Главният архитект на София Петър Диков (Снимка: Николай Стойков)

Главният архитект на София Петър Диков:

Ларгото ще се превърне в културен феномен

14459 | 14 юли 2015 | 14:04

Интервю на Пламена КРЪСТЕВА за големите проекти и преобразяването на столицата в уреден град


Г-н Диков, две години районът с разкопките до бул. „Мария Луиза“ пред ЦУМ беше като омагьосан - потънал в някакво безвремие. Сега там ври и кипи и е пълно с археолози и строители. Каква трансформация ще се случи с това знаково и наситено с история място?
- Само след три месеца районът пред ЦУМ и Ларгото между президентството и Министерския съвет ще бъде преобразен и ще се превърне в красив и уникален сам по себе си музей на открито от европейска величина. Той ще предлага на една ръка разстояние археология на 2000 години. Сега се укрепват руините от жилищни и обществени сгради от IV-VI век, които се намират под „Мария Луиза“. Между тях се изграждат пешеходни пътеки, по които ще минават два туристически маршрута. Отделно се пренареждат подови настилки и декоративни мозайки, които бяха разкрити при разкопките. Една част от тях ще бъдат експонирани на местата си, където ще бъдат реставрирани. Други ще получат вече нова функция в градската среда, защото разкритата част от „Декуманус Максимус“ - главната улица „Изток-Запад“ на Сердика, ще стане част от пешеходния подлез пред Министерския съвет. Хората ще изпитат удоволствието да се разхождат по оригиналната Ӝ настилка отпреди 2000 години, по която е вървял някога и Константин Велики, когато е посещавал града. Любителите на историята ще усетят духа на времето, като разглеждат останките от римска църква, по която археолозите откриха седем пласта стенописи, правени един върху друг в продължение на 1000 години. Подземното пространство пък на Ларгото, което се намира под прозорците на Министерския съвет и президентството, ще се превърне в културен феномен. Там ще се играят театрални постановки, ще се изнасят концерти, ще има изложбени зали, книжарница, галерии и зони за отдих.


- Другото разкопано място в центъра е „Витошка“. Минавали ли сте скоро оттам?
- През ден.


- Харесвате ли как редят плочките там?
- Определено имам претенции към качеството. Казах го и на надзорната фирма, и на изпълнителите. За такива важни проекти трябва да направим всичко възможно да бъдат реализирани по най-добрия начин. Сега правят корекции там, където са установени отклонения от проекта.


- На последната сесия на Столичния общински съвет дори имаше питане от социалистите защо са зачестили некачествените ремонти в столицата. Вие имате ли такова усещане? 
- Не се занимавам с изпълнението им, но не мога да не призная, че имаме проблеми с качеството. Все по-трудно намираме качествени изпълнители, да не кажа, че почти ги няма. И това не е проблем само в строителството, той засяга цялата ни икономика, не само ремонтите в София. Ако питате бизнеса, и той ще ви каже, че проблемът с кадрите е много сериозен. И започва още от училището, където децата получат знания, голяма част от които изобщо няма да им потрябват. В същото време не се подготвят хора, които да влязат в икономика още след средното си образование.


- Планираният за юли ремонт на другата важна пътна артерия - „Дондуков“, се отложи за есента.
- Не се знае още, може да остане и за другото лято. Преценихме, че не можем да блокираме целия център, тъй като голяма част от обслужващите центъра коли минават оттам.


- В центъра освен ремонти се случиха и други събития, които развълнуваха силно столичани. Истерията около паметника на цар Самуил поутихна, но прословутите му очи продължават да светят нощем.
- Признавам - бях изненадан от тях. Но самият скулптор ни увери, че това е тенденция в модерната скулптура да се правят ексцентрични неща от този род. За мен очите не са проблем. Ако продължат да светят, няма да ме дразнят. Важното е, че колкото пъти съм минал през последния месец оттам - винаги има хора. Както казват - няма лоша реклама. Смятам, че и мястото е подходящо. Не мога да се произнеса дали короната е унгарска, византийска или българска, дали кръстът е автентичен. Смятам обаче, че монументът е добро явление, което се случи в центъра на София.


- Другата бомба със закъснител при паметниците цъка в парка пред НДК.
- За „1300 години България“ чакаме все още решението на съда. Каквото той каже - това ще бъде. Иначе общинският съвет си каза думата - да се реаранжира.


- Покрай страстите около Самуил и монумента пред НДК като че ли останаха на заден план настроенията за премахване на Паметника на Съветската армия. Може ли да са спокойни привържениците му, че ще го има и занапред. Подготвяхте конкурс, който трябваше да реши съдбата му.
- Засега се отлага. Предполагам, че след конструирането на новия общински съвет след изборите отново ще се повдигне въпросът. Там проблемът е сложен и деликатен - не толкова устройствен и архитектурен, колкото политически.


- Настроения да се премахне има и срещу паметника пред американското посолство.
- Да уточня за тези, които още не знаят - той не е посветен на летците, които са бомбардирали София, а на загиналите американски военнослужещи на територията на България през Втората световна война. Така се казва. Освен това е разположен на американска територия, на терена на посолството. Общината е дала съгласието си за това, защото такива военни паметници се поставят в цяла Европа, не сме единствен случай. В Букурещ го има същия, дори е доста по-голям от нашия.


- Какво се случва с конкурса за нова визия на центъра на София?

- След обществените обсъждания на проектите, които спечелиха в три от четирите зони, бяха изготвени техническите проекти. В момента се изготвят плановете за реконструкция на инженерните мрежи. Европейските фондове поставят това като задължително условие за финансиране, защото не искат да се допусне да дадат пари за настилки и още след шест месеца да започне ремонт на амортизираната инфраструктура.


- Кога Перловската река ще потече като пълноводна река, бул. „Евлоги Георгиев“ ще стане с три ленти, а „Граф Игнатиев“ и пространството около храма „Св. Ал. Невски“ ще се превърнат в пешеходни зони?
- Догодина ще се занимаваме с обновяването на инженерните мрежи, а през 2017 и 2018 г. ще реализираме същинските проекти.


- Отказахте ли се от идеята столицата да има свой втори национален стадион?
- София няма в момента нито един отбор, който да участва в европейските турнири. Това не се е случвало никога досега в историята на футбола у нас. За какъв втори стадион говорим, когато софийските отбори са в такава уникална криза, че два от тях отидоха във „В“ група, а другите два кретат във втората половина на таблицата. Надявам се стадионът на „Герена“ да се реконструира в близките 2-3 години. Вече направихме първата стъпка - изградена е трибуната на сектор „А“. Предстои да се завършат и останалите - целият проект е за 32 000 места. Ако се реализира във вида, в който е замислен, ще може спокойно да изпълнява функциите на втори национален стадион за известно време.


- Защо общината не може все още да реализира нито един проект по линия на публично-частното партньорство. Умряха ли хубавите идеи да има ледена арена в „Младост“, аквапарк в Чепинци, писта за бързо каране край София, подземни гаражи на площадите „Възраждане“ и „Македония“.
- Този въпрос го задайте на бизнеса. Продължавам да очак­вам нов, редактиран закон за публично-частното партньорство. Без него няма как да се случат нещата. Все пак успяхме да реализираме успешно проекти по програмата „Джесика“ - реконструкцията на Женския пазар и изграждането на комплекса на „Спортна София“ в „Зона Б5“. Вярно е, че при тях вземаме нисколихвени заеми, които трябва да връщаме, но имаме публична страна и това са европейските фондове.


- Какво предвиждате да правите по кварталите. От БСП непрекъснато критикуват сегашния управленски екип на общината, че реализира проекти основно за центъра.
- Което въобще не отговаря на истината. Там, където тръгне санирането, ще направим големи инвестиции и във вътрешно­кварталните пространства. Ще пакетираме средата като цяло - един път санираме блоковете, а после- и околното пространство. По линия на санирането тепърва предстоят добрите неща по кварталите. Вече имаме 32 сключени договора, очаквам до края на годината да минат 100. Имаме подписани договори за изготвяне на технически паспорти и енергийно обследване. Движим се със закъснение от два-три месеца, но очак­вам през септември-октомври да започнем санирането на първия блок в София.


- Ако ГЕРБ спечели изборите в София и сегашният екип на кмета Йорданка Фандъкова продължи напред, какво ще се случи през есента?
- Ще го видите в програмата на кмета, която ще бъде готова в края на август. В нея ще бъде описано всичко, което кметът и екипът на ГЕРБ ще предложат на софиянци във връзка с предстоящите избори на 25 октомври.


- Кое е най-хубавото, което се случи на София през последните 4 години?
- Метрото. То преобрази града. Вече имаме втора линия и разширения на първата към летището и Бизнес парка. В момента се изгражда и новата отсечка в „Лозенец“ до ул. „Сребърна“. Направиха се и много реконструкции на паркове - не бяха пипани, откакто са строени - Докторската градина, Южния парк и парка на бившата баня „Лозенец“. Чак сега се видя, че тревата в тях е зелена. Върнаха се цветята в София и градът светна. Обновяването на Женския пазар пък вдъхна живот на един силно изостанал квартал. По кръстовището на Лъвов мост се минава бързо и леко. Вече никой не се сеща какви задръствания имаше там. 


Еврохолд

Още по темата

Петър Диков е роден на 19 септември 1953 г. През 1978 г. завършва архитектура в Университета за архитектура, строителство и геодезия. До 2006 г. е изпълнителен директор на Националния център по териториално развитие. Вече девет години е главен архитект на София. Той е ръководител на десетки проекти за хотелски, бизнес и жилищни сгради, както и на разработки в областта на градоустройството.

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Резолюцията трябва да бъде гласувана утре в пленарна зала в Страсбург

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас-Sram--Premierat-Denkov-govori-pred-prazna-zala-v-Evroparlamenta--Oplakva-se-ot-Putin-i-sluzhbite-mu_1700649157.png

Изразява сериозно безпокойство от съществуването на руския контрол върху мрежа ...

24 апр. 2024 | 10:01

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02