Сн. Биограф

Отсега мисли за новите концерти, за новите песни в новото десетилетие

Лили Иванова през 2020 - и без сцена бе на сцената

20695 | 23 дек. 2020 | 18:25

По случай коледните празници легендарната певица пусна на 7 декември на музикалния пазар колекция от видеозапис и двоен аудиоалбум с 18 песни от култовия й концерт в „Арена Армеец – София“ през 2012 година.

Сн. Биограф-1608733070.jpgСн. Биограф-1608733131.jpgСн. Биограф-1608733124.jpgСн. Биограф-1608733063.jpgЛили Иванова с коледен подарък-1607531827.jpg

Отиваща си 2020 година бе драматична и за първата дама на попмузиката у нас.

За първи път от 58 години насам Лили Иванова не можа да стъпи на сцена, да се срещне с публиката, да се зареди с онази емоция, която дава смисъл на живота ѝ.
Но това не я отчая, нито я накара да се вайка, камо ли да се оплаква. Напротив, Лили продължи да работи на бързи обороти - така, както е свикнала. Издаде концертни албуми: двоен албум на диск и на плоча „Севдана“, диск с изпълнения от концертите си в Зала 1 на НДК през 2019-а; засне филм - автопортрет, режисира го, монтира го. И тъкмо бе готова да го представи на живо на публиката, дойдоха поредните ограничителни ковид-мерки. Пак не се спря.

В първата седмица на декември зарадва меломаните с колекция от видеозапис и двоен аудиоалбум с 18 песни от култовия ѝ концерт в „Арена Армеец – София“ през 2012 година. А като бонус добави и запис от концерта ѝ в зала "Олимпия" през 2009 - един от триумфите в кариерата ѝ. За да докаже за пореден път, че за нея няма спиране и че, за да имаш успехи, трябва да работиш. Да си поставяш цели и да ги постигаш.

"Аз зная какво да направя от себе си и всеки човек трябва да е наясно към какво се е устремил, какво иска да постигне в живота. Но това не се постига от небето само да падне, човек трябва да работи. Ако аз не бях това, което съм в момента и не вървя непрекъснато напред, никой нямаше да си спомня,че някога е живяла на тези земи Лили Иванова", обича да казва примата. Проста формула, но изисква постоянни усилия и ясни приоритети.

"За 2021-ва подготвя поредното си турне, където ще я чакаме зажаднели за нейните песни и енергията, с която ни зареждат. Погледът ѝ е отправен само напред и още нагоре. Възможно ли е да има накъде повече? Ако питаме Лили – естествено, че "да."

Това пише в свой материал в "Биограф" колегата Георги Неделчев.

Лили грее на корицата на изисканото списание, с нова фотосесия на Костадин Кръстев - Коко. И под една от прекрасните ѝ фотографии четем: "Във времето, в което не може да достигне до сетивата ни на живо, Лили Иванова се постара да влезе отново в душите ни, но този път виртуално".

Да, точно така - във времето, когато ковид-пандемията буквално спря културния живот, тя не спря да работи за публиката си. И им поднесе на запис двата концерта - слушаме и я гледаме и си спомняме емоциите от допира с нея на живо. "Винаги съм имала нужда да се доказвам и не съм спирала да търся нови автори и хора, с които да работя. И в момента е така”, обяснява ни простичто грандамата, която влиза в новото десетилетие с нови планове и неспирна абмиция да твори.

Отсега мисли за новите концерти, за новите песни в новото десетилетие,  които ще поднесе на жадната и ненаситна нейна публика. Всъщност Лили я възпита така - непрекъснато да очаква от нея нещо ново, да се наслаждава на смелостта ѝ да експериментира, да прокарва жалони и да бъде новатор.
И така да остава вечна. За всяко време желана и търсена. "Една "споделена любов между творец и публика", която преминава от епоха в епоха, доказвайки, че за таланта и волята да го развиваш няма политическа конюнктура.

"Идеята, че би могла всяка година да поднесе на публиката си едно и също нещо и да трупа просто лаври, ѝ е толкова чужда, че за милиони хора това просто е шокиращо", пише още "Биограф".

В този объркан свят Лили наистина остава непроменена – стимул за живот, за работа и съзидание, с непроменени принципи за добро и лошо, за ред и дисциплина. Отиващата си 2020 година е пример за това.
И без сцената Лили бе на сцената. И без концерти поднася концерти. Без да мисли за постигнатото, а да гледа само напред. Това е особено стимулиращо в днешната ситуация, която обезверява много хора, затваря ги в себе си, стресира ги. Ако трябва да чуят Лили, тя ще им каже: "Вярвай в себе си и върви напред, не спирай, не се оплаквай!" Нито един творец от нейното поколение не е съхранил тази творческа мощ, с която да държи вниманието на публиката повече от половин столетие.

Спомняте ли си концерта ѝ в зала "Олимпия" на 9 януари 2009? Най-после се случи това, за което бяха мечтали толкова много български звезди на популярната музика - сцената на „Олимпия” Париж, а най-щастливият човек тази вечер Лили Иванова! Когато една голяма мечта стане реалност, тя ощастливява мнозина. Щастливци бяха и зрителите, изпълнили до краен предел залата (много от които българи), които се насладиха на великолепния глас на примата. Сред тях бяха художникът-космополит Никола Манев, поетесата Надежда Захариева, бардът Михаил Белчев, поетът и преводачът Кирил Кадийски – директор на Българския културен център в Париж, младата попзвезда Елица Тодорова, публика от Франция, Русия, Хърватска.

Всичките ѝ изпълнения (с изключение на „Камино” и „Аве Мария”) бяха на български език. Фина, романтична, страстна, темпераментна, магнетична, Лили покори феновете си, карайки ги френетично да скандират „Лили, Лили!”, „Жотем”, „Браво”, „Обичаме те”, „Бис”, „Още, още”...Много от тях изгледаха концерта, станали на крака, танцувайки и аплодирайки бурно певицата. Този спомен оживява и днес с комплекта от CD и DVD, който преди две седмици Лили поднесе на почитателите си.

Примата ни връща и спомен за триумфа ѝ в зала "Арена Армеец" през 2012-а. В новоизградената, за да посреща големи световни събития зала „Арена Армеец“, Лили направи първия самостоятелен концерт на български изпълнител. И тове бе световно събитие. Билетите веднага свършиха и бе пуснат секторът зад сцената и билетите отново свършиха. А след това записа гледахме в ефира на bTV, за да достигне музиката до всеки, навсякъде.

Сега го гледаме отново и осъзнаваме мащабите на начинанието. „Винаги съм знаела какво искам от живота си, какво искам от себе си, дали го мога или не го мога. Човек трябва да е наясно, а аз съм наясно. Това дали ще направя нещо – аз трябва да стигна до края. Аз съм тази, която решава“,  казва с увереност Лили Иванова.

Има ли спиране? "Не! Можете да очаквате всичко“- е лаконичният ѝ отговор, който предизвиква поредният възторг. Тя е доказателство, че този стремеж към откриване на нови светове към съвършенство, към абсолютен професионализъм, няма предел.  Или както "Биограф" отбелязва - "Певицата, която не се съревновава с времето, защото то не я интересува".


От категорията

Хасково за Лили Иванова: Тя е Планета! Запее ли, пренася публиката в свят от светлина!

Лили Иванова в Хасково-Lili-Ivanova-v-Haskovo_1695288156.png

Поп примата вдигна на крака публиката в спортната зала "Дружба", ...

21 септ. 2023 | 12:08

Валерия Велева: За Лили Иванова ... за фалшивите и истинските неща

Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща-1638786584.jpg

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато ...

16 септ. 2023 | 01:12

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев-Art-Galeriya-Vejdi-predstavya-izlozhba-zhivopis-na-Vasil-Stoev_1695296734.png

Именно това ни събра с Васил Стоев – неговият цвят, неговата философия за ...

21 септ. 2023 | 14:42

Конкурс-обучение „Работилница за творческо писане-Разкажи за София“ за ученици от столичните училища

Снимка: Столична община-Snimka--Stolichna-obshtina_1695306734.jpg

Крайният срок за регистрация и изпращане на подготвените есета е 27 септември. ...

21 септ. 2023 | 17:31

Най-важното

Хекимян е отрицанието на Борисов за София на ГЕРБ. Това е предателство към ГЕРБ

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Недопустимо е храм, заключен с катинари. Правителството да установи чия собственост е Руската църква, призова той

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никого за кандидат-кмет на София, дори на балотажа
(Видео)

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никой за кандидат-кмет на София-Peevski--Denkov-i-Vasilev-shte-podpishat-dokument-s-protestirashtite_1695203745.jpg

Църквата трябва да е отворена, не може да е заключен храмът. Нека да се ...

25 септ. 2023 | 12:35

Негово Светейшество е информирал със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква-Patriarh-Neofit-naznachi-sveshtenitsi-ot-Sofiya--koito-da-obsluzhvat-Ruskata-tsarkva_1695651330.jpg

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на ...

25 септ. 2023 | 15:05

Реших да се кандидатирам, за да работя за обществото, но от другата страна, обяви кандидат-кметът

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на София, предложението е лично на Борисов

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на  София, предложението е лично на Борисов-GERB--SDS-registrira-Anton-Hekimyan-za-kandidat-kmet-na-Sofiya--predlozhenieto-e-lichno-na-Borisov_1695627791.jpg

Хекимян уточни, че миналата седмица е имал лична среща с лидера на ГЕРБ Бойко ...

25 септ. 2023 | 10:01

Този мистериозен доклад никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него, каза тя

Нинова пита: Бил ли е Хекимян лична къртица на Бойко Борисов в БТВ

--Ninova--BSP-nyama-da-podkrepi-pravitelstvo-na-GERB-s-prisastvie-ili-otsastvie-ot-zalata_1684403365.jpg

Относно номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София на Антон Хекимян, Нинова ...

25 септ. 2023 | 12:11

За да работи добре едно общество, трябва да има китайска стена между медиите и политиката, смята той

Терзиев за Хекимян: Опитите на журналистите да влизат в политиката не са свършили добре

Васил Терзиев: Опитите на журналистите да влизат в политиката, не са свършили добре-Vasil-Terziev--Opitite-na-zhurnalistite-da-vlizat-v-politikata--ne-sa-svarshili-dobre_1695628810.jpg

ГЕРБ и Борисов избират да заложат на човек, който буквално една седмица преди ...

25 септ. 2023 | 10:58

Борисов дал инструкции по места, ако се стигне до балотаж,, да подкрепят „Промяната“

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Йорданка Фандъкова поема нюзрума на бТв. Първата ѝ работа е ремонт на студиото, гласи друг коментар

Хекимян взриви Мрежата: Гответе се за Цитиридис. С подгласници Цънцарова и Ризова

Честито на софиянци, мъжкото ледено хоро се мести в Перловска река, пише потребител
-Chestito-na-sofiyantsi--mazhkoto-ledeno-horo-se-mesti-v-Perlovska-reka-_1695633578.jpg

С таргета на Хекимян, по-евтино и също толкова ефективно щеше да му е на Бойко ...

25 септ. 2023 | 11:16

Защо му бе на ББ да издъни, както най-верния си агент в БТВ, така и самата телевизия

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?-1477839807.jpg

Дали до края на деня Борисов няма да обяви на главния изпълнителен директор на ...

25 септ. 2023 | 16:04