В древно Мексико

Маите режели глави след победа на футбол

15663 | 1 окт. 2015 | 21:54

Чечен Итца - 10 квадратни километра пирамиди, храмове, обсерватория, колонада

-1443726273.jpg-1443726308.jpg-1443726291.jpg-1443726255.jpg-1443726239.jpg-1443726224.jpg-1443726209.jpg-1443726194.jpg-1443726178.jpg

Защо пирамидата на маите в Чечен Итца стана едно от седемте чудеса на света, а не пирамидите в Теотиуакан край Мексико сити? Този въпрос гложди туриста, колчем опита да обеме с поглед необятния наниз от храмове, храмчета и пирамидки на 48 км от мексиканската столица.

Отговорът е ясен - не мащабността, а почти компютърната астрологична точност стотици години преди Коперник и Кеплер при градежа на пирамидата и обсерваторията избутват напред Чечен Итца.
Теотиуакан означава "Градът на боговете" или "Където хората станаха богове". Той е нещо като овеществена Атлантида - никой не знае кой го е построил преди 2000 години, населил го е с 200 хил. души и също така безпричинно го е напуснал. Единственото сигурно е, че е възникнал няколко века преди ацтеките. "Заподозрени" са олмеките, но те са живели бая далеч - на крайбрежието. На два часа път със самолет. Освен високите по 90 метра пирамиди на Слънцето и на Луната в Теотиуакан се извисяват още Дворецът на пеперудите и Храмовете на Тлалок, Кетцалкоатъл и на Ягуара.... Освен "свирепата котка" основен елемент в стенописите е кактус- наркотик, чиято дрога са използвали при жертвоприношенията си.

Теотиуакан все още е почитан като свещено място. От 90-метровия Храм на Слънцето (близо 200 "неравноделни" стъпала) се разкрива невероятна гледка към огромния комплекс. Който е катерил Великата китайска стена, тази височинка няма да то уплаши.
Най-внушителен е Дворецът на бог Кетцалкоатъл. Той е изобразяван като перната змия, но се приема за историческа фигура - човекът, който донесъл цивилизацията. Даровете му са календарът, математиката, металургията, астрономията, строителството, архитектурата, земеделието, билкарството, законите и мирът за местните хора. Той е със светла кожа, дълъг нос и брада. Легендите разказвали, че пристигнал с лодка от изток, и отплавайки, обещал да се върне някой ден.

Е, бледоликите се завръщат, но като туристи, и "позлатяват" мястото.
Ново сравнение с Атлантида стряска туриста на другия край на Мексико, полуостров Юкатан. Според учени маите били потомци на изчезналата цивилизация. Ама как ситните и смугли маи, 2 млн. от които все още живеят в Мексико и Гватемала, са се "изродили" от високите и руси атланти?!

Чечен Итца! Магическо място, избрано за едно от седемте чудеса на света с гласуване по интернет. Мексиканците произнасят името на храмовия комплекс слято, с ударение на буквата И. Та звучи свойски, като ръченица.

Чечен Итца - 10 квадратни километра пирамиди, храмове, обсерватория, колонада... И това е оцелялата част. Ревностни католически свещеници или унищожавали "езическите" светилища, или вграждали камъните им в църкви (като катедралата във Валядолид от ХVI век).

Тръпки минават по кожата от изсечените в барелефи човешки черепи. А всъщност да те принесат в жертва било голяма чест и щом свършела играта "пелота", клъцвали главата на капитана от... победилия отбор.
Впрочем, като изключим 3-килограмовото каменно гюлле, пелотата до болка напомня днешния футбол – играе се на две врати от отбори по 11 души и участниците нямат право да пипат топката с ръце.

Чечен Итца се е запазила непокътната, обвита за векове в савана на джунглата. Докато в края на ХІХ век един американец не купил имение за 5 долара и започнал при всяка копка да вади златни предмети. В задния му двор се оказало езерото за жертвоприношения, където маите омилостивявали боговете си с драгоценни дарове. Колко от несметните им съкровища са се превълнали на кюлчета и слитъци, заради багородния метал, не се знае.

Това възвърнало златотърсаческата стръв и били организирани хиляди експедиции за съкровищата на Монтесума. Мексиканският учен Пабло Ромеро, например, вярва, че свещените езера във вулкана Толуча са най-естествените и логични скривалища на съкровищата. Те се намират в големите планини зад Мексико-сити по протежение на стар път, използуван от индианците, които отивали на поклонение при езерата. Той останал скрит от испанците и е възможно ацтеките тайно да са пренесли божественото си имане горе. Те придавали на златото не материална, а религиозна стойност и най-голямото им желание било да не допуснат да попадне в ръцете на нашествениите.

Тъй като златното съкровище е било предимно под формата на религиозни символи, не е имало по-добро разрешение от това, златните амулети да се принесат в жертва на бога на дъжда в най-високите езера в света. Техният бог ще бъде умилостивен, а поробителят Кортес — наказан.

По-големият кратер на вулкана е наричан „Езерото на слънцето". Спокойните, несмущавани води на. езерото са заобиколени от необитаем и непристъпен терен. Никаква следа от растителност, стръмни зъбери. Мястото буди ужас дори у човек без въображение. В едно от спусканията си за търсене на съкровище водолаз намерил копал (смолиста материя, използувана за кадене при церемонии), който индианците ацтеки и маи са поднасяли в дар на „Водния бог". Наличието на копал е знак, че има и по-ценни жертвени дарове. В свещения вир Чечен-Итца, където са открити ценности за милиони, смолата за кадене е повод да дойдат учените, археолозите...

В "кройката" на главната пирамида в Чечен Итца са втъкани космически точни изчисления на годината от 365 дни, часовете на лятното и зимното слънцестоене. Пирамидата има девет части, които символизират деветте подземни свята, и се издига на височина 24 метра. На 22 март и 22 септември слънцето катери стълбите на храма, образувайки сянка като змия.

Към 600 г. сл. Хр. Чечен Итца се превърнал в град. Около 987 г. се предполага нашествие на толтеки, заради каменни фрески със смесен стил. Храмове и тераси, стъпаловидни пирамиди, олтари, стълбища, дворци, тронове, издялани надписи, пазари, дворове за игра на пелота, бани, обсерватория и статуи на богове. Масивният Храм на воините на границата с джунглата е заобиколен от 60 колони. Толкова са оцелели от разрушителните амбиции на католическите епископи. На каменните барелефи са изобразени толтекски воини с пробити носове, с украшения от пера на главата, готови да влязат в бой. На източната тераса върху камъка са „изчукани” змии и черепи. Внушаващата страх Стена на черепите някога била мястото, където набучвали отрязаните по време на човешките жертвоприношения глави. 91 стъпала водят към храма, посветен на Кукуклан. Това не само е предполагаемото име на толтека-нашественик, но също и на бога, наричан "Пернатата змия" или Кетцалкоатл. Да, същият като в Теотиуакан. И това ако не е съвпадение!


От категорията

Престолонаследникът на Йордания се ожени на пищна сватба със 7-етажна торта и 1700 влиятелни гости

Сн. Инстаграм-Sn--Instagram_1685709149.png

На ислямската брачна церемония, известна като "катб ктаб", ...

2 юни 2023 | 15:30

Лили Иванова се показа като дете на 1 юни

Лили Иванова на състезание по гимнастика в Русе-Lili-Ivanova-na-sastezanie-po-gimnastika-v-Ruse_1685611479.jpg

Певицата отбеляза, че архивният кадър е от град Русе, по време на състезание по ...

1 юни 2023 | 12:22

Black Eyed Peas пристигат в България с брилянтната J. Rey Soul
(Галерия)

Black Eyed Peas пристигат в България с брилянтната J. Rey  Soul-Black-Eyed-Peas-pristigat-v-Balgariya-s-brilyantnata-J--Rey-Soul_1685908880.jpg

Сексапилната певица работи с групата още от 2018 година

4 юни 2023 | 23:00

За всяка болка си има билка, а за 10 хиляди болести – има чай
(Галерия)

Бойка Михайлова, специалист по китайска чаена култура и церемония, за магията на  втората по популярност напитка в света след водата-Boyka-Mihaylova--spetsialist-po-kitayska-chaena-kultura-i-tseremoniya--za-magiyata-na-vtorata-po-populyarnost-napitka-v-sveta-sled-vodata_1685811968.jpg

Бойка Михайлова, специалист по китайска чаена култура и церемония, за магията ...

3 юни 2023 | 20:03

Най-важното

Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, останалите партии ще гласуват "против"

Акад. Денков връща на Радев изпълнен втория проучвателен мандат

Акад. Денков връща на Радев изпълнен втория проучвателен мандат-Akad--Denkov-vrashta-na-Radev-izpalnen-vtoriya-prouchvatelen-mandat_1685937952.jpg

В петък, Денков и Мария Габриел обявиха, че са договорили структурата и състава ...

5 юни 2023 | 07:04

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45