Меморандумът с Джемкор!? Долу ръцете от българската енергетика!

Документът предвижда изграждането на малки модулни реактори, за които не се издава лиценз в ЕС

Меморандумът с Джемкорп - цъкаща бомба под краката на бъдещо правителство

2976 | 5 дек. 2022 | 10:26

Бившият премиер Кирил Петков е пристъпил правилата и не е възложил проверка на службите за компанията, която ще се намесва енергийните процеси у нас


Меморандумът с "Джемкорп" предизвика много въпроси с екзотичните си решения за енергетиката ни. Уж този документ не е ангажиращ, а в него е заложен арбитраж, който като демоклев меч виси над България. Все още не е ясно дали меморандумът е прекратен и дали страната ще избeгне опасността да бъде санкционирана. Освен всичко друго ние имаме горчив опит с арбитражите, а в условията на криза е далеч нежелателно да понесем финансови санкции. Така че долу ръцете от българската енергетика!

Само преди дни стана ясно, че „Джемкорп“ е осъществил нерегламентиран достъп до стратегически обекти, обекти, свързани с националната сигурност на страната.

 

"Целият меморандум се е случил изцяло зад гърба на българските служби - няма никакви проведени преговори, в нито една институция няма доказателства на никакви проверки. Правителството не е възлагало проверка на ДАНС, както изисква законът - в комисията разполагаме с писмо от председателя на ДАНС, че не им е възлагана такава проверка от тогавашния министър-председател Кирил Петков преди или след подписването на меморандума", заяви Десислава Трифонова, председател на временната комисия, която се занимава с казуса „Джемкорп“. Излиза, че бившият премиер Кирил Петков е пристъпил правилата и не е възложил проверка на службите за компанията, която ще се намесва енергийните процеси у нас и за инвестиция за милиард и половина долара.

 

Но въпросите не спират. Арбитражът уж е прекратен, а не всички страни по него са заявили готовност да прекратят действието на документа. Странен е начинът, по който бившият енергиен министър Александър Николов решава да прекрати действието на документа. Той е можел да го направи едностранно с писмо с 30 дни предизвестие, но той избира варианта, в който абсолютно всички страни и това число и той да сложат подписа си под документ, с който се прекратява действието на меморандума. А до този момент не всички страни са декларирали това.

 

Дали този меморандум е цъкъща бомба, която ще избухне под краката на бъдещо правителство. Може да се надяваме, че кабинетът Петков не е стигнал толкова далеч. Буди съмнение и начинът, по който е реализиран този меморандум.

Кой е оторизирал министъра на енергетиката Александър Николов да подпише този документ, има ли становища на финансовото министерство и външно министерство например? Защо е заобиколена процедурата, по която се реализират такива документи, а именно чрез съгласуване с останалите министерства. И защо в един меморандум е предвиден арбитраж? Все въпроси без отговор.

 

Меморандумът на практика слага ръка на цялата ни енергетика. В него са заложени изграждането на малки модулни реактори, за които не се издават лиценз в Европейския съюз и те функционират експериментално в САЩ. Дори българската държава да заложи на тази идея, ще мине минимум 6-7 години докато тези реакторите получат лиценз, за да бъдат изградени.

 

Документът предвижда специалисти на Джемкорп да обучават наши енергетици. България има много кадърни експерти в тази сфера, защо в този документ е включен подобен текст и кой ще плаща за това?

Странно звучи желанието за партньорство, в който се намесва и интерконекторът с Гърция. Освен България в този газов проект участва гръцка и италианска фирма. Как в подобен документ се включва проект, който не е изцяло български. Тези фирми питани ли са дали биха били част от подобно сътрудничество?


В документа са включена и топлофикация "София", която е под опеката на Столична община. Защо държавата не е съгласувала решението да включи топлофикационното дружество в меморандума със Столична община? И големият въпрос как така се дават на концесия напрактика, които са част от националната сигурност.

 

Неофициално се твърди, че премиерът Кирил Петков, който заедно с вицепремиера Асен Василев дават зелена светлина на меморандума, са били предупреждавани да не допускат този документ да стане факт, но са останали глухи за аргументите на трезвомислещите специалисти. 

 

И досега в Министерство на енергетиката няма документ, от който да личи по какви критерии е избрана компанията Gemcorp Holdings Limited; предоставяна ли е информация за наличие на квалифицирани експерти за изпълнение на предмета на меморандума и съответното приложение; направена ли е проверка за надеждност; как е определен обхвата на меморандума, има ли предварителни анализи за необходимостта на неговото подписване. Защо? В ЕС е уреден статутът на офшорните компании, но все пак да се предостави на концесия почти цялата ни енергетика на една офшорна фирма, е меко казано странно решение.

 

В българското законодателство има ограничителни условия за инвеститори с офшорна регистрация и капитал да участват в публични процедури в България. Компанията Gemcorp Holdings Limited е част от голяма група компании Gemcorp, която е свързана с руски капитали и олигарси, а самата Gemcorp Holdings Limited е офшорна фирма с неясен собственик, регистрирана в Джърси. Веригата от офшорки води до Каймановите острови, където регистрираната офшорка няма дори управител.

 

Безспорно в този документ са заложени много мини. На ход са институциите МВР и ДАНС, които да дадат отговори какви са последиците от този меморандум и кой ще носи отговорност за тях. 


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47