Боян Павлов почти докосна голямата награда на „Мастър шеф“ и въпреки че за малко не успя да стигне до финала, има основание да е горд с демонстрираните готварски умения и достойното си поведение. Успехът му в кулинарното шоу всъщност е закономерен и всичко дотук го е водило към него. Самият той разказва, че готви от 7-8-годишен и винаги е бил близо до храните и напитките. Израснал в САЩ, той е заемал длъжности на различни нива в хотелиерския и ресторантьорския бизнес - от най-ниското до висш мениджмънт. През последните пет години е в България, защото смята, че тук има много възможности за изява, а и ниши за западно ноу-хау.
Сега Боян завършва политология в Софийския университет, но това е област, в която вероятно ще се разгърне след време. А близките му проекти са в сферата на кулинарията. Първият е на колегата му Ву Нгуен и е свързан с бързо приготвената кухня - там Боян ще е главен консултант. Другият обаче е лично негов - ресторант с акцент върху техниката фондю (разтопени сирена), сервирани с вкусни добавки за топване. Вниманието в него ще е насочено към качествените продукти и страхотното обслужване - нещо, което тук почти липсва. Боян вярва, че постигнатото от всеки човек е следствие на негов избор, разчита единствено на себе си и е убеден, че ще успее, защото носи у себе си много устрем и страст.
Maкарони с чедър, бекон и зелен грах
Необходими продукти
За 1 порция
100 г макарони
30 г стар хляб на трохи
80 г чедър сирене (50 г за соса и 30 г за трохите)
100 г прясно мляко
1 с.л. брашно
1 ч.л. масло
25 г бекон
25 г зелен грах (замразен, а не от консерва)
Начин на приготвяне
1. След като водата заври, се слагат щипка сол и макароните. Варят се около 7-8 минути и се прецеждат.
2. Загрява се прясното мляко, без да завира.
3. В друг съд се разтапя маслото на бавен огън. Добавя се брашното и се бърка бързо за около 1-2 минути, докато се получи хомогенна смес, която трябва да покафенее леко. Ако огънят е твърде силен, сместа ще стане прекалено гъста.
4. В сместта се добавя топлото мляко на тънка струя и се бърка енергично, докато заври и започне да се сгъстява - около 3-4 минути. Дръпва се от котлона, прибавя се настърганото сирене чедър и се разбърква. След това се добавят сварените макарони и се разбърква пак.
6. Беконът и грахът се сотират на тиган в масло.
7. Останалото сирене чедър се смесва с хлебните трохи и се добавят беконът и грахът.
8. Макароните се изсипват в тава, поръсват се със сместа от чедър, хлебни трохи, бекон и грах и се запичат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 12-15 минути или докато хлебните трохи придобият хрупкава форма. Сервира се топло.