Лингорски: БНБ има техническата готовност да приключи навреме процеса по въвеждането на еврото. Снимка БТА

България се радва на прогнозируема и дисциплинарна политика, изтъкна членът на УС на БНБ

Лингорски: БНБ има техническата готовност да приключи навреме процеса по въвеждането на еврото

3220 | 23 юни 2022 | 13:07

Виждаме, че черните облаци се задават, инфлацията е проблем, но криза няма, отбеляза Левон Хампарцумян


Българската народна банка (БНБ) работи много активно и има техническата готовност да приключи навреме процеса по въвеждането на еврото като национална валута – 1 януари 2024 г. Това каза членът на УС на БНБ Илия Лингорски по време на научно-приложна конференция на тема "Икономика на страха", организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него VUZF Lab. Конференцията е посветена на 20-ата годишнина на висшето училище, която се отбелязва през 2022 г., съобщи БТА, агенцията е медиен партньор на конференцията.

 

България се радва на прогнозируема и дисциплинарна политика, изтъкна Лингорски. По думите му това има огромно значение и за въвеждането на еврото в България.

 

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Владимир Савов изтъкна, че от гледна точка на застраховането най-важното за българина е автомобилът. Това са най-масовите застраховки у нас. Но през последните две години започват да се показват по-нови тенденции, добави Савов. Той уточни, че изключително силно се е развила застраховката "живот с инвестиционен елемент". Освен това се забелязва и известно увеличение на застраховките "имущество", както и на земеделските застраховки срещу настъпването на природни бедствия. Земеделските застраховки обаче са в "по-зародишен" период, допълни Савов.

 

Членът на Фискалния съвет на България Любомир Дацов заяви, че инфлацията е "наказание за дисбаланси и човешки грешки". Според него в момента има основание човек да се страхува за фискалните политики и икономиките в Европа, защото единственото нещо, което се продава добре в Стария континент, е културата. За него най-големият страх е, че в Европа ще трябва да се дават пари за реални реформи, защото отказът от реформи е видим не само в България, но и на целия континент. Поради тази причина Европа стои настрана от Азия и Америка.

 

Представителят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян счита, че България към този момент технически не е в криза. "Виждаме, че черните облаци се задават, инфлацията е проблем, но криза няма", отбеляза той. Според него е много важно да бъде проявен разум да се направят точните стъпки и подготовка за това, което предстои. Хампарцумян е на мнение, че всяка криза винаги е възможност. Трябва обаче да се положат усилия повече от българските граждани да имат по-рационално икономическо мислене. Тогава гражданите по-малко ще се плашат и страхът ще има по-малък относителен дял във взимането на решенията, защото "уплашеният човек човек взима нерационални решения".

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


ОЗК

От категорията

"Булгаргаз" предлага ново 6-процентно поскъпване на газа през септември

-1441866097.jpg

За август поскъпването на газа е с рекордните 60 на сто и цената му достигна ...

15 авг. 2022 | 18:05

Министър Христов: Разговори с "Газпром" най-рано другата седмица, ако е необходимо

Христов: Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с "Газпром", ако е необходимо-1660555575.png

Все още няма потвърждение къде и как може да се разтовари втечнен газ, уточни ...

15 авг. 2022 | 12:25

Летище София е обслужило над 3,2 млн. пътници от началото на годината

Летище София е обслужило над 3,2 млн. пътници от началото на годината-1564431097.jpg

Очакванията са за над 23% спад на общия пътникопоток на годишна база спрямо ...

15 авг. 2022 | 10:49

Петролът поевтиня в очакване на сделка с Иран

Петролът поевтиня в очакване на сделка с Иран-1649741337.jpg

Пазарът на черното злато е фокусиран върху преговорите около иранското ядрено ...

15 авг. 2022 | 17:37