Мистични цветове царстват в друзките селища

Села на тази народност има в почти цял Северен Израел

Мистични цветове царстват в друзките селища

12287 | 27 окт. 2016 | 21:39

Затворената общност изповядва тайно учение, основаващо се на ислямска религия в смес с гръцка философия и индийски ритуали

Мистични цветове царстват в друзките селища -1477593645.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593918.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593895.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593869.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593844.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593823.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593800.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593778.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593756.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593735.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593715.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593692.jpgМистични цветове царстват в друзките селища -1477593673.jpg

Искра Декало, специално за Епицентър.бг

Столицата на израелските друзи е… село. Със своите било 20 хиляди население Ярка отдавна да е станала град, както повечето селища в страната, но друзите настояват да си остане село.

Наоколо е селскостопанска земя, но не тя е основата на поминъка на хората. Населението е затворена общност, която изповядва тайно учение основаващо се на ислямска религия в смес с гръцка философия и индийски ритуали. Разделението на касти и кланове е определящо за бъдещето на всеки член на обществото. Не се допускат женитби с други хора освен с друзи.


Въпреки войните се водят невести от друзките общности от Сирия и Ливан или израелски девойки заминават да бъдат омъжени по волята на родителите си. За дръзналите да имат смесен брак с араби или евреи, дори да са от кастата на свещениците, не им се полага дом в селото освен на самия му карай, почти сред полето. Мъжете-друзи служат в армиите на всяка от държавите, където живеят и работата във войската, в полицията или в охрантиелна фирма е много престижна сред тях.


Те вярват, че до няколко дни загиналият се преражда, отново в друз. Имат поверия, че при насилствена смърт преродения ще намери начин да разкрие престъплението и да отмъсти.

Друзки села има в почти цял северен Израел – от полите на планината Кармел та чак до Голанските възвишения. Ярка е в западна Галилея.

Цветовете на друзкия герб са на базата на техните основни религиозни символи. Всеки един от тези цветове е в сила, което се нарича хaaд, което буквално се превежда като граница или предел, който разделя хората от животните. Зеленият цвят олицетворява понятието „Вселенски разум“, червения - "Вселенска душа", жълтият - "Словото", синьото - "Вероятност или възможност" бяло - "Бъдещето".

Според друга версия, зеленото символизира природата, червено - сърцето, жълтото - пшеница, синьото - водата и небето, бяло - чистота. Освен като религиозен символ , тези цветове служат за самоопределяне на отделните хора или на цели селища. Например столицата Ярка е „червена“. Това е селище на любовта, като думата има не само цветово, но и музикално и чувствено значение. Много от сградите , а и цели улици имат такъв цвят.

Къщите за поклонение - "хило", за разлика от джамиите, не винаги са в центъра на селата. Причината за това е тайната на религията на друзите. Така те могат да защитят светите места по време на конфликти. Доскоро те са избягвали иконографията и изобразяването на човешки лица. Преди половин век е било трудно да накарат друз да се снима за лична карта. Смятали са, че заедно с изображението му се отнема и част от душата.

За преобразяването е помогнал местният учител по рисуване- друз завършил най-престижната в Израел художествена академия. Дедите му са били свещеници от най-висок ранг. Признават или не, но той е оставил отпечатък върху съзнанието на всички жители на селото. Част от тях рисуват. Има и портретисти. Но най-интересното е, че в ъгъла на всяка рисунка има портрет на художника, а платната не са наредени в галерия а по улиците в центъра на селото, около кладенеца, който е негов символ, но отдавна е неизползваем. Обществената изложба може да се нарече революция в съзнанието на хората. Втората революция е за мястото на жените.

Вярно е, че все още няма жени в селсъвета, но съществува паралелна женска организация, която се бори за правата на жените и тя е по-активна от мъжките формални структури. Защитава по всякакъв начин членовете си, включително и с адвокати. Извоювала е отделяне на стая в общината и оборудването й с шевни машини. Към традиционните предбрачни ритуали за момичета се е прибавил и … обучение да шият на машина. Носията на друзите е много интересна, но все повече от нея остава някоя бродерия или друг детайл върху съвременните рокли или панталони на младите жени. Въпреки, че в Израел има добре развита модна промишленост, друзите смятат под достойнството си да се обличат в конфекция. А биха могли на много изгодни цени.

Край селото е може би, най-известния в Израел МОЛ. Цените в него са необикновено ниски, а марковите стоки се доставят от производител. Наскоро отвори врати магазин на Пиер Карден. Много е популярни са магазините на етажа за детски артикули. Освен това в супермаркета има прочут щанд за биопродукти на смешно ниски цени. 5 милиона са посетителите на година.
Магазинът работи и в събота, когато заради шабат в цял Израел няма отровен дюкян. Покарай него селото е развило силно туристическата индустрия. Към много от друзките домове има и къща за гости, което е нещо като семеен хотел. Чистият въздух, градините с всякакви дъхави цветя и дървета и необикновено вкусната храна привличат мнозина да останат и да пренощуват след покупките. Сред специалитетите са пити печени на тавана на пещта, които се залепят с помощта на специална възглавничка, за да не си гори пръстите майсторката. Щом се изпекат питките, с дебелината на цигарена хартия, падат. Обикновено ги пълнят с изцедено кисело мляко подправено с всякакви дъхави билки.

Някога селото е имало само един хан, в къща с кладенец насред одаята. Сега това е музей и място където може да се пийне специалното кафе с хел , варено в месингов чайник. Вкусът е горчив ,но омаен.
На края на селото е духовното училище. След войните, когато друзите са били избити и от двете воюващи армии, там, по изключение, са се приемали и младежи, които не са друзи по рождение, но сега това е място където учи всяко момче, което няма да е земеделец или животновъд в по-нататъшния си живот.

Подборът е много прецизен. В това школо с огромни общи спални и столови и малки класни стаи, защото знанието се преподава диференцирано и на малки групи, поне една година от живота си прекарват от бъдещи свещеници до бъдещи бизнесмени, учители по всички предмети, хора на изкуството и др. Само мъже! Гледката от училището е към западна Галилея и е вдъхновяваща.

 


От категорията

Дизайнерът Николай Божилов пред проф.Стойков: Когато работя в екип, държа на бързата комуникация

Дизайнерът Николай Божилов-Dizaynerat-Nikolay-Bozhilov_1695137527.jpg

Други горещи теми от интервюто: коуъркинг пространството CO-NETS и Design Week ...

19 септ. 2023 | 18:29

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки-Kalina-Krumova--Reshih-da-stana-donor-na-yaytsekletki_1694940140.png

Смята, че не е нормално да не се знае колко са хората, които чакат и колко от ...

17 септ. 2023 | 11:36

70-годишният Хълк Хоган каза "Да" на 25 години по-младата Скай Дейли

70-годишният Хълк Хоган каза "Да" на 25 години по-младата Скай Дейли-70-godishniyat-Halk-Hogan-kaza--Da--na-25-godini-po-mladata-Skay-Deyli_1695644941.jpg

Облеклото на щастливата двойка беше изпипано до последния детайл за специалния ...

25 септ. 2023 | 15:28

На Малдивите може да си щастлив, без да си влюбен
(Галерия)

На Малдивите може да си щастлив, без да си влюбен-Na-Maldivite-mozhe-da-si-shtastliv--bez-da-si-vlyuben_1695493654.jpg

Дизайнерът Гергана Апостолова за приключенията си по екзотичните острови, Пулия ...

23 септ. 2023 | 21:16

Най-важното

Хекимян е отрицанието на Борисов за София на ГЕРБ. Това е предателство към ГЕРБ

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Недопустимо е храм, заключен с катинари. Правителството да установи чия собственост е Руската църква, призова той

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никого за кандидат-кмет на София, дори на балотажа
(Видео)

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никой за кандидат-кмет на София-Peevski--Denkov-i-Vasilev-shte-podpishat-dokument-s-protestirashtite_1695203745.jpg

Църквата трябва да е отворена, не може да е заключен храмът. Нека да се ...

25 септ. 2023 | 12:35

Негово Светейшество е информирал със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква-Patriarh-Neofit-naznachi-sveshtenitsi-ot-Sofiya--koito-da-obsluzhvat-Ruskata-tsarkva_1695651330.jpg

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на ...

25 септ. 2023 | 15:05

Реших да се кандидатирам, за да работя за обществото, но от другата страна, обяви кандидат-кметът

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на София, предложението е лично на Борисов

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на  София, предложението е лично на Борисов-GERB--SDS-registrira-Anton-Hekimyan-za-kandidat-kmet-na-Sofiya--predlozhenieto-e-lichno-na-Borisov_1695627791.jpg

Хекимян уточни, че миналата седмица е имал лична среща с лидера на ГЕРБ Бойко ...

25 септ. 2023 | 10:01

Този мистериозен доклад никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него, каза тя

Нинова пита: Бил ли е Хекимян лична къртица на Бойко Борисов в БТВ

--Ninova--BSP-nyama-da-podkrepi-pravitelstvo-na-GERB-s-prisastvie-ili-otsastvie-ot-zalata_1684403365.jpg

Относно номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София на Антон Хекимян, Нинова ...

25 септ. 2023 | 12:11

За да работи добре едно общество, трябва да има китайска стена между медиите и политиката, смята той

Терзиев за Хекимян: Опитите на журналистите да влизат в политиката не са свършили добре

Васил Терзиев: Опитите на журналистите да влизат в политиката, не са свършили добре-Vasil-Terziev--Opitite-na-zhurnalistite-da-vlizat-v-politikata--ne-sa-svarshili-dobre_1695628810.jpg

ГЕРБ и Борисов избират да заложат на човек, който буквално една седмица преди ...

25 септ. 2023 | 10:58

Борисов дал инструкции по места, ако се стигне до балотаж,, да подкрепят „Промяната“

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Йорданка Фандъкова поема нюзрума на бТв. Първата ѝ работа е ремонт на студиото, гласи друг коментар

Хекимян взриви Мрежата: Гответе се за Цитиридис. С подгласници Цънцарова и Ризова

Честито на софиянци, мъжкото ледено хоро се мести в Перловска река, пише потребител
-Chestito-na-sofiyantsi--mazhkoto-ledeno-horo-se-mesti-v-Perlovska-reka-_1695633578.jpg

С таргета на Хекимян, по-евтино и също толкова ефективно щеше да му е на Бойко ...

25 септ. 2023 | 11:16

Защо му бе на ББ да издъни, както най-верния си агент в БТВ, така и самата телевизия

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?-1477839807.jpg

Дали до края на деня Борисов няма да обяви на главния изпълнителен директор на ...

25 септ. 2023 | 16:04