Търговците очакват все по-голямо намаляване на предлагането на руски петрол

Кувейт: Настоящите цени на петрола включват премия от 30 долара заради войната в Украйна

5272 | 21 юни 2022 | 21:59

Европа се стреми да замени вноса по море на руски суров петрол и на руски рафинирани продукти преди ембаргото на ЕС, което се очаква да влезе в сила в края на тази година


Около 30 долара за барел премия заради войната в Украйна се включа в текущите цени на петрола, посочи за агенция Блумбърг Kuwait Petroleum Corporation (KPC) - държавната петролна компания на един от най-големите производители на ОПЕК.

"Виждам премия заради войната от около 30 щатски долара в цената в момента“, каза шейх Наваф Ал-Сабах, главен изпълнителен директор на KPC, цитиран от БНР.

Цените на петрола се покачиха над 100 долара за барел, след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари, като от тогава насам се задържаха до голяма степен над този ценови праг.

По време на търговията във вторник петролът Брент поскъпва с 0,25% към 114,40 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI - с 0,4% към 110,80 долара за барел.

Въпреки опасенията относно китайското търсене на важната енергийна суровина с оглед на политиката на страна за "нулев Covid-19" и опасенията, че най-агресивните повишения на лихвите от десетилетия насам ще ускорят пътя към икономическа рецесия, цените на петрола продължават да се задържат над $100 за барел, тъй като търговците очакват все по-голямо намаляване на предлагането на пазара на руски петрол с оглед на западните санкции и неспособността на ОПЕК да изпълни договореното от картела увеличение на производството.

Кувейт, четвъртият по големина производител в ОПЕК след Саудитска Арабия, Ирак и Обединените арабски емирства (ОАЕ), наблюдава нарастване на търсенето от Европа на кувейтски рафинирани петролни продукти, каза изпълнителният директор на KPC пред Блумбърг в кулоарите на Катарския икономически форум.

Европа се стреми да замени вноса по море на руски суров петрол и на руски рафинирани продукти преди ембаргото на ЕС, което се очаква да влезе в сила в края на тази година. Освен това доставките на дизелово гориво в Европа сега са особено ограничени, тъй като купувачите избягват руския петрол.

"Получаваме повече обаждания за наши петролни продукти“, каза главният изпълнителен директор на кувейтската държавна петролна фирма.

Кувейт има голяма рафинерия, Al Zour, която ще бъде на линия по-късно тази година. Очаква се рафинерията с капацитет от 615 000 барела на ден да произвежда предимно дизелово гориво и мазут с много ниско съдържание на сяра.

 


ОЗК

От категорията

Росица Велкова: Приходите в бюджета ще бъдат събрани, но не се очаква преизпълнение

Росица Велкова Снимка: БТА-1660490862.jpg

Трябва да се положат максимални усилия от двете приходни администрации - НАП и ...

14 авг. 2022 | 18:27

Германия напълни предсрочно газовите си хранилища

Германия напълни предсрочно газовите си хранилища-1660459929.jpg

Регламентът на ЕС предвижда складовете в Германия да бъдат пълни най-малко на ...

14 авг. 2022 | 09:51

Живодар Терзиев: Таван на горивата е безсмислен

Живодар Терзиев: Таван на горивата е безсмислен-1576233115.jpg

Политиците трябва да разберат, че колкото по-малко се намесват в един пазар, ...

13 авг. 2022 | 12:39

Германският министър на икономиката: Фирмите да не отопляват офисите си над 19 градуса през зимата

Германският министър на икономиката: Фирмите да не отопляват офисите си над 19 градуса през зимата-1656878451.jpg

Роберт Хабек предлага и забрана на отоплението на некомерсиални частни басейни, ...

13 авг. 2022 | 22:41