„Море сокол пие“, „Катерино моме“, „Земи огин, запали ме“ - с тези вечни песни и още много бисери от фолклорната съкровищница свързваме името на Гуна Иванова. Обичаната певица изпълнява автентични народни песни от всички области, а също така и авторски композиции на фолклорна основа. Тя е и изтъкнат вокален педагог и художествен ръководител на няколко детски и женски формации в София и Перник. Като изпълнител има много награди и шест издадени албума, а през тази година ще излезе и най-новият й албум - „Зайди, зайди, ясно слънце“. В него Гуна Иванова пее заедно с младите надежди на народната музика - внучките й Ива и Велислава Костадинови, за които тя е духовен и житейски учител. Триото съвсем скоро ще зарадва своите почитатели с ново видео, а Гуна Иванова вече обмисля нови проекти - както самостоятелни, така и съвместни с внучките. Двете медногласи момичета най-добре познават не само певческите и педагогическите способности на баба си, но и кулинарната й дарба - колкото и да е ангажирана, певицата радва роднини и приятели с вкусни гозби. Идеи за тях черпи от близки и далечни страни, но най-много от българската традиционна кухня.
Месо фламбе
Необходими продукти
500 г месо без кости (телешко или дивеч)
2 моркова
50 г мек ароматен колбас
1/2 кг гъби
1 глава лук
1 глава чесън
2-3 зърна бахар
10 зърна черен пипер
1 к.ч. ром или коняк
1 чаша бяло вино
Начин на приготвяне
1. Месото се нарязва на хапки в отделен съд. В други съдове се нарязват на кубчета морковите и лукът.
2. Дълбок съд с мазнина се загрява на котлона и в него се запържва леко лукът, а след това се изважда. По същия начин се запържват и морковите. Леко се запържва и колбасът.
3. Накрая и месото се запържва до златисто от двете страни. Добавят се морковите, лукът и колбасът.
4. В съда, още докато е на огъня, се сипва 1 кафена чаша коняк или ром и се разбърква, докато изгори целият алкохол.
5. След това се добавят гъбите, чесънът, бахарът и черният пипер, както и 1 чаша бяло вино. Налива се вода, докато покрие ястието, и се оставя да къкри на тих огън. Ако изври, се добавя топла вода.
6. Когато стане готово, може да се поднесе с картофено пюре, гарнирано с индийско орехче, или със зелена салата.