Необходими продукти
150 г меко масло
140 г захар
4 жълтъка
2 с.л. мед
240 г брашно
1 бакпулвер
100 мл гореща вода
4 белтъка
60 г захар
300 г череши
4-5 маслени бисквити
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
1. Черешите се измиват и почистват от костилките. 5-6 маслени бисквити се натрошават и черешите се смесват с тях. При печенето бисквитените трохи ще поемат част от влагата на плодовете.
2. В купа се разбиват с миксер 4 белтъка с 60 г захар.
3. В друга купа се разбиват с миксер 150 г меко масло със 140 г захар. Към сместа се прибавят един по един жълтъците и се разбиват до хомогенна маса. Прибавят се 2 пълни (с калпаче) супени лъжици мед, като продължавате да разбивате с миксер.
4. Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера и се добавя към тестото на 2-3 пъти, като се редува със 100 мл гореща вода и се завършва с последната част брашно. Бърка се енергично.
5. Към тестото се добавят разбитите на сняг белтъци. Разбърква се леко с дървена лъжица до пухкава хомогенна маса.
6. Правоъгълна тава с размери около 24см/35см се постила с хартия за печене. Тестото се изсипва и се поръсва с черешите и трохите.
7. Пече се в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 18 минути.
8. Охладеният сладкиш се нарязва и се поръсва с пудра захар.