Снимка кадър Нова телевизия

Ако политик се опита да влияе на европейските прокурори, ще дам гласност по случая, предупреди тя

Лаура Кьовеши: Няма да се меся в работата на българската прокуратура, ние сме партньори

14361 | 11 юни 2021 | 12:08

Няма да коментирам протестите срещу главния прокурор. Той е независим. Много е важно прокурорите да бъдат независими и никой да не се намесва в тяхната работа.


Няма да се меся в работата на българската прокуратура, ние сме партньори. Вътрешни дебати няма да коментирам. Няма да коментирам протестите срещу главния прокурор. Той е независим. Много е важно прокурорите да бъдат независими и никой да не се намесва в тяхната работа. Не е моя работа да оценявам българската прокуратура и не съм дошла за това. Важното е да бъдем ефективни в своята работа. Аз оценявам единствено дейността на европейските делегирани прокурори.

 

Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на двудневно посещение у нас.

 

Текущи разследвания няма да коментирам, отсече още тя, запитана колко сигнали са изпратени от България.

 

Както и да бе питана, Кьовеши категорично отказа да даде оценка да работата на българската главна прокуратура. "Не коментирам дела и доклади, няма правя оценки на базата на това, което съм прочела или не във вестниците, но в името на борбата с организираната престъпност съм готова да си сътруднича с всеки на тази планета". 

 

Моето намерение е да обясня с какво се занимава европейската прокуратура, обяви европейският главен прокурор пред българските журналисти.

Запитана за специализирания съд, тя отговори, че европейската практика е различна. А разследванията срещу корупцията се извършват по вътрешното законодателство на всяка държава.

 

На въпрос дали в България трябва да има специализирана прокуратура Кьовеши посочи, че няма да коментира вътрешни дебати и че в ЕС има различни практики. Няма да се намесваме, а ще сътрудничим с националните прокуратури, обяви тя в отговор на въпрос дали ще се меси в работата им.

 

Кьовеши напомни, че оглавяваната от нея институция се занимава със злоупотреби с европейски средства над 10 млн. евро. В този обсег попадат случаи на пране на пари, корупция, организирана престъпност на територията на повече от две страни от ЕС.

 

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши дава пресконференция пред българските медии в рамките на двудневната си визита у нас. Страната ни е първата, която тя посещава, откакто ръководената от Кьовеши институция започна да работи на 1 юни.

Тя пристигна в София вчера, като първата ѝ среща бе с министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Визитата на главния европейски прокурор идва на фона на продължаващи граждански протести с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет.

,,Европейската прокуратура започна работа на 1 юни. От тази дата националните власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече са в компетенциите на европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продъжлим в нашата европейска прокуратура, или да ги върнем на националните страни. Получаваме вече сигнали и жалби от цяла Европа, като всички те ще бъдат анализирани'', сподели в началото на пресконференцията Кьовеши.

 

Започнахме да получаваме сигнали или жалби от частни страни - от граждани, от НПО, от компании от цяла Европа. Всички тези сигнали и жалби ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване. Когато казвам ние ще проведем разследване, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в европейската прокуратура, но са установени в държавите-членки“, обясни тя.

Днес съм в София, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори, които в момента работят в делегираната прокурорска служба в София, за да видя дали те имат нужда от подкрепа в своята дейност и работа. Това е част от моите професионални задължения, а именно да надзиравам дейностите на нашите децентрализирани служби във всички участващи в европейската прокуратура държави – членки“, съобщи Кьовеши.

Едно от първите предизвикателства е това, че съставът на нашата европейска прокуратура в службата в София не е напълно представена. Липсват шестима, които тепърва трябва да бъдат назначени. Освен това към нашата служба в София трябва да бъдат определени съответните следователи и разследващи служители“, добави тя.

 

И подчерта: „Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори и не се съмнявам, че ще успеем да подберем подходящите кандидати“.

 

Тя уточни, че следващата сряда започва новата процедура по техния подбор.

Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средста на ЕС, пране на пари и борба с организираната престъпност. Ще работим по образуването на дела, ето защо имаме нужда от дръзки и смели прокурори, каза още главният прокурор на Общността.

,,Да започне работа такава организация като нашата не е лесна. Имаме децентрализиран офис в 22 държави, ще работим в режим на 22 различни наказателни кодекса, което не е било организирано досега. Ако българските граждани разполагат с информация, която смятат, че е важна, може да я докладват на сайта на Европейската прокуратура. Нашата дейност е изключително важна, поради което очаквам от делегираните прокурори да работят с уважение към личността на всеки. Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, това е институция, която служи в интерес на всички европейски граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие'', увери Кьовеши.

На въпрос защо е избрала да посети България като първа държава от обиколката ѝ като главен прокурор на ЕС Кьовеши посочи две причини.

Първата причина е, че България все още не е запълнила квотата си от делегирани прокурори – трябват още шест кандидатури.

Втората причина е, че аз като  главен прокурор на ЕС и като такъв имам ангажиментите да надзиравам и да следя работата на колегите тук, в София.

 

"Ние имаме задължение по закон да дискутираме всички проблеми и да търсим решения за тях, за да започне работата на европейската прокуратура и да тече ефективно. След срещите в България съм убедена, че това ще е така", подчерта Кьовеши.

"Как ще процедирате, когато имате данни за извършени престъпления от Иван Гешев", попита Сашо Диков
"Няма да повърждавам или да отричам делата", отговори Кьовеши. И продължи: "Не е професионално да кажем, че ще разследваме едло или друго лице, защото ще повлияем на делото. Това е обща политика на европейската прокуратура.ОЛАФ не може да провежда наказателни разследвания", обясни Кьовеши на българските журналисти, които непрекъснато се опитваха да я накарат да се дистанцира от главния прокурор на България Иван Гешев.

 

Европейският главен прокурор отказа да отговаря дали подкрепя българският главен прокурор Иван Гешев и дали има доверие в българските власти. "Както казах, не става въпрос за доверие или за лични чувства. Ние трябва да зачитаме закона по всяко време. Това включва и регламента на ЕП. Националните органи, когато имат информация за престъпление, те трябва да сигнализират. Качеството на една прокуратура зависи от независимостта, законодателните инструменти, човешките и финансови ресурси. Ако нямате добър бюджет, не може да сме ефективни. Зависи и от качеството на хората. Трябва да имаме независими и смели прокурори. Дейността ни зависи от сигналите и информацията, която получаваме. Ние трябва да разследваме престъпленията. Ако искате да блокирате работата на прокуратурата, това ще блокира системата на прокуратурата няма да може да се занимава с големи дела, а само с дребните. Трябва да преследваме големите трансгранични престъпления. Може да получаваме информация от всяко лице. Можем да разследваме сигнали, които дори вие журналистите отправите. Повечето от вас сте разследващи журналисти." - посочи прокурорката.

 

Кьовеши отказа да коментира протестите срещу Гешев. Но подчерта, че прокурорите трябва да са независими и никой не трябва да се меси в работата им.

"Ако някой опита да се меси в нашата работа, политик или друг, ще направя това публично достояние", закани се Кьовеши след въпрос за независимостта на делегираните прокурори. И пак повтори, че очаква националните власти у нас да изпратят по бързо разследванията, които попадат в компетентността на ЕППО.

 

"В официалните си срещи не съм разисквала случаите на ЕППО или конкретно производство. Присъствието ми тук беше насочено за процедурата за избор на европейски прокурори и за техническата подкрепа", отговори Кьовеши на въпрос дали може да има доверие, че българската прокуратура качествено си върши работата, след като се наложи САЩ със санкции да посочат проблемите с корупцията.

 

"Не съм тук, за да оценявам качеството на работата на българската прокуратура. Моята работа е да съм сигурна, че всички национални органи ще подпомагат дейността на ЕППО", посочи Кьовеши.

"Не става дума за доверие и лични чувства", няколко пъти повтори Кьовеши. И препоръча очакванията към ЕППО да бъдат ограничени до нейната юрисдикция.

 

"Опитах да науча във всяка държава членка статистиката за последните 4 години за делата за измами, които са от компетентността на ЕППО. Стигнах до заключение, че има големи разлики между страните. В някои има 4-5 разследвания на година, а другаде по 100. Изводът е, че някъде правоприлагащите органи имат по-голяма воля да разследват такива престъпления", каза Кьовеши.

 

Главният прокурор още веднъж отбеляза пред журналистите, че е обсъдила с Иван Гешев процедурата и критериите за избор на останалите шестима прокурори от българска страна и категорично заяви, че не е обсъждала дейността на българската прокуратура.

"Не съм обсъждала дейността на българската прокуратура, защото това не е моя работа. Моя работа е единствено Европейската прокуратура", повтори няколко пъти Лаура Кьовеши в отговор на непрекъснатите въпроси дали вярва на главния прокурор Гешев.

 

Както и да бе питана Кьовеши категорично отказа да даде оценка да работата на българската главна прокуратура. "Не коментирам дела и доклади, няма правя оценки на базата на това, което съм прочела или не във вестниците, но в името на борбата с организираната престъпност съм готова да си сътруднича с всеки на тази планета". 

 

Трудно ми е да коментирам корупция по високите етажи на държавата. Знам каква е ситуацията в България, Румъния и други държави-членки. След като бях назначена за европейски главен прокурор, първото което разписах е писмо, с което поисках информация, бе точно за такива случаи. За мен това беше важно, за да знам какви случаи ще постъпят в ЕП, както и да прогнозирам бюджета. Има големи разлики в държавите. В някои има 5-6, а в други има стотици разследвания. В някои държави волята за такива разследвания е била по-висока. Може би инструментариумът на правоприлагащите е бил по-различен.

 

Сега с ЕП разликата между държавите се надявам да се елиминира във времето. Ще разследваме непрекъснато, щом имаме информация за криминална дейност след 2017 година. Всеки път, щом разполагаме с информация за престъпна дейност по нашата юрисдикция, ние ще разследваме. Надявам се да ми е полезно всичко, което съм вършила в предишно качество.

 Пресконференция на Лаура Кьовеши

Няма да коментирам протестите срещу главния прокурор. Той е независим. Много е важно прокурорите да бъдат независими и никой да не се намесва в тяхната работа.

От категорията

Радев защити Узунов в писмо до Диков: Наказанието на невинен човек не е в интерес на обществото

-1621955110.png

Манипулативните внушения по отношение на секретаря по правни въпроси и ...

18 юни 2021 | 21:26

Бойко Рашков: Борисов ще бъде разпитан за натиск върху бизнесмен, за “Ало, Ваньо” и за кюлчетата

Снимка: Нова тв-1624036031.png

По същия сигнал вече са разпитани бивши прокурори, а в полицията се е явил и ...

18 юни 2021 | 20:06

Карадайъ от Тервел: Ерата ГЕРБ приключи! България се нуждае спешно от програма за ускорено развитие
(Видео)

-1624048965.jpg

Карадайъ заяви „ГЕРБ, която бе създадена с анти ДПС кампания и бе докарана на ...

18 юни 2021 | 23:29

Кутев за Стъки: Общата сума, която е получил за четири години, е малко повече от 1 200 000 лева!
(Видео)

-1621440140.jpg

Ако тази държава не се управляваше от Кралев и Борисов прекалено дълго време, ...

18 юни 2021 | 22:50