„Едно от първите неща, които ме спечелиха в аюрведа, беше сезонното хранене“, признава днешният гост в „Гурме“ Михаела Белорешка, кулинарен блогър и истински любител на чистите и здравословни специалитети. „Сезонната храна е основна функция на много хранителни режими, направления, философии. Трябва да се яде според годишните времена и това е най-доброто за тялото ни. По този начин сме в синхрон с природата и с местната общност, която е произвела тези продукти“, споделя още Михаела, създател и автор на рецептите и снимките в блога goodnaturedfood.org. Там всеки изкушен вегетарианец може да намери идеи за разнообразни рецепти.
„Ястията, приготвени според принципите на аюрведа, са храна не само за тялото, но и за ума“, твърди Белорешка, която винаги се стреми да съблюдава няколко прости, но основни принципа - ранна вечеря, подходящо комбиниране на храните, осъзнато хранене и най-важното от всичко - любов към храната.
Необходими продукти
1 ч.ч. булгур
1 шепа стафиди
1 шепа кокосов чипс
1 тиквичка
2 шепи зелен боб
1 шепа рукола
1 ч.л. сол и черен пипер
сок от 1/2 лимон
3 с.л. или кокосово олио
2 ч.л. масала (или комбинация от подправки) - кимион, кириандър, куркума, кайенски пипер (разновидност на чилито), червен пипер, черен пипер, канела, кардамон, джинджифил, карамфил, индийско орехче
Начин на приготвяне
1. Булгурът се сварява в 1 чаена чаша вода, докато набъбне и стане мек и пухкав.
2. След като водата се усвои, се прибавят олиото, стафидите, кокосът и масалата. Разбърква се енергично, докато кокосът потъмнее и всички продукти придобият приятен аромат.
3. В нагорещен грил-тиган се нареждат предварително нарязаните на тънко тиквички, поръсени с малко сол и черен пипер.
4. Грилова се и зеленият боб, докато леко промени цвета си и омекне, но все още е хрупкав.
5. Готовото ястие се поднася, като в купа се изсипват овкусеният булгур, запечените зеленчуци, малко накъсана рукола и всичко се освежава с прясно изцеден лимон.