Честит рожден ден

Магията на Лили

19789 | 23 апр. 2015 | 12:01

На сцената Лили свещенодейства в един зареден със свръхемоция ритуал - разтваря душата си, за да изтръгне от сърцето си онази огромна любов, с която Бог я дарява

-1429780380.jpg-1429780317.jpg-1429780308.jpg-1429780288.jpg-1429780275.jpg-1429780263.jpg-1429780249.jpg-1429780223.jpg

За нея всичко е казано. Получила е най-високите оценки, изживяла е вдъхновяващите си любови и трагични раздели, къпала се е в обич и омраза, изпитала е преклонение и предателство. Надмогнала е всичко. С някаква магическа жизненост, която не подлежи на обяснение. И с една-единствена преданост - към публиката, която никога не й изневери.


Сцената е нейният олтар. Там Лили свещенодейства в един зареден със свръхемоция ритуал - разтваря душата си, за да изтръгне от сърцето си онази огромна любов, с която Бог я дарява, и да я раздаде на почитателите си. И това го прави неуморно вече 52 години - от 1963-та, когато за първи път се качва на сцена - в Букурещ за запис в Румънската телевизия, и създава фурор. До днес, когато отново ще зареди с магията си публиката, и то точно на рождения си ден. Близо 500 меломани ще й се наслаждават утре вечер в София лайв клуб, за които тя отново е приготвила суперизненада. Почивка за нея няма.


Ако за някои изпълнители концерт в зала 1 на НДК е проблем, то за Лили не само парижката „Олимпия“ или софийската „Армеец“ не са препятствие, но и национално турне се оказа, че не е изпитание. Само за 2014 г. миньончето (с нейните 156 см ръст и 44 кг тегло) измина 5000 км в България, качи се на сцената в 15 града с общо 20 000 продадени билета! Кой го прави днес? През ноември м.г. излезе албумът й „Поетът“ в тираж 5000 копия. И се разграби. Месец по-късно бе издаден в допълнителен тираж от 10 000 броя. Това превърна „Поетът“ в абсолютен прецедент на музикалния пазар.


И точно когато мнозина си казаха: „Е, Лили вече ще миряса“, тя хвърли нова ръкавица - ново национално турне през 2015-а! Освен в Лондон кракът й ще стъпи в Русе, Габрово, Ямбол, Свиленград... и още, и още. Защо го прави? Защо не си стои кротко на върха, окъпана в слава? Отговорът й е прост: „Колелото на живота се върти напред, то не върви назад!“ А Лили живее живота с пълна пара. Със зашеметяваща енергия. Минава през времето, без времето да я докова, с един-единствен стремеж - завладяване на публиката.


„Какво те зарежда в този свят на злоба и завист“, питах наскоро Лили след поредния й бляскав концерт. „Вярвам само в доброто, не обръщам внимание на света около мен, не позволявам на лошото да ме докосва. Имам си икона, на която се моля сутрин и вечер. И гледам само напред!“ Лесно е като философия. Но колцина могат да я следват. Само изключителната концентрация на мисленето, убийствената самодисциплина в ежедневието и самоконтролът върху поведението могат да превърнат тази философия в мярка за живот. При нея всичко е подредено до съвършенство - от подбора на песните до подбора на приятелите, от подбора на облеклото до подбора на домашния интериор. И компромиси няма. Нито с лъжата, нито с професионализма.


В живота е тиха и прибрана. Там свещенодейства с книгите - от „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“ през „Пинокио“ и „Тошко Африкански“ до „Черната тетрадка“ на Бешков и „Хрониките“ на Стефан Цанев. Изненадахте се, нали? Лили чете много - не само поезия, чете автобиографични книги, исторически романи, чете сериозна публицистика. Овладяла е самоконтрола - над емоцията, над всяка дума, над всеки жест, над всеки звук дори. Научила е как да накара себе си и публиката да влязат в обща пулсация.


И има само едно определение за щастието - една препълнена зала. Магия е, нали?

 

Александър ЙОСИФОВ: 

 

Тя е кралица на българската музика

 

- Проф. Йосифов, вие сте от композиторите, написали едни от най-хубавите песни за Лили Иванова през 70-те и 80-те години на миналия век: „Алея на влюбените“, „Реквием“, „Боянският майстор“, „Звезда“, „Коя бе ти“, „Към теб“. Какво е днес Лили - феномен, явление, неподражаем талант?


- Лили Иванова е кралицата на българската музика. Свикнали сме да казваме - на българската естрада, но Лили е наравно с най-големите имена на българското музикално изкуство. Защо? Отговорът е прост - нейните концерти са букет от букети цветя. Всяка песен представлява човешка съдба, която тя пресъздава по най-професионален, по най-сърдечен, по най-въздействащ върху публиката начин. Лили предизвиква сълзи или умиление, спомен или усмивка, тя изважда онова добро човешко чувство, което е останало поне малко у хората. Това е голямата заслуга на Лили Иванова. Тя е станала вече част от името на България.


- Каква е тайната на нейното творческо дълголетие?


- Тайната за Лили Иванова е много ясна. Първо, талант от Бога. Него не можеш да го анализираш. Второ, тя е дисциплинирана артистка, спазвайки режим, който предполага много труд, много всеотдайност, много искреност, много лишения и суперпрофесионализъм. Защото може да чувстваш, може да обичаш, може да демонстрираш, но ако нямаш професионализма да облечеш това чувство и да го поднесеш на публиката, не може да говорим за дълголетие.


- Откъде извира тази нейна издръжливост, дори физическа? Даже и гласът й не се променя с възрастта.


- У Лили Иванова съществува феномен, който не мога да посоча в нито един друг изпълнител - това е нейният стремеж, нейната всеотдайна насоченост към определена цел, към най-доброто, най-високото в изкуството. И едновременно с това тя носи едно вечно недоволство, че то не е достигнато. Ето това е безсмъртието! Често артистите си казват: „Аз направих тази вечер такъв концерт!“... И се успокояват. А тя е вечно неспокойна: „Е, това не можа да стане както трябва!“ Казвал съм й: „Чуваш ли се какво говориш? Ела да се видиш отстрани!“

 

Затова е безсмъртна. Просто нейният стремеж към усъвършенстване няма покой. Безсмъртна ще бъде и за друго нещо. Лили не обръща внимание на нищо, което около нея съпътства кариерата й - било добро или лошо. Тя върви по своя начертан път, намерила е точната пропорция на таланта си във взаимодействие с всеотдаен труд и убийствена дисциплина. И резултатите са ясни. Лили се нарежда сред 50-60 имена на най-големите в сферата на музикалното изкуство. Няма да сгреша, ако я сложа редом до Вайсенберг, Недялка Симеонова, Борис Христов, Николай Гяуров, Райна Кабаиванска.

 

Ангел Дюлгеров – аранжьор, китари и цигулка: 

 

С нея не може да минеш между капките

 

Лили работя от концерта й в зала „Арена Армеец“. Тогава тя имаше нужда от китарист, сработихме се и се довери на мен да започна да обновявам някои от нейните стари песни. Решихме да вземем хитове, които не са забравени, и да им дадем нов живот. Така се роди албумът „Поетът“.

 

Аз съм на 32 години и виждам колко усърдие полага тя във всеки нов продукт. С нея нямаме поколенчески сблъсък. Лесно се работи в екип, ако и ти си професионалист като нея. Ако се опиташ да минеш между капките, няма да се работи лесно. Затова тя може би е единственият артист, който поддържа такъв сериозен екип толкова време вече. Лили винаги иска повече - беквокали да вземем, и щрайхове, идеите непрекъснато идват от нея не за да се опростяват нещата, а да се развиват и да обогатят продукта. В работата си тя е безкомпромисна, в отношенията си с хората - лъчезарна. Това не е маска. Лили е много усмихнат и отворен човек. С нея лесно се комуникира.


Много се грижи за музикантите си. Често се шегува, че получава понякога абсурдни предложения да отиде на концерт с един или с двама музиканти. За нея това е недопустимо! Това е почеркът на истинското изкуство.

 

Тодор ФИЛКОВ – аранжьор, композитор:

 

Не се съобразява с времето

 

рябва много внимателно да говорим за Лили Иванова, защото тя е едно национално богатство. Съзнавам, че е опасно да се каже това за нея, защото тя е още жива, а ние сме малка държава, която не цени приживе нито героите си, нито творците си, нито изкуството и културата си. Нас ни свързват 40 години съвместна творческа дейност. Моят връх като композитор е свързан с нея. Няма друго име, към което всеки музикален творец у нас да не се е стремил съзнателно, подсъзнателно, искрено или неискрено. Тя е звезда номер едно в България! Но тя никога не казва и не признава, че е звезда.


Днес Лили е същата, каквато беше и преди 40 години. За съжаление тялото е преходно, обаче енергията е вечна. Лили носи енергия, която ще просъществува и след нея. Защото и преди 40 години на нейните концерти ходеха деца и възрастни, и сега пак ходят деца и възрастни. И тук се крие нейната тайна - Лили не желае да се съобразява с времето. Тя сверява своя часовник със съвременните музикални тенденции и ги въплъщава в нови песни. И още нещо - Лили носи хармония във всичко. Това е хармония от толкова висша класа, в която прозира характерът на човека, който живее, вярва и твори в искрени и точни нива на ценностите.

 

Вечната модна икона

 

Лили Иванова не е просто певчески гений. Тя е културен, естетически, емоционален и чисто човешки феномен. Напълно заслужено е титулувана с най-високата журналистическа награда за елегантност у нас - „БГ модна икона“.


Първата дама на българската поп музика залага на комбинацията черно и бяло, кожата, денима, сатена, копри­ната и дантелата. Един от най-големите комплименти, който може да се направи за облеклото й, е, че то не търпи сравнение с други чуждестранни или родни поп изпълнители. И това е така, защото самата Лили е естетически идеолог и концептор на външния си вид, на облеклото, допълненията, аксесоарите, прическата и грима - на цялостния стайлинг. Фигурата й, силуетът й са като на изящна и грациозна статуетка...


Преди близо 20 години пак размишлявах за стила на Лили. Коментарът ми тогава е валиден и днес: „Тя носи добре дозирана еротичност и нюансиран сексапил, постигани както с умелото използване на коприната, тюла и шифона, на прозрачните и полупрозрачните материи, така и с оптическата интуиция, безпогрешно преценяваща дължината на тоалетите, гледката на бедрата и гърдите, както и степента на мистика в облеклото на едно перфектно поддържано и чудесно изглеждащо тяло.“

 

 

 


От категорията

Хасково за Лили Иванова: Тя е Планета! Запее ли, пренася публиката в свят от светлина!

Лили Иванова в Хасково-Lili-Ivanova-v-Haskovo_1695288156.png

Поп примата вдигна на крака публиката в спортната зала "Дружба", ...

21 септ. 2023 | 12:08

Валерия Велева: За Лили Иванова ... за фалшивите и истинските неща

Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща-1638786584.jpg

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато ...

16 септ. 2023 | 01:12

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев-Art-Galeriya-Vejdi-predstavya-izlozhba-zhivopis-na-Vasil-Stoev_1695296734.png

Именно това ни събра с Васил Стоев – неговият цвят, неговата философия за ...

21 септ. 2023 | 14:42

Конкурс-обучение „Работилница за творческо писане-Разкажи за София“ за ученици от столичните училища

Снимка: Столична община-Snimka--Stolichna-obshtina_1695306734.jpg

Крайният срок за регистрация и изпращане на подготвените есета е 27 септември. ...

21 септ. 2023 | 17:31

Най-важното

Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен, призова депутатът

Пеевски: Руската църква да бъде отворена! Властта ще осигури необходимото за дейността на храма

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващи! Като светска власт ще осигурим необходимото за дейността на храма-Peevski--Ruskata-tsarkva-da-bade-otvorena-za-vyarvashti--Kato-svetska-vlast-shte-osigurim-neobhodimoto-za-deynostta-na-hrama_1695539736.jpg

Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които ...

24 септ. 2023 | 10:11

Борисов допълни, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидати на ПП-ДБ на балотаж,

Борисов представи в Пловдив Костадин Димитров като кандидат - кмет на ГЕРБ
(Видео)

Борисов е в Пловдив - обяви Костадин Димитров за кандидат - кмет на ГЕРБ-Borisov-e-v-Plovdiv---obyavi-Kostadin-Dimitrov-za-kandidat---kmet-na-GERB_1695545354.jpg

"Водете позитивна кампания. Лични квалификации - не! Обиди - не! След като ...

24 септ. 2023 | 09:33

По думите на Стоев кабинетът би бил свален от "обществения натиск, който ще се натрупа от неправилните кандидатури"

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне-Stoyu-Stoev--Ako-hora-ot-PP-DB--GERB-i-DPS-oglavyat-novata-KPKONPI--pravitelstvoto-shte-padne_1695550737.jpg

Смятам, че няма да има кандидати, които да са чисто конюнктурни, които нямат ...

24 септ. 2023 | 13:17

По думите му в случая с руските свещеници става дума за геополитическа задача

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за влизане в Шенген?

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за Шенген?-Prof--Rumen-Gechev--PP-DB-otnovo-predadoha-izbiratelite-si-kato-zapaziha-imuniteta-na-Borisov_1687952910.jpg

Според Румен Гечев Ваня Григорова е отличен кандидат за София. Подчерта, че ...

24 септ. 2023 | 09:55

Постановлението е публикувано за обществено обсъждане

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.-MS-predlaga--Balgariya-da-vavede-evroto-ot-1-yanuari-2025-g-_1695540992.jpg

Във тази връзка се предлага създаването на Координационен съвет за подготовка ...

24 септ. 2023 | 10:35

Почти нулева видимост и загубата на ориентация от пилота са причините за катастрофата с хеликоптера, смята той

Министър Гвоздейков: Около 1,4 млн. евро ще трябва да плати България за трети мост на Дунав

Министър Гвоздейков: На развитието на БДЖ трябва да се гледа като на бизнес модел-Gvozdeykov--Sistemata-za-helikopterna-pomosht-shte-pokriva-iziskvaneto-za--zlatniya-chas-_1691054502.jpg

Не виждам проблем в бъдеще железопътният транспорт да генерира приход, да се ...

24 септ. 2023 | 11:24

САЩ се опитват да придобият геополитическо предимство в Евразийския регион – даизтощят Русия до степен, че да започне разпад на федерацията

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Политическата ни класа има слугински манталитет, смята той

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка-1431787011.jpg

Във всички случаи е странно, даже крайно необичайно седмица пред избори ...

24 септ. 2023 | 11:59