Френският посланик Ксавие дьо Кабан и българската му съпруга Мария отмениха официалните патрони на втория Парижки бал в София Симеон Втори и доня Маргарита. Бившият монарх прие в двореца „Врана” благородниците от Париж, Берлин, Брюксел и Бейрут, които се стекоха за благотворителното събитие, организирано от Христо Куртев, но не присъства на бляскавото събитие, поради продължаващият траур за сина му Кардам.
Към почетните гости на бала - престолонаследникът на Черна гора Никола Петрович Негош и френският граф Дени дьо Кергорле се присъединиха министърът на строителството и благоустройството Лиляна Павлова и бившият вицепремиер Николай Василев.
Свеж полъх в зала „София” на хотел „Маринела” внесоха ученичките от Националното училище за танцово изкуство, които посрещаха госитте и продаваха билети за томболата. Всички приходи от нея и от благотворителния търг отиват в полза на хореографското школо. Точната сума ще бъде оповестена по-късно.
В България почти нищо не се знае за втория почетен гост на Парижкия бал граф Дени дьо Кергорле. А той е президент на един от най-елитните клубове в света. В свободен превод името му означава „Междусъюзнически кръг“. Създаден е от главнокомандващия френската армия маршал Фош в палат от 18-и век точно до Елисейския дворец, за да посрещат подобаващо в Париж съюзническите офицери и генерали. Христо Куртев, който е член на клуба от 1987 година с поръчителството на внука на Шарл де Гол, разказа пред epicenter.bg: „Виждал съм Жак Ширак да идва пеш от Елисейския дворец в клуба, чиито членове са почти цялото френско правителство. Президентът му граф Дени дьо Кергорл, който ще бъде почетен гост на Парижкия бал в София, често посреща в клуба Ирина Бокова, директорът на ЮНЕСКО. Аз бях първият, който я покани там . Той й хареса много и тя в момента е негов член. Преди да я изберат на престижния пост тя събра посланиците на всички държави, членки на световната организация и направи приема за представянето си в разкошните салони на клуба“, допълни Куртев.
На търга, закрит за медиите, бяха разиграни копие на огърлица и гривна, създадена от прочутите бижутери „Фаберже“ за руския императорски двор, изработено от музея „Метрополитън“ в Ню Йорк и 18-каратов пръстен на „Луи Марго“ с диаманти и сапфири. Ювелирната компания е известна с това, че създава само уникати. Сред наградите от томболата изпъкваха композиция от Дечко Узунов, шест литографии френската художничка Леонор Фини, брошки от Сен Лоран и Шанел, шест маслени платна, две африкански статуи, френска козметика и други. Представители на Българо-френската стопанска камара бяха ангажирали няколко маси за бала. За валсирането на гоститесе погрижи 12-членен оркестър под диригентството на Светослав Лазаров. Специалната изненада за София от Международната Академия за изкуствата в Париж бяха наградите за три двойки в категориите "най-добре валсиращи", "стил" и "фрапиращо присъствие".
Присъствалите на първия Парижки бал миналата година с изненада забелязаха, че менюто е същото. „Повторихме го, защото имаше голям успех, всяко от сятията е посветено на прочут френски ресторант, а и готвачът в „Маринела” е същият”, поасни избора си Христо Куртев.
Благородници и бизнесмени хапнаха мус от синьо сирене в палачинка върху микс от сезонни зелени салати в смокинов винегрет с маслени крутони, запечени ядки и зелени аспержи. Следващото блюдо бе брюле от гъши дроб в черешово желе, гарнирано с „бриош“ (сладък френски хляб) и телешко карпачо в цитрусова марината. Опашки от тигрови скариди със сос „Ким Чи“, гарнирани с хрупкави топки панирано ризото бяха едно от предястията. Цитрусовото сорбе отвори път на филе от ципура с коричка от хрупкави бадеми, поднесени със спаначено-картофен кейк и цитрусови моркови, с маслено-лимонов сос. За финал - шоколадова тортаГран Вефур” и коняк „Хенеси“. Напитките бяха подобаващи – шампанско „Мое е Шандон“ за добре дошли и бели, червени и розе вина от серията „Ле фотограф“ на избата „Братя Минкови“.
Френските гости покриваха сами разноските по самолетните билети и престоя си у нас.