Премиерът Борисов ще стане гражданинът Борисов, едва когато предаде ключовите от кабинета на наследника си

Марков: НС правилно гласува оставката на Борисов, той продължава да е премиер до избора на нов

18129 | 19 апр. 2021 | 10:45

Тази сутрин ще ходя в катедралата в Будапеща да запаля свещ Борисов да не ходи в парламента. Това ще бъде колосална политическа грешка и ще доведе до огромно огорчение и крайно разочарование на неговите привърженици., казва конституционалист т.


Появиха се коментари, че с гласуваната оставка на правителството от парламента в петък са преустановени правомощията на това правителство, а пък Борисов обяви на извънредна пресконференция в неделя, че той вече е гражданинът Борисов и като такъв ще отиде в сряда в Народното събрание. Има ли луфт в Конституцията по този въпрос, питаме бившия конституционен съдия и бивш депутат от ГЕРБ Георги Марков.

 

- Г-н Марков, има спор трябваше ли да се гласува оставката на Борисов и на кабинета в парламента? Останахме ли без премиер и дали вече министър-председателят наистина е гражданинът Борисов, както самият той се обяви вчера ?

 - Премиерът правилно депозира оставката пред новоизбраното Народно събрание. И парламентът правилно я гласува. Няма място за спор и за шеги по време на чума, защото има тълкувателно решение на Конституционния съд номер 4 от 1994 г. То е задължително! Оставката се гласува! Докладчик е един голям юрист и мой добър приятел, Александър Арабаджиев. Беше съдия в Страсбург, а после и съдия в съда на ЕС в Люксембург.

- Защо тогава се поставя под съмнение този парламентарен ход? Деница Сачева днес обяви, че оставката на правителството е била прибързана, я някои депутати от ГЕРБ защитаваха в пленарната зала тезата, че оставка не се гласува.

- Учудвам се, че не се помни, че през 2009 година по същия начин беше гласувана и оставката на г-н Станишев? Който не вярва, да види Държавен вестник, бр. 57, 2009 г.

След описаните процедури Борисов продължава да бъде законен премиер на България и Министерският съвет ще изпълнява функциите си до избиране на нов от парламента, съгласно член 111, ал. 3 от Основния закон. Това е ясно като бял ден.

  

- Значи премиерът Борисов все още не е гражданинът Борисов?

- Премиерът Борисов ще стане гражданинът Борисов, едва когато бъде избрано новото правителство. Това е ясно и категорично!  Германия и Австрия, съответно Меркел и Курц, при последните си мандати водиха с месеци преговори. Госпожата със социалдемократите. А Себастиан със зелените. В България какво ще се случи, ще видим, може да има и служебно правителство. Но през цялото това време Борисов е премиер на България, макар и в оставка.

 

- Трябва ли да се яви Борисов в парламента в сряда, след като има такова парламентарно решение?

- Вече казах и то при огромен интерес в личния ми Фейсбук, а и в други медии, че премиерът няма конституционно задължение да отиде в парламента, за разлика от министрите. Чл. 83, ал. 2 от Конституцията важи само за тях. Българският министър-председател е самостоятелна правна фигура в нашия конституционен ред.

 

- А чисто политически правилно ли би било той да отиде в парламента. Вие доскоро бяхте негов депутат, бил сте депутат и във Великото и в 36-тото Народно събрание, имате опит?

- Тази сутрин ще ходя в катедралата в Будапеща да запаля свещ Борисов да не ходи в парламента. Това ще бъде колосална политическа грешка и ще доведе до огромно огорчение и крайно разочарование на неговите привърженици. Ще бъде прието като знак на самоунижение от страна на ГЕРБ, след като победените се държат като победители и опростачиха българския парламент само в рамките на 2 дни. Няма в България човек, освен Борисов, който толкова добре да познава Симеон Втори и неговата съдба още от 25 май 1996 г. Бойко знае за грандиозното  посрещане, Бойко знае за 2-та милиона избиратели, гласували за НДСВ през 2001 г., Бойко знае, че днес НДСВ има две нули. Защо да тласка ГЕРБ по пътя на НДСВ? Неговото присъствие в парламента в сряда ще се приеме като присъствието на царя на конгреса на БСП. От нова конструктивност ще отиде на две нули.

 


От категорията

9 май 1945 г., денят, в който оръдията в Европа замлъкнаха

-1462699905.jpg

Споровете кой е Денят на Победата - 8-и или 9 май, както и какво честваме на 9 ...

9 май 2021 | 00:01

Димитър Недков: Какъв ден и на коя Европа, без Деня на Победата...

-1469376997.jpg

А къде сме ние българите в цялата изнасилваща Историята, днешна оперетна ...

8 май 2021 | 21:49

К. Методиев след интервюто на Слави: Този човек е гост в политиката, в управлението ще е бедствие!

-1607246045.png

Човекът, който напълни до пръсване свирката с пара за едно интервю с Бойко ...

8 май 2021 | 17:52

Валентин Вацев: Избори заедно с Триморието! Подкрепата за Радев ще бъде преосмислена

-1597939100.jpg

ГЕРБ притежава България така, както партията-държава БКП я притежаваше през ...

5 май 2021 | 13:59