекция от гарантирано вкусни салати, ястия, мезета, десерти и продукти, плод на българската плодородна земя.

 

wine_and_food-1

Сн. Bulgaria Travel.org

 

Започваме гурме пътешествието с гъмза, местен червен сорт грозде, който вирее най-добре в Северозападна България – Сухиндол, Видинско и Плевенско. Гроздето от този сорт узрява късно, а от него се произвеждат червени десертни и трапезни вина с яркомалинов прозрачен цвят и плодов аромат с доминация на малина. А вкусът е свеж, с лека структура.

 

Дестинация „Златия“ - Враца, Монтана, Видин пресича сърцето на северозапада, където може да опитате и над 20 сорта ягоди от Берковица, отгледани под връх Ком. Те са много търсени заради вкусовите им качества, силния аромат и екологичното производство. На експериментаторите ще предложим и традиционното ястие за района на Белоградчик, приготвяно от торлаците, живеещи в Западна Стара планина, това е т.н. бел муж (бял мъж). Рецептата е характерна за Петровден. Специалното ястие, приготвено с прясно сирене и мляко, може да сервирате с мед, петмез или любимо сладко като десерт. Престрашете се да похапнете и Керкелек, който се приготвя във Врачанско от царевично брашно, прясно мляко, масло и сол.

 

В района може да разгледате множество природните забележителности, архитектурни паметници или религиозни средища, според предпочитанията си. Сред тях са следните опции: пещера Леденика, Божият мост, Черепишки манастир, Врачанска екопътека, Белоградчишките скали, пещера Магурата, пещера Венеца, Кастра Мартис, крепост Баба Вида.

 

21_2-scaled-1

Крепост Баба Вида

 

Димят пък е сорт грозде, което е типично за Черноморския регион. Българският бял сорт е използван за производство на сухи бели и ароматни вина и дестилати (ракии, бренди и др.). Вкусът е лек, с приятна свежест. Най-добре вирее в района на Варна, но се отглежда и в други части на страната. Димят можете да дегустирате във винарни в района на Варна, Шумен, Бургас, Поморие и др.

 

С чаша вино в ръка не пропускайте да похапнете прясна черноморска риба, уловена буквално преди броени минути, или някое от традиционните ястия за района.

 

Bulgaria_Travel_Food-10-scaled

Сн. Bulgaria Travel.org

 

Черноморски сафрид, уловен край Варна, например, пък е сред над 15-те вида риба от семейство Сафридови, род хищни соленоводни пасажни риби. Многобройните дребни рибки от край време намират мястото си в гювечи, но също и мариновани в буркани. Според експерти хванатия през пролетта сафрид е много подходящ за пържене, защото тогава е по-сух. Запазва полезните си витамини и при печене във фурна, но трябва да бъде полят със слънчогледово масло преди топлинната обработка.

 

Триеница (трахана) е традиционно ястие, подобно на италианската “паста”. Често се замесва с квас, а не с мая. В миналото тарханата е била една от основните храни на българското население и до днес е запазена като характерна в балкански кулинарни традиции, а в малките рибни ресторантчета по брега, я правят уникално вкусна.

 

Задължително хапнете и миди от черноморските ферми. Водата в Черно море е чиста – клас А. Нашите миди са по-добри от останалите заради ниската соленост на водата – едва 10%. Именно на нея се дължат добрите вкусови качества на мидите и за това хората ги предпочитат. Мидите в България се делят на три вида – брегова, дънна и култивирана. Всеки вид мида се различава от мястото, на което е пораснала, което пък определя качеството на месото й.

 

Bulgaria_Travel_Food-13

Сн. Bulgaria Travel.org

 

И за десерт - кайсии от Силистра и Тутракан. В Силистренска област има над 21 000 декара кайсиеви градини. В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци. В Тутракан пък всяка година се провежда празникът „Тутракан - столица на кайсията“.

 

Забележителностите в региона категорично не се изчерпват със златните плажове и дългите морски ивици. Посетете някое от следните места в зависимост от местоположението си: крепост Меджиди табия, биосферният резерват Сребърна, старият Добрич, нос Калиакра, Дворецът в Балчик, Делфинариумът - Варна, Морската градина – Варна, Аладжа манастир, крепост Овеч, скален феномен Чудните скали, природен феномен Побитите камъни.

 

1566917119varnacover

Фарът във Варна

 

Дойде време да отделим заслуженото и на един много стар автохтонен сорт, който се отглежда най-вече в района на Родопската яка – Асеновград, Пазарджик и Пловдив, Маврудът. Виното от него е с наситен пурпурнорубинен цвят с отлични вкусови качества и изразена плътност. Ароматът е сочен с доминация на зрели горски плодове и подправки. Развива се много добре в дъбови бъчви.

 

Няколко винарски изби в района предлагат дегустации на Мавруд с превъзходно качество. Изборът е труден, защото в района на Пазарджик и Пловдив вирее още един превъзходен за направата на божествената напитка сорт – Памид.

 

Памидът е един от най-старите сортове, виреещи по нашите земи. Разпространен е по целия Балкански полуостров под различни наименования. Подходящ е за производство на вино и консумация в прясно състояние. Виното, което произвежда Памид, е със светлочервен цвят. Ароматите са свежи, с плодови нюанси, елегантно тяло и мек завършек. Консумира се младо поради ниското си съдържание на фенолни вещества и не реагира добре на контакт с дъб. Често се използва в купажи.

 

bulgarian_winery

Сн. Bulgaria Travel.org

 

С чаша вино от Маврут или Памид в ръка идва време за кулинарните изкушения на района. В ресторантчетата към местата за настаняване около Пазарджик, Пловдив и Памидово може да опитате следните автентични специалитети:

 

Станимашки сърмички - е едно от най-характерните ястия в Асеновград. То се среща само тук. Месото може да е телешко, свинско или смес, смляно на кайма. Необходими са и зелеви листа, които се нарязват на малки парчета,  с размери около 5 см. След като се завият сърмите се слагат на дъното на тенджера, а водата която се добавя трябва задължително да е завряла. Оставят се на слаб огън, докато водата изври. Резултатът е зашеметяващ.

 

Тракийската оризова баница пък е разновидност на традиционната баница, като към продуктите се добавя и сварен ориз.

 

Царят на българската кухня, качамакът, е най-хубав в Тракия. Приготвя се от царевичен грис или едро смляно царевично брашно. Сместа се вари във вода с щипка сол на тих огън при непрекъснато бъркане с т.нар. бъркалка „качамилка“, до получаване на каша с желаната гъстота. Процесът на варене трае около 40 минути.

 

Ако попаднете в района около Никулден, насладете се на Никулденския рибник, считащ се за традиционното ястие на този празник. Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди.

 

Всичко това гарнирайте със свежа салата от зеленчуци, отгледани по поречието на река Марица и купичка сладка домашна лютеница.

 

По време на престоя си може да посетите някое от известните забележителности около град Пловдив и околията. Наблизо се намира пещера Снежанка, тук е и Цигов чарк. Фотинските водопади пък са идеални за есенен поход, а Червената църква в Перущица пази византийска история на хилядолетия.

 

640_chervena-tzarkvasl-682f1bad8e

Червената църква в Перущица

 

Продължаваме богатата селекция с Рубин - сорт, създаден чрез кръстосване на два сорта – Небиоло и Сира. Вината са с наситен цвят, а вкусът е плътен, с мек завършек. Ароматът е интензивен, плодов, с доминация на зряла къпина, а при контакта с дъб развива конфитюрени нюанси. Червено вино от този сорт има добър потенциал за стареене, както в бутилка, така и в дъбови бъчви.

 

Долината на река Места е район с потенциал във винопроизводството. Дестинацията предлага възможности за винен туризъм в района на Гоце Делчев, където се отглеждат главно сортове, от които се прави червено вино - рубин, сира, каберне фран, каберне совиньон и мерло. Над всички изпъква Рубинът – българският сорт.

 

3ww

Сн. Bulgaria Travel.org

 

Градовете Белица, Разлог, Банско, Гоце Делчев, Хаджидимово и китните планински села около тях предлагат и огромно разнообразие от месни ястия и мезета. Ето кои задължително да опитате, ако попаднете там:

 

Банска капама - Оригиналната капама се готви в казан върху открит огън, но спокойно можете да го приготвите и в глинено гърне във фурната. Реди се на пластове, като свинското се поставя на дъното. Добавят се още кисело зеле, телешко, пилешко, кървавица, ориз и подправки. Пече се на бавен огън.

 

Нафпавок е сурово-изсушен месен деликатес, който има дълга традиция в българската кулинария и консервиране. Приготвял се е от преди повече от век във всички села от разложката. Интересното при приготвянето на този традиционен български деликатес е, че се суши много дълго време и се заравя в пепел. За него се използва само най-вкусното от свинското месо - бонфиле, контрафиле, бут, врат и малко сланина.

 

Чомлекът е едно много богато и засищащо основно ястие от българската национална кухня. Приготвя се свински джолан и зеленчуци- картофи, моркови, чесън, лук и домати. Добавят се подправки, като червен и черен пипер, сол, дафинов лист. Пече се на бавен огън в глинен съд.

 

Специалитетът Бански старец може да купите навсякъде, но най-вкусен е именно в Банско и региона. Прави се от свинско шкембе, свинско месо, сланина и подправки.

 

И в добавка неустоимото Катино мезе, което се приготвя от свинско, гъби, лук, лимонов сок и подправки.

 

В района на Западна България вирее и сорта, наречен Широка мелнишка лоза. Той е местен червен сорт, който вирее само в района на Мелник, Петрич и Сандански, тъй като не е устойчив на ниски температури. Оцветяването на вината е средно наситено. Виното от този сорт грозде е с отлични качества, с аромати на зряла череша, билки, а в присъствието на дъб развива нюанси на тютюн и кожа. Вкусът на младите вина е свеж, с изразени танини. При отлежаване вкусът омеква, но се запазва пикантният финал.

 

Вино от Широка мелнишка лоза с неповторими вкусови качества може да се дегустира във винарни в района на Сандански и Мелник, а придружено с някои от следните местни специалитети, ще донесе на сетивата върховно удоволствие.

 

Сармите в листа от Широка мелнишка лоза представляват топки от плънка, увити в лозови листа или листа от кисело зеле. Те се поднасят и в района на Сандански.

 

Ястието Оризник се прави в Пиринския край. То представлява бял ориз, запечен във фурна, със заливка от яйца.

 

Лангиди за лауци, сервирани в селата около Мелник, наподобяват малки палачинки. Приготвят се от брашно, яйца, прясно мляко и масло

Не пропускайте да опитате Мелник 55 – български винен сорт, кръстоска между Широка мелнишка лоза и френския сорт Валдигие.

 

И хубавото изживяване, свързано с района, не свършва дотук. Предлагаме ви да посетите няколко емблематични за цяла България обекта, съсредооточени именно тук - Рилският манастир, Стобските пирамиди, Попинолъшки водопад, Мелнишки пирамиди, Храмът на Ванга в м. Рупите, Водопадите в Беласица и Роженският манастир.

 

185_3085

Мелнишки пирамиди

 

Продължаваме винената разходка с Червен мискет - стар български сорт, разпространен най-вече в Подбалканския регион. Той е най-устойчивият на измръзване български сорт грозде. Виното от него е с интересен цвят с розови оттенъци. Ароматът е на маслодайна роза, дюля и мед. Бели вина от Червен мискет можете да опитате във винарните в района на Карлово, Баня, Стралджа и Сунгурларе. Освен за сухи бели вина, сортът е много подходящ за десертни полусухи и сладки вина, както и за приготвянето на дестилати (ракии, бренди и др.) с голям потенциал за отлежаване и стареене. Като дестилат дава добри резултати при стареене в бъчви от дъб, акация и череша.

 

В Предбалкана може да дегустирате истинско кисело мляко, меко, младо сирене и незрял кашкавал от местни ферми, както и катък (ишмер), приготвен приготвя се прясно (козе, овче, краве).

 

Гарнираите млечните храни с горещ джуркан боб. Бобът се сварява с лук, моркови и чушки. След като фасулът се свари, водата се отцежда и докато е още топъл заедно със сварените зеленчуци се намачква с джурило или вилица.

 

Яйцата по панагюрски са тукашен специалитет. Те се приготвят „забулени” във вряща вода, с оцет и непрекъснато бъркане се счукват яйцата, за да се сварят. Те се сервират с кисело мляко, в което има счукания чесън, добавя се мазнина и се поръсва червен пипер и ситно нарязан пресен копър.

 

Сладкото от рози пък е автентично само за Българяи. Приготвя се от листата на маслодайната роза. Сладкото от рози, освен много вкусно, е и много полезно. То има слабително, спазмолитично, противовъзпалително, жлъчегонно и противомикробно действие.

 

Дестинацията обхваща части от Средна гора и Подбалкана, където има не само много винарски изби, но и огромен брои забележителности – природни, архитектурни и културно-исторически. Сред тях са Панагюрското съкровище, Архитектурно-исторически резерват, Копривщица, Храмът на Ситалк в Старосел, Екопътека „Бяла река“, маршрут Долината на тракийските царе и Казанлъшка гробница.

 

029001kazanlyshkagrobnica_1

Казанлъшка гробница

 

Несъмнено, сме ви убедили, че разнообразието от винени сортове на българска територия е значително. Почти всички изби в страната предлагат дегустации и разполагат със специално оборудвани помещения за тази цел. Организират се както групови, така и частни посещения.За повече информация можете да се обърнете към вашия туроператор, към местния туристически информационен център или директно към избраната от вас изба.

 

664

Сн. Bulgaria Travel.org

 

Накрая, но не на последно място по значение ще ви разкажем за единствения музей на виното на Балканския полуостров, който се намира в град Плевен. Разположен е в красивия парк „Кайлъка” срещу язовира „Тотлебенов вал”.

 

Музеят на виното е създаден през 2008 г. и се помещава в една от пещерите на парк „Кайлъка”. Неслучайно музеят се намира в Плевен – този град има дългогодишни традиции в тази област и се счита за един от основните центрове на винарската индустрия в България. Тук през 1890 г. е открито първото в страната професионално училище по лозарство и винарство, а през 1902 г. – и Националният институт на виното.

 

Архитектурата на музея е наистина впечатляваща. Пещерата е изкуствено оформена като кръст и преди години е имало идея именно тук да се помещава панорама „Плевенска епопея”.

 

Тук посетителите могат да научат интересни факти за историята на винопроизводството в България. В специално обособената историческа част са изложени много снимки и предмети, свързани с историята на производството, технологията и спецификите на сортовете по региони. Тук могат да се видят стари бъчви, древни съдове за прозиводство на вино, ритони, филаи и други съдове за пиене на божествената напитка.

 

Музеят предлага и дегустация, която представлява кратък сомелиерски курс и се провежда от лектор специалист. По време на дегустацията посетителите могат да научат полезни и интересни неща – как се държи чашата с вино и защо, каква е ролята на храната, какво трябва да се търси в цвета, аромата, вкуса и послевкуса на опитваните вина.

 

В музейната енотека има вина на възраст между 30 и 90 години. Част от колекцията са и 6000 бутилки съвременни вина от всички марки и райони на страната.

 

Гордо можем да твърдим, че сортовете вино, отглеждани на наша територия са най-ароматните и най-пивките, а в комбинация с българските традиционни ястия насладата става всеобхватна. Нашенската кухня в специфична и единствена по рода си, с богат вкус, който събужда всички сетива. Само тук можете да опитате истинското българско кисело мляко, известно по цял свят, както и различни интересни ястия, приготвени от него, истинско бяло сирене с плътен вкус и мед с аромат на различни местни билки. Местните подправки, плодовете и зеленчуците са екологично чисти, с невероятен вкус и качества.

 

eee

Сн. Bulgaria Travel.org

 

Българската кухня е идеална за чревоугодници. Любителите на добрата храна имат богат избор от вкусове, а в различните краища на страната се предлагат специалитети с характерни за региона продукти, отгледани на място и, разбира се, с много любов и грижа.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!  


Намери своята история

От категорията

Йоана Илиева с исторически златен медал от Световната купа по фехтовка в Пловдив

Йоана Илиева спечели исторически златен медал от Световната купа по фехтовка в Пловдив Снимка: БТА-Yoana-Ilieva-specheli-istoricheski-zlaten-medal-ot-Svetovnata-kupa-po-fehtovka-v-Plovdiv-Snimka--BTA_1737823978.jpg

До момента Илиева имаше две трети места на състезания от Световната купа и днес ...

25 ян. 2025 | 18:52

Шиникова се класира за втория кръг на сингъл на турнир по тенис в Анталия

Шиникова се класира за втория кръг на сингъл на турнир по тенис в Анталия-Shinikova-se-klasira-za-chetvartfinalite-na-dvoyki-na-turnir-po-tenis-v-Germaniya_1730901563.jpg

Лошото време обърка програмата на турнира в Анталия и най-вероятно Шиникова ще ...

23 ян. 2025 | 14:11

Нестеров се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Доха, Милев отпадна

Нестеров се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Доха, Милев отпадна

Снимка: БТА-Nesterov-se-klasira-za-chetvartfinalite-na-singal-na-turnir-po-tenis-v-Doha--Milev-otpadna-Snimka--BTA_1737645965.jpg

Поставеният под номер 8 в схемата Нестеров надделя в изключително оспорван ...

23 ян. 2025 | 17:19

Пилотите от Формула 1 могат да губят точки за нецензурни думи

Пилотите от Формула 1 могат да губят точки за нецензурни думи
Снимка: БТА-Pilotite-ot-Formula-1-mogat-da-gubyat-tochki-za-netsenzurni-dumi-Snimka--BTA_1737643282.jpg

Възможно е новите правила да задълбочат разрива в отношенията между ФИА и ...

23 ян. 2025 | 16:30

НАЙ-ВАЖНОТО

Темата удари оголените нерви на обществото, този човек не може да бъде законотворец

Валерия Велева: Игра на имунитети! Когато изнудваният става по-виновен от изнудвача

Валерия Велева: Игра на имунитети! Когато изнудваният става по-виновен от изнудвача-Valeriya-Veleva--Tsenata--koyato-DPS-shte-plati_1720968350.jpg

Допускам и още един момент - твърде възможно е Доган съзнателно да е решил да ...

25 ян. 2025 | 23:15

Републиканците в Конгреса наредиха строга проверка за харченето на всеки долар

Борислав Цеков: Доктрината Тръмп в действие! Държавният департамент спира парите на "София прайд"

Доктрината Тръмп в действие! Спират парите на "София прайд"-Doktrinata-Tramp-v-deystvie--Spirat-parite-na--Sofiya-prayd-_1737828928.jpg

Новоназначената администрация започна да публикува информация за милионите ...

25 ян. 2025 | 20:06

Решението за еврозоната не може да бъде изцяло политическо, поясни тя

Деница Сачева: Имунитетите никога не са били част от преговорите за кабинет
(Видео)

Деница Сачева Кадър: Нова тв-Denitsa-Sacheva-Kadar--Nova-tv_1737793988.jpg

Не е имало разговори за разпределяне на постове, заяви народният представител ...

25 ян. 2025 | 10:32

Дали депутат ще се откаже от имунитет, зависи от фината настройка на моралния му компас, коментира той

Д-р Орлин Колев: Депутатският имунитет играе важна роля, но не е абсолютен

Д-р Орлин Колев-D-r-Orlin-Kolev--Ima-seriozni-argumenti--che-prietite-promenite-v-ZSV-sa-protivokonstitutsionni_1737042612.jpg

"Народният представител трябва да е свободен да упражнява функциите си, а ...

25 ян. 2025 | 22:24

Дупката в бюджета е около 18 млрд. лв., обясни министърът на труда и социалната политика

Борислав Гуцанов: Няма да има увеличаване на данъците или спиране на социални плащания

Борислав Гуцанов Кадър: БНТ-Borislav-Gutsanov-Kadar--BNT_1737796947.jpg

Проверява се дали социалното министерство може да отпусне средства за ...

25 ян. 2025 | 11:18

Няма опасност замърсяването да достигне до бреговете на българското Черноморие

Боршош и Генов на извънредна среща заради петролния разлив в Черно море - няма опасност за България

Министрите Мирослав Боршош и Манол Генов Снимка: Министерство на туризма-Ministrite-Miroslav-Borshosh-i-Manol-Genov-Snimka--Ministerstvo-na-turizma_1737794503.jpg

Пътят на разлива подлежи на всекидневен мониторинг освен в България, но и в ...

25 ян. 2025 | 10:40

Тези, които пишат законите, грубо потъпкаха всяко чувство за справедливост

Скандалът! Доган пред Джейхан Ибрямов: Аз знам какво ще стане по-натам - ще убият Момчето ...

Ахмед Доган има намерение да убие Деилян Пеевски, става ясно от думите на свидетел по делото срещу Джейхан Ибрямов-Ahmed-Dogan-ima-namerenie-da-ubie-Deilyan-Peevski--stava-yasno-ot-dumite-na-svidetel-po-deloto-sreshtu-Dzheyhan-Ibryamov_1737741078.jpg

"Доган бил споделил на Ибрямов, че за цялостната предизборна кампания на ...

24 ян. 2025 | 19:30

Много хора се разочаровахме, на криво тръгнаха нещата. Да видим как ще продължат

Възмущение заради отказа на мнозинството да свали имунитета на Джейхан Ибрямов: Голяма грешка!

Възмущение заради отказа на мнозинството да свали имунитета на Джейхан Ибрямов: Голяма грешка!-Vazmushtenie-zaradi-otkaza-na-mnozinstvoto-da-svali-imuniteta-na-Dzheyhan-Ibryamov--Golyama-greshka-_1737795935.jpg

По голяма глупост ГЕРБ не е сътворявала, И ако продължават с безумни ...

25 ян. 2025 | 11:09

Как и колко време ще изтрае стабилността на мандатоносителя при тези изнудвания и този рекет?

Eвгений Миихайлов за правителството: Сянката на ДС и БКП дебне отвсякъде!

Eвгений Миихайлов за правителството: Сянката на ДС и БКП дебне отвсякъде!-1597560665.jpg

Единият коалиционен партньор е против приемането на Еврото? ;Вторият е против ...

25 ян. 2025 | 15:53