Сн. Биограф

Отсега мисли за новите концерти, за новите песни в новото десетилетие

Лили Иванова през 2020 - и без сцена бе на сцената

19619 | 23 дек. 2020 | 18:25

По случай коледните празници легендарната певица пусна на 7 декември на музикалния пазар колекция от видеозапис и двоен аудиоалбум с 18 песни от култовия й концерт в „Арена Армеец – София“ през 2012 година.

Сн. Биограф-1608733070.jpgСн. Биограф-1608733131.jpgСн. Биограф-1608733124.jpgСн. Биограф-1608733063.jpgЛили Иванова с коледен подарък-1607531827.jpg

Отиваща си 2020 година бе драматична и за първата дама на попмузиката у нас.

За първи път от 58 години насам Лили Иванова не можа да стъпи на сцена, да се срещне с публиката, да се зареди с онази емоция, която дава смисъл на живота ѝ.
Но това не я отчая, нито я накара да се вайка, камо ли да се оплаква. Напротив, Лили продължи да работи на бързи обороти - така, както е свикнала. Издаде концертни албуми: двоен албум на диск и на плоча „Севдана“, диск с изпълнения от концертите си в Зала 1 на НДК през 2019-а; засне филм - автопортрет, режисира го, монтира го. И тъкмо бе готова да го представи на живо на публиката, дойдоха поредните ограничителни ковид-мерки. Пак не се спря.

В първата седмица на декември зарадва меломаните с колекция от видеозапис и двоен аудиоалбум с 18 песни от култовия ѝ концерт в „Арена Армеец – София“ през 2012 година. А като бонус добави и запис от концерта ѝ в зала "Олимпия" през 2009 - един от триумфите в кариерата ѝ. За да докаже за пореден път, че за нея няма спиране и че, за да имаш успехи, трябва да работиш. Да си поставяш цели и да ги постигаш.

"Аз зная какво да направя от себе си и всеки човек трябва да е наясно към какво се е устремил, какво иска да постигне в живота. Но това не се постига от небето само да падне, човек трябва да работи. Ако аз не бях това, което съм в момента и не вървя непрекъснато напред, никой нямаше да си спомня,че някога е живяла на тези земи Лили Иванова", обича да казва примата. Проста формула, но изисква постоянни усилия и ясни приоритети.

"За 2021-ва подготвя поредното си турне, където ще я чакаме зажаднели за нейните песни и енергията, с която ни зареждат. Погледът ѝ е отправен само напред и още нагоре. Възможно ли е да има накъде повече? Ако питаме Лили – естествено, че "да."

Това пише в свой материал в "Биограф" колегата Георги Неделчев.

Лили грее на корицата на изисканото списание, с нова фотосесия на Костадин Кръстев - Коко. И под една от прекрасните ѝ фотографии четем: "Във времето, в което не може да достигне до сетивата ни на живо, Лили Иванова се постара да влезе отново в душите ни, но този път виртуално".

Да, точно така - във времето, когато ковид-пандемията буквално спря културния живот, тя не спря да работи за публиката си. И им поднесе на запис двата концерта - слушаме и я гледаме и си спомняме емоциите от допира с нея на живо. "Винаги съм имала нужда да се доказвам и не съм спирала да търся нови автори и хора, с които да работя. И в момента е така”, обяснява ни простичто грандамата, която влиза в новото десетилетие с нови планове и неспирна абмиция да твори.

Отсега мисли за новите концерти, за новите песни в новото десетилетие,  които ще поднесе на жадната и ненаситна нейна публика. Всъщност Лили я възпита така - непрекъснато да очаква от нея нещо ново, да се наслаждава на смелостта ѝ да експериментира, да прокарва жалони и да бъде новатор.
И така да остава вечна. За всяко време желана и търсена. "Една "споделена любов между творец и публика", която преминава от епоха в епоха, доказвайки, че за таланта и волята да го развиваш няма политическа конюнктура.

"Идеята, че би могла всяка година да поднесе на публиката си едно и също нещо и да трупа просто лаври, ѝ е толкова чужда, че за милиони хора това просто е шокиращо", пише още "Биограф".

В този объркан свят Лили наистина остава непроменена – стимул за живот, за работа и съзидание, с непроменени принципи за добро и лошо, за ред и дисциплина. Отиващата си 2020 година е пример за това.
И без сцената Лили бе на сцената. И без концерти поднася концерти. Без да мисли за постигнатото, а да гледа само напред. Това е особено стимулиращо в днешната ситуация, която обезверява много хора, затваря ги в себе си, стресира ги. Ако трябва да чуят Лили, тя ще им каже: "Вярвай в себе си и върви напред, не спирай, не се оплаквай!" Нито един творец от нейното поколение не е съхранил тази творческа мощ, с която да държи вниманието на публиката повече от половин столетие.

Спомняте ли си концерта ѝ в зала "Олимпия" на 9 януари 2009? Най-после се случи това, за което бяха мечтали толкова много български звезди на популярната музика - сцената на „Олимпия” Париж, а най-щастливият човек тази вечер Лили Иванова! Когато една голяма мечта стане реалност, тя ощастливява мнозина. Щастливци бяха и зрителите, изпълнили до краен предел залата (много от които българи), които се насладиха на великолепния глас на примата. Сред тях бяха художникът-космополит Никола Манев, поетесата Надежда Захариева, бардът Михаил Белчев, поетът и преводачът Кирил Кадийски – директор на Българския културен център в Париж, младата попзвезда Елица Тодорова, публика от Франция, Русия, Хърватска.

Всичките ѝ изпълнения (с изключение на „Камино” и „Аве Мария”) бяха на български език. Фина, романтична, страстна, темпераментна, магнетична, Лили покори феновете си, карайки ги френетично да скандират „Лили, Лили!”, „Жотем”, „Браво”, „Обичаме те”, „Бис”, „Още, още”...Много от тях изгледаха концерта, станали на крака, танцувайки и аплодирайки бурно певицата. Този спомен оживява и днес с комплекта от CD и DVD, който преди две седмици Лили поднесе на почитателите си.

Примата ни връща и спомен за триумфа ѝ в зала "Арена Армеец" през 2012-а. В новоизградената, за да посреща големи световни събития зала „Арена Армеец“, Лили направи първия самостоятелен концерт на български изпълнител. И тове бе световно събитие. Билетите веднага свършиха и бе пуснат секторът зад сцената и билетите отново свършиха. А след това записа гледахме в ефира на bTV, за да достигне музиката до всеки, навсякъде.

Сега го гледаме отново и осъзнаваме мащабите на начинанието. „Винаги съм знаела какво искам от живота си, какво искам от себе си, дали го мога или не го мога. Човек трябва да е наясно, а аз съм наясно. Това дали ще направя нещо – аз трябва да стигна до края. Аз съм тази, която решава“,  казва с увереност Лили Иванова.

Има ли спиране? "Не! Можете да очаквате всичко“- е лаконичният ѝ отговор, който предизвиква поредният възторг. Тя е доказателство, че този стремеж към откриване на нови светове към съвършенство, към абсолютен професионализъм, няма предел.  Или както "Биограф" отбелязва - "Певицата, която не се съревновава с времето, защото то не я интересува".


От категорията

Красавица с български корени е звездата в хитовия сериал "Мрежа от лъжи"

Джансу Дере и Джанер Джиндорук в "Мрежа от лъжи"-Dzhansu-Dere-i-Dzhaner-Dzhindoruk-v--Mrezha-ot-lazhi-_1675426764.jpg

Психологическият трилър, адаптация на британския сериал „Доктор Фостър“, се ...

3 февр. 2023 | 13:37

Антон Радичев е тазгодишният носител на „Икар” за чест и достойнство

Антон Радичев е тазгодишният носител на „Икар” за чест и достойнство-Anton-Radichev-e-tazgodishniyat-nositel-na--Ikar--za-chest-i-dostoynstvo_1675330068.jpg

Радичев е действащ актьор от Народен театър „Иван Вазов”. Освен в десетки ...

2 февр. 2023 | 11:26

Дни на отворените врати в Столичната община по повод изложба „Етюдите на София“

Снимки: Столична община-izlozhba--Etyudite_1675330674.jpg

На 4 и 5 февруари всеки желаещ може да разгледа мащабната фотографска ...

2 февр. 2023 | 11:36

Водещата на „100% по будни“ Мария Андонова слиза от екран

Водещата на „100% будни“ Мария Андонова слиза от екран-Vodeshtata-na--100--budni--Mariya-Andonova-sliza-ot-ekran_1675420288.jpg

Предаването се излъчва всеки делничен ден от 9:20 ч. по БНТ 1 с водещ Стефан А. ...

3 февр. 2023 | 12:28

Най-важното

Ние се държахме така, както изисква отговорното политическо поведение, каза вицепремиерът

Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация

Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация
Снимка БТА-Demerdzhiev-v-Blagoevgrad--Imashe-nay-razlichni-opiti-za-provokatsiya-Snimka-BTA_1675529742.jpg

Многократно заявих на моя колега, че подобен подход не демонстрира доверие и ...

4 февр. 2023 | 18:54

Това е откровена провокация от страна на правителството на Македония!

Българският депутат Ангел Георгиев и още двама българи ще бъдат съдени в РСМ по бързата процедура

Българският депутат Ангел Георгиев и още двама българи ще бъдат съдени в РСМ по бързата процедура-Deputatat-ot--Vazrazhdane--Angel-Georgiev_1675515211.png

Възможният изход от това бързо и неправомерно производство са два: да бъдат ...

4 февр. 2023 | 18:44

Вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ

Мицкоски на гроба на Гоце Делчев: Български политици връщат двустранните отношения в Средновековието

За да печелят дребни политически точки, българските политици правят това, което не трябва да правят и вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски -1657171456.jpg

Всички трябва да се уважаваме, ако искаме да изградим добри отношения. ...

4 февр. 2023 | 13:47

Не е изключено да засегне и местната власт, тъй като проблемите около строителството на стадион "Христо Ботев" ескалират

Борисов пристигна гневен в Пловдив, поиска незабавно оставката на кмета Здравко Димитров
(Видео)

Бойко Борисов пристигна в Пловдив, затяга редиците за изборите-Boyko-Borisov-pristigna-v-Plovdiv--zatyaga-reditsite-za-izborite_1675505629.png

През октомври м.г. Борисов обяви в Пловдив, че Здравко Димитров няма да бъде ...

4 февр. 2023 | 11:38

Не се чувствам виновен за нещата, в които ме обвинява Борисов, заяви кметът на Пловдив

Здравко Димитров се опъна на Борисов: Няма да подам оставка! Не съм забърквал бакии

Здравко Димитров се опъна на Борисов: Няма да подам оставка!-1603717529.jpg

Здравко Димитров уточни, че му трябват няколко дни, за да реши как да отговори ...

4 февр. 2023 | 12:59

Медведе нарече властите в Белия дом и в Капитмоия, които пращат далекобойни ракети на Киев, "морални изроди"

Медведев: Украйна ще изгори, ако бъдат доставени на Киев американски далекобойни ракети

Медведев: Украйна ще изгори, ако бъдат доставени на Киев американски далекобойни ракети-1646218611.jpg

Пентагонът каза вчера, че обявената от САЩ военна помощ за Украйна на стойност ...

4 февр. 2023 | 14:28

Това е първият път, когато активи на руснаци под санкции се изпращат на Киев

Започна се! САЩ предадоха на Украйна 5 млн. долара, конфискувани от руския олигарх Малофеев

Малофеев е обвинен, че не спазва наложените му санкции-1568367366.jpg

Средствата трябва да отидат за възстановяването на страната

4 февр. 2023 | 12:45

MAGYAR NEMZET сравнява политиката на Корнелия Нинова с тази на председателя на социалистите в Словакия - Роберт Фицо

MAGYAR NEMZET: Българските избори се превърнаха в геополитическо бойно поле

MAGYAR NEMZET  със статия за България-MAGYAR-NEMZET-sas-statiya-za-Balgariya_1675510676.jpg

Докато ГЕРБ иска да спечели благоволението на американците с антируската си ...

4 февр. 2023 | 13:14

Комисията публикува анализ от 66 страници

Според ЕК готовността на Украйна за присъединяване към ЕС е ниска

Според ЕК готовността на Украйна за присъединяване към ЕС е ниска-Spored-EK-gotovnostta-na-Ukrayna-za-prisaedinyavane-kam-ES-e-niska_1675500027.jpg

Киев се справя най-добре във външната политика - страната "демонстрира ...

4 февр. 2023 | 10:37