Любомир Кючуков: България трябва да е по-близо до „пацифистите“ в Европа

Дори една година преговори е по-добра от един ден война

Любомир Кючуков: България трябва да е по-близо до „пацифистите“ в Европа

21750 | 11 окт. 2022 | 12:55

Взривът на Кримския мост поставя неудобни въпроси – има ли намеса на чужди специални служби на българска територия и пропуснали ли са българските служби тази активност?


Любомир Кючуков е дипломат. Бил е заместник-министър на външните работи. Директор е на Института за икономика и международни отношения.

- Господин Кючуков, с взрива на Кримския мост премина ли войната точката, от която няма връщане назад? Назад към примирие, към мир, към преговори?

- Това беше поредната стъпка в спиралата на ескалация на конфронтацията. Където всяко действие на едната страна води до ответна реакция от другата. Ключовият въпрос тук е кога и как свършва всичко това – защото продължаването по този коловоз води към риска от глобална катастрофа. И с всеки изминал ден пътят към преговори става все по-труден. Като за момента липсва политическа воля и от Украйна, и от Русия за ангажиране с диалог и преговори. Дори и за примирие, което се разглежда и от двете страни като етап от войната, а не като крачка към мира: като всяка подозира противника си (може би основателно), че би използвал евентуалното прекратяване на огъня като пауза за прегрупиране преди нова офанзива.

- България бе замесена като страната, откъдето е тръгнал камионът с взрива. Кремъл говори за тероризъм, образувано е и наказателно дело по същата точка в НК. Реална ли е опасността Русия да ни обяви за терористична страна и какво би последвало от подобен акт?

- Разследване на тези обвинения е необходимо и е позитивна появилата се информация, че ДАНС вече работи по въпроса. Политическите декларации на партийни лидери тук не вършат работа. Това трябва да се направи, не защото Русия е поставила въпроса, а защото българските власти дължат отговор на българските граждани – поне в няколко посоки.

Първо, относно маршрута и товара на камиона и действително ли те са свързани с България. Второ, дали става дума за терористичен акт или военна операция. Защото във втория случай това поставя твърде неудобни въпроси: има ли намеса на чужди специални служби на българска територия и пропуснали ли са българските служби тази активност?

- Какво ще е този път отражението на „българската следа“ в България? А в Русия?

- Самите обвинения от руска страна вече са достатъчни като факт за трупане на допълнителен негативизъм в двустранните отношения. Ако българските власти не дадат обективна и точна информация от резултатите от разследването, то това ще доведе до допълнително разделение вътре в българското общество по линията „русофили-русофоби” – като тогава и от двете страни няма да се борави с факти, а с презумпции. Що се отнася до Русия – то там България отдавна е наредена сред вражеските държави.

- Русия отговори с масирани удари на взрива на Кримския мост. ЕС ще отговори отново с оръжие и санкции, оръжие и санкции, оръжие и санкции? Има ли Европа друг полезен ход?

- Засега нашият отговор, на НАТО и ЕС, следва неотклонно две линии: повече санкции и повече оръжие. Но на практика това означава и повече война, и повече жертви. След Украйна и Русия Европа е най-пострадала от войната. Полезният ход е насочване на усилията към прекратяване на войната, а не към аргументиране на необходимостта от нейното продължаване. С други думи: съдействане, бих казал – натиск, за прекратяване на военните действия и прехвърляне на конфликта от военното в политическото поле. Разбира се, би било илюзия да се очаква бързо решаване на спорните въпроси, като териториалните проблеми вероятно ще тровят международните отношения в продължение на десетилетия. Но дори една година преговори е по-добра от един ден война.

- Жозеп Борел каза нещо, което звучи интересно, но в него се долавя и песимизъм, и тъга. То е следното: „Изчезна светът, в който САЩ осигуряват нашата сигурност, а Русия нашия напредък.“ Готови ли са европейските граждани да приемат последствията от този обрат?

- Ние вървим буквално към своеобразно „разкачване” между Русия и Европа – политическо, икономическо, търговско, дори културно и спортно. И започваме да гледаме един на друг като на врагове – на ниво обикновени граждани. И това не вещае нищо друго освен конфронтация. Надеждата е, че все пак гражданите в Европа (изправени пред последиците от енергийната криза и социалните проблеми) и в Русия (рискуващи да бъдат персонално въвлечени във военните действия) ще окажат този обществен натиск върху политиците, който да пренасочи усилията към спиране на войната.

- Анексирането на четирите области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, превръща военната операция във война за Русия. Къде стои България на фона на ескалацията? Как да защитаваме интересите си, след като единна позиция очевидно няма, президентът и водещите партии се разминават в гледната точка?

- Това от самата начало е война и инвазия, а не операция. Друг е въпросът, че ако съдим по политическите евфемизми, през последните две десетилетия в света не е имало нито една война – всички те минават под етикета „военна операция”. За да се заобиколи Съвета за сигурност на ООН.

Присъединяването на четирите украински области към Русия създава качествено нова ситуация във войната. Защото от руска гледна точка те вече са част от територията на страната и трябва да бъдат защитавани с всички налични ресурси – без да се изключват ядрените. С приемането на тези области в състава на Руската федерация Москва на практика прави опит политически да фиксира едно териториално статукво, което е изгодно за нея. Нещо повече, имплицитно това присъединяване съдържа заявка за разширяване на военните операции – доколкото Русия в момента не контролира изцяло териториите на тези области, като по отношение на Донецк и Запорожие извън нейния контрол са между 20% и 40% от техните територии. Нещо повече – този акт почти затваря вратата за диалог. Освен това на практика никой по света няма да признае тази политика на свършените факти, дори и страните, които се въздържат да осъдят Русия – тъй като в повечето от тях съществуват сепаратистки и малцинствени проблеми и евентуален прецедент би могъл да се върне при тях като бумеранг.

- Президентът Радев е силно критикуван от ПП и ДБ за отказа му да подпише декларацията на лидерите на девет страни от Централна и Източна Европа за членството на Украйна в НАТО. За Вас чии аргументи натежават в спора?

- Тези критики търсят партийна подкрепа в страната и политически дивиденти извън нея. Трудно ми е да сложа генералния секретар на НАТО Столтенберг и съветника по националната сигурност на американския президент Съливан в графата „путинисти” – а тяхната позиция се покрива с тази на българския президент: ускорено членство на Украйна в НАТО не е на дневен ред. Докато част от украинската територия е окупирана от Русия, членството в НАТО на практика би означавало въвличане на Алианса в глобален конфликт. Защото по силата на прословутия чл. 5 от Договора за НАТО, страните членки ще бъдат длъжни да я защитят срещу всяко нападение върху териториалната ѝ цялост. И обясненията, че няма автоматизъм в ангажирането на НАТО и че включването на Алианса е въпрос на допълнително обсъждане и решение, са просто опит за подмяна на политиката с процедура. Или, което е не по-малко озадачаващо - предварителна заявка, че НАТО няма да спази задълженията си да защити една страна членка.

 

Впрочем, това би било продължение на досегашния ни подход. Всички бяха наясно, включително и украинските ръководители, че страната няма да бъде приета в Алианса докато е в конфликт с Русия. Затова и в официалните документи се подкрепяше „стремежа” на Украйна да стане член на НАТО, но не директно самото ѝ членство. И дори в споменатия демарш на деветте лидери от Централна и Източна Европа се реферира към Декларацията от срещата на върха на НАТО от 2008 г. в Букурещ, потвърждаваща именно този подход. Горчивата ирония е, че в резултат на войната Русия получи повече НАТО на изток (с присъединяването на Швеция и Финландия), а ние – повече Русия на запад (с референдумите в четирите украински области).

- Ако Народното събрание реши да изпращаме оръжие в Украйна, това ще промени ли статута на България в конфликта?

- Подобно решение има основно политически измерения – вътрешни и международни. Публична тайна е, че и в момента български оръжия, макар и непряко доставени, се използват в бойните действия. Проблемът тук е друг: това определено не би било крачка към мира. И би доближило България до лагера на т.нар. „ястреби”.

 

В Европа има две достатъчно видими тенденции в отношението към конфликта. Като нито една от тях не е про-руска. Първата е на т.нар. „пацифисти” (тук влизат страни като Германия, Франция, Италия и др.), които подкрепят Украйна, снабдяват я с оръжие (но предимно отбранително) за да не се допусне нейното поражение, но виждат крайното решение на конфликта възможно единствено чрез политически диалог. Втората е на т.нар. „моралисти” (САЩ, Обединеното кралство, Полша, балтийските страни), които смятат, че агресорът трябва да бъде наказан, снабдяват Украйна с оръжие (и нападателно) и настояват войната да се води до победа. В момента вторият подход очевидно има превес. Като със своите действия, включително референдумите, Русия не подпомага усилията на „пацифистите”. България, по силата на своите интереси, географско положение, а и с оглед гаранциите за собствената си сигурност би следвало да стои по-близко до първата група държави.

- Една от най-горещите теми е потенциалната опасност от употребата на ядрено оръжие. Имат ли основание твърденията, че вече самото говорене по тази тема е стъпка напред към ядрения Армагедон?

- Най-голямата промяна в общественото съзнание след края на Втората световна война е завръщането на войната в съзнанието на хората като допустим, дори морално оправдан инструмент за решаване на спорове. И фактът, че можем почти битово да обсъждаме евентуалната употреба на ядрено оръжие показва, че вече сме приели в своето съзнание подобна възможност. Което, освен всичко друго, показва и колко се е снизил прагът на страха – от собственото ни унищожение. Впрочем, ситуацията с Запорожката АЕЦ се явява своеобразна квинтесенция на войната в Украйна. Русия окупира централата още през март, Украйна естествено се стреми да си я върне. Но когато над една ядрена централа летят снаряди, то рискът да изчезне не само предмета на спора, но и самите спорещи, е огромен.

- Тези дни сякаш отново расте и напрежението около Северна Македония. Съседите реагират остро срещу откриването на българския клуб „Цар Борис III“, сипят се обвинения във фашизъм. Прибързано ли бе свалено българското вето за началото на преговорите Брюксел-Скопие?

- Използването на имената на политически фигури, свързани с участието на България на страната на хитлеристка Германия през Втората световна война, не носи позитиви на страната ни и не спомага за развитието на двустранните отношения. Това е допълнителен мотив за разпалване на антибългарски настроения в Северна Македония. Същевременно демонстрациите срещу страна членка на ЕС и призивите на опозицията в Скопие да не се спазват постигнатите договорености между двете страни поставят сериозни въпросителни по пътя на Северна Македония към ЕС.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна-1472586819.jpg

Все по-честото споменаване на страните от източния фланг в дискусиите за ...

20 май 2024 | 12:40

Д-р Антон Панчев: Повече от крайно време е да променим своята политика към Албания

Д-р Антон Панчев: Трябва да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с Албания-1659604554.png

Защо да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с ...

20 май 2024 | 12:53

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10

Антон Гицов: Битката при Батулия

-Anton-Gitsov_1670931190.jpg

Жандармеристите, участвали в убийството на Томпсън и другите партизани , са ...

20 май 2024 | 15:06

Най-важното

Чува се и телефонен разговор между Кирил Петков и Пламен Бобоков – олигархът-спонсор на „Промяната“

Скандален запис на ПП как събират пари за изборите! А.Василев: Скрит кеш имаме! К. Петков: В торби…

Скандален запис на ПП! Асен Василев: Скрит кеш имаме!-Skandalen-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Skrit-kesh-imame-_1716219748.jpg

В скандален разговор по време на кампанията за последните парламентарни избори ...

20 май 2024 | 18:36

Министър-председателят акцентира върху широкото обществено недоволство по темата

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша-Premierat-Glavchev-vazlozhi-na-DANS-proverka-po-kazusa-s-liftovete-na-Vitosha_1716209587.png

Със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по ...

20 май 2024 | 15:51

Безсмислено заседание - още миналата седмица Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение

Социалната комисия отказа да гласува пак увеличение на пенсиите с 11% - НОИ вече взе това решение

Социалната комисия отказа да гласува отново увеличението на пенсиите с 11%-Sotsialnata-komisiya-otkaza-da-glasuva-otnovo-uvelichenieto-na-pensiite-s-11-_1716207938.jpg

Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение. Поради това от НОИ ...

20 май 2024 | 15:21

Не е направил и постигнал нищо като ръководител на българското здравеопазване

Проф. Костадин Ангелов скочи на Хинков: Той е един провален министър, лъже и хленчи!

Проф. Костадин Ангелов: Христо Хинков е един провален министър-Prof--Kostadin-Angelov--Hristo-Hinkov-e-edin-provalen-ministar_1716212769.jpg

По време на дебатите в пленарна зала Хинков не намери време да дойде. Явно е ...

20 май 2024 | 16:44

Участници в срещата бяха ръководствата на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ

ДПС представи своите приоритети пред работодателските организации

Снимка: ДПС-Snimka--DPS_1716216987.jpg

Като топ приоритет двете страни поставиха влизането на България в Еврозоната и ...

20 май 2024 | 17:56

Името му беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка-Apelativniyat-prokuror-na-Sofiya-Radoslav-Dimov-e-podal-ostavka_1716204537.jpg

По неофициална информация причините за това са лични

20 май 2024 | 14:28

Няма държава в света, която сама да е постигнала висококачествено здравеопазване

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите-Habilitiranite-pediatri-i-meditsi-kam-horata--Otnoshenieto-kam--Mama-i-Az--Sofiya-reshava-izborite_1715950045.jpg

Избирателите да кажат на партиите, че преди има ученици и учители на ...

20 май 2024 | 08:00

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов

Идейно изчерпване! Мрежата се забавлява с новия слоган на "Да, България"

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов-Top-magistrat--obvarzan-s-Hristo-Ivanov--zarezhdal-Antikoruptsionniya-fond-s-materiali_1711212260.jpg

„Не бъди като ергена! Направи своя избор!”, е новият забавен слоган на ...

20 май 2024 | 16:49

Социологът прогнозира много ниска избирателна активност - около 35%, т.е. между 2,5 и 2,7 млн. души

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10