Необходими продукти:
моркова - 3 бр. настъргани
глави лук - 2 бр. накълцани
краве масло - 2 с.л.
олио - 2 с.л.
вода - 2 ч.ч. или рибен бульон
миди - 450 г предварително сварени и почистени
дългозърнест ориз - 1 ч.ч. (Басмати е най - добрият)
риган - 1 ч.л. сушен
копър - 1 ч.л. сух
магданоз - 2 с.л. нарязан + лучена трева или кориандър
чесън - 2 бр. скилидки, ситно нарязан
сол
черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне:
Изплакнете мидите в ледена вода, като се уверите, че черупките са чисти.
Заделете, ако искате да ги сварите с ориза заедно. Другият вариант е да сварите мидите, почистете от черупките и добавете към ориза. Изберете как ви допада.
Задушете лука и морковите в краве масло и олио в дълбок тиган или тенджера с двойно дъно за около 8 минути или докато омекнат.
Тук е моментът, ако искате мидите с черупки да ги добавите в същия съд и добавете бульона или водата. Добавете ориза, ригана, копъра, солта и черния пипер в тенджерата и оставете да заври.
Намалете котлона и оставете да къкри при затворен капак за около 20-30 минути или докато оризът се свари, като разбърквате от време на време и се уверите, че на дъното е останала течност. Добавете още течност, ако е необходимо.
През последните няколко минути на готвене разбъркайте бучка краве масло. Когато оризът е сварен, разбъркайте смления чесън и изключете котлона.
Чесънът ще се готви във вкусния пилаф от топлината на ориза и ще запази част от аромата си по този начин. Сервирайте мидите с ориз горещи, гарнирани със свежи билки.
Забележка: Ако ползвате цели миди, оризът ще влезе в мидите, когато започнат да се отварят и ще ги напълни.
Изхвърлете всички миди, които не са се отваряли по време на готвене. Ако сварите мидите предварително или ползвате замразени, добавете ги към водата и ориза.