Новоназначеният шеф на Фонд „Земеделие“ Борис Михайлов е бил съден, но оправдан

Впоследствие дори е осъдил държавата за това, че е набеден.

МЗ: Новият директор на Фонд „Земеделие“ Борис Михайлов е бил съден, но оправдан. Бил е шеф на ложа

5745 | 23 юни 2021 | 15:32

Борисов Михайлов е информирал земеделския министър, че е невинен и че до 21 юни т.г. е управлявал масонската "Ложа Ехнатон".


Новоназначеният директор на Фонд „Земеделие“ Борис Михайлов е съден за документални и данъчни измами, но е оправдан и дори впоследствие е осъдил държавата за това, че е набеден.

 

Това потвърдиха за „Хоризонт“ от Министерството на земеделието.

Информацията е в отговор на публично отправен по-рано от страна на ГЕРБ въпрос дали лице с име Борис Михайлов, което е разследвано и съдено за данъчни измами, е същият, който оглави на 10 юни тази година фонд „Земеделие“.

Очаква се по-късно днес директорът на структурата, която разпределя 2 млрд. лв. годишно европейски пари, да даде брифинг в Министерски съвет и лично да отговори на журналистическите въпроси.

 

"През 2008 г. срещу лицето Борис Давидов Михайлов и 6 други лица е внесен обвинителен акт за документни и данъчни измами. Обвинителният акт е за участие в организирана престъпна група, действала в периода 2001-2004 г. Лице със същите имена е било задържано в ОПГ, източила през 2004 г. ДДС. Лицето е било задържано в качеството му на директор на данъчното управление в столичния район "Овча купел", заявиха на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ Тома Биков и Томислав Дончев

Според тях "участниците в ОПГ-то регистрирали фиктивни фирми, които отчитали фалшиви обороти, за да източват ДДС, в последствие прехвърляни на малоимотни лица. По схемата, според разследващите, били източени 15 млн,. лева. В нея били участвали и корумпирани данъчни служители.

News.bg в 12:51:33 днес публикува следната информация, допълнена в 15:29:31, с автор Иван Гергов

Преди няколко дни на редакционната поща на news.bg се получи писмо от името на Борис Давидов Михайлов. С него той иска да се заличи информация от 2004 г., която била видима в историята ни. Ние не открихме въпросното дело и обвинение, което е водено срещу него по търсене с ключови думи.

"За съжаление преди 17 г. наистина бях обвинен макар и напълно невинен. Знаете че в нашата държава за съжаление това се случва често!", пише в писмото.

В писмото се посочва и че с Определение от 04. 04. 2008 г. на Софийски градски съд, Наказателно отделение, 2 състав с председател Димитрина Ангелова е било прекратено наказателното производство по отношение на Пламен Стоянов Калчев, Цветелина Георгиева Калчева, Борис Давидов Михайлов и Марио Георгиев Камишев. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Борис Давидов Михайлов на база на това определение е и осъдил прокуратурата на Република България с решение №2172 от 26.11.2014 г. на Софийския апелативен Съд, Гражданска колегия, 4 състав. Председател е била Нели Куцкова, а членове: Яна Вълдобрева и Светлин Михайлов.

След влизането в сила на решението прокуратурата на Република България е изплатила присъдено обезщетение с изпълнителен лист от 19.08.2015 г. за претърпени неимуществени вреди от незаконното обвинение.

Борис Михайлов иска информацията да бъде заличена. След получаване на това писмо news.bg направи опит да се свърже по имейл за обратна връзка, но отговор не последва".

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Той притежава магистърски степени по икономика и право. Също така има завършен курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в областта на приватизацията, приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право", пише в биографията му на сайта на ДФЗ.

 

"Г-н Михайлов действително е попаднал в някакво разследване, когато г-н Борисов е бил главен секретар на МВР, а Филчев е бил главен прокурор. Направили са някаква акция, обвинили са една група хора, след което те са го обжалвали и съдът ги признава за невинни. Михайлов съди прокуратурата и не само доказва, че е невинен, но освен това осъжда държавата да му плати обезщетение затова, че е набеден", коментира пред Mediapool земеделският министър Христо Бозуков. Той вече е провел разговор с Борис Михайлов.

Проверка на Mediapool показа, че до 21 юни тази година Борис Михайлов е бил управител на сдружение "Ложа Ехнатон". В Търговския регистър въпросното сдружение е описано като място, което цели "постигане на върховенство на нравственото израстване и духовното усъвършенстване на човешката личност и човешката общност, развитие и разпространение на идеите, ценностите и дейностите на свободното зидарство като обединение на свободни хора, основаващо се на хуманизма, свободата, равенството, братството, солидарността и взаимопомощта между хората". И още "постигане на по-висш духовен живот за индивида и обществото като цяло, неограничаване свободата на съвестта и мисълта, търпимост между различните мнения в науката, културата, религията, политиката и другите сфери".

Министър Бозуков разказал, че Михайлов го е информирал, че е управлявал тази ложа, но не е запознат за дейността му. Ложата е описана на сайтове, свързани с масонството.

 

Съюзната "Ложа Ехнатон" е една от структурите, занимаващи се с езотерика, много е популярна и привлича братята от всички Велики ложи в България и е в състава на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България, научи Епицентър.бг.

 

По-късно от ложа "Ехнатон" публикуваха следното съобщение на сайта на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България:

Относно публикация на mediapool.bg Ви информираме, че Борис Михайлов не е член на съюзна ложа Ехнатон от 9 септември 2014 г., а цитираното сдружение “Ложа Ехнатон” не представлява с.л. Ехнатон от същата дата.

 


От категорията

Провал на кабинета на ИТН? Освен ако Слави Трифонов и Христо Иванов не се прегърнат...

-1628172382.jpg

Разбира се това ще бъде с цената на тежки електорални щети за ДБ и подигравки, ...

5 авг. 2021 | 17:53

Алма матер започва проверка за плагиатството на Петър Илиев

-1627650253.jpg

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите ...

5 авг. 2021 | 13:56

Д-р Дечо Дечев се връща начело на болница „Свети Иван Рилски“

Д-р Дечо Дечев Снимка: бТВ-1628188505.jpg

По-рано над 200 медици от лечебното заведение защитиха бившето вече ръководство

5 авг. 2021 | 21:34

Съпругът на предложената от ИТН за екоминистър излежава присъда за грабеж

Силвия Бакърджиева Снимка: БТА-1628185489.jpg

Живомир Бакърджиев е осъден ефективно на 4 г. затвор. Присъдата е произнесена ...

5 авг. 2021 | 20:43