Снимка "Канал 3"

32 срещи на високо ниво ще бъдат проведени в София и 205 заседания на експертно ниво

Лиляна Павлова: Няма да ни отнемат председателството! Това е спекулация и фалшива новина!

8354 | 12 юли 2017 | 12:13

Коя държава по кое време предсдателства ЕС е решено до 2030 г. Единствената възможност за промяна е случай като Брекзит - напускане на ЕС, информира министърът по европредседателството

Снимка "Канал 3"-1499851184.jpg-1498595342.jpg

Фалшива новина и спекулация. Така министърът по подготовката на българското председателство Лиляна Павлова нарече информациите, че на България ще бъде отнето председателството и, че важните заседания по време на българското председателство ще бъдат проведени не в София, а в Брюксел.

На специална пресконференция в Министерския съвет тя категорично отрече тези фалшиви новини. Павлова подчерта, че по време на българското председателство ще бъдат проведени 32 срещи на високо ниво и 205 заседания на експертно ниво.

 

„Категорично не е вярно, че ще ни отнемат българското председателство. Такъв проблем няма, такава хипотеза няма. До 2030 г. е определено коя държава председателства. Единственият шанс за промяна в този план е случай като Брекзит, излизане на държава от ЕС“, каза тя. И добави с категоричен тон: „Това са спекулации, това е омаскаряване!“

 

Готови сме напълно да поемем нашето ротационно председателство, каза министър Павлова.

 

„Още 1999 г. с решение на Съвета в Хелзинки е определено как се провеждат ротационните председателства. Тогава е прието, че всички заседания на ниво ЕС, ниво Съвети министри се провеждат единствено и само в Брюксел, а два пъти годишно в Люксембург“, каза тя, отричайки фалшивата новина, че важните заседания по време на българското председателство няма да са в София.
„Както за всички останали държави, така и за България - Европейските съвети, 22-те формални срещи на Съветите на министрите в отделните области се провеждат и ще се в Брюксел и Люксембург и по време на Българското председателство“, поясни тя. „В столиците на държавите, ротационни председатели на Съвета се провеждат само неформалните Съвети на министрите. В България ще бъдат проведени 12 неформални заседания на Съветите на министрите. България планира да проведе общо 32 срещи на високо ниво в София, в допълнение към тези Съвети на министрите, които са регулярни и се провеждат в Брюксел. Тези 32 срещи включват – 12 неформални Съвети на министрите; Европейски съвет – ЕС и Западни Балкани, на ниво министър-председатели и държавни глави в началото на май; 5 заседания, срещи на високо ниво между министри по темата за кохезионната политика, туризма – в два формата; още две заседания на високо ниво в София“, изреди Павлова. И допълни, че ще има и над 205 срещи на експертно и високо ниво.


Лиляна Павлова информира, че един от Съветите на ЕС е посветен на Западните балкани - среща "ЕС – Западни Балкани" на ниво държавни глави. В София ще се проведат и срещи "ЕС – Азия" във формат министри на финансите и формат министри на културата.

 

Правителството обсъди и прие три приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС - консенсус, кохезия и конкурентноспособност. Министър Лиляна Павлова слезе при медиите, за да информира точно за това.

 

Приетата от правителството програма тя лично ще представи на Народното събрание за обсъждане, обяви Павлова. С документа ще бъде запознат и президентът. „Ще направим широко обсъждане и в центъра и по региони. Всеки един от министрите също има ангажимент да проведе обществени обсъждания по направления. В края на годината ще се обобщи резултатът от тези обществени обсъждания. Тогава – през декември, ще знаем на какъв етап са различните теми от края на естонското председателство. Така ще знаем на какъв етап поемаме различните досиета“, информира медиите тя.


„В края на годината ще обобщим резултата от тези обсъждания. Тогава ще знаем от Естония на какъв етап са всички теми, досиета, които ще разглеждаме – те са около 130 – 150. Декември ще знаем кои поемаме и на какъв етап, за да ги допълним към нашите. Надявам се на последното заседание преди Коледа на МС да приемем приоритети като окончателна програма“, каза още Лиляна Павлова.

 

"Днес приехме и конкретиката за българските приоритети. Наричаме ги трите „К“ – консенсус, конкурентоспособност и кохезия", каза тя.
"Консенсусът включва търсене на подкрепа за развитие на Западните балкани и темата за ефективно правосъдие. Кохезията включва сближаванета, тук е темата за културата като европейска ценност, конкурентноспособността включва дигитализацията", обясни Павлова.


От категорията

Министърът на икономиката Никола Стоянов: Аз не възстановявам, а укрепвам предприятията

Министърът на икономиката Никола Стоянов: Аз не възстановявам, а укрепвам предприятията-1660027990.jpg

Той обясни, че всички промени, които се вършат в ДКК, ВМЗ-Сопот и НИТИ-Казанлък ...

19 авг. 2022 | 09:17

Калоян Методиев: Никола Стоянов е назначен да върши мръсната работа преди изборите

Калоян Методиев: Никола Стоянов е назначен да върши мръсната работа преди изборите-1633678472.jpg

"Министър на икономиката беше Корнелия Нинова, много силен и ...

19 авг. 2022 | 09:19

Стоян Михалев бесен: Без гласовете на градската десница ПП не може да спечели първото място

Стоян Михалев бесен: Без гласовете на градската десница ПП не може да спечели първото място-1643299788.png

Със сигурност социологията показва, че когато се явим поотделно, вероятността ...

19 авг. 2022 | 14:04

Димитър Маргаритов: Натиск в министерството при Нинова? Нищо подобно

Димитър Маргаритов: Натиск в министерството при Нинова? Нищо подобно-1552631423.jpg

Още веднъж да припомним: в две поредни тримесечия рекорден ръст, отчетен от ...

19 авг. 2022 | 13:45