Арх. Мирянов: Вярата е спасителна и изключително нужна във времената, в които живеем

Имаме ли достатъчно мостове в днешно време - мост към вярата, мост към ближния, добавя той

Арх. Пламен Мирянов: Вярата е спасителна и нужна във времената, в които живеем (Видео)

2309 | 12 май 2022 | 18:06

"Божият мост" е алегоричен израз на моста, който Христос възстанови за нас чрез разпятието на кръста и чрез преславното Възкресение, обясни Мирянов относно локацията на предстоящия концерт на фондация "Нашият дом е България"


Вярата е начин на живот, тя определя и нашата култура като българи. Вярата ни е дадена от цар Борис, а Кирил и Методий са светци. За мен вярата е спасителна и изключително нужна във времената, в които живеем. 

 

Това заяви арх. Пламен Мирянов в подкаст на Дарик Радио. Родолюбивият младеж представи поредната патриотична инициатива на фондация "Нашият дом е България", чийто основател и идеолог е самият той - двудневният фестивал "Мост на небесата". 

 

Мероприятието е насрочено за 20 и 21 май край скалния феномен "Божият мост" до с. Лилюче по случай Възкресение Христово, празника на Св. Константин и Елена, на Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука.

 

"Божият мост" е алегоричен израз на моста, който Христос възстанови за нас чрез Разпятието на кръста и чрез преславното Възкресение, обясни арх. Пламен Мирянов относно локацията на концертите и добавя: Питам се имаме ли достатъчно мостове в днешно време - мост към вярата, мост към ближния? И можем ли да възстановим тези мостове? 

 

Според вдъхновения младеж във фестивала, роден по негова идея, на първо място е християнският концерт, но всяко кътче, свързано с природните ни богатства, каквато е пещерата до с. Лиляче, напомня и за богатия ни фолклор. Той пояснява, че именно поканените изпълнители ще покажат тази широка палитра на нашия фолклор и ще огласят пещерата със силните си гласове. 

 

В празничната програма на двата концерта в гората пред мистичната каменна скулптура, вярващите ще могат да се насладят на тържествени църковнославянски песнопения, на палитра от красиви фолклорни песни, на шедьоври от класическата музика, на рецитали на текстове от Свещеното Писание и слова на светци, приказно обрисувани чрез специализирано художествено осветление.

 

Вдъхновяващи религиозни проповеди под формата на лекции ще бъдат изнесени във втория ден от фестивала в интервала 11.00 - 15.00 ч. и са предназначени както за децата, така и възрастните. Изживяването ще е неповторимо и заради мястото - под свода на мистичния скален феномен “Божия мост”. 

 

Част от средствата, събрани от продажбата на билети за събитието, фондация "Нашият дом е България" ще дари на Фондация “Мечта за дете”, като по този начин ще помогне семейства с репродуктивни проблеми.

 

Билети в мрежата на Ивентим: https://www.eventim.bg/bg/bileti/most-na-nebesata-vraca-skalen-fenomen-bozhiya-most-selo-lilyache-581263/event.html

 Мирянов: "Божият мост" е алегоричен израз на моста, който Христос възстанови за нас с Възкресението

"Божият мост" е алегоричен израз на моста, който Христос възстанови за нас чрез разпятието на кръста и чрез преславното Възкресение, обясни Мирянов относно локацията на предстоящия концерт на фондация "Нашият дом е България"

От категорията

Властта ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по доноси

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.
-1653561778.png

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ...

26 май 2022 | 12:32

Проф. Киров: Властта е създала фашистки закон! Така е действала Националсоциалистическата партия...

Проф. Киров: Властта е създала фашиски закон! Така е действала  Национасоциалистическата партия...-1571754074.jpg

Тези хора от властта не си дават сметка, че няма да векуват и щом имат ...

26 май 2022 | 16:09

Кеворк Кеворкян: Експеримента ПростоКиро

Кеворк Кеворкян-1477587010.jpg

И пак, както винаги, всичко е за сметка на Народа – от десетилетия той е ...

27 май 2022 | 23:19

Политиката на САЩ към Куба, Никарагуа и Венецуела предизвика вълна от възмущение в Латинска Америка

Снимка: БТА-1653662751.jpg

Правителството на Джо Байдън е в труден период и се опитва да противодейства на ...

27 май 2022 | 17:44