Минчо Афузов: В земеделския сектор ние получаваме субсидии, които невинаги са насочени там, където са най-необходими

Украйна може да ни удави с евтина продукция. Това ще е национална катасгрофа

Минчо Афузов: Българската държава е пасивен наблюдател на убиването на родното производство

68463 | 21 септ. 2023 | 15:42

Балансът между вноса и износа е една много чувствителна система и тя трябва да работи като добре смазана машина. Не може да внасяш отвън повече, отколкото ти е необходимо и не може да изнасяш повече, отколкото произвеждаш.

Минчо Афузов: В земеделския сектор ние получаваме субсидии, които невинаги са насочени там, където са най-необходими-Mincho-Afuzov--Nyakoy-da-e-motiviran-da-vzema-takiva-antinatsionalni-resheniya-v-darzhavata_1695300524.pngМинчо Афузов: Някой да е мотивиран да взема такива антинационални решения в държавата-Mincho-Afuzov--Nyakoy-da-e-motiviran-da-vzema-takiva-antinatsionalni-resheniya-v-darzhavata_1695300536.pngМинчо Афузов: Някой да е мотивиран да взема такива антинационални решения в държавата-Mincho-Afuzov--Nyakoy-da-e-motiviran-da-vzema-takiva-antinatsionalni-resheniya-v-darzhavata_1695300508.png

Асоциацията на земеделските производители в България смята, че меморандумът, подписан с правителството не удовлетворява напълно искането на протестиращите фермери за защита на българската селскостопанска продукция.
В позицията си асоциацията изразява опасение, че на този етап няма никаква гаранция, че този механизъм с квотите за внос на стоки от Украйна ще работи и още повече, че ще се спазва.

За коментар потърсихме Минчо Афузов, кандидат-кмет на Сливен, магистър по „Международни икономически отношения“, магистър-инженер, специалност „Технология на виното“. Два пъти (в пероода 2021-2023) е бил областен управител на града.

Ето неговото мнение, дадено пред Епицентър. бг:

На протеста не бяха само зърнопроизводителите - имаше овцевъди, млекопроизводители, млекопреработватели, целият бранш, целият сектор земеделие беше там
Самият протест беше провокиран от нелогичните стъпки на правителството за отмяната на забраната на внос на продукти от Украйна.

Искам правилно да бъда разбран - Украйна е във война, има нужда от подкрепа, обаче след като я подкрепяме като европейци, трябва всички да я подкрепяме заедно. Не може само България да я подкрепя, а Полша, Унгария, Румъния, Словакия да бяга.
Ние ли сме най-мощната държава, която може да понесе този внос на продукция, който до голяма степен ще повлияе на нашето производство? Ние сме малка слаба икономика с малко хора. Полша е огромна държава, Унгария е голяма държава, Словакия е съизмерима с нас, но тя постъпва спрямо интересите си на собствения си бранш. Ние - не!

 

ЛАШКАМЕ СЕ ОТ КРАЙНОСТ В КРАЙНОСТ

Да вземем зърнопроизводителите.

Ако миналата година цените на зърното бяха достигнали космически нива, сега са паднали до минимуми. Това не е стабилност.

Ние се лашкаме от крайност в крайност. Супер високите цени през миналата година, незапомнено високи, доведоха до много кризи. В един момент животновъдите продаваха млякото си под себестойност. И това се случи в национален мащаб! Сега цените на млякото паднаха, защото имаше огромно количество внос на мляко отвън. Това са все удари върху българските земеделски производители.

Балансът между вноса и износа е една много чувствителна система и тя трябва да работи като добре смазана машина. Не може да внасяш отвън повече, отколкото ти е необходимо и не може да изнасяш повече, отколкото произвеждаш.

 

БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА - ПАСИВЕН НАБЛЮДАТЕЛ НА  УБИВАНЕТО НА РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО

Тук е мястото на държавата да регулира тези процеси. Тя има достатъчно лостове, достатъчно натрупани знания, опит и механизми да прави това.

Но в момента българската държава не го прави, заради външнополитически ангажименти, които някой е поел.

Това е единственото обяснение, което аз имам за днешната грешна, антинационална политика на българското правителство.
Другото е още по-страшно - някой да е мотивиран да взема такива антинационални решения. Обикновено, когато липсва логика за такива действия, значи има мотивация.

 

ТЕЖКА ПОЛИТИЧЕСКА НЕЗРЯЛОСТ

Днес виждаме, че вече има недоволство от подписания с правителството меморандум. Затаената вчера обида, днес отново изплува.

Да не забравяме, че протестът не бе само заради вноса от Украйна, протестът бе заради отношението на властта към земеделците. Ако не ги бяха нарекли "терористи", може би нямаше да излязат всички.

Хората, които изкарват прехраната на цялата държава и са поставени в неконкурентни условия на работа, не може да ги наричаш терористи. Те са смазани, мълчат си, всеки се оправя някак и в един момент ще му кажеш – ти си терорист... Чакай, аз съм кравар, овчар, мандраджия, лозар, не съм терорист. Не стига, че не ми помагате, ами и ме наричате терорист?!
Това поведение говори за тежка политическа незрялост и липса на възпитание, дори. Да, премиерът се извини, но много късно, когато обидата вече беше улегнала в съзнанието на всички, а извинението му стана между другото.

По начало начинът, по който България се държи в ЕС, ни вкарва в супер неизгодна позиция. 

 

СУБСИДИИ, ЗА ДА СЪСИПВАМЕ БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО

 

В земеделския сектор ние получаваме субсидии, които невинаги са насочени там, където са най-необходими. Така те не регулират земеделието ни по начин, по който то да бъде максимално ефективно в посока на добавена стойност. Сега всички изтъкват, че най-големите субсии влизат в зърнарския сектор. Ама те, зърнарите, не са виновни за това, че там има ниша, където да работят - това не е тяхна заслуга, държавата го е допуснала.


В други сектори има абсолютни безумия в субсидирането - например във винарството има субсидирано намаляване на продукцията от грозде. На лозарите им дават средства, за да берат разделено, за да може да се получи изкуствен дефицит и да се вдига цената на гроздето. В същото време на винарите не им дават да продават от готовата продукция, за да се получи дефицит на пазара и да се вдигне цената на виното. Да, обаче този винар, след като му е пълна избата, защо да харчи пари за скъпо грозде? Двете мерки унищожават взаимно ефекта си.


С такива субсидии ние не ставаме по-конкурентни, ние спираме да работим. Намаляме работата, намаляме добавената стойност и секторът се превръща в едно голямо нищо! Такива несоътветствия има навсякъде. Не се мисли как да се субсидира така, че мерките да бъдат комулативни. Излиза, че ефектът от това, че сме в ЕС, не е в положителна посока.

А трябва да е. Ако правилно си подредим нещата - и мляко, и вино, и зеленчуци трябва да изнасяме. Не да идват отвън на по-ниски цени и така да подбиваме родното производство.

Сбъркана е цялата система на субсидиране - вместо да ни прави по-конкурентно способни, обратно, тя ни прави по-малко конкурентноспособни на този пазар, на който ние сме се съгласили, че отваряме вратите и влизаме. Получава се изкривяване на базово ниво.

В основите на икономиката се учат едни теории за абсолютните предимства и за относителните предимства на нациите. Ние нашите абсолютни предимства не ги ползваме, за да сме конкурентни. Ние се субсидираме срещу тях, за да може да намалим нашата конкуретноспособност и в този пазар нямаме възможност да произвеждаме и да изнасяме.

УКРАЙНА ПЕЧАТА ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА ПАРИ, С КОИТО СУБСИДИРА ПРОДУКЦИЯТА СИ

Украйна в момента е във война. Украйна печата огромни количества пари. Четох, че лихвите по държавните им облигации минават 800%. което означава, че ако си купите днес за 1000 долара украински дълг, те имат ангажимент да ви върнат 8000 долара след една година.

Всичките тези пари, които се печатат, субсидират техните производства и затова тук идва продукция на толкова ниски цени. И ще продължава да идва - ще навлизат толкова евтини стоки, колкото е необходимо, за да убият всичко на местния пазар.


Това е пагубно, ако ние се оставим тази продукция да влиза. Например, дадена стока сега влиза на 30 стотинки, но ако Украйна има много голям зор, може да дойде и на 3 стотинки! Парите работят по много различен начин в състояние на хипернфлация по отношение на цената на стоките. Това няма да бъде само с пшеницата, същото ще се случи с пчелния мед, с млякото и млечни произведения, с месото, където нещата вече стават неконтролируеми.

ПРОБЛЕМЪТ ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА

И ако това не се спре сега, веднага, ще страдаме много! Не за друго, но нашите производители няма да могат да си продават стоката.
Колкото и да притискат нашите политици, не може да взимат решения и да постъпват по начин, който е директно в разрез с интересите на националното, вътрешно производство. Това е опасно, което се случва.

 

Ако започне да влиза месо от Украйна на 4 лева, това ще е национална катастрофа. В България се гледат сигурно 2 милиона прасета, те ядат постоянно, няма да ги избият, някой трябва да ги продаде на цената, на която влиза месото отвън, да изгуби еднн пари и да затвори бизнеса. Той като фалира, няма да има пари да плати на онзи, който му е дал фуража, той пък няма да може да плати на зърнопроизводителя.

Веригата е дълга - накрая фалитът ще е за всички. Това е унищожаване на цялото национално стопанство. И за самия фиск на държавата е катастрофа, защото ДДС-то върху 10 лв. месо е два лева, ама на 4 лв. месо е 0,80 ст. - с какво ще пълним тази хазна?


Това не бива да се допуска по никакъв начин. Опасно е да се допуснат тези процеси и когато се вземат такива решения като последното за вноса от Украйна, оценката на въздействието трябва да бъде много точна, подробно и внимателно изработена.

 

Тези неща са много тънки - ако сбъркаме в нашата малка икономика, може да влезем в национална катастрофа. Не искам да бъда краен, опасно е! Украйна е огромна държава, тя има огромно производство, може да ни удави с евтина продукция.


Трябва да внимаваме, не казвам, че не трябва да се помага на Украйна, но това трябва да става умно, с отчитане на вътрешния пазар и националното производство.


Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13