Сн. Биограф

Отсега мисли за новите концерти, за новите песни в новото десетилетие

Лили Иванова през 2020 - и без сцена бе на сцената

18957 | 23 дек. 2020 | 18:25

По случай коледните празници легендарната певица пусна на 7 декември на музикалния пазар колекция от видеозапис и двоен аудиоалбум с 18 песни от култовия й концерт в „Арена Армеец – София“ през 2012 година.

Сн. Биограф-1608733070.jpgСн. Биограф-1608733131.jpgСн. Биограф-1608733124.jpgСн. Биограф-1608733063.jpgЛили Иванова с коледен подарък-1607531827.jpg

Отиваща си 2020 година бе драматична и за първата дама на попмузиката у нас.

За първи път от 58 години насам Лили Иванова не можа да стъпи на сцена, да се срещне с публиката, да се зареди с онази емоция, която дава смисъл на живота ѝ.
Но това не я отчая, нито я накара да се вайка, камо ли да се оплаква. Напротив, Лили продължи да работи на бързи обороти - така, както е свикнала. Издаде концертни албуми: двоен албум на диск и на плоча „Севдана“, диск с изпълнения от концертите си в Зала 1 на НДК през 2019-а; засне филм - автопортрет, режисира го, монтира го. И тъкмо бе готова да го представи на живо на публиката, дойдоха поредните ограничителни ковид-мерки. Пак не се спря.

В първата седмица на декември зарадва меломаните с колекция от видеозапис и двоен аудиоалбум с 18 песни от култовия ѝ концерт в „Арена Армеец – София“ през 2012 година. А като бонус добави и запис от концерта ѝ в зала "Олимпия" през 2009 - един от триумфите в кариерата ѝ. За да докаже за пореден път, че за нея няма спиране и че, за да имаш успехи, трябва да работиш. Да си поставяш цели и да ги постигаш.

"Аз зная какво да направя от себе си и всеки човек трябва да е наясно към какво се е устремил, какво иска да постигне в живота. Но това не се постига от небето само да падне, човек трябва да работи. Ако аз не бях това, което съм в момента и не вървя непрекъснато напред, никой нямаше да си спомня,че някога е живяла на тези земи Лили Иванова", обича да казва примата. Проста формула, но изисква постоянни усилия и ясни приоритети.

"За 2021-ва подготвя поредното си турне, където ще я чакаме зажаднели за нейните песни и енергията, с която ни зареждат. Погледът ѝ е отправен само напред и още нагоре. Възможно ли е да има накъде повече? Ако питаме Лили – естествено, че "да."

Това пише в свой материал в "Биограф" колегата Георги Неделчев.

Лили грее на корицата на изисканото списание, с нова фотосесия на Костадин Кръстев - Коко. И под една от прекрасните ѝ фотографии четем: "Във времето, в което не може да достигне до сетивата ни на живо, Лили Иванова се постара да влезе отново в душите ни, но този път виртуално".

Да, точно така - във времето, когато ковид-пандемията буквално спря културния живот, тя не спря да работи за публиката си. И им поднесе на запис двата концерта - слушаме и я гледаме и си спомняме емоциите от допира с нея на живо. "Винаги съм имала нужда да се доказвам и не съм спирала да търся нови автори и хора, с които да работя. И в момента е така”, обяснява ни простичто грандамата, която влиза в новото десетилетие с нови планове и неспирна абмиция да твори.

Отсега мисли за новите концерти, за новите песни в новото десетилетие,  които ще поднесе на жадната и ненаситна нейна публика. Всъщност Лили я възпита така - непрекъснато да очаква от нея нещо ново, да се наслаждава на смелостта ѝ да експериментира, да прокарва жалони и да бъде новатор.
И така да остава вечна. За всяко време желана и търсена. "Една "споделена любов между творец и публика", която преминава от епоха в епоха, доказвайки, че за таланта и волята да го развиваш няма политическа конюнктура.

"Идеята, че би могла всяка година да поднесе на публиката си едно и също нещо и да трупа просто лаври, ѝ е толкова чужда, че за милиони хора това просто е шокиращо", пише още "Биограф".

В този объркан свят Лили наистина остава непроменена – стимул за живот, за работа и съзидание, с непроменени принципи за добро и лошо, за ред и дисциплина. Отиващата си 2020 година е пример за това.
И без сцената Лили бе на сцената. И без концерти поднася концерти. Без да мисли за постигнатото, а да гледа само напред. Това е особено стимулиращо в днешната ситуация, която обезверява много хора, затваря ги в себе си, стресира ги. Ако трябва да чуят Лили, тя ще им каже: "Вярвай в себе си и върви напред, не спирай, не се оплаквай!" Нито един творец от нейното поколение не е съхранил тази творческа мощ, с която да държи вниманието на публиката повече от половин столетие.

Спомняте ли си концерта ѝ в зала "Олимпия" на 9 януари 2009? Най-после се случи това, за което бяха мечтали толкова много български звезди на популярната музика - сцената на „Олимпия” Париж, а най-щастливият човек тази вечер Лили Иванова! Когато една голяма мечта стане реалност, тя ощастливява мнозина. Щастливци бяха и зрителите, изпълнили до краен предел залата (много от които българи), които се насладиха на великолепния глас на примата. Сред тях бяха художникът-космополит Никола Манев, поетесата Надежда Захариева, бардът Михаил Белчев, поетът и преводачът Кирил Кадийски – директор на Българския културен център в Париж, младата попзвезда Елица Тодорова, публика от Франция, Русия, Хърватска.

Всичките ѝ изпълнения (с изключение на „Камино” и „Аве Мария”) бяха на български език. Фина, романтична, страстна, темпераментна, магнетична, Лили покори феновете си, карайки ги френетично да скандират „Лили, Лили!”, „Жотем”, „Браво”, „Обичаме те”, „Бис”, „Още, още”...Много от тях изгледаха концерта, станали на крака, танцувайки и аплодирайки бурно певицата. Този спомен оживява и днес с комплекта от CD и DVD, който преди две седмици Лили поднесе на почитателите си.

Примата ни връща и спомен за триумфа ѝ в зала "Арена Армеец" през 2012-а. В новоизградената, за да посреща големи световни събития зала „Арена Армеец“, Лили направи първия самостоятелен концерт на български изпълнител. И тове бе световно събитие. Билетите веднага свършиха и бе пуснат секторът зад сцената и билетите отново свършиха. А след това записа гледахме в ефира на bTV, за да достигне музиката до всеки, навсякъде.

Сега го гледаме отново и осъзнаваме мащабите на начинанието. „Винаги съм знаела какво искам от живота си, какво искам от себе си, дали го мога или не го мога. Човек трябва да е наясно, а аз съм наясно. Това дали ще направя нещо – аз трябва да стигна до края. Аз съм тази, която решава“,  казва с увереност Лили Иванова.

Има ли спиране? "Не! Можете да очаквате всичко“- е лаконичният ѝ отговор, който предизвиква поредният възторг. Тя е доказателство, че този стремеж към откриване на нови светове към съвършенство, към абсолютен професионализъм, няма предел.  Или както "Биограф" отбелязва - "Певицата, която не се съревновава с времето, защото то не я интересува".


От категорията

Филмът "Майка" е големият победител на 40-ото издание на "Златна роза"

Голямата награда на 40-ото издание на "Златна роза" взе филмът "Майка" на режисьорката Зорница София (Снимка: БТА)
-Golyamata-nagrada-na-40-oto-izdanie-na--Zlatna-roza--vze-filmat--Mayka--na-rezhisyorkata-Zornitsa-Sofiya--Snimka--BTA-_1664540488.jpg

"Майка" бе отличен още с наградата за женска роля на актрисата ...

30 септ. 2022 | 15:21

Шеметен октомври за Лили Иванова! Още осем български града тръпнат в очакване на примата

Шеметен октомври за Лили Иванова! Цели осем български града тръпнат в очакване на ТУРНЕ 2022-Shemeten-oktomvri-za-Lili-Ivanova--Tseli-osem-balgarski-grada-trapnat-v-ochakvane-na-TURNE-2022_1664182862.jpg

Лили обикаля 29 града с 32 концерта - нещо, което не е правено никога досега у ...

26 септ. 2022 | 11:41

Изложбата „Сериграфия“ на Ателие „Студио S“ бе открита в централата на НДФ „13 века България“
(Видео)

Изложбата „Сериграфия“ на Ателие  „Студио S“  бе открита в централата на НДФ „13 века България“-Izlozhbata--Serigrafiya--na-Atelie--Studio-S--be-otkrita-v-tsentralata-na-NDF--13-veka-Balgariya-_1664653375.jpg

Произведенията на учители от НХГ „Цанко Лавренов“ и други пловдивски художници ...

1 окт. 2022 | 22:41

Завършиха националните културни празници "Албена"

-1647035483.jpg

Празниците са инициатива на издателство „Захарий Стоянов“, а техен двигател - ...

23 септ. 2022 | 17:14

Най-важното

В 23 и 24 МИР водят ПП

ЦИК при 99.40% обработени протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН остават под чертата

ЦИК при 99.40% обработени протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН остават под чертата-TsIK-pri-99-40--obraboteni-protokoli--GERB---25-43--PP---20-21--ITN-ostavat-pod-chertata_1664776620.png

В столичния 25 МИР, където беше една от лидерските битки, Бойко Борисов победи ...

3 окт. 2022 | 08:54

Няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС, ние сме последователни

Кирил Петков: Ние сме в позиция на конструктивна опозиция

Кирил Петков: Ние сме в позиция на конструктивна опозиция-Kiril-Petkov--Nie-sme-v-pozitsiya-na-konstruktivna-opozitsiya_1664775546.png

През последните 7-8 месеца инфлацията заля цяла Европа и животът стана много ...

3 окт. 2022 | 08:38

Лидерът на ГЕРБ ще търси по-широка подкрепа, като се откаже от премиерското място и предложи временно правителство, смята той

Андрей Райчев: Борисов има много силен коз в ръката - да предложи временно правителство

Андрей Райчев: Борисов има много силен коз в ръката-1651222605.png

По думите му коалицията “без ДПС не става”. Според политолога към ГЕРБ могат да ...

3 окт. 2022 | 08:46

Посланието на българските граждани е „седнете и се разберете”

Стефан Янев: Коалициите трябва да бъдат на базата на приоритети, ясни правила и отношения

Стефан Янев: Коалициите трябва да бъдат на базата на приоритети, ясни правила и отношения-1660898854.png

Снощи до късно съм получавал различни поздравления, с президента Радев не съм ...

3 окт. 2022 | 08:42

За пореден път ДПС увеличава своя изборен резултат, посочи председателят на Движението (ВИДЕО)

Мустафа Карадайъ: Българските граждани изпратиха силен знак, че политиците трябва да търсят коалиция
(Видео)

ДПС подобрява резултата си, категоричен бе Мустафа Карадайъ--_1664741153.jpg

Той призова всички лидери на политически партии, които ще бъдат част от 48-ото ...

2 окт. 2022 | 23:04

Ниската избирателна активност е присъда за българската демокрация, посочва лидерът на "Възраждане"

Костадинов: Ако американското посолство каже, България ще има правителство.

Кадър: бТВ-Kadar--bTV_1664732116.jpg

Очаквах по-висока избирателна активност. Не коментираме имена, за нас те са ...

2 окт. 2022 | 20:34

Абсолютно необходимо е да има кабинет, подчертава съпредседателят на ПП

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство-Asen-Vasilev--Otkazat-na-PP-da-napravi-koalitsiya-s-GERB-ne-znachi--che-nyama-da-ima-pravitelstvo_1664744091.jpg

Ние смятаме, че съдебната реформа още не е започнала и всички, които бъркат в ...

2 окт. 2022 | 23:49

Машинното гласуване е идиотщина

Георги Марков: Няколко истини за избори за 2022

Георги Марков: Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде обрулено като круша.-1605200649.jpg

Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде ...

3 окт. 2022 | 01:49

По думите му ние заживяваме в два паралелни политически свята

Димитър Недков: Циркът започва от утре, в политиците настъпва амнезия

Димитър Недков Кадър: Bulgaria ON AIR-Dimitar-Nedkov-Kadar--Bulgaria-ON-AIR_1664736211.jpg

"Нямам нищо против служебното правителство, стига това да не е ...

2 окт. 2022 | 21:42