Ще се противопоставим енергично на уволняването на професионалисти, подчерта той

Митов: Новият шеф на НАП е продал своя фирма със задължения на подставено лице

12411 | 15 май 2021 | 09:45

„В служебния кабинет има някои попадения като министъра на външните работи и на отбраната, но оттам насетне, хората си го кръстиха този кабинет като „Шанс за Орешарски 2“.


Онези олигарси, които живеят в последните години извън България, очевидно през президента добиват някакви позиции в администрацията. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

 

Приключиха ли с изчегъртването? Ако страхът е минал, значи не е имало особен страх. Не видях някакви безкрайно уплашени хора да се разхождат по улицата или да идват в парламента. Очевидно цялото крещене до момента е било бутафорно. Гражданите започнаха да си правят изводите, че когато гледате някои хора с мегафони по площадите, казвайки, че не искат да стават министри, депутати или политици, а след това са първи на опашката на парламента или със заявка да бъдат министри или министър-председател, става ясно. Хората ще си направят изводите какво точно се е случило“, заяви той.

„За мен това, което тръгна в последно време и е важно, е гражданите да видят служебния кабинет и първите му действия. Много се крещеше кой трябва да е вътре, а веднага след назначаването му виждаме няколко действия. Едното е уволнението на главния свидетел срещу съветника на президента Пламен Узунов. Той е свидетел по дело, което се води от Европейската служба за борба с измамите с европейски средства.

 

Първото нещо, което се прави в МВР е да уволнят този човек, а след това назначават жена, която не просто основател на партията на Васил Божков, но и е член на ръководство партията му. Онези олигарси, които живеят в последните години извън България, очевидно през президента добиват някакви позиции в администрацията“, посочи Митов.

„Това, което виждаме сега, са знакови много странни назначения. Ще видим дали има чистка, но ние по всякакъв начин ще се противопоставим да се уволняват професионалисти и да се назначават много странни хора като новоназначения директор на НАП. Притеснява ме точно смяната на шефа на НАП, а и това, че в публичното пространство излезе информация, че е продал негова фирма на подставено лице. Фирма със задължения към НАП е продал на някакви хора, които поемат удара да бъдат собственици на фирми със задължения срещу определена сума. Това е схема, която е откровено проблемна.


Аргументи за уволнявамето на шефката на НАП винаги ще се намерят – и да нямаше изтичане на данни, щяха да кажат нещо друго, въпросът е точно това ли е проблемът“, каза още Митов.

„В служебния кабинет има някои попадения като министъра на външните работи и на отбраната, но оттам насетне, хората си го кръстиха този кабинет като „Шанс за Орешарски 2“.

 

Много се говори как била намерена формула. Виждаме чудесна философия – вкарваме олигарсите, живеещи извън страната през техни хора. Това е философията, която виждам. Такава е основателката на партията на г-н Божков и член на ръководството на тази партия, която е назначена на отговорен пост в МВР онзи ден. Като погледнем и другите, тепърва ще излизат връзките в цялата тази конфигурация. Аз бих бил много предпазлив в ентусиазма си на мястото на някои хора“, допълни той.

 

Президентската институция няма ролята на конструктор на коалиция, но в служебния кабинет се получава синтез между партии, които са заявявали категорични различия, каза Митов в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

 

ГЕРБ като всяка една модерна партия има моменти, в които трябва да покаже път и посока, като това обикновено се прави със символика – както през вербални послания, така и през хората, които заемат ръководни позиции в партия. Мисля, че няма колебания в това каква е символиката в моето избиране – аз съм с ясна биография. Винаги съм бил в дясното пространство“, посочи Митов.

Имам следния въпрос към десните хора, особено в центъра на София, които гласуваха за „Демократична България“ на тези избори: Те знаеха ли, че „Демократична България“ ще вземе вота им и ще го постави на разположение на президента на БСП Румен Радев. Това е човекът, който тръгна в кампанията си с идеята, че над Крим се вее руски флаг и нищо не може да се направи по въпроса. Човекът, който не искаше да купим F-16, който не е казал дума за разкритата шпионска мрежа в полза на Руската федерация. Трябва да бъдат питани ръководителите на „Демократична България“ за това сближаване. Аз задавам въпрос към техните избиратели - беше ли им казано, че техният вот ще бъде взет и даден на разположение на президента на БСП?“, попита Митов.

„Кабинетът, който е подреден в момента, си е до известна степен кабинет на БСП. Тъй като БСП не могат да влязат във властта по друг начин, трябва да влязат през задния вход. Антон Кутев и като се погледне към министерствата, ще видите колко хора от левицата си влизат през задния вход във властта. Получава се един синтез между партии, които са заявявали по принцип категорични философски различия в пространството и изведнъж те се оказват и президентът всички си ги курира. Това създава притеснения, тъй като президентската институция няма ролята на конструктор на коалиция“, допълни той.

 

Не може да се говори за ерозия в ГЕРБ, заяви заместник-председателят на партията.

 

„Тройната коалиция е емблематичен елемент в българския политически живот, от която личи какво се случва, когато президентът започне да излиза от конституционните си правомощия и започне да се превръща в някакъв архитект на политически коалиции. Тогава се появяват „сламените“ хора и коалиции без ясна отговорност и без ясни мнозинства, зад които стои мафия и олигархия“, заяви той.

„Като че ли виждаме някакъв генезис на подобен процес. Президентът се опитва да бъде демюрк на подобни коалиционни формули, които дори в първите си действия показват кой стои зад тях о каква философия на управление можем да очакваме. Това е безкрайно притеснително. Диалог трябва да има и ние го повтаряхме непрекъснато след съставянето на този злощастен парламент, който за щастие приключи живота си доста бързо, тъй като беше непоносим. Надявам се след следващите избори вече да има осъзната нормално в другите политически партии, че демокрацията се прави чрез разговори“, посочи Митов.

„Илчовски няма нищо общо с ГЕРБ. Той е някакъв опонент, доколкото разбирам аз. Тук питам как да няма значение дали този човек казва истината? Една комисия се фокусира върху даден човек, който наговори някакви неща, част от които вече се оказаха неверни. Наговори купища други работи, но имаше още един цикъл на лъготене. Как може да се каже, че ще се доведе един човек, който ще наговори едни работи, които не се знае дали са истина.

 

Каква ерозия се очаква да има в ГЕРБ, като ние сме първа политическа сила, спечелила изборите с голяма дистанция пред втория? Тоталната изолация се надявам, че ще бъде преодоляна след следващите избори.

 

Всички трябва да разберат, че една четвърт от хората в България продължават да казват, че искат ГЕРБ да управлява. Не може да се говори за ерозия. Най-голямата грешна на нашите политически опоненти е, че мислят, че едва ли не ГЕРБ се разпадал. Ние знаем къде отиваме и какво ще правим. Предстои кампания и ще имаме ясно послания към българските граждани.

 

Идеята, че ГЕРБ просто така ще си отиде е меко казано заблуда. ГЕРБ е дълбоко споена партия през годините и не може просто така да изчезне, и не бива. Българската десница трябва да създаде своята устойчивост и да си осигури и приемственост, и възможност и в бъдеще да претендира за управление, вероятно в коалиция. В България от дълги години няма условия една партия да управлява“, добави той.

„В този парламент ние бяхме единствената партия, която излъчи структура и състав на правителство. Дадохме сигнал и към нашите избиратели, и към останалите политически партии, че сме сериозни и можем да сложим на масата приоритети и предложихме разговори, но те отказаха. Според мен направиха грешка, защото сега се минава в едно безвремие със служебен кабинет.

 

През годините служебният кабинет се доказа като не особено ефективен инструмент в българския политически живот и според мен трябва да започне политически разговор дали изобщо този инструмент трябва да съществува. Повечето държави нямат служебен кабинет. Аз съм бил служебен министър. Един служебен министър за два месеца дори не може да се ориентира. Няма страх в ГЕРБ.

 

Проблемът е, че целите на служебният кабинет са да организира честни и безпроблемни избори и да осигури нормалното функциониране на държавата до тези избори, а не приоритети и уволнения. Какви приоритети са седнали да пишат, все едно ще са на власт 10 години“, каза още Митов.


От категорията

Янев се срещна с ученици от ОУ „Неофит Рилски“-Габрово и ги поздрави като „малките министри"

Снимки Правителствена информационна служба-1624276206.png

Янев подари на гостите си от училищния клуб плакет на Министерския съвет и ...

21 юни 2021 | 14:48

Рашков на национално съвещание на ръководния състав на МВР: Честните избори са приоритет

Сн. МВР
-1624277151.png

Искам Министерството на вътрешните работи да застане на мястото си, да работи ...

21 юни 2021 | 15:01

В Кърджали борят зависимостите с музика и спорт

DEEP ZONE Project дадоха своя музикален принос към проекта-1624302851.jpg

Събитието започна с приятелски футболни срещи под надслов „Ритни ...

21 юни 2021 | 22:10

Министър Тодоров: Възстановихме диалога с браншовите организации в обучението на кандидат-водачите

-1620747306.jpg

По време на срещата са обсъдени различни спорни моменти, които основно са ...

21 юни 2021 | 21:07