„Хората ме поздравяват, искат ми автографи, снимки, не крия, че е приятно. Но аз си оставам Монката, здраво стъпил на земята. В предаването имаше много емоции в голямо количество, от всякакъв вид. Отрази ми се страхотно. Смятам да остана в България и да се занимавам с кулинария, това е моята страст. Ако успея да се реализирам в това, ще бъде още една сбъдната мечта!“, разказва днешният ни гост - първият Мастър шеф на България Симеон Червенков.
За него вече се знае много. Имал е и трудни мигове - цели пет години е в комуна в Италия. „Борбата със зависимостта беше трудна, но и лесна. Трудна, защото бях далече от дома и близките си. Лесна, защото се оказах сред хора, които ме накараха да повярвам в себе си и да изпитам истинска наслада от живота. Попаднах в кухнята като мияч на чинии. Научих доста, докато гледах от ъгъла на миялното, а и там малкото достъпна литература беше свързана с кулинарията.“
Симеон смята, че дори човек да падне по гръб, макар с нокти и зъби, но трябва да се изправи пак. Убеден е, че времето калява характера. А в момента най-много иска и чрез в. „Преса“ да благодари - „на моите родители, на брат ми, на приятелката ми, на колегите ми и на журито от MasterChef, на целия екип, който направи това състезание уникално, на всички, които ме подкрепиха в социалните мрежи. Благодаря им от сърце!“
Необходими продукти
350 г пилешко бонфиле или филе (за предпочитане е бонфилето)
30 мл бяло вино
50 г брашно
3 лимона
40 г масло
сол
бял пипер
20 г зехтин
Начин на приготвяне
1. Филето се нарязва на дълги ленти с дебелина 1,5- 2 см. Ако се ползва пилешко бонфиле, то не се реже. Подрежда се върху дъска за рязане и се начуква леко от двете страни. Овкусява се с бял пипер и сол и се оставя настрани.
2. Приготвя се лимонената смес, която е просто изстискан лимон и масло в една купичка.
3. Слагаме тефлоновия тиган да загрява с масло и зехтин. (Маслото не бива да изгори, затова му добавяме зехтин). Когато мазнината загрее, филенцата се овалват в брашно, изтупват се и се слагат в тигана. Обръщат се, така че да хванат приятен загар. Котлонът се засилва и след 30 секунди се добавя бялото вино, изчаква се да се изпари алкохолът и да се махне киселинността. Добавя се сместа с лимона и маслото и се дръпва от котлона.
4. С леки въртеливи движения на тигана се постига хомогенна смес. Ако не се получи приятна консистенция на соса, може да се добави малко брашно.
*Рецептата е много бърза и лесна за изпълнение. Идеална, ако нямате време да приготвите нещо по-завъртяно за близките или любимия човек.