Александрия Окасио-Кортес остро критикува президента Байдън

Окасио-Кортес остро критикува президента, че не отчита насилието срещу арабите

Левите демократи скочиха на Байдън, задето защити израелските въздушни удари срещу палестинците

3409 | 13 май 2021 | 16:49

По-рано Илхан Омар, също член на Камарата на представителите, обвини стопанина на Белия дом в липса на съчувствие и съпричастност, тъй като не призна, че и палестинците имат „право да се защитават“


В сряда държавният глава на САЩ Джо Байдън каза, че Израел „има право да се защитава“, когато „по него се изстрелят хиляди ракети“. В отговор Александрия Окасио-Кортес, говорител на групата на прогресивните демократи, критикувайки реакцията на администрацията на ескалиращия конфликт, обвини президента, че не иска да говори за това как Израел се отнася към палестинците.

Според Окасио-Кортес подобни изявления „дават основание да се смята, че САЩ ще си затворят очите за нарушенията на правата на човека“, отбелязва изданието Insider, цитирано от Агенция "Фокус".

Отказът на американския президент да критикува израелските въздушни удари срещу Ивицата Газа може да доведе до по-нататъшна ескалация на насилието, предупреди още Окасио-Кортес.

„Такива обобщения без особен контекст и признаване на събитията, предшестващи този кръг на насилие - а именно изселванията на палестинци и атаките срещу джамията Ал Акса (в Източен Ерусалим) - обезличават палестинците и предполагат, че САЩ ще си затварят очите за нарушения на правата на човека“, каза политикът.

Insider припомня, че през април „Хюман Райтс Уотч“ публикува доклад, описващ изселването на палестински семейства от района на Шейх Джар в Източен Ерусалим като част от израелската политика за „апартейд“. Според правозащитници Израел „систематично предоставя привилегии на евреите и дискриминира палестинците“.

Според изданието Окасио-Кортес е един от прогресивните леви демократи, които критикуват реакцията на Байдън към изострянето на израелско-палестинския конфликт.

По-рано Илхан Омар, също член на Камарата на представителите, обвини стопанина на Белия дом в липса на съчувствие и съпричастност, тъй като не призна, че и палестинците имат „право да се защитават“.

 


Намери своята история

Още по темата

Джо Байдън: Израел има правото да се защитава

Джо Байдън: Израел има правото да се защитава-1620885094.jpg

Американският президент каза, че очаква и се надява, че "това ще приключи ...

13 май 2021 | 08:13