Продължава затоплянето на отношения между Франция и Унгария - Макрон и Орбан са в съюз срещу Вебер и Тимерманс

Георги Марков: Фантастични победи очакват Качински и Орбан на изборите в неделя

16500 | 9 окт. 2019 | 15:44

Плевнелиев заяви, че трябва да се гордеем, усмихваме и да сме във възторг, че въпреки про­вала на сделката с Фолксваген сме подкрепени от ЕП. Не виждам такъв възторг, миналата седмица възторг имаше само за победата на „Лудогорец“ над руснаци и унгарци!


Във връзка с предстоящите избори тази неделя в Унгария и Полша потърсихме за коментар депутата от ГЕРБ Георги Марков.

 

Бившият конституционен съдия бе категоричен, че партиите на Орбан и Качински ще извоючват зашеметяващи победи. Според Марков предстои и историческо разширяване на Вишеградската четворка, в чиято структура според него ще влезе Сърбия. 

 

Ето го и цялото интервю на Георги Марков пред Епицентър.бг:

 

- Г-н Марков, Вие следите внимателно Вишеградската четворка. Имате и поглед „на живо” от Будапеща, където сте всеки уикенд. Предстоят важни избори в неделя: парламентарни в Полша и местни в Унгария. Прогнозите Ви?

- В Полша анализаторите очакват фантастична победа на партията на г-н Качински "Право и справедливост". Вероятно той ще има абсолютно парламентарно мнозинство в полския парламент цели 4 години, а премиер ще остане господин Тадеуш Моравецки. Ос­таването на власт в Полша на консервативното християнско пра­вителство ще има важна роля за още по-голямата близост на страните от вишеградската четворка, както и за разширяването на коалицията. Качин­ски и Орбан са много близки приятели, което става ясно и от перманентните им извънпротоколни обеди.

 

- На 13 октомври в Унгария ще има местни избори, доколкото ра­збирам опозицията се е фиксирала да пробие Орбан в Будапеща, така както беше пробит Ердоган в Турция. Какъв ще е изходът от вота?

- Информацията ти е вярна. Без съмнение Виктор ще спечели съкрушителна победа в цяла Унгария, в това число и Сегед, къ­дето социалистите имат единствено кмет в големите градове. За това социалисти, либерали, джендъри, клошари и соросоиди се обединиха около единна кандидатура на Гергей Карачони. На вид приятно момче, но ще загуби тежко от действуващия кмет на ФИДЕС, господин Тарлош. Будапеща винаги е била красива, дори може да се похвали с най-висок ръст на туризма в света за последните 10 години. Какво ли не е новирано - от парламента, до катедралите, да не говорим за басейните и баните.

Този Гергей ходи в Истанбул на обмяна на опит, което предизвика смях из християнска Унгария. Върхът на глупостта му бе, че отиде на среща при Тимерманс, човек който маниакално мрази хрис­тиянска Унгария и лично Орбан. Той е най-видният соросоид в неолибералните среди. Именно затова разликата може би ще е още по-голяма от очакваната в полза на партията на Орбан. Навремето шофьорите на такси псуваха съветските танкове, а днес Юнкер и Тимерманс.

 

Специално за Епицентър.бг ще кажа, че шофьорите на такси в Будапеща са като манекени с костюми връзки и ухаещи на чистота коли. Ела да те разходя, за да видиш на живо защо Орбан е феномен.

 

- Споменахте за разширяване на Вишеградската четворка – кога и накъде?

- Не миналата, а по-миналата неделя ФИДЕС имаше конгрес, Орбан подчерта, че е за силен ЕС и страната му държи на членството си в него.

Същевременно обаче премиерът каза Брюксел да си обира платените протестъри и НПО-та срещу Унгария. „Оставете ни намира”, заяви Орбан и добави: „Как ще живеем тук в Унгария решаваме ние, унгарците сега и завинаги”.

 

Унгарският премиер заяви, че страната му ще прави християндемокрация с християнски ценности, традиционен брак, унгарски деца, национален суверенитет и идентичност. Именно на този форум той заяви, че Вишеградската четворка ще бъде разширена. Не спомена страни.

 

- Вашите предположения?

- Няма съмнение, че месеци ни делят от връщането на Салвини на бял кон в Италия като премиер. И то за дълго предвид, че италианските социалисти са гроги и бяха напуснати дори от Ренци, а от „Петте звезди” е останала само една. Правителството на Конте, което те създадоха няма обществена подкрепа и изтърва мигрантите. На фона на клането в Париж на 3 октомври вече с порцеланов нож, и това в Щутгарт през август с меч,  Салвини ще бъде буквално качен на трона. На 19 октомври ще има голям митинг на „Лигата”. Очаквам Берлускони да помогне с фенове на Милан. Италия ще е големият приятел на Вишеградци. Орбан нарече Салвини „моят герой” и „брат по оръжие“. Възможно е към Вишеградците да се присъедини и някоя от прибалтийските страни и Сло­вения. Но аз очаквам първа да е Сърбия!

 

- Откъде Ви хрумна?

- Наистина е само хрумване. Но не е съвсем безпочвено. На сре­щата на 19 август в гр. Шопрон, Унгария, между г-жа Меркел и Орбан по повод 30-години от падането на първата тухла от Берлинската стена, когато маджарите отвориха границата с Австрия за стотици, а после десетки хиляди граждани на ГДР, имаше интересна пресконфе­ренция. На нея Виктор благодари на Меркел, че стокообменът им за 2018 г. е рекорден – 58 милиарда евро с думите: „Историческа грешка ще е, ако час по-скоро ЕС не приеме Сърбия в своите редици”. Отношенията Орбан-Вучич са направо братски. Унгария е най-големият инвеститор във Войводина, където живеят 500 000 хиляди етнически унгарци /Суботица, Нови Сад, Темерини др./. Дори Унгария направи футболна академия в гр. Топола на името на Ференц Пушкаш и позлати една от най-красивите синагоги в Суботица. /“Викторе инвестирай и надоле, към Београд”, възкликна Вучич“/.

 

Напоследък Орбан го кани на големи форуми за раждаемостта и демографската криза, на които присъстваха Бабиш, Саркози и бившият премиер на Австралия, затова мисля така. Сърбия е християнска страна и това е много важно за толкова силно християнски страни като Унгария, Полша и другите.

 

- Във Вашата книга пишете за затопляне отношения Макрон-Орбан и съюзът им срещу Вебер и Тимерманс. Продължава ли това затопляне и на какво се дължи?

- Браво, никой не се бе сетил за такъв въпрос! 3атоплянето продължава - Макрон телефонира на Орбан и лично го покани на погребението на Ширак. 10 дни преди това пред всички френски посланници по света на среща в Париж заяви, че е ревизирал отношението си към Орбан и унгарското правителство, чиято визия за развитие и съхраняване на Европа като християнски континент заслужава внимание. Унгария е малка страна, казва Макрон, но страна като Франция може да помогне да се върви в тази посока заедно с Централна Европа.

 

Току-що разбрах новината, че в петък, 11 октомври, го е поканил и на официално посещение в Париж, само ден преди изборите, което е голям шамар за неолибералнара общност в Унгария. 

 

Френският президент е притеснен не просто защото загуби евровота от г-жа Льо Пен и не може да създаде движението „Прогресисти“. Той се плаши от новата звезда във френската политика Марион Марешал внучка на г-н Льо Пен/. Тя е на път да стане макар и неформален лидер на залязващата дясна партия на Саркози и Ширак, наречена „Републиканци”. Думите ѝ: „Франция е станала племенница на исляма", за съжаление, се потвърждават от миграцията на ножа, кланетата във Франция и посегателствата на християнски празници, които достигнаха близо 800 за миналата година. „Черни жилетки“ реват на летището, че Франция не е на французите.

 

Накрая да спомена за книгата на известния журналист Лоран Обертон с името „Gerila”. Тя е купена вече от четвърт милион французи. В нея Обертон признава, че Франция е победена от исляма, а неолибералните медии напразно крият това. Книгата бе преведена и представена в Унгария по телевизията под заглавие „Последните дни на Франция“. Неслучайно Макрон прекръсти АЛДЕ и махна думата „либерал“ от Алианса на Европейските либерали и демократи.

 

- Накрая да Ви попитам за Фолксваген? Президентът Плевнелиев заяви, че трябва да се гордеем, усмихваме и да сме във възторг, че въпреки про­вала на сделката сме подкрепени от Европейския парламент.

- Последната седмица видях известен възторг само при победите на „Лудогорец“ над руснаци и унгарци. Интересно е, че Европарламентът не хвали Унгария, дори искаше да я замрази в ЕС. Но при „лошия“ Орбан са Сузуки, Опел, Ауди, Мерцедес, БМВ, а сега и Еърбъс открива огромен завод за хеликоптери. Лори, ти цитира уважаемия г-н Плевнелиев, а аз пък ще цитирам големия началник Доналд Тръмп пред ООН преди дни: „Бъдещето е на суверенните държави, на патриотите, а не на глобалистите. Мъдрите лидери мислят първо за доброто на народа си и страната си“. Орбан без съмнение е такъв.

 

- Как върви представянето на книжката Ви, посветена на Виктор Орбан?

- Първият тираж се изкупи. Благодаря на издателство „Сиела“, че

тази седмица я пуска като втора порция на пазара. Имаше голям интерес в Казанлък, Дупница и Варна.


От категорията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

Тежка критика: Незаконният арест на Борисов влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България: Незаконни арести, проблеми с медийната свобода-Vissh-amerikanski-sluzhitel-ot-Darzhavniya-departament--Sanktsiite-sreshtu-Rusiya-shte-padnat--ako-Putin-bade-saden-v-Haga_1679149301.jpg

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия ...

20 март 2023 | 21:32

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт -Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Какво се лигавят около бюджетният дефицит - катастрофата, в която сме затънали, ...

20 март 2023 | 08:25

ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите

ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите -ISW--Rusiya-napredva-v-Bahmut--uvelichava-tempoto-na-operatsiite-_1679380650.jpg

Си вероятно ще предложи и по-конкретно предложение за уреждане на войната в ...

21 март 2023 | 08:36

Най-важното

На срещата присъства и кметът на Гоце Делчев и заместник-председател на БСП Владимир Москов

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

Ще информира евродепутатите за негативните последици от закриването на органите на спецправосъдие у нас

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент-Geshev--Smyanata-na-glavniya-prokuror-ne-e-sadebna-reforma-_1676996166.jpg

Той ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста ...

21 март 2023 | 09:32

Белият дом призова китайския президент да окаже натиск върху Путин да прекрати войната срещу Украйна

Втори ден от посещението на Си Дзинпин в Москва. С Путин ще обсъдят китайския план за Украйна

Втори ден от посещението на Си Дзинпин в Москва. Ще обсъдят с Путин китайския план за Украйна-Vtori-den-ot-poseshtenieto-na-Si-Dzinpin-v-Moskva--Shte-obsadyat-s-Putin-kitayskiya-plan-za-Ukrayna_1679380184.jpg

Плана на Пекин от 12 точки цели разрешаване на конфликта, включително чрез ...

21 март 2023 | 08:29

Пригожин настоява Шойгу да предотврати това, което може да доведе до "отрицателни последици" за военните усилия на Русия в Украйна

Пригожин в писмо до Шойгу: 70% от Бахмут е руски, но Киев планира голямо контранастъпление

Пригожин в писмо до Шойгу: 70% от Бахмут е руски, но Киев планира голямо контранастъпление-Prigozhin-v-pismo-do-Shoygu--70--ot-Bahmut-e-ruski--no-Kiev-planira-golyamo-kontranastaplenie_1679385197.jpg

В писмото, публикувано от пресслужбата на Пригожин, той казва, че ...

21 март 2023 | 09:51

Знам как можем да се измъкнем, в противен случай отиваме пак на избори и ще кретаме, посочи той

Борисов в Смолян: Кликата на Петков/Василев забогатя на гърба на хората! 10 млрд.е дупката в бюджета
(Видео)

Борисов в Смолян. Посрещат го на крака с викове "Победа!" -Borisov-v-Smolyan--Posreshtat-go-na-kraka-s-vikove--Pobeda--_1679329273.png

Сложно ми е да обещавам, защото две години е много време, не може да си измиеш ...

20 март 2023 | 17:53

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

В заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване ...

20 март 2023 | 22:33

Това е във връзка с очакваното повдигане на обвинения срещу него

Ню Йорк се готви за демонстрации на поддръжници на Тръмп

"Протестирайте, вземете нашата нация обратно!", призова в събота Тръмп-Tramp-tragva-kam-shtatite-Nyu-Hempshar-i-Yuzhna-Karolina--za-da-dade-start-na-kampaniyata-si-za-Beliya-dom_1674931200.jpg

"Протестирайте, вземете нашата нация обратно!", призова в събота ...

21 март 2023 | 08:43