Има опасност Анкара да насочи вниманието си към Кърджали

Проф. Константинов: Турският посланик у нас трябва да бъде изгонен! И той, и ние знаем защо.

56776 | 12 февр. 2016 | 15:13

Ердоган е тежко объркан и разтревожен. Губи Кюрдистан, ИДИЛ в Сирия и Ирак е пред катастрофална загуба. И всички усилия, които Турция хвърли за да отглежда това чудовище ще отидат на вятъра.


- Проф. Константинов, как ще коментирате забраната за влизане в Турция на Ахмед Доган и Делян Пеевски? Има ли според вас връзка между тази забрана и  създаването на партията на Лютви Местан?

- Създаването на политическа партия, която да е свързана с чужда държава, е абсолютно недопустимо. Недопустимо по нашата Конституция е и създаването на партия на етническа основа. Така че тук няма какво да се обсъжда. Просто такова нещо не може да има! Опасното е друго – че новата политическа формация най-вероятно ще бъде маскирано като демократична, конституционна и законна. Опасява ме това, че там има хора с откровена антибългарска позиция и антибългарско говорене. Те не са един и двама. Ако отворите техните речи и писания от минали години, ще видите, че има и  недопустими антибългарски изказвания, включително и произнасяни на турски език на официални места, което е забранено. Не бива да подценяваме това, което се случва и в Родопите, и в Лудогорието.

 

Вижте какво се случва по света - Турция скоро ще загуби Кюрдистан. Това ще бъде страхотен удар по турския политически елит. Това, че сегашното правителство и президент ще бъдат изметени, е ясно, но не се знае как турското ръководство ще реагира като започне да губи Кюрдистан. Има опасност в тази ситуация турското ръководство да насочи интереса си към някои части на България, и в частност към една област, която се нарича Кърджали и отдавна е обект на апетит и на разни домогвания. Трябва да бъдем много внимателни, да поддържаме приятелски отношения с Република Турция, но в никакъв случай да не си затваряме очите пред действията на различни емисари, които щъкат из България и бунят хората. Не трябва да се пренебрегва и ислямското обучение. Само по себе си то още не е незаконно, но ние не знаем какво всъщност съдържа то и дали не се проповядват по-радикални идеи. Не бива да има никакво успокоение на тази тема. Можем да си докараме много голяма беля, ако не внимаваме.

- Не ли странно, че външно министерство не е изгонило досега нито един турски дипломат, въпреки данните за намесата им в политическия живот на страната? Ако се върнем назад в годините България е гонила и руски, и турски консул?
- Мисля, че има достатъчно основания някои персони да бъдат обявени за персона нон грата. Но не бива да забравяме, че ще последват огледални действия от турска страна. И затова трябва да действаме много внимателно.

- Вече се чува, че в Анкара имали готовност да забранят на всички депутати от ДПС да влизат в Турция. Това възможно ли е?
- Турция може да направи каквото поиска, но това е крайно недружелюбен акт. Между две натовски държави подобни действия са абсолютно недопустими. Още повече, че тук не става въпрос за някакви конкретни обвинения. Ако някой човек е обвинен в престъпление, или във враждебна политика може да му се забрани влизането. Това се прави. В случая не става въпрос за това. Аз все още не съм видял черно на бяло въпросната забрана за български депутат и за един много влиятелен политик. Не сме видели какво пише във въпросния документ. А на всичкото отгоре турското посолство шикалкави – в първия момент потвърждава, че има такава забрана, а сега си траят и не искат да обясняват. Според мен турското ръководство е тежко объркано. В момента техните съюзници - Ислямска държава в Сирия и Ирак са пред катастрофална загуба, пред прекъсване на комуникационните линии. И всички усилия, които Турция хвърли за да отглежда това чудовище ще отидат на вятъра. И затова турското ръководство е разтревожено. Но ако продължава така, мисля, че сегашният турски посланик у нас ще трябва да бъде изгонен. И той и ние знаем защо.

- Възможно ли е Ердоган да изпълни заканата си и да пусне бежанците към България и Гърция?
-Той накрая ще ги пусне. Колкото и странно да е, той не е длъжен да ги държи на своя територия. Мисля, че тези, които забъркаха историята в Близкия изток, сега трябва да си изсърбат попарата. Кой разруши тази огърлица от успешни държави в Северна Африка, макар и диктатури? Това бяха цветущи за Африканските мащаби държави. Вземете Либия, вземете Сирия. Те бяха доколкото е възможно максимално цивилизовани държави. Държави, в които населението живееше много сносно. Те живееха като бели хора. В момента там е пълна трагедия – разруха, върлуват банди... И оттам тръгна историята с бягащите хора. Когато се извършват подобни безобразия, някой трябва да отговаря. Знаете, че когато е имало конфликти с много жертви, винаги следва съд. Имаше такъв за военнопрестъпниците от Втората Световна война, има Хагски съд за престъпленията от Югославските войни, а за войните в Северна Африка ще има ли? Докато няма един Международен трибунал, който да види кой крив, кой прав и да накаже виновните, тая работата няма да се оправи. Там загинаха милиони хора, има щети за трилиони и излиза, че никой не е виновен. И как да няма виновен? Кой го направи това нещо? Аз ли ходих да бомбардирам тези държави? Който разсипа тези държави, да бъде така добър и да поправи всичко и да върне хората обратно. Което не значи, че трибуналът се отменя.
 
- До този момент охраната на южната ни граница е наш проблем. Не трябва ли Европа да ни помогне?
-Аз вече предложих – да се даде възможност на хората да се самоорганизират. Народно опълчение трябва да се образува, какво се правим на луди. В Щатите, дето никой не ги заплашва  има Национална гвардия. Кой е тръгнал да влиза в САЩ? Националната гвардия е от бивши военни, освен това, всеки щат има собствена милиция. Там са задължени мъжете между 20 и 55 г. да имат готовност да бъдат свикани с оръжие под знамената. Ами Швейцария какво въоръжено чудо е? За 48 часа могат да изкарат 2,6 милиона въоръжени мъже при 8 милиона население. Защото суверенитет и достойнство не се бранят с празни приказки. Европейците сякаш забравиха, че  за свободата трябва да се воюва. И помислиха, че свободата им е дадена завинаги. Европейците трябва да си спомнят какви велики бойци бяха до скоро и да си защитят границите, ако искат да ги имат. Иначе ще изчезнат и тяхната ДНК след 50 години няма да остане никъде по света. Ще има една друга ДНК.

- Трябва ли президентът да свика КСНС?
- По принцип тези заседания са полезни, макар че много често се израждат в говорилни. Хубаво е да има КСНС, да се срещнат управляващи, опозиция, експерти, шефове на служби и  да се каже какво става.  Ние нищо нямаме. Имаме два самолета... И не се знае дали наистина ги имаме. По официални данни в Европа са влезли между 8 000 и 10 000 джихадисти. Това е по сведения на западните разузнавания. Това е чудовищно чисто. Това са озверели хора, които търсят отмъщение. Тези хора са в сърцето на Европа и искат реванш. Да ви кажа ли какъв ще бъде този реванш? Като начало бомби – терор и кръв. Питам се тези малоумници, които управляват Европа и които пуснаха всичко това да влезе ще поемат ли отговорност? И нека тези, които махаха с мечета и знаменца, да кажат какво ще правят като започнат да гърмят големите столици. Ако си мислят, че скоро няма да отгърмят Берлин, много се лъжат. И ако някой не си отваря очите за това, значи е малоумен. Казвам го най-отговорно! И на тяхната съвест ще тежат кръвта, нещастието и мъката на европейците. А самите европейци също са виновни, защото са си избрали такива да ги управляват. Невинни за това безобразие няма!

 - Като експерт няма как да не ви попитам и по още една тема. Как ще коментирате идеята на вътрешния министър Румяна Бъчварова всеки българин да има държавен имейл?


- От общи съображения идеята ми харесва. Остават обаче въпросите -  кой ще поддържа тази система от имейли, има ли достатъчно голям национален провайдър на тази услуга и т.н. Иначе идеята не е лоша.

- Има ли подобен опит в някой друга държава?

- Аз не се сещам. Трябва да видим как стоят нещата в Естония, където всички граждани над 18 години имат смарт карти, които им служат за идентификация пред държавните органи. Но не съм сигурен, че и там има подобно нещо. В този смисъл идеята изглежда авангардна, но няма нищо лошо в нея. Проблемът е , че почти всички активни българи вече си имат имейли. Аз лично имам три, така че чрез този, който ми даде държавата сигурно ще пренасочвам пощата си към другите мейли. В крайна сметка, нека да съобщим тази идея и ще се види как стоят нещата.

- Нормално ли е, цялото електронно правителство да бъде под егидата на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова? Това не създава ли съмнение, че всеки един от нас ще може да бъде следен?
 
- Безспорно създава такива съмнения. Точно затова работа на политиците е да уверят българската общественост, че това няма да бъде така. Но проблемът със следенето не е български, а всеобщ. Например, в САЩ следенето е достигнало небивали висоти, там се следи абсолютно всичко. Друг е въпросът, че при едно тотално следене информацията е безполезна, защото няма кой да я обработи в реално време.  Вие хубаво следите всичките ми разговори и всичките ми пощи, но какво правите с тях? Вие нямате толкова хора, които да обработят тия неща. Разбира се, те подлежат на компютърна обработка, която търси ключови думи, фрази и други неща. Например, доста терористични актове по света са пресечени, като са използвани проследяващи разговори. Когато употребите думата „бомба”, както аз я употребявам в момента, можете да сте сигурни, че в някаква американска система прищраква нещо и този разговор започва да се следи, защото ние може да подготвяме атентат. Затова българите трябва да внимават, когато говорят по телефона, дори когато се шегуват.

- Какво е обяснението, че след толкова години работа по електронното правителство, отново сякаш сме на нулата, отново ще се дават допълнително пари, а хакерите продължават да проникват в сайтовете на държавните институции?

- Това показва, че до този момент не е свършена кой знае колко работа, били са усвоени някакви пари, но резултати няма. Затова както вие казвате, трябва да тръгнем от начало. Дори големи сайтове – на Пентагона, на ООН, даже сайта на ЦРУ, бяха хакнати. Проблемът с хакването отново не е български, той е световен. Вече видяхме по време на изборите как бяха хакнати важни сайтове, наскоро пак бяха ударени такива сайтове. Няма напълно ефективна защита срещу подобни атаки. При хакването има обаче два проблема. Единият е, че може да бъде блокиран сайта и да не може да бъде използван, както беше случаят на 25 октомври  миналата година, по време на изборите. От това не произлезе от нищо, тъй като хакерите, или интернет терористите, не успяха да влязат в системата. Просто я засипаха със заявки и тя блокира. Много по-опасно е, когато държавни сайтове, лични имейли и т.н. се атакуват от т.н. „зловреден софтуер” – това са вируси, които влизат в компютъра и измъкват информация, освен това създават спяща терористична клетка, която се задейства в даден момент. Включително компютърът на един абсолютно невинен ползвател може да се окаже в качеството си на атакуващ, на бот, който атакува други сайтове. Поради това трябва да внимаваме какви сайтове отваряме и въобще как работим в Интернет. За съжаление, ние българите нямаме достатъчно рефлекси за защита в това отношение, особено децата. Те охотно влизат във всякакви сайтове, които видят и заразяват своите компютри и домашните компютри с най-различни вируси, червеи и т.н.

- А каква е гаранцията, че няма да ни се случва това, след като имаме държавни мейли?

- Вижте, гаранции на тоя свят няма за нищо. Нищо не е 100% сигурно и гарантирано. Трябва да ползваме системата интелигентно, трябва да си чистим машините, да не отваряме пощи от непознати, особено пък разни файлове, които ни пращат. Това е смъртоносно! Може все пак да видим какво пише в писмото, но никакви други файлове не отваряме! Всякакви прикачени файлове може да се окажат смъртоносни за вашия компютър, може да го унищожат, както и цялата информация, която е вътре.Затова периодично архивирайте. Било в "облака" (където маса хора ще го прочетат), било на външни памети.

-Колко пари са изхарчени до момента за т.н. „електронно правителство”?

-Мисля, че са доста. Погледнато през годините, сигурно са стотици милиони. Направиха някои неща, има отделни решения, но досега се работи на парче.

-Големият проблем май идва от това, че не са синхронизирани системите на различните ведомства.

-Те нарочно не си ги синхронизират, така всеки си взима някакви пари и си е доволен.

-Колко милиона са изхарчени?

- За мен до момента са изхарчени 60 милиона за електронно  управление, но резултатите не съответстват на тези пари.

-Заложени са още 24 милиона за харчене.

- Не са 24 млн. лв., мисля, че като добавите и умните лични документи за самоличност ще отидат към половин милиард. Но ако наистина се усвоят тези пари и се свърши работа – ОК. Въпросът е да не се плъзнем по тази линия, която вече видяхме – да свършим малко работа, да вземем едни пари и така. Като ремонтите по пътищата – построим нов път, след 6 месеца го ремонтираме, след още 6 месеца отново.Безобразия без граници. И после - бедни сме били. Ами ще бъдем, след като отвсякъде и по много се краде!


Еврохолд

От категорията

Филиз Хюсменова: И не, не всичко е позволено в името на постигането на целите!

Филиз Хюсменова: Никой в ДПС не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си принадлежност-Filiz-Hyusmenova-vdigna-rezultata-na-DPS-vav-Varna-s-blizo-1000-glasa_1680521504.jpg

Никой в ДПС не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си ...

12 юли 2024 | 23:17

Politico: Орбан възражда Хабсбургската империя

Politico: Орбан възражда Хабсбургската империя-Politico--Orban-vazrazhda-Habsburgskata-imperiya_1720817362.jpg

Въпреки че французите ще имат най-голямата делегация в групата с 30 ...

12 юли 2024 | 23:48

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39

НАЙ-ВАЖНОТО

НАТО вече не говори за победата на Украйна. Натискаха България да прави отстъпки за Северна Македония

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

В този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Виждането на БСП за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен-Atanas-Zafirov-pozdravi-Frenskata-sotsialisticheska-partiya-za-izbornata-pobeda_1720601694.png

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в ...

13 юли 2024 | 18:37

Те се скараха, защото са мъже. Ако единият нямаше характер, нямаше да се скарат изобщо, каза той

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков-1599740864.jpg

Маестрото разказа за срещата на двамата, като инициативата е била на Марков за ...

13 юли 2024 | 15:18

Той призна, че поглеждайки към парламента, вижда тежка криза на политическата система

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години-Plevneliev--Neka-se-pouchim-ot-istoriyata--da-ya-pazim-i-da-se-otnasyame-s-dostoynstvo-kam-nashite-lideri_1716991454.jpg

Когато системните политически партии се разпадат, идва популизъм. Дългосрочно ...

13 юли 2024 | 09:55

Във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев

България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Срещата на върха на НАТО. България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа-algariya-i-oshte-sedem-darzhavi-v-NATO-ne-podkrepiha-pomosht-za-Ukrayna-do-pobeda_1720840806.jpg

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, ...

13 юли 2024 | 06:18

ДПС е част от националната сигурност, кризата там изправи в ступор държавата, заяви журналистът

Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС, той е в сърцата на депесарите
(Видео)

Валерия Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС-Valeriya-Veleva--Dogan-tryabva-da-se-varne-v-operativnoto-rakovodstvo-na-DPS_1720881861.png

ДПС е партията на Доган, и той не може да я дава на концесия, да й слага лидер ...

13 юли 2024 | 17:43

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

В коалицията ПП-ДБ има разделение по въпроса как да се постъпи с втория мандат

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39