Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати

Президентът даде интервю след тридневното си държавно посещение в Китай

Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати

7337 | 9 апр. 2023 | 16:50

"Големият риск", пред който е изправена Европа, е "да бъде въвлечена в кризи, които не са наши, което ѝ пречи да изгради своята стратегическа автономия", каза той


Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и да избягва да бъде въвлечена в конфронтация между Китай и САЩ по отношение на Тайван, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю след тридневното си държавно посещение в Китай.

 

В разговор с „Политико” и двама френски журналисти, след като по време на пътуването си прекара около шест часа с китайския президент Си Дзинпин, Макрон подчерта своята любима теория за "стратегическа автономия" на Европа, вероятно водена от Франция, която да се превърне в "трета суперсила".

 

"Големият риск", пред който е изправена Европа, е "да бъде въвлечена в кризи, които не са наши, което ѝ пречи да изгради своята стратегическа автономия", каза той, докато летеше от Пекин за Гуанджоу, в южната част на Китай, на борда на COTAM Unité - френския вариант на Air Force One.

 

Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия подкрепиха с ентусиазъм концепцията на Макрон за стратегическа автономия и китайските официални лица постоянно я споменават в отношенията си с европейските държави. Партийните лидери и теоретиците в Пекин са убедени, че Западът е в упадък, а Китай е във възход и че отслабването на трансатлантическите отношения ще спомогне за ускоряването на тази тенденция.

 

"Парадоксът би бил, че обзети от паника, ние вярваме, че сме просто последователи на Америка", каза Макрон в интервюто.

 

"Въпросът, на който европейците трябва да си отговорят ... в наш интерес ли е да ускорим [кризата] в Тайван? Не. По-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да се превърнем в последователи по тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и една китайска свръхреакция", каза той.

 

Само няколко часа след като полетът му от Гуанджоу се отправи обратно към Париж, Китай започна мащабни военни учения около самоуправляващия се остров Тайван, който Китай обявява за своя територия, но САЩ са обещали да въоръжават и защитават. Тези учения бяха в отговор на 10-дневната дипломатическа обиколка на тайванския президент Цай Инг-Уен в страните от Централна Америка, която включваше среща с републиканския председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, докато преминаваше транзитно през Калифорния. Хора, запознати с мисленето на Макрон, заявиха, че той е бил щастлив, че Пекин е изчакал поне той да напусне китайското въздушно пространство, преди да започне симулираните учения "обкръжаване на Тайван".

 

През последните години Пекин многократно е заплашвал да нахлуе в Тайван и води политика на изолация на демократичния остров, като принуждава другите държави да го признаят като част от "единен Китай". Разговори относно Тайван Макрон и Си обсъдиха Тайван "интензивно", твърдят френски служители, придружаващи президента, който изглежда е възприел по-примирителен подход от САЩ и дори от Европейския съюз.

 

"Стабилността в Тайванския проток е от първостепенно значение". Това е казала на Си по време на срещата им в Пекин миналия четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която придружаваше Макрон през част от визитата му.

 

"Заплахата [за] използване на сила за промяна на статуквото е неприемлива". В отговор Си заяви, че всеки, който смята, че може да повлияе на Пекин по отношение на Тайван, се заблуждава. Макрон изглежда е съгласен с тази оценка.

 

"Европейците не могат да разрешат кризата в Украйна; как можем да кажем убедително на Тайван: "Слушайте, ако направите нещо нередно, ние ще бъдем там"? Ако наистина искате да увеличите напрежението, това е начинът да го направите", каза той.

 

"Европа е по-склонна да приеме свят, в който Китай се превръща в регионален хегемон", каза Янмей Сие, анализатор по геополитика в Gavekal Dragonomics. "Някои от нейните лидери дори смятат, че такъв световен ред може да бъде по-изгоден за Европа".

 

По време на тристранната си среща с Макрон и Фон дер Лайен в четвъртък в Пекин Си Дзинпин се е отклонил от сценария само по две теми - Украйна и Тайван, според човек, който е присъствал в залата.

 

"Си беше видимо раздразнен от това, че е държан отговорен за конфликта в Украйна, и омаловажи неотдавнашното си посещение в Москва", каза този човек.

 

"Той беше явно разгневен от САЩ и много раздразнен заради Тайван, от транзитното преминаване на тайванския президент през САЩ и [факта, че] външнополитическите въпроси се повдигат от европейците."

 

По време на тази среща Макрон и Фон дер Лайен са заели сходни позиции по отношение на Тайван, каза източникът. Впоследствие обаче Макрон прекара повече от четири часа с китайския лидер, през голяма част от които присъстваха само преводачи, и тонът му беше далеч по-примирителен от този на Фон дер Лайен, когато говореше с журналисти. 

 

Предупреждение за "васалитет” Макрон заяви също, че Европа е увеличила зависимостта си от САЩ по отношение на оръжията и енергията и сега трябва да се съсредоточи върху стимулирането на европейската отбранителна промишленост. Той предложи Европа да намали зависимостта си от "екстериториалността на американския долар", което е ключова политическа цел както на Москва, така и на Пекин.

 

"Ако напрежението между двете свръхсили се засили ... ние няма да имаме нито време, нито ресурси да финансираме стратегическата си автономия и ще се превърнем във васали", каза той.

 

През последните години Русия, Китай, Иран и други държави бяха засегнати от американски санкции, които се основават на отказ за достъп до доминираната от долара световна финансова система. Някои в Европа се оплакват от превръщането на долара в оръжие от страна на Вашингтон, което принуждава европейските компании да се откажат от бизнеса и да прекъснат връзките си с трети страни или да бъдат изправени пред осакатяващи вторични санкции.

 

Докато седеше в каютата на самолета си А330 със суитшърт с надпис "French Tech" на гърдите, Макрон заяви, че вече е "спечелил идеологическата битка за стратегическа автономия" на Европа. Той не засегна въпроса за продължаващите американски гаранции за сигурността на континента, който разчита в голяма степен на американската помощ за отбрана в условията на първата голяма сухопътна война в Европа след Втората световна война. Като един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и единствената ядрена сила в ЕС, Франция е в уникална военна позиция.

 

Въпреки това страната допринесе много по-малко за защитата на Украйна от руската инвазия, отколкото много други държави. Авторите на материала уточняват, че съгласно действащата практика, от канцеларията на френския президент са настояли за проверка и "корекция" на всички цитати на държавния глава, които ще бъдат публикувани в статията. Това нарушава редакционните стандарти и политика на „Политико”, но въпреки това редакцията е приела условията, за да бъде дадено интервюто. Подчертава се, че всички цитати в тази статия действително са казани от Макрон, но някои части от интервюто, в които президентът говори още по-откровено за Тайван и стратегическата автономия на Европа, са били изрязани от Елисейския дворец, пише БГНЕС. 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!    


Намери своята история

От категорията

Джонсън извади плана "Тръмп" за край на войната в Украйна: Убеден съм, че той може да донесе мир

Борис Джонсън:  Все по-убеден съм, че Тръмп може да спаси Украйна и да донесе мир-Boris-Dzhonsan--Vse-po-ubeden-sam--che-Tramp-mozhe-da-spasi-Ukrayna-i-da-donese-mir_1721732597.jpg

"Тръмп разбира реалността: че поражението за Украйна би било огромно ...

23 юли 2024 | 14:02

Русия провежда второ учение с ядрени мобилни ракетни системи за този месец

Тестов пуск на ракета "Ярс" от полигона Плесецк Снимка: МО на РФ-Testov-pusk-na-raketa--Yars--ot-poligona-Plesetsk-Snimka--MO-na-RF_1721728277.jpg

В. "Комерсант" отбелязва, че системите, които могат да носят ...

23 юли 2024 | 12:50

Джордж Клуни подкрепя Камала Харис

Джордж Клуни подкрепя Камала Харис-Dzhordzh-Kluni-vleze-v-argumentite-na-deputatite-pri-obsazhdaneto-na-Izborniya-kodeks_1669385980.jpg

Той беше сред първите знаменитости, които призоваха президента Джо Байдън да се ...

23 юли 2024 | 16:31

Зеленски внесе законопроекти за удължаване на военното положение и за обща мобилизация в армията

Зеленски внесе законопроекти за удължаване на военното положение и за обща мобилизация в армията-Volodimir-Zelenski_1719993553.jpg

Парламентът прие на 8 май законите за одобряване указите на президента за ...

23 юли 2024 | 16:08

НАЙ-ВАЖНОТО

Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас. Снимка Фокус-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721734968.png

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде организация за бърз опис на щетите

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско-Ministar-Tahov-obeshta-podkrepa-na-postradalite-stopani-v-Svilengradsko_1721736642.jpg

В Свиленград той бе посрещнат от кмета арх. Анастас Карчев и заедно посетиха ...

23 юли 2024 | 15:10

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Нямам основание да сменя министър Калин Стоянов, прекрасно си върши работата, заяви премиерът (Видео)

Главчев отговори на Радев: Ненчев отива в мисията ни в Украйна, спазена е процедурата!
(Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук -Sluzhebniyat-premier-Dimitar-Glavchev-otgovarya-na-vaprosi-na-grazhdani-vav-Feysbuk-_1721718566.png

Няма нарушение на Конституцията и правилата при назначаване на Николай Ненчев ...

23 юли 2024 | 08:09

Депутатът от ГЕРБ-СДС възмутен от хвалбите на "Промяната"

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Сигурно съм последният оптимист, че ще има правителство с третия мандат, каза тя

Йотова за назначаването на Ненчев в посолството ни в Киев: Грубо нарушение на духа на Конституцията

Илияна Йотова: Оставам оптимист, че ще има правителство с третия мандат-Iliyana-Yotova--Gotvi-se-zagovor-sreshtu-balgarskata-darzhavnost-na-vsichki-niva---vanshni-i-vatreshni_1685176864.jpg

Най-важният въпрос за мен - как е възможно в ситуация на война в Украйна да ...

23 юли 2024 | 10:43

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Според него кандидатурата ѝ ще улесни Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ
(Видео)

Мартин Табаков Снимка: Нова тв-Martin-Tabakov-Snimka--Nova-tv_1721671999.jpg

Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да ...

22 юли 2024 | 21:12

Ако Главчев хвърли кърпата, че е тежко да си пожарогасител, оставаме без Премиер

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14