Оставянето на този действащ парламент няма никакво конституционно основание

Марков: Радев сбърка като не разпусна НС, не насрочи дата за вота и не назначи служебен кабинет

24555 | 5 май 2021 | 15:59

ГЕРБ ще си спести резила не по своя вина да участва в т.н. машинно гласуване, с което ще станем за срам пред цяла Европа. Да бойкотира изборите! Ще има невероятна какафония в изборния ден и изборите ще бъдат невалидни, категоричен е Марков


Рулетката се завъртя три пъти, след като днес лидерът на БСП Корнелия Нинова върна мандата на съставяне на парвителство на президента. 

 

Днес Радев не издаде указ за сформиране на служебен кабинет, както и за насрочване на нови избори.  

 

За коментар на политическите събития и какво предстои оттук-нататък потърсихме за коментар бившият конституционен съдия Георги Марков.

 

- Трябваше ли днес държавният глава да издаде указ, с който да разпусне Народното събрание, да насрочи нови избори и да назначи служебно правителство? Или това можеше да бъде оставено за другата седмица?

- От няколко дни се знае, че и третото завъртване на конституционната рулетка, която спря при БСП, не можа да роди ново правителство. Поради което според чл. 99, ал. 5 държавният глава имаше всички конституционни права днес да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да определи датата на новите парламентарни избори в двумесечен срок.

Ако го беше направил утре, нямаше да е кой знае какво нарушение на Конституцията. Хайде, утре е Гергьовден, в другиден.

Но оставянето на този действащ парламент няма никакво конституционно основание. Не знам какви са съображенията на Радев и няма никакво значение как преди са постъпвали други президенти. Той трябваше днес, утре е празник, но най-късно в петък да разпусне това изчерпано Народно събрание, поради това, че след три завъртания на рулетката и посочената от него трета парламентарна група не успя да състави кабинет.

 

- Но пък 45-ото Народно събрание, макар и за краткия си живот, успя да направи съществени промени в Изборния кодекс, най-важната от които е задължителното машинно грасуване!

- Лишаването на българските граждани от хартиената бюлетина е голяма безобразие. Точно с хартиена бюлетина на първите свободни и демократични избори за Велико народно събрание гласуваха след 45 години комунизъм 92% от българските избиратели. А през 1991 г. на първите избори за обикновено Народно събрание точно с тази хартиена бюлетина гласуваха 82% от българските избиратели.

 

Този начин на гласуване беше роден на Кръглата маса при огромен политически консенсус пред очите на милиони българи, които не си лягаха вечер, за да гледат на живо дебатите.

Въвеждането на изключително и само машинно гласуване е обида за българските граждани и ще излезе прав моят приятел и депутат от БСП Иво Христов, че май наистина ни смятат за дебили.

 

Вън от всичко, в Конституцията има една глава, тя се нарича Основни начала. Едно от тях – чл. 10 е тайната на вота. Ние не сме най-развитата демокрация в Европа, за да си правим експерименти. В нито една европейска страна в момента няма такова машинно гласуване. Галимацията ще е много голяма, споровете около тайната на вота – огромни. Препоръчвам ГЕРБ да не участва в ЦИК, РИК и т.н., дори да не участва в изборите. Просто да ги пропуска. И без това Борисов не иска да е депутат, може да изкара няколко месеца без депутати. Не вярвам това да се отрази зле на ГЕРБ, напротив, мисля, че ще спечелят следващите избори с 50+1.

 

- Лигитимни ли ще са решенията на парламента до 11 май?

- Разбира се, решенията ще са легитимни, но той не бива да заседава повече след като се видя, че не може да направи правителство след 3 завъртания на рулетката. 45-тото НС е изчерпано от съдържание.

 

- Стана ясно, че изборите ще са на 11 юли. Шефът на БНТ Емил Кошлуков реагира, че точно в този ден е финалът на Европейското първенство по футбол.

- Правилно е реагирал. Въобще, юли месец е месец на Европейското първенство по футбол и на Олимпиадата, която започва на 24-ти. Освен това финалът на кампанията ще е в седмицата, когато ще се проведат и двата полуфинала. Наистина е голяма недомислица изборите да са в ден, в който цяла Европа и всички българи ще са в очакване на този важен финал. Получава се горе-долу с католическия Великден на миналите избори. Аз мислех, че най-добрата дата за тези предсрочни избори, е 4 юли.

 

- В интервю за Епицентър.бг през месец юни миналата година вие предсказахте, че България навлиза  в 10-годишна политическа криза и перманентни избори до дупка. Излезе, че познахте?

- Да, спомням си. Още миналата година казах, че ще има избори до дупка и вече познах, както познах през 1991 г. Сега мисля, че освен тези предсрочни избори, ще има още едни и наесен. България е вече в тежка политическа и институционална криза, която ще бъде последвана от икономическа и хуманитарна. ГЕРБ слязоха под 1 милион избиратели, а останалите партии очевидно не са алтернатива. Спасителите свършиха. Бойко беше последен. 10 години няма да има оправяне.

 

- Мислите ли, че може да има сериозни размествания в резултатите?

- Трудно ми е да кажа, но без да ангажирам с нищо ГЕРБ, като техен симпатизант, си мисля, че ако ГЕРБ бойкотира тези избори и не участва, ще спечели следващите наесен с 50+1.

 

- Как така да не участва?

- ГЕРБ ще си спести резила не по своя вина да участва в т.н. машинно гласуване, с което ще станем за резил пред цяла Европа. Ще има невероятна какафония в изборния ден и изборите ще бъдат невалидни. Вече казах, че Борисов постигна 3600 дни начело на България. Това е нечуван рекорд, най-дълго управлявалият българин в историята. Той чукна и 20 години в държавния живот на България – главен секретар, два пъти кмет, три пъти премиер. Стана абсолютен европейски шампион по победи – пет поредни, повече от Орбан, от Рюте и Меркел.

 

Така че може да пропусне една победа, за да спечели следващата, пак казвам, с 50+1. Би било добре ГЕРБ да остави Шоуто на Слави да спечели изборите, за да може след като ГЕРБ го няма на политическата карта, най-после да приеме мажоритарния закон и да започне да управлява България. Шоуто свърши, да почнат да управляват заедно с останалия Отечествен фронт. Да ги видим какво могат, за да може наесен вече да знаем, защото те няма да могат да управляват добре – как е управлявал Борисов и как те. Тъй като Шоуто е единствената формация, която досега не е участвала в управлението на България, да видим какво могат – как ще спрат идващите мигранти, как ще се оправят с чумата, как ще устоят на американците от Демократическата партия да не клекнем на Македония и т.н.

 

- Вие май се шегувате?

- През 1991 г. за мнозина като на шега казах да направим гладна стачка на 39-те от СДС, моята глава роди идеята и тази на Стоян Ганев. На 10 юли я започнахме и октомври спечелихме 2 милиона гласа, колкото всички партии спечелиха на тези последни избори. Сега задачата на ГЕРБ е много по-лесна – просто да прескочат едни избори, дори без да гладуват.

 

- Ще има и президентски избори тази година. Г-н Борисов спомена, че кандидатът на ГЕРБ ще е млад, красив, приет от американците, работил и на изток. Мнозина казват, че това ще е Даниел Митов. Какво мислите Вие?

- Даниел Митов има абсолютна конституционна пречка да се яви като кандидат на тези президентски избори и бих казал, Слава Богу.

 

- Каква е конституционната пречка за Даниел Митов?

- Той не е живял в последните 5 години по 183 дни всяка година в Бюлгария, каквото е решениеито на Конституционния съд от 2001 година. 


От категорията

Ахмед Доган: Урната решава кой да вземе властта! Политическият катарзис не се е състоял

Доган: Власт не се предлага така! Урната решава кой да вземе властта-Dogan--Vlast-ne-se-predlaga-taka--Urnata-reshava-koy-da-vzeme-vlastta_1680073864.jpg

Разбираш ли какво значи да посегнат на името ти, на личността ти? В знак на ...

29 март 2023 | 09:32

Асен Василев и Христо Иванов: Без коалиция с ГЕРБ! Кабинет на малцинството с премиер Асен Василев

Асен Василев и Христо Иванов: Без коалиция с ГЕРБ, предлагаме правителство на малцинството-Asen-Vasilev-i-Hristo-Ivanov--Bez-koalitsiya-s-GERB--predlagame-pravitelstvo-na-maltsinstvoto_1680036997.jpg

Василев обяви, че си представя отново да бъде министър на финансите в него или ...

28 март 2023 | 23:52

Би Би Си: Защо авиацията играе малка роля във войната в Украйна

Би Би Си: Защо авиацията играе малка роля във войната в Украйна-Bi-Bi-Si--Zashto-aviatsiyata-igrae-malka-rolya-vav-voynata-v-Ukrayna_1680117757.jpg

И дори ако пилоти, които вече имат боен опит, се прехвърлят към тях, е трудно ...

29 март 2023 | 22:21

Марчела Абрашева: Важно е кого ще подкрепят решилите да гласуват в последния момент

Марчела Абрашева: Важно е кого ще подкрепят решилите да гласуват в последния момент-1589263250.png

И след тези избори първият или вторият няма да съберат достатъчно мнозинство, ...

29 март 2023 | 21:49

Най-важното

Моята сестра не избяга от България, а излекува хиляди бебета, отговори на Лена Бориславова Борисов

Борисов от Добрич: Хората не искат да ни изчегъртат, искат ГЕРБ да управлява!
(Видео)

Борисов в Добрич-Borisov-v-Dobrich_1680104400.png

Аз съм 100% да помагаме на Украйна, но не на контрабандата на зърно“, изтъкна ...

29 март 2023 | 17:43

За нас, в тези кризи, най-важно е да се погрижим за хората и държавата да им помогне, коментира Нинова

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление-BSP-zakri-predizbornata-si-kampaniya-vav-Varna--Ninova-poiska-nov-model-na-upravlenie_1680116561.jpg

Ние сме за таван на цените, за преизчисляване на пенсиите, за повишаване на ...

29 март 2023 | 21:57

Българската позиция е ясна и еднозначна – няма да изпращаме оръжия и боеприпаси, подчерта президентът

Радев отговори на Костов: По време на негово властване България беше разпродадена на безценица

Радев за сигналите за бомби: Няма реални заплахи за образователната система и за изборите-Rumen-Radev--Predsrochnite-izbori-shte-sa-na-2-april_1674578361.jpg

Органите на реда, заедно с партньорски служби, правят всичко възможно да ...

29 март 2023 | 11:50

Според КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП е недопустимо подобно посегателство да се планира от служебен кабинет

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия-Premierat-Galab-Donev-se-kachva-na-Shipka-za-3-mart_1677765104.jpg

Четирите работодателски организации настояват Министерство на финансите ...

29 март 2023 | 16:57

До 31 май групата ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма

Демерджиев: Създава се Междуведомствена работна група заради бомбените заплахи

Демерджиев: Създава се Междуведомствена работна група заради бомбените заплахи-Demerdzhiev--Sazdava-se-Mezhduvedomstvena-rabotna-grupa-zaradi-bombenite-zaplahi_1680077277.png

МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като охраната ще ...

29 март 2023 | 11:06

Протестът ще бъде в четири пункта в страната- Видин, Русе, Кардам и Силистра

Българските земеделци с тридневни протести срещу вноса на украинско зърно

По магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника-Po-magistralite-i-glavnite-patishta-shte-prisastva-samo-selskostopanska-tehnika_1680071120.jpg

Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините ...

29 март 2023 | 09:23

Каузата ни е българският национален интерес, независимостта и суверенитета на страната

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата (ВИДЕО)
(Видео)

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата--_1680088988.jpg

Ще се борим срещу корупцията в държавата и джендър идеологията в училищата, ...

29 март 2023 | 14:22

В затвора искаха да ме сломят, да ме пречупят, тогава изградих самоконтрола върху себе си

Ахмед Доган: Урната решава кой да вземе властта! Политическият катарзис не се е състоял

Доган: Власт не се предлага така! Урната решава кой да вземе властта-Dogan--Vlast-ne-se-predlaga-taka--Urnata-reshava-koy-da-vzeme-vlastta_1680073864.jpg

Разбираш ли какво значи да посегнат на името ти, на личността ти? В знак на ...

29 март 2023 | 09:32

ГЕРБ мисли за доходите, за да можете да си позволите повече. Ние ще увеличаваме, каза Десислава Танева

Борисов в Ямбол: Ние сме с 10-15% пред ПП, няма да ги подкрепим за кабинет. Идва генерална промяна!
(Видео)

Борисов събра симпатизанти в Ямбол, продължава обиколката в страната-Borisov-sabra-simpatizanti-v-Yambol--prodalzhava-obikolkata-v-stranata_1680017137.png

Тя се възмути от Асен Василев и за неизнесеното зърно на производителите. ...

28 март 2023 | 17:53