Министър Димитров покани бизнесмени от Саудитска Арабия у нас през февруари

Той участва в глобална лидерска среща на върха на Световния съвет за пътуване и туризъм

Министър Димитров покани бизнесмени от Саудитска Арабия у нас през февруари

1987 | 1 дек. 2022 | 16:40

Министърът разговаря и с Митсуаки Хошино, комисар на японската туристическа агенция. Двамата обсъдиха конкретни инициативи и съвместни действия за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на туризма

Министър Димитров покани бизнесмени от Саудитска Арабия у нас през февруари-Ministar-Dimitrov-pokani-biznesmeni-ot-Sauditska-Arabiya-u-nas-prez-fevruari_1669905676.jpgМинистър Димитров покани бизнесмени от Саудитска Арабия у нас през февруари-Ministar-Dimitrov-pokani-biznesmeni-ot-Sauditska-Arabiya-u-nas-prez-fevruari_1669905681.jpg

Вторият ден от XXII глобална среща на Световния съвет за пътуване и туризъм (World Travel & Tourism Council - WTTC) протече изключително динамично, изпълнен с ползотворни срещи и интересни дискусионни панели.

 

Един от акцентите в разговорите бе обучението на кадрите в туризма, а мотото на WTTC – развитие чрез обучение, показа отношението и фокуса към темата квалификация и самоусъвършенстване – като непрекъснат процес, част от професионалното израстване на всеки, ангажиран в сектора – от сервитьор, през министър до принц, а в случая принцеса, както отбеляза министър Димитров.

 

По думите му, България съзнава, че в следващите години трябва да инвестира значителен ресурс в кадрите в туризма. Те очевидно трябва да притежават отлични дигитални умения, за да отговорят на нуждите на потребителя. И това е глобален процес, който изцяло променя съвременния туризъм като услуга и практики.

 

„Европа, която е водеща световна дестинация в туризма, обяви 2023 година като година на уменията. Ние ще работим съвместно с WTTC, със Световна организация по туризъм към ООН (СОТ), както и с много други глобални организации в посока развитието на успешни политики за подобряване на качеството на кадрите в сектора“, подчерта министър Димитров.  

 

В рамките на форума и в продължение на разговора с принцеса Хайфа Ал Сауд, българският министър проведе двустранна среща с Н. Пр. Ахмед Ал-Хатийб, министър на туризма на Кралство Саудитска Арабия.

 

Двамата обсъдиха отправената българска покана за посещение през февруари заедно с бизнес делегация и перспективите за двустранно развитие на туризма и инвестициите през 2023 година. Със заявката си за достигане на 120 млн. туристи годишно до 2030 година, домакинът Саудитска Арабия ясно показа по време на форума, че иска да е водеща страна в региона.

 

И във втория ден на форума министър Илин Димитров проведе в кулоарите поредица от двустранни срещи.

 

Той се срещна с Марк Кийм, заместник помощник-секретар по пътуване и туризъм на САЩ. Сред основните теми, към които събеседникът му прояви интерес, бяха дентален и приключенски туризъм. Министър Илин Димитров отбеляза, че България има прекрасни примери за подобни успешни практики в някои български курорти като Св. Св. Константин и Елена, особено що се отнася до медицински и дентален туризъм.

 

Двамата изразиха съгласие, че в двустранните отношения има огромен потенциал за увеличаване на туристопотока. В годините преди глобалната пандемия над 150 хил. американци са посещавали страната ни за отдих и почивка. Само за първите девет месеца от 2022 г. броят им е близо 66 600, което е с 67% ръст спрямо миналата 2021 г.

Министър Илин Димитров разговаря и с Митсуаки Хошино, комисар на японската туристическа агенция. Двамата обсъдиха конкретни инициативи и съвместни действия за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на туризма и насърчаване на туристообмена, особено в сферата на културно-историческия и СПА туризма.

 

За Япония един от най-добрите посланици в туризма е прочутият българин Котоошу, сега известен като Наруто, а държавата ни е добре позната за японците. Двамата коментираха възможностите за двустранен туризъм, отбелязвайки факта, че Япония е потенциално голям пазар и изисква огромни инвестиции.

 

Друга среща от програмата на министъра беше тази с Христина Гарсия Фраско, секретар по туризъм на Филипините. „Можем да споделим опит с филипинците чрез онлайн преподаване относно обслужването на гости, тъй като те са много добри в това“, коментира след срещата министър Димитров.

 

А след среща с популярния телевизионен водещ по CBS Питър Грийнбърг, министър Димитров съобщи новината, че американският журналист е почитател на България и има намерението да направи телевизионна поредица, посветена на страната ни, с работното заглавие „Скритата България“ - "Hidden Bulgaria".

 

Поредицата работни срещи приключи с разговор с генералния секретар на СОТ Зураб Пололикашвили, на който бе обсъдено домакинството на страната ни на регионалната комисия “Европа” към Световна организация по туризъм. Това е важно събитие, което ще се проведе в България, посочи министър Димитров. Двамата с генералния секретар планираха и евентуалните дати – в края на април или началото на май 2023 г.

 

На форума, събрал ключови фигури в туризма от 52 страни от различни краища на света, министърът изтъкна, че България е държава с над 1300 години история и нашите чуждестранни гости могат да се насладят на над 43 000 културни обекти, паметници и артефакти, като по този показател сме трети в Европа след Италия и Гърция.

 

В подкрепа на това свое послание, министър Димитров подари на участниците в двустранните си срещи умалени копия на едни от най-знаковите древни български златни съкровища – ясен знак и препратка към богатото наследство на земите ни, което е и отправна точка за културно-историческия туризъм в България. „В Саудитска Арабия твърдят, че една от най-старите златни мини е при тях – на 4500 години, но сега имат копия на съкровища отпреди 6500 години“, коментира министър Димитров.

 

Министърът благодари на българските дипломати за оказаното съдействие и свършената огромна по обем работа по организацията и подготовката на българското участие - Върбан Бенишев, временно управляващ посолството на Република България в Кралство Саудитска Арабия и на търговското аташе Петър Мойсов, ръководител СТИВ в мисията ни в Рияд.

 

Следващото събитие на WTTC ще се състои през 2023 година в Руанда.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!


ОЗК

От категорията

Пулев: Има всички предпоставки стокообменът с Турция да достигне 10 млрд. евро в средносрочен план

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1674849374.jpg

Разполагаме с 212 млн лева по Плана за възстановяване за подпомагане и развитие ...

27 ян. 2023 | 21:55

"Топлофикация Враца" работи за прилагане на европейски решения за надеждно и екологично отопление

"На базата на опита, които сме натрупали през годините, възнамеряваме да продължим да развиваме комбинираното производство на енергия.", каза изпълнителният директор на "Топлофикация Враца" инж. Радослав Михайлов -1589971031.jpg

"На базата на опита, които сме натрупали през годините, възнамеряваме да ...

27 ян. 2023 | 11:57

Министър Пулев: Ще отворим мярка за 212 млн. лв. по ПВУ на индустриалните зони в България

Министър Пулев: Ще отворим мярка за 212 млн. лв. по ПВУ на индустриалните зони в България-Ministar-Pulev--Shte-otvorim-myarka-za-212-mln--lv--po-PVU-na-industrialnite-zoni-v-Balgariya_1674914502.jpg

Той посети единствената специализирана индустриална зона в света, в която ...

28 ян. 2023 | 15:59

Fitch: Най-вероятно въвеждането на еврото в България ще бъде отложено заради високата инфлация

Fitch: Най-вероятно въвеждането на еврото в България ще бъде отложено заради високата инфлация-1598078745.jpg

Според рейтинговата агенция политическата криза не е повлияла особено на ...

27 ян. 2023 | 15:30

Най-важното

ВМРО-ДПМНЕ е партия, която работи срещу европейския път на страната, смятат от СДСМ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ-Upravlyavashtata-partiya-v-Skopie--Napadatelite-na-balgarina-Hristiyan-Pendikov-sa-ot-VMRO-DPMNE_1675022364.jpg

Има снимки с Мицкоски и Николоски (председателят и зам.-председателят на ...

29 ян. 2023 | 21:58

Обърнахме политиката на една окопна война на партиите, затова избирателната активност пада, смята той

Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук! ПП да покаже фактура от Пентагона за оръжията
(Видео)

Томислав Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук-Tomislav-Donchev--Koalitsiyata-PP-DB-e-politicheski-bashibozuk_1675016716.png

Щом не е изнасяно оръжие с контрагент Украйна, значи е имало посредничество. ...

29 ян. 2023 | 20:24

33-годишен архитект избра соцразрухата за тема на родното участие в биеналето

Абсурд! Министър Минеков представи България във Венеция с мизерия и разруха. Рашидов:Това е падение!

Представяме се във Венеция със снимки на мизерна България-Predstavyame-se-vav-Venetsiya-sas-snimki-na-mizerna-Balgariya_1674987651.jpg

Страната ни за втори път след 14-годишно прекъсване ще участва на този ...

29 ян. 2023 | 12:19

Според него не е нормално Северна Македония да забранява достъпа до страната на български евродепутати

Милков: Демерджиев и шефът на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев

Милков: Демерджиев и шефа на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев-Milkov--Sazdavat-se-uslozhneniya-pred-nachina--po-koyto-se-organizira-vota-v-chuzhbina_1674811686.png

Външният министър отговори и на упрека на македонския президент Стево ...

29 ян. 2023 | 20:18

Благодаря на всички депутати и групи в НС, които ни подкрепиха за безплатните учебници, заяви тя

Нинова: БСП работи за промяна в съдържанието на учебниците. Пълнят главите на децата с безумия!

-Ninova--Radev-napravi-koleden-podarak-na-voenolyubtsite-i-zabravi-za-raboteshtite-i-bednite_1672311125.jpg

В целия шум от скандали във всички студия, не се чуха единствените две добри ...

29 ян. 2023 | 14:56

Идва време да се търсят големите обединителни задачи пред нацията, каза той

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП
(Видео)

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Искаме демократично реформаторско управление, за да затворим тежките ...

29 ян. 2023 | 18:14

Той призова партиите малко да оберат езика и да не се замерват със сигнали, компромати и негативно говорене

Станишев няма амбиции да е лидер, но ако има екип с кауза, е готов да оглави промяната в БСП

Сергей Станишев: България е като болният човек на Европа-Kadar--BNT_1674977320.jpg

Бих призовал партиите първо малко да оберат езика, защото след време пак ще ...

29 ян. 2023 | 10:19

Днес за Джордж Сорос войната в Украйна е приоритет №1

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис-1658263830.jpg

Когато един ден затихнат сраженията на бойното поле, световният ред, който ...

29 ян. 2023 | 10:36

Виждаме как част от партиите се огъват, въпреки че имат сериозни правни съображения

Андролова: Законопроектът на МС цели да се създаде механизъм за отстраняването конкретно на Гешев

Калина Андролова: Натиск за инструмента „Кьовеши“ в България-1584904074.jpg

Реално законопроектът на МС създава възможност на изпълнителната власт да ...

29 ян. 2023 | 16:57