Лозенска екопътека

Вижте неписаните правила, на които трябва да научим малчуганите по време на излет

Леки преходи в планината за деца и възрастни

3533 | 10 март 2021 | 07:49

Витоша е първият допир с планината на софиянчетата. Лозенският преход и манастирът „Св. Спас” са друга предпочитана дестинация за жителите на София. Село Сирищник, Пернишко, пък се намира на около 60 километра югозападно от столицатаЛозенска екопътека-1615305624.jpgЛозенският манастир-1615309898.jpgПлана и връх Манастирище-1615309625.jpgВитоша е първият допир с планината на малчуганите-1615309425.jpg
Германският манастир „Свети Иван Рилски”-1615305868.jpgСело Плана и връх Манастирище-1615305783.jpgРека Бистрица над Панчарево-1615305542.jpgВитоша-1615305477.jpg

Пролетните месеци са времето, в което природата се пробужда за нов живот. Същото се отнася и за градския човек, който е прекарал дългата зима единствено у дома. Идва моментът за леки планински преходи по планини и еко пътеки. А кои са най-големите ентусиасти-планинари в семейството, разбира се, малчуганите.

 

Когато се качим в планината обаче се налага да спазваме неписаните правила, наложени от десетилетия. Добре е да научим и децата на тях, преди да тръгнем по стръмните хълмове.

 

Първо, разходката в планината изисква екипировка, макар и непрофесионална. Добре е да обясним на малките, че това не е ненужно и е за тяхна безопасност.

 

Второ, обноските на поход са еднакви за всички, независимо от възрастта им. Нека обясним на децата, че е редно да поздравяват с „Добър ден” дори непознатите, защото в планината всеки е другар с всеки и разчита на неговата помощ при нужда.

 

Трето, в по-стръмните участъци е добре да се движим в колона по един, т.н. индианска нишка. Нека децата се научат да спазват дистанция и да са бдителни.

 

След основните съвети за поход с деца е ред и на нашите предложения за еднодневен лек преход в планината около столицата.

 

- Витоша – първият допир с планината на софиянчетата

„Алеко“ е туристическа хижа, намираща се в местността Масловица на Витоша, в североизточното подножие на връх Малък Резен. Това е първата хижа на Витоша – построена в първоначалния си вид в периода 1924 – 1932 г.

 

Строена е с труда и средствата на много туристи и скиори – ентусиасти, последователи на Алеко Константинов – родоначалника на туристическото движение в България.

 

Районът около хижата е обособен като ски-център, разполагащ с 4 ски-влека, 2 седалкови лифта и няколко писти с различна трудност. Базата на Планинска спасителна служба (ПСС) за район Витоша се намира зад хижата, в отделна масивна сграда. До ски центъра се достига по 15 km павирано шосе от квартал Драгалевци в София, по което се движи автобус №66, както и с кабинковата въжена линия „Симеоново – Алеко“.

 

Aвтобусите от „Зеления линия Витоша” пътуват само през лятото, всеки уикенд от 8 и 9 часа, с начална спирка стадион "Васил Левски". Връщането в обратна посока е в 17 и 18 часа от „Златните мостове”.

 

Ако сте решили да карате колело, трябва да хванете велолиниите. Първата е от Зоопарка и ще стига до хижа "Алеко". Втората от булевард "Г. М. Димитров" до село Железница. Двете велолинии ще се движат от 8:20 ч. и от 10:30 ч. от началните спирки.

 

През останалите часове от деня пътуващите до „Златните мостове” могат да използват и платения градски транспорт. Дотам има допълнителна линия само за събота и неделя и ще се движи през половин час. Тя ще пътува до средата на септември.

 

Това е автобусната линия 163, която дублира 63-та линия, но спира на най-натоварените спирки по маршрута.

 

Подробна информация за транспортните услуги на Столичния градски транспорт ще получите от сайтa на Центъра за градска мобилност.

 

Мястото е чудесно за бебета и малки деца. Тук може да ги запознаете с природата и историята на планинския туризъм.

 

- Екопътека „Лозенска планина“ – природа и религия в едно

Лозенският преход и манастирът „Св. Спас” са друга предпочитана дестинация за жителите на София. Тук е тихо, спокойно и приятно, лесно може да се избяга от големия град само за 20-ина минути в посока. Пътеката е лека и подходяща за деца дори на година и половина.

 

Основан през 13 век. към края на 14 век, когато Урвичката крепост, Средец, а с това и цялата Софийска област падат под ятагана на османското нашествие, манастирът е разрушен. В периода 15-16 век той запустява окончателно, но през 17 век е отново възроден и както научаваме от някои достигнали до нас писмени паметници, като най-старият от тях е от 1671 г., в манастира се е намирало училище с даскал Яким от София, а учениците са били от София и софийските села. От други преписки научаваме, че в периода 1671 – 1694 г. там са се помещавали книжовна и калиграфска школа. В 1737 манастира става център на Въстанието на архиереите в Софийско и Самоковско. При подавянето му края на юли и началото на август 1737 г. по заповед на Али паша Кюпрюлюоглу са избити към 350 софийски граждани, свещеници, монаси и хора от околните села, включително Самоковския митрополит Свети Симеон Самоковски. След участието на неговите монаси във въстанието манастира „Свети Спас“ за пореден път е разрушен от турците.

 

Мананстирът се намира сред гъста дъбова гора, в близост до него има няколко извора със студена планинска светена вода, от двора му, обсипан през топлите сезони с цветя, се открива прекрасна панорамна гледка към Софийското поле. Това, а и фактът, че от Долни Лозен (10 км от София) се достига до него пеша за около час, а с кола по относително добър черен път за около 15 минути, го прави предпочитано и приятно място за излет.

 

В планината има и няколко паметника. На връх Половрак сред малък парк е паметникът на неизвестен въстаник от четата на Георги Бенковски. В Стражарски дол, близо до вилна зона „Пасарел“, е паметникът на смелия летец Димитър Списаревски, направил първия таран в авиационната ни история, спирайки бомбардировач, летящ към София.

 

- Екопътека „Поглед към девет планини“ – една живописна местност за цялото семейство

Село Сирищник, Пернишко, се намира на около 60 километра югозападно от София, които се изминават за около един час. Изходната точка на маршрута е площадчето пред църквата в село Сирищник. 

Този туристически маршрут води началото си от село Сирищник и води до изкачване на най-високия връх на планина Рудини – връх Сирищнишка рудина.

 

Името на екопътека „Поглед към девет планини“, както можете да се досетите, идва от зашеметяващата гледка във всички посоки от вишката, изградена на върха. Виждат се повече от 9 планини. По пътя нагоре ще минете по горска пътека, покрай един малък параклис, по виещо дървено стълбище, ще поставите и своя камък в интересната мозайка „Окото“, след което ще изкачите и връх Сирищнишка рудина.

 

На запад долините на реките Селска, Пенкьовска и Треклянска я отделят съответно от Ерулска, Пенкьовска и Земенска планина, а на север Муренската седловина (838 м) я свързва с Ерулска планина. На изток долината на река Светля я отделя от планината Черна гора, а на юг долината на Струма – от Конявска планина. В тези си граници от север на юг планината е дълга 16 км, а ширината – 9 км. Ридовете ѝ имат посока север-юг и се делят на три части: на север рида Голоух (връх Голоух 991,6 м), в североизточната част ридът Сирищнишка Рудина с най-висок връх Сирищнишка Рудина (1172,1 м, най-високата точка на планината), а южно от долините на реките Матковица и Сирищнишка е Пещерски рид с най-висок връх Бандерата (1155 м).

 

Ридовете са къси, нископланински, изградени от триаски варовици, мергели и пясъчници, юрски седименти и др. Почвите са канелени горски и рендзини. Обрасла е с рядка широколистна гора и пасища.

 

- Село Плана и връх Манастирище – живописна гледка през цялата година с изглед към Рила, Витоша, Плана и Верила

Изходната до точка към най-високия връх в Плана е едноименното село. То се намира на около 35 км от София, малко след село Железница в посока Самоков, като от главния път се завива вляво. На завоя има табела, която обозначава, че именно там е правилната посока. 

 

Друг положителен факт е, че ако тръгваме от София, можем да стигнем и с автобусна линия 70 на градския транспорт. С него се пътува около 1 час и 15 минути, времетраене, което практически е по-дълго от самия преход, но е супер идея, ако не ти се шофира, а искаш да изкараш деня сред пленяваща с красотата си природа.

 

Селището е така разположено, че едновременно има изглед към Рила, Витоша, Плана и Верила. Две реки са налични и минават през южната му част (р. Егуля) и през източната в близост до Космическата наземна станция.

 

Манастирище е най-високият връх на българската планина Плана. Висок е 1338 метра. Разположен в северния дял на планината между Кокалянския манастир „Свети Архангел Михаил“ и село Плана. В околността му има останки от стара черква.

 

Върхът е свързан с езически обичаи и интересни легенди. До най-високата кота има малко параклисче и дърво, наречено Кръстатия дъб. Дървото е на възраст около 1000 години. При спускането надолу може да се мине към Кокалянския манастир и Дяволския мост над река Ведена. Има и възможност за разглеждане на историческата крепост Урвич, където групата ви може да научи интересни легенди и предания за драматичното превземане на крепостта и тайствената личност на цар Ясен.

 

В Плана се намират Кокалянският манастир (в северната част, над Панчаревският пролом и Алинският манастир (на 4 км северно от село Алино). В самия център на планината, на 2 км източно от село Плана се намира астрономическа обсерватория за космически изследвания.

 

- Местността около Германския манастир – една от най-красивите гледки съм София

Кръговият маршрут от вилната зона на село Герман до Германския манастир е идеален за любителите на леки планински разходки. Подходящ е за семейна разходка с малки деца. Макар да е кратък и съвсем в пределите на столицата, открива доста красиви гледки и върви из симпатични местности в най-крайните части на Ихтиманска Средна гора.

 

До мястото на вилната зона спокойно може да се стигне с автомобил, както и с градски транспорт. Пътеките са леки, сенчести и уханни, поляните са широки и поддържани. Няма опасни участъци.

 

Ето и малко история. Германският манастир „Св. Иван Рилски“ е един от най-старите манастири около София. Изграден е през 10-и век. В края на 14-и век е разрушен при падането на България под османско робство и по-точно при превземането на София от турците. През 15-век е възстановен, но по-късно отново е бил разрушаван. В съвременния си вид е построен малко след Освобождението.

 

В 1818 година местните хора успяват да построят на това място малка еднокорабна църква, вкопана в земята. Едва през 1885 година манастирът е възстановен напълно, като на мястото на скромната еднокорабна църква е издигната нова. През 1886 г. е построена сегашната църква. Интересното е, че иконостасът й е създаден от братята Иван и Никола Доспевски от Самоковската художествена школа.

 

В края на XIX век манастирът е посетен от цар Фердинанд и княгиня Мария Луиза, които посадили две секвои, издигащи се величествено до северната порта.

 

През 1928 г. бъдещият български екзарх Стефан дарява Германския манастир на ефория „Зограф" и по решение на Софийския епархийски съвет той е отреден за подворие на българския Зографски манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец". В него се подготвяли монаси за служба в Атон. Днес в манастира отсядат атонски монаси. Иконите са дело на Станислав Доспевски.

 

 

 


Намери своята история

От категорията

Илиана Раева: Ансамбълът не трябва да се успокоява, малко съм ядосана на Боряна Калейн

-1467870741.jpg

Следващото състезание за нашите момичета ще е в края на седмицата на държавното ...

10 май 2021 | 13:28

Грациите ни триумфират с шест медала, от които три златни, в Баку

Снимка: Официална страница във Facebook на БФХГ
-1620563017.jpg

Равносметката на България от турнира до момента е четири медала - два златни на ...

9 май 2021 | 15:23

Бербатов зове за бърз извънреден конгрес на БФС, редовен може да бъде манипулиран

Бербатов зове за бърз извънреден конгрес на БФС, редовен може да бъде манипулиран -1620390202.jpg

Всъщност как държавата да иска да работи с този БФС, когато парите, дадени от ...

7 май 2021 | 15:22

Триградското ждрело - величественият пролом

Сн. Министерство на туризма-1619518763.jpg

Пътят през ждрелото води до живописното родопско село Триград. То е ...

9 май 2021 | 10:17