В древно Мексико

Маите режели глави след победа на футбол

21680 | 1 окт. 2015 | 21:54

Чечен Итца - 10 квадратни километра пирамиди, храмове, обсерватория, колонада

-1443726273.jpg-1443726308.jpg-1443726291.jpg-1443726255.jpg-1443726239.jpg-1443726224.jpg-1443726209.jpg-1443726194.jpg-1443726178.jpg

Защо пирамидата на маите в Чечен Итца стана едно от седемте чудеса на света, а не пирамидите в Теотиуакан край Мексико сити? Този въпрос гложди туриста, колчем опита да обеме с поглед необятния наниз от храмове, храмчета и пирамидки на 48 км от мексиканската столица.

Отговорът е ясен - не мащабността, а почти компютърната астрологична точност стотици години преди Коперник и Кеплер при градежа на пирамидата и обсерваторията избутват напред Чечен Итца.
Теотиуакан означава "Градът на боговете" или "Където хората станаха богове". Той е нещо като овеществена Атлантида - никой не знае кой го е построил преди 2000 години, населил го е с 200 хил. души и също така безпричинно го е напуснал. Единственото сигурно е, че е възникнал няколко века преди ацтеките. "Заподозрени" са олмеките, но те са живели бая далеч - на крайбрежието. На два часа път със самолет. Освен високите по 90 метра пирамиди на Слънцето и на Луната в Теотиуакан се извисяват още Дворецът на пеперудите и Храмовете на Тлалок, Кетцалкоатъл и на Ягуара.... Освен "свирепата котка" основен елемент в стенописите е кактус- наркотик, чиято дрога са използвали при жертвоприношенията си.

Теотиуакан все още е почитан като свещено място. От 90-метровия Храм на Слънцето (близо 200 "неравноделни" стъпала) се разкрива невероятна гледка към огромния комплекс. Който е катерил Великата китайска стена, тази височинка няма да то уплаши.
Най-внушителен е Дворецът на бог Кетцалкоатъл. Той е изобразяван като перната змия, но се приема за историческа фигура - човекът, който донесъл цивилизацията. Даровете му са календарът, математиката, металургията, астрономията, строителството, архитектурата, земеделието, билкарството, законите и мирът за местните хора. Той е със светла кожа, дълъг нос и брада. Легендите разказвали, че пристигнал с лодка от изток, и отплавайки, обещал да се върне някой ден.

Е, бледоликите се завръщат, но като туристи, и "позлатяват" мястото.
Ново сравнение с Атлантида стряска туриста на другия край на Мексико, полуостров Юкатан. Според учени маите били потомци на изчезналата цивилизация. Ама как ситните и смугли маи, 2 млн. от които все още живеят в Мексико и Гватемала, са се "изродили" от високите и руси атланти?!

Чечен Итца! Магическо място, избрано за едно от седемте чудеса на света с гласуване по интернет. Мексиканците произнасят името на храмовия комплекс слято, с ударение на буквата И. Та звучи свойски, като ръченица.

Чечен Итца - 10 квадратни километра пирамиди, храмове, обсерватория, колонада... И това е оцелялата част. Ревностни католически свещеници или унищожавали "езическите" светилища, или вграждали камъните им в църкви (като катедралата във Валядолид от ХVI век).

Тръпки минават по кожата от изсечените в барелефи човешки черепи. А всъщност да те принесат в жертва било голяма чест и щом свършела играта "пелота", клъцвали главата на капитана от... победилия отбор.
Впрочем, като изключим 3-килограмовото каменно гюлле, пелотата до болка напомня днешния футбол – играе се на две врати от отбори по 11 души и участниците нямат право да пипат топката с ръце.

Чечен Итца се е запазила непокътната, обвита за векове в савана на джунглата. Докато в края на ХІХ век един американец не купил имение за 5 долара и започнал при всяка копка да вади златни предмети. В задния му двор се оказало езерото за жертвоприношения, където маите омилостивявали боговете си с драгоценни дарове. Колко от несметните им съкровища са се превълнали на кюлчета и слитъци, заради багородния метал, не се знае.

Това възвърнало златотърсаческата стръв и били организирани хиляди експедиции за съкровищата на Монтесума. Мексиканският учен Пабло Ромеро, например, вярва, че свещените езера във вулкана Толуча са най-естествените и логични скривалища на съкровищата. Те се намират в големите планини зад Мексико-сити по протежение на стар път, използуван от индианците, които отивали на поклонение при езерата. Той останал скрит от испанците и е възможно ацтеките тайно да са пренесли божественото си имане горе. Те придавали на златото не материална, а религиозна стойност и най-голямото им желание било да не допуснат да попадне в ръцете на нашествениите.

Тъй като златното съкровище е било предимно под формата на религиозни символи, не е имало по-добро разрешение от това, златните амулети да се принесат в жертва на бога на дъжда в най-високите езера в света. Техният бог ще бъде умилостивен, а поробителят Кортес — наказан.

По-големият кратер на вулкана е наричан „Езерото на слънцето". Спокойните, несмущавани води на. езерото са заобиколени от необитаем и непристъпен терен. Никаква следа от растителност, стръмни зъбери. Мястото буди ужас дори у човек без въображение. В едно от спусканията си за търсене на съкровище водолаз намерил копал (смолиста материя, използувана за кадене при церемонии), който индианците ацтеки и маи са поднасяли в дар на „Водния бог". Наличието на копал е знак, че има и по-ценни жертвени дарове. В свещения вир Чечен-Итца, където са открити ценности за милиони, смолата за кадене е повод да дойдат учените, археолозите...

В "кройката" на главната пирамида в Чечен Итца са втъкани космически точни изчисления на годината от 365 дни, часовете на лятното и зимното слънцестоене. Пирамидата има девет части, които символизират деветте подземни свята, и се издига на височина 24 метра. На 22 март и 22 септември слънцето катери стълбите на храма, образувайки сянка като змия.

Към 600 г. сл. Хр. Чечен Итца се превърнал в град. Около 987 г. се предполага нашествие на толтеки, заради каменни фрески със смесен стил. Храмове и тераси, стъпаловидни пирамиди, олтари, стълбища, дворци, тронове, издялани надписи, пазари, дворове за игра на пелота, бани, обсерватория и статуи на богове. Масивният Храм на воините на границата с джунглата е заобиколен от 60 колони. Толкова са оцелели от разрушителните амбиции на католическите епископи. На каменните барелефи са изобразени толтекски воини с пробити носове, с украшения от пера на главата, готови да влязат в бой. На източната тераса върху камъка са „изчукани” змии и черепи. Внушаващата страх Стена на черепите някога била мястото, където набучвали отрязаните по време на човешките жертвоприношения глави. 91 стъпала водят към храма, посветен на Кукуклан. Това не само е предполагаемото име на толтека-нашественик, но също и на бога, наричан "Пернатата змия" или Кетцалкоатл. Да, същият като в Теотиуакан. И това ако не е съвпадение!


От категорията

Знаменити родни дизайнери и дебютиращи модни творци показаха произведения на „БГ модна икона 2024”

Албена Иванова-Деянова на финала на ревюто с манекените, представили част от колекция „Завръщане“-Albena-Ivanova-Deyanova-na-finala-na-revyuto-s-manekenite--predstavili-chast-ot-kolektsiya--Zavrashtane-_1713443493.jpg

Модният бранд Karpov с дизайнер Соня Карпов презентира за първи път детска ...

18 апр. 2024 | 15:24

След „Короната“: Излиза сериал и за живота на нидерландската кралица Максима (ВИДЕО)

След „Короната“: Излиза сериал и за живота на нидерландската кралица Максима-Sled--Koronata--Izliza-serial-i-za-zhivota-na-niderlandskata-kralitsa-Maksima_1713427364.jpg

В шест епизода първият сезон разказва житейската история на Максима Сорегиета, ...

18 апр. 2024 | 10:46

Виктория Бекъм покани десетки звезди на бляскавото парти за 50-ия си рожден ден (СНИМКИ)

Виктория Бекъм покани десетки звезди на бляскавото парти за 50-ия си рожден ден (СНИМКИ)-1489754799.jpg

“Вярвам, че можеш да бъдеш много неща”, написа тя. “Поп звезда, майка, съпруга, ...

21 апр. 2024 | 10:19

Певицата Десислава стана баба, кръстиха внучката на нея

Певицата Десислава стана баба, кръстиха внучката на нея-Pevitsata-Desislava-stana-baba--krastiha-vnuchkata-na-neya_1713342967.jpg

Пожелавам на всеки да изпита това щастие, написа певицата

17 апр. 2024 | 11:34

Най-важното

Нашата е цел е да спечелим изборите, за това ще се борим на идващите два вота, каза лидерът на „Възраждане“

Костадинов: Категорично не одобряваме идеята Главчев да поеме МВнР

Костадинов: Категорично не одобряваме идеята Главчев да поеме МВнР-Kostadin-Kostadinov--Nyama-rusko-vliyanie-v-Balgariya--no-e-palno-s-amerikanski-agenti_1672958583.jpg

Вотът на недоверие към служебното правителство, предложен от „Възраждане“ и ...

21 апр. 2024 | 10:38

Ситуацията относно поста на външния министър е неприятна и недобра, заяви съветникът на премиера

Меглена Плугчиева: Утре ще има указ на президента за външния министър

Меглена Плугчиева: Бързо трябва да се намери добро решение за външния министър-Meglena-Plugchieva--Barzo-tryabva-da-se-nameri-dobro-reshenie-za-vanshniya-ministar_1713681553.png

21 апр. 2024 | 09:37

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие с двупартийно мнозинство пакети от военна помощ за Украйна и Израел

Министерски съвет: Приветстваме решението на САЩ за мощната подкрепа за Украйна

Министерски съвет: Приветстваме решението на САЩ за мощната подкрепа за Украйна-Ministerski-savet--Privetstvame-reshenieto-na-SASht-za-moshtnata-podkrepa-za-Ukrayna_1713672771.jpg

"Пакетът от американската военна помощ е важна стъпка в решаващ момент, ...

21 апр. 2024 | 07:12

Борисов чака да спечели с голяма разлика и да обърне подкрепата.

Андрей Райчев: Покерът завърши с пълна победа на Борисов

Андрей Райчев: Покерът завърши с пълна победа на Борисов-Andrey-Raychev--Situatsiyata-v-Sofiya-e-stranna--Zalogat-e-golyam_1695795946.png

В една критична ситуация се оказа, че външният министър, който е човек на ...

21 апр. 2024 | 09:21

След изборите става възможна тройна коалиция - ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Проф. Константинов: Резултатът от вота в брой депутати ще е 70:40:40:40:30:20

Проф. Константинов: Резултатът от вота в брой депутати ще е 70:40:40:30:20-Prof--Mihail-Konstantinov--V-segashnata-politicheska-situatsiya-nevinni-nyama_1683624281.png

Според него ПП-ДБ сами са се изтикали от една възможна власт след предсрочните ...

21 апр. 2024 | 09:25

Песков: Това ще обогати САЩ и ще разори още повече Украйна

Камарата на представителите в САЩ прие военната помощ за Киев

Камарата на представителите в САЩ прие военната помощ за Киев-Kamarata-na-predstavitelite-v-SASht-prie-voennajd-pomosht-za-Kiev_1713672284.jpg

Един член на Камарата - представителят на републиканците Дан Мюзер - гласува ...

21 апр. 2024 | 07:03

Панаирът в НС ще стане драматичен, колкото повече приближават изборите

Проф. Даниел Вълчев: България е преживяла много повече от една некомпетентна конституционна ревизия

Проф. Даниел Вълчев: Панаирът в НС ще стане драматичен, колкото повече приближават изборите-Prof--Daniel-Valchev--Panairat-v-NS-shte-stane-dramatichen--kolkoto-poveche-priblizhavat-izborite_1713684579.png

Служебните правителство през последните години създадоха впечатлението, че ...

21 апр. 2024 | 10:27

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Главчев: Предложих на Радев аз да поема поста на външен министър. Изчаквам указ на президента
(Видео)

Главчев: Предложих на президента аз да поема поста на външен министър-Podkrepyame-vsyacheski-Ukrayna--poddarzhame-evropeyskata-pozitsiya--podcherta-premierat-Glavchev_1713449400.jpg

В сегашния състав с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема ...

20 апр. 2024 | 12:16

Никой не е помогнал на Путин повече от ПП-ДБ, каза той

Борисов в Пловдив: Не е моя тема дали Главчев да е и външен министър
(Видео)

Борисов в Пловдив: Не е моя тема дали Главчев да е и външен министър-Borisov-v-Plovdiv--Ne-e-moya-tema-dali-Glavchev-da-e-i-vanshen-ministar_1713626748.jpg

Той коментира и обсъждания договор с турската компания „Боташ“. „Към днешна ...

20 апр. 2024 | 18:24