Главният архитект на София Петър Диков (Снимка: Николай Стойков)

Главният архитект на София Петър Диков:

Ларгото ще се превърне в културен феномен

10686 | 14 юли 2015 | 14:04

Интервю на Пламена КРЪСТЕВА за големите проекти и преобразяването на столицата в уреден град


Г-н Диков, две години районът с разкопките до бул. „Мария Луиза“ пред ЦУМ беше като омагьосан - потънал в някакво безвремие. Сега там ври и кипи и е пълно с археолози и строители. Каква трансформация ще се случи с това знаково и наситено с история място?
- Само след три месеца районът пред ЦУМ и Ларгото между президентството и Министерския съвет ще бъде преобразен и ще се превърне в красив и уникален сам по себе си музей на открито от европейска величина. Той ще предлага на една ръка разстояние археология на 2000 години. Сега се укрепват руините от жилищни и обществени сгради от IV-VI век, които се намират под „Мария Луиза“. Между тях се изграждат пешеходни пътеки, по които ще минават два туристически маршрута. Отделно се пренареждат подови настилки и декоративни мозайки, които бяха разкрити при разкопките. Една част от тях ще бъдат експонирани на местата си, където ще бъдат реставрирани. Други ще получат вече нова функция в градската среда, защото разкритата част от „Декуманус Максимус“ - главната улица „Изток-Запад“ на Сердика, ще стане част от пешеходния подлез пред Министерския съвет. Хората ще изпитат удоволствието да се разхождат по оригиналната Ӝ настилка отпреди 2000 години, по която е вървял някога и Константин Велики, когато е посещавал града. Любителите на историята ще усетят духа на времето, като разглеждат останките от римска църква, по която археолозите откриха седем пласта стенописи, правени един върху друг в продължение на 1000 години. Подземното пространство пък на Ларгото, което се намира под прозорците на Министерския съвет и президентството, ще се превърне в културен феномен. Там ще се играят театрални постановки, ще се изнасят концерти, ще има изложбени зали, книжарница, галерии и зони за отдих.


- Другото разкопано място в центъра е „Витошка“. Минавали ли сте скоро оттам?
- През ден.


- Харесвате ли как редят плочките там?
- Определено имам претенции към качеството. Казах го и на надзорната фирма, и на изпълнителите. За такива важни проекти трябва да направим всичко възможно да бъдат реализирани по най-добрия начин. Сега правят корекции там, където са установени отклонения от проекта.


- На последната сесия на Столичния общински съвет дори имаше питане от социалистите защо са зачестили некачествените ремонти в столицата. Вие имате ли такова усещане? 
- Не се занимавам с изпълнението им, но не мога да не призная, че имаме проблеми с качеството. Все по-трудно намираме качествени изпълнители, да не кажа, че почти ги няма. И това не е проблем само в строителството, той засяга цялата ни икономика, не само ремонтите в София. Ако питате бизнеса, и той ще ви каже, че проблемът с кадрите е много сериозен. И започва още от училището, където децата получат знания, голяма част от които изобщо няма да им потрябват. В същото време не се подготвят хора, които да влязат в икономика още след средното си образование.


- Планираният за юли ремонт на другата важна пътна артерия - „Дондуков“, се отложи за есента.
- Не се знае още, може да остане и за другото лято. Преценихме, че не можем да блокираме целия център, тъй като голяма част от обслужващите центъра коли минават оттам.


- В центъра освен ремонти се случиха и други събития, които развълнуваха силно столичани. Истерията около паметника на цар Самуил поутихна, но прословутите му очи продължават да светят нощем.
- Признавам - бях изненадан от тях. Но самият скулптор ни увери, че това е тенденция в модерната скулптура да се правят ексцентрични неща от този род. За мен очите не са проблем. Ако продължат да светят, няма да ме дразнят. Важното е, че колкото пъти съм минал през последния месец оттам - винаги има хора. Както казват - няма лоша реклама. Смятам, че и мястото е подходящо. Не мога да се произнеса дали короната е унгарска, византийска или българска, дали кръстът е автентичен. Смятам обаче, че монументът е добро явление, което се случи в центъра на София.


- Другата бомба със закъснител при паметниците цъка в парка пред НДК.
- За „1300 години България“ чакаме все още решението на съда. Каквото той каже - това ще бъде. Иначе общинският съвет си каза думата - да се реаранжира.


- Покрай страстите около Самуил и монумента пред НДК като че ли останаха на заден план настроенията за премахване на Паметника на Съветската армия. Може ли да са спокойни привържениците му, че ще го има и занапред. Подготвяхте конкурс, който трябваше да реши съдбата му.
- Засега се отлага. Предполагам, че след конструирането на новия общински съвет след изборите отново ще се повдигне въпросът. Там проблемът е сложен и деликатен - не толкова устройствен и архитектурен, колкото политически.


- Настроения да се премахне има и срещу паметника пред американското посолство.
- Да уточня за тези, които още не знаят - той не е посветен на летците, които са бомбардирали София, а на загиналите американски военнослужещи на територията на България през Втората световна война. Така се казва. Освен това е разположен на американска територия, на терена на посолството. Общината е дала съгласието си за това, защото такива военни паметници се поставят в цяла Европа, не сме единствен случай. В Букурещ го има същия, дори е доста по-голям от нашия.


- Какво се случва с конкурса за нова визия на центъра на София?

- След обществените обсъждания на проектите, които спечелиха в три от четирите зони, бяха изготвени техническите проекти. В момента се изготвят плановете за реконструкция на инженерните мрежи. Европейските фондове поставят това като задължително условие за финансиране, защото не искат да се допусне да дадат пари за настилки и още след шест месеца да започне ремонт на амортизираната инфраструктура.


- Кога Перловската река ще потече като пълноводна река, бул. „Евлоги Георгиев“ ще стане с три ленти, а „Граф Игнатиев“ и пространството около храма „Св. Ал. Невски“ ще се превърнат в пешеходни зони?
- Догодина ще се занимаваме с обновяването на инженерните мрежи, а през 2017 и 2018 г. ще реализираме същинските проекти.


- Отказахте ли се от идеята столицата да има свой втори национален стадион?
- София няма в момента нито един отбор, който да участва в европейските турнири. Това не се е случвало никога досега в историята на футбола у нас. За какъв втори стадион говорим, когато софийските отбори са в такава уникална криза, че два от тях отидоха във „В“ група, а другите два кретат във втората половина на таблицата. Надявам се стадионът на „Герена“ да се реконструира в близките 2-3 години. Вече направихме първата стъпка - изградена е трибуната на сектор „А“. Предстои да се завършат и останалите - целият проект е за 32 000 места. Ако се реализира във вида, в който е замислен, ще може спокойно да изпълнява функциите на втори национален стадион за известно време.


- Защо общината не може все още да реализира нито един проект по линия на публично-частното партньорство. Умряха ли хубавите идеи да има ледена арена в „Младост“, аквапарк в Чепинци, писта за бързо каране край София, подземни гаражи на площадите „Възраждане“ и „Македония“.
- Този въпрос го задайте на бизнеса. Продължавам да очак­вам нов, редактиран закон за публично-частното партньорство. Без него няма как да се случат нещата. Все пак успяхме да реализираме успешно проекти по програмата „Джесика“ - реконструкцията на Женския пазар и изграждането на комплекса на „Спортна София“ в „Зона Б5“. Вярно е, че при тях вземаме нисколихвени заеми, които трябва да връщаме, но имаме публична страна и това са европейските фондове.


- Какво предвиждате да правите по кварталите. От БСП непрекъснато критикуват сегашния управленски екип на общината, че реализира проекти основно за центъра.
- Което въобще не отговаря на истината. Там, където тръгне санирането, ще направим големи инвестиции и във вътрешно­кварталните пространства. Ще пакетираме средата като цяло - един път санираме блоковете, а после- и околното пространство. По линия на санирането тепърва предстоят добрите неща по кварталите. Вече имаме 32 сключени договора, очаквам до края на годината да минат 100. Имаме подписани договори за изготвяне на технически паспорти и енергийно обследване. Движим се със закъснение от два-три месеца, но очак­вам през септември-октомври да започнем санирането на първия блок в София.


- Ако ГЕРБ спечели изборите в София и сегашният екип на кмета Йорданка Фандъкова продължи напред, какво ще се случи през есента?
- Ще го видите в програмата на кмета, която ще бъде готова в края на август. В нея ще бъде описано всичко, което кметът и екипът на ГЕРБ ще предложат на софиянци във връзка с предстоящите избори на 25 октомври.


- Кое е най-хубавото, което се случи на София през последните 4 години?
- Метрото. То преобрази града. Вече имаме втора линия и разширения на първата към летището и Бизнес парка. В момента се изгражда и новата отсечка в „Лозенец“ до ул. „Сребърна“. Направиха се и много реконструкции на паркове - не бяха пипани, откакто са строени - Докторската градина, Южния парк и парка на бившата баня „Лозенец“. Чак сега се видя, че тревата в тях е зелена. Върнаха се цветята в София и градът светна. Обновяването на Женския пазар пък вдъхна живот на един силно изостанал квартал. По кръстовището на Лъвов мост се минава бързо и леко. Вече никой не се сеща какви задръствания имаше там. 


Още по темата

Петър Диков е роден на 19 септември 1953 г. През 1978 г. завършва архитектура в Университета за архитектура, строителство и геодезия. До 2006 г. е изпълнителен директор на Националния център по териториално развитие. Вече девет години е главен архитект на София. Той е ръководител на десетки проекти за хотелски, бизнес и жилищни сгради, както и на разработки в областта на градоустройството.

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08