Седмицата на азиатските изкушения в МЕТРО приключи на 23 март, но асортиментът от 75 продукта – както хранителни, така и съдове и аксесоари за приготвяне и поднасяне на храна, все още може да бъде намерен във веригата магазини.
Читателите на Епицентър.бг, които са изкушени или прохождат в азиатската кухня имат шанс да спечелят голямата награда в конкурса на МЕТРО за рецепта на азиатска гозба или интересна случка с впечатления от азиатската кухня, изпратена до Епицентър.бг (на имейл mgigova@abv.bg) и публикувана в сайта. Късметлията ще подобри уменията си на еднодневен курс по приготвяне на суши на 31 май, където ще попива майсторство от най-добрият в бранша – шеф Цветомир Николов. Резултатите от надпреварата ще бъдат огласени на 31 март.
Двамата подгласници на победителя също няма да си тръгнат с празни ръце – те ще получат като награда суши сет за двама, включващ ориз, оцет за суши, джинджифил, соев сос и уасаби паста.
Лаоска салата с пържоли от Мария Христова от София
Необходими продукти:
1 1/2 голяма зелка
5-6 пържоли от свинско/агнешко или друго месо
1 голяма глава кромид лук
1 суп. лъжица вегета
лимонов сок
мерудия (за предпочитане сушена)
1 кг чист бял ориз
Начин на приготвяне
Сварете ориза във вода, внимавайки да не го преварите.
Прецедете го и го оставате настрана.
Запазете около една чаена чаша от водата в която е варен ориза, за да я добавите като сос в салатата.
Изпечете пържолите на скаричка (не добавяйте сол!) и ги нарежете на дребни кубчета - 2 на 2 см.
Нарежете зелето на дребно, също и лука, добавете нарязаното на ситно месо, вегетата, лимоновия сок, водата от ориза, и мерудията.
Разбъркайте.
Салатата трябва да е малко по-кисела и солена отколкото нормална такава, защото в ориза няма сол.
Сервирайте върху легло от сварен ориз.