Оставянето на този действащ парламент няма никакво конституционно основание

Марков: Радев сбърка като не разпусна НС, не насрочи дата за вота и не назначи служебен кабинет

24743 | 5 май 2021 | 15:59

ГЕРБ ще си спести резила не по своя вина да участва в т.н. машинно гласуване, с което ще станем за срам пред цяла Европа. Да бойкотира изборите! Ще има невероятна какафония в изборния ден и изборите ще бъдат невалидни, категоричен е Марков


Рулетката се завъртя три пъти, след като днес лидерът на БСП Корнелия Нинова върна мандата на съставяне на парвителство на президента. 

 

Днес Радев не издаде указ за сформиране на служебен кабинет, както и за насрочване на нови избори.  

 

За коментар на политическите събития и какво предстои оттук-нататък потърсихме за коментар бившият конституционен съдия Георги Марков.

 

- Трябваше ли днес държавният глава да издаде указ, с който да разпусне Народното събрание, да насрочи нови избори и да назначи служебно правителство? Или това можеше да бъде оставено за другата седмица?

- От няколко дни се знае, че и третото завъртване на конституционната рулетка, която спря при БСП, не можа да роди ново правителство. Поради което според чл. 99, ал. 5 държавният глава имаше всички конституционни права днес да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да определи датата на новите парламентарни избори в двумесечен срок.

Ако го беше направил утре, нямаше да е кой знае какво нарушение на Конституцията. Хайде, утре е Гергьовден, в другиден.

Но оставянето на този действащ парламент няма никакво конституционно основание. Не знам какви са съображенията на Радев и няма никакво значение как преди са постъпвали други президенти. Той трябваше днес, утре е празник, но най-късно в петък да разпусне това изчерпано Народно събрание, поради това, че след три завъртания на рулетката и посочената от него трета парламентарна група не успя да състави кабинет.

 

- Но пък 45-ото Народно събрание, макар и за краткия си живот, успя да направи съществени промени в Изборния кодекс, най-важната от които е задължителното машинно грасуване!

- Лишаването на българските граждани от хартиената бюлетина е голяма безобразие. Точно с хартиена бюлетина на първите свободни и демократични избори за Велико народно събрание гласуваха след 45 години комунизъм 92% от българските избиратели. А през 1991 г. на първите избори за обикновено Народно събрание точно с тази хартиена бюлетина гласуваха 82% от българските избиратели.

 

Този начин на гласуване беше роден на Кръглата маса при огромен политически консенсус пред очите на милиони българи, които не си лягаха вечер, за да гледат на живо дебатите.

Въвеждането на изключително и само машинно гласуване е обида за българските граждани и ще излезе прав моят приятел и депутат от БСП Иво Христов, че май наистина ни смятат за дебили.

 

Вън от всичко, в Конституцията има една глава, тя се нарича Основни начала. Едно от тях – чл. 10 е тайната на вота. Ние не сме най-развитата демокрация в Европа, за да си правим експерименти. В нито една европейска страна в момента няма такова машинно гласуване. Галимацията ще е много голяма, споровете около тайната на вота – огромни. Препоръчвам ГЕРБ да не участва в ЦИК, РИК и т.н., дори да не участва в изборите. Просто да ги пропуска. И без това Борисов не иска да е депутат, може да изкара няколко месеца без депутати. Не вярвам това да се отрази зле на ГЕРБ, напротив, мисля, че ще спечелят следващите избори с 50+1.

 

- Лигитимни ли ще са решенията на парламента до 11 май?

- Разбира се, решенията ще са легитимни, но той не бива да заседава повече след като се видя, че не може да направи правителство след 3 завъртания на рулетката. 45-тото НС е изчерпано от съдържание.

 

- Стана ясно, че изборите ще са на 11 юли. Шефът на БНТ Емил Кошлуков реагира, че точно в този ден е финалът на Европейското първенство по футбол.

- Правилно е реагирал. Въобще, юли месец е месец на Европейското първенство по футбол и на Олимпиадата, която започва на 24-ти. Освен това финалът на кампанията ще е в седмицата, когато ще се проведат и двата полуфинала. Наистина е голяма недомислица изборите да са в ден, в който цяла Европа и всички българи ще са в очакване на този важен финал. Получава се горе-долу с католическия Великден на миналите избори. Аз мислех, че най-добрата дата за тези предсрочни избори, е 4 юли.

 

- В интервю за Епицентър.бг през месец юни миналата година вие предсказахте, че България навлиза  в 10-годишна политическа криза и перманентни избори до дупка. Излезе, че познахте?

- Да, спомням си. Още миналата година казах, че ще има избори до дупка и вече познах, както познах през 1991 г. Сега мисля, че освен тези предсрочни избори, ще има още едни и наесен. България е вече в тежка политическа и институционална криза, която ще бъде последвана от икономическа и хуманитарна. ГЕРБ слязоха под 1 милион избиратели, а останалите партии очевидно не са алтернатива. Спасителите свършиха. Бойко беше последен. 10 години няма да има оправяне.

 

- Мислите ли, че може да има сериозни размествания в резултатите?

- Трудно ми е да кажа, но без да ангажирам с нищо ГЕРБ, като техен симпатизант, си мисля, че ако ГЕРБ бойкотира тези избори и не участва, ще спечели следващите наесен с 50+1.

 

- Как така да не участва?

- ГЕРБ ще си спести резила не по своя вина да участва в т.н. машинно гласуване, с което ще станем за резил пред цяла Европа. Ще има невероятна какафония в изборния ден и изборите ще бъдат невалидни. Вече казах, че Борисов постигна 3600 дни начело на България. Това е нечуван рекорд, най-дълго управлявалият българин в историята. Той чукна и 20 години в държавния живот на България – главен секретар, два пъти кмет, три пъти премиер. Стана абсолютен европейски шампион по победи – пет поредни, повече от Орбан, от Рюте и Меркел.

 

Така че може да пропусне една победа, за да спечели следващата, пак казвам, с 50+1. Би било добре ГЕРБ да остави Шоуто на Слави да спечели изборите, за да може след като ГЕРБ го няма на политическата карта, най-после да приеме мажоритарния закон и да започне да управлява България. Шоуто свърши, да почнат да управляват заедно с останалия Отечествен фронт. Да ги видим какво могат, за да може наесен вече да знаем, защото те няма да могат да управляват добре – как е управлявал Борисов и как те. Тъй като Шоуто е единствената формация, която досега не е участвала в управлението на България, да видим какво могат – как ще спрат идващите мигранти, как ще се оправят с чумата, как ще устоят на американците от Демократическата партия да не клекнем на Македония и т.н.

 

- Вие май се шегувате?

- През 1991 г. за мнозина като на шега казах да направим гладна стачка на 39-те от СДС, моята глава роди идеята и тази на Стоян Ганев. На 10 юли я започнахме и октомври спечелихме 2 милиона гласа, колкото всички партии спечелиха на тези последни избори. Сега задачата на ГЕРБ е много по-лесна – просто да прескочат едни избори, дори без да гладуват.

 

- Ще има и президентски избори тази година. Г-н Борисов спомена, че кандидатът на ГЕРБ ще е млад, красив, приет от американците, работил и на изток. Мнозина казват, че това ще е Даниел Митов. Какво мислите Вие?

- Даниел Митов има абсолютна конституционна пречка да се яви като кандидат на тези президентски избори и бих казал, Слава Богу.

 

- Каква е конституционната пречка за Даниел Митов?

- Той не е живял в последните 5 години по 183 дни всяка година в Бюлгария, каквото е решениеито на Конституционния съд от 2001 година. 


От категорията

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Тошо Тошев в "Лъжата": Аз съм главен редактор на вестник, не на държавата

Тошо Тошев-Tosho-Toshev_1695291452.jpg

Предлагам на Бойко, вместо да показваме близост из ресторантите, да дойде в ...

25 септ. 2023 | 21:07

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Боян Чуков: Руските специални служби са като руската армия. Могат, но са като спънати коне

Боян Чуков-1542196322.jpg

"Странната война продължава. Всичко опира до политическа воля и решение на ...

25 септ. 2023 | 20:09

Най-важното

Хекимян е отрицанието на Борисов за София на ГЕРБ. Това е предателство към ГЕРБ

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Недопустимо е храм, заключен с катинари. Правителството да установи чия собственост е Руската църква, призова той

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никого за кандидат-кмет на София, дори на балотажа
(Видео)

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никой за кандидат-кмет на София-Peevski--Denkov-i-Vasilev-shte-podpishat-dokument-s-protestirashtite_1695203745.jpg

Църквата трябва да е отворена, не може да е заключен храмът. Нека да се ...

25 септ. 2023 | 12:35

Негово Светейшество е информирал със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква-Patriarh-Neofit-naznachi-sveshtenitsi-ot-Sofiya--koito-da-obsluzhvat-Ruskata-tsarkva_1695651330.jpg

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на ...

25 септ. 2023 | 15:05

Реших да се кандидатирам, за да работя за обществото, но от другата страна, обяви кандидат-кметът

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на София, предложението е лично на Борисов

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на  София, предложението е лично на Борисов-GERB--SDS-registrira-Anton-Hekimyan-za-kandidat-kmet-na-Sofiya--predlozhenieto-e-lichno-na-Borisov_1695627791.jpg

Хекимян уточни, че миналата седмица е имал лична среща с лидера на ГЕРБ Бойко ...

25 септ. 2023 | 10:01

Този мистериозен доклад никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него, каза тя

Нинова пита: Бил ли е Хекимян лична къртица на Бойко Борисов в БТВ

--Ninova--BSP-nyama-da-podkrepi-pravitelstvo-na-GERB-s-prisastvie-ili-otsastvie-ot-zalata_1684403365.jpg

Относно номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София на Антон Хекимян, Нинова ...

25 септ. 2023 | 12:11

За да работи добре едно общество, трябва да има китайска стена между медиите и политиката, смята той

Терзиев за Хекимян: Опитите на журналистите да влизат в политиката не са свършили добре

Васил Терзиев: Опитите на журналистите да влизат в политиката, не са свършили добре-Vasil-Terziev--Opitite-na-zhurnalistite-da-vlizat-v-politikata--ne-sa-svarshili-dobre_1695628810.jpg

ГЕРБ и Борисов избират да заложат на човек, който буквално една седмица преди ...

25 септ. 2023 | 10:58

Борисов дал инструкции по места, ако се стигне до балотаж,, да подкрепят „Промяната“

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Йорданка Фандъкова поема нюзрума на бТв. Първата ѝ работа е ремонт на студиото, гласи друг коментар

Хекимян взриви Мрежата: Гответе се за Цитиридис. С подгласници Цънцарова и Ризова

Честито на софиянци, мъжкото ледено хоро се мести в Перловска река, пише потребител
-Chestito-na-sofiyantsi--mazhkoto-ledeno-horo-se-mesti-v-Perlovska-reka-_1695633578.jpg

С таргета на Хекимян, по-евтино и също толкова ефективно щеше да му е на Бойко ...

25 септ. 2023 | 11:16

Защо му бе на ББ да издъни, както най-верния си агент в БТВ, така и самата телевизия

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?-1477839807.jpg

Дали до края на деня Борисов няма да обяви на главния изпълнителен директор на ...

25 септ. 2023 | 16:04