Мистични цветове царстват в друзките селища

Села на тази народност има в почти цял Северен Израел

Мистични цветове царстват в друзките селища

16611 | 27 окт. 2016 | 21:39

Затворената общност изповядва тайно учение, основаващо се на ислямска религия в смес с гръцка философия и индийски ритуали

Мистични цветове царстват в друзките селища -1477593645.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593918.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593895.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593869.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593844.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593823.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593800.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593778.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593756.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593735.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593715.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593692.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593673.jpg

Искра Декало, специално за Епицентър.бг

Столицата на израелските друзи е… село. Със своите било 20 хиляди население Ярка отдавна да е станала град, както повечето селища в страната, но друзите настояват да си остане село.

Наоколо е селскостопанска земя, но не тя е основата на поминъка на хората. Населението е затворена общност, която изповядва тайно учение основаващо се на ислямска религия в смес с гръцка философия и индийски ритуали. Разделението на касти и кланове е определящо за бъдещето на всеки член на обществото. Не се допускат женитби с други хора освен с друзи.


Въпреки войните се водят невести от друзките общности от Сирия и Ливан или израелски девойки заминават да бъдат омъжени по волята на родителите си. За дръзналите да имат смесен брак с араби или евреи, дори да са от кастата на свещениците, не им се полага дом в селото освен на самия му карай, почти сред полето. Мъжете-друзи служат в армиите на всяка от държавите, където живеят и работата във войската, в полицията или в охрантиелна фирма е много престижна сред тях.


Те вярват, че до няколко дни загиналият се преражда, отново в друз. Имат поверия, че при насилствена смърт преродения ще намери начин да разкрие престъплението и да отмъсти.

Друзки села има в почти цял северен Израел – от полите на планината Кармел та чак до Голанските възвишения. Ярка е в западна Галилея.

Цветовете на друзкия герб са на базата на техните основни религиозни символи. Всеки един от тези цветове е в сила, което се нарича хaaд, което буквално се превежда като граница или предел, който разделя хората от животните. Зеленият цвят олицетворява понятието „Вселенски разум“, червения - "Вселенска душа", жълтият - "Словото", синьото - "Вероятност или възможност" бяло - "Бъдещето".

Според друга версия, зеленото символизира природата, червено - сърцето, жълтото - пшеница, синьото - водата и небето, бяло - чистота. Освен като религиозен символ , тези цветове служат за самоопределяне на отделните хора или на цели селища. Например столицата Ярка е „червена“. Това е селище на любовта, като думата има не само цветово, но и музикално и чувствено значение. Много от сградите , а и цели улици имат такъв цвят.

Къщите за поклонение - "хило", за разлика от джамиите, не винаги са в центъра на селата. Причината за това е тайната на религията на друзите. Така те могат да защитят светите места по време на конфликти. Доскоро те са избягвали иконографията и изобразяването на човешки лица. Преди половин век е било трудно да накарат друз да се снима за лична карта. Смятали са, че заедно с изображението му се отнема и част от душата.

За преобразяването е помогнал местният учител по рисуване- друз завършил най-престижната в Израел художествена академия. Дедите му са били свещеници от най-висок ранг. Признават или не, но той е оставил отпечатък върху съзнанието на всички жители на селото. Част от тях рисуват. Има и портретисти. Но най-интересното е, че в ъгъла на всяка рисунка има портрет на художника, а платната не са наредени в галерия а по улиците в центъра на селото, около кладенеца, който е негов символ, но отдавна е неизползваем. Обществената изложба може да се нарече революция в съзнанието на хората. Втората революция е за мястото на жените.

Вярно е, че все още няма жени в селсъвета, но съществува паралелна женска организация, която се бори за правата на жените и тя е по-активна от мъжките формални структури. Защитава по всякакъв начин членовете си, включително и с адвокати. Извоювала е отделяне на стая в общината и оборудването й с шевни машини. Към традиционните предбрачни ритуали за момичета се е прибавил и … обучение да шият на машина. Носията на друзите е много интересна, но все повече от нея остава някоя бродерия или друг детайл върху съвременните рокли или панталони на младите жени. Въпреки, че в Израел има добре развита модна промишленост, друзите смятат под достойнството си да се обличат в конфекция. А биха могли на много изгодни цени.

Край селото е може би, най-известния в Израел МОЛ. Цените в него са необикновено ниски, а марковите стоки се доставят от производител. Наскоро отвори врати магазин на Пиер Карден. Много е популярни са магазините на етажа за детски артикули. Освен това в супермаркета има прочут щанд за биопродукти на смешно ниски цени. 5 милиона са посетителите на година.
Магазинът работи и в събота, когато заради шабат в цял Израел няма отровен дюкян. Покарай него селото е развило силно туристическата индустрия. Към много от друзките домове има и къща за гости, което е нещо като семеен хотел. Чистият въздух, градините с всякакви дъхави цветя и дървета и необикновено вкусната храна привличат мнозина да останат и да пренощуват след покупките. Сред специалитетите са пити печени на тавана на пещта, които се залепят с помощта на специална възглавничка, за да не си гори пръстите майсторката. Щом се изпекат питките, с дебелината на цигарена хартия, падат. Обикновено ги пълнят с изцедено кисело мляко подправено с всякакви дъхави билки.

Някога селото е имало само един хан, в къща с кладенец насред одаята. Сега това е музей и място където може да се пийне специалното кафе с хел , варено в месингов чайник. Вкусът е горчив ,но омаен.
На края на селото е духовното училище. След войните, когато друзите са били избити и от двете воюващи армии, там, по изключение, са се приемали и младежи, които не са друзи по рождение, но сега това е място където учи всяко момче, което няма да е земеделец или животновъд в по-нататъшния си живот.

Подборът е много прецизен. В това школо с огромни общи спални и столови и малки класни стаи, защото знанието се преподава диференцирано и на малки групи, поне една година от живота си прекарват от бъдещи свещеници до бъдещи бизнесмени, учители по всички предмети, хора на изкуството и др. Само мъже! Гледката от училището е към западна Галилея и е вдъхновяваща.

 


От категорията

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден-1654452085.jpg

Тя препубликува и свой пост от 9 юли 2011 г. с откъс от стихотворение на Соня ...

9 юли 2024 | 15:57

Меган Маркъл: Хари имаше списък за това, което търси в "перфектната жена"

Меган Маркъл: Хари имаше списък за това, което търси в "перфектната жена" -Megan-Markal--Hari-imashe-spisak-za-tova--koeto-tarsi-v--perfektnata-zhena--_1720521845.jpg

Началото на клипа показва как Меган обсъжда как двамата са отишли ​​заедно на ...

9 юли 2024 | 13:43

Почина Бенджи Грегъри – изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Почина Бенджи Грегъри – изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф". Снимка: Официален профил на Бенджи Грегъри в Instagram
-Pochina-Bendzhi-Gregari---izigral-rolyata-na-Brayan-Taner-v--Alf--Snimka--Ofitsialen-profil-na-Bendzhi-Gregari-v-Instagram-_1720682477.jpg

Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора

11 юли 2024 | 10:16

„Ваня Петкова - неудобната поетеса“ с премиера в къщата й в Езерово и в YouTube
(Видео)

„Ваня Петкова - неудобната поетеса“ с премиера в къщата й в Езерово и в YouTube--Vanya-Petkova---neudobnata-poetesa--s-premiera-v-kashtata-y-v-Ezerovo-i-v-YouTube_1720636294.jpg

Авторката е карала три поредни години електрокар, разкри пред медиите дъщеря й ...

10 юли 2024 | 21:29

НАЙ-ВАЖНОТО

НАТО вече не говори за победата на Украйна. Натискаха България да прави отстъпки за Северна Македония

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

В този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Виждането на БСП за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен-Atanas-Zafirov-pozdravi-Frenskata-sotsialisticheska-partiya-za-izbornata-pobeda_1720601694.png

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в ...

13 юли 2024 | 18:37

Те се скараха, защото са мъже. Ако единият нямаше характер, нямаше да се скарат изобщо, каза той

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков-1599740864.jpg

Маестрото разказа за срещата на двамата, като инициативата е била на Марков за ...

13 юли 2024 | 15:18

Той призна, че поглеждайки към парламента, вижда тежка криза на политическата система

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години-Plevneliev--Neka-se-pouchim-ot-istoriyata--da-ya-pazim-i-da-se-otnasyame-s-dostoynstvo-kam-nashite-lideri_1716991454.jpg

Когато системните политически партии се разпадат, идва популизъм. Дългосрочно ...

13 юли 2024 | 09:55

Във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев

България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Срещата на върха на НАТО. България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа-algariya-i-oshte-sedem-darzhavi-v-NATO-ne-podkrepiha-pomosht-za-Ukrayna-do-pobeda_1720840806.jpg

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, ...

13 юли 2024 | 06:18

ДПС е част от националната сигурност, кризата там изправи в ступор държавата, заяви журналистът

Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС, той е в сърцата на депесарите
(Видео)

Валерия Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС-Valeriya-Veleva--Dogan-tryabva-da-se-varne-v-operativnoto-rakovodstvo-na-DPS_1720881861.png

ДПС е партията на Доган, и той не може да я дава на концесия, да й слага лидер ...

13 юли 2024 | 17:43

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

В коалицията ПП-ДБ има разделение по въпроса как да се постъпи с втория мандат

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39