Мораториумът на кабинета върху строителството на нови болници е особено вреден

Нови потоци от кеш експорт за лечение ще се насочат към чужбина.

Мораториумът на кабинета върху строителството на нови болници е популизъм, граничещ с глупост

19795 | 31 авг. 2023 | 16:18

Дали наистина министърът и управляващите вярват, че така ще спрат източването и недостига на средства в здравеопазването на България, където цените са най-ниски в цяла Европа и отделяме само 4,6% от БВП,


Мораториум върху откриване на болници до утвърждаване на нова Национална здравна карта е един от приоритетите на новия здравен министър проф. Христо Хинков.

 

Мораториумът на кабинета върху строителството на нови болници е особено вреден
Крайно време е качеството да се превърне в основния критерий в здравеопазването
Държавата трябва да контролира качеството в здравеопазването, а не да забранява нови болници и нови дейности.

На 26 юли 2023 г. Министерският съвет публикува своята управленска програма. Един от посочените приоритети в частта „Здравеопазване“ е чрез изменения и допълнения в два закона (ЗЛЗ и ЗЗО) „въвеждане на забрана за създаване на лечебни заведения за болнична помощ до утвърждаване на нова национална здравна карта“.

Според мотивите на министъра: „В момента в страната има 319 болници. Аз смятам, че повече болници не ни трябват, въпросът е какво правим с този болничен комплекс, защото парите са едни и същи“.

ПОГРЕШНИ ПОЛИТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ

Тази идея предизвика недоумение сред евроатлантически ориентирани икономисти, здравни експерти, голяма част от медицинската общност и много пациенти, още повече, че парадоксално идва от политически партии, заявяващи открито своята политическа принадлежност към евроатлантическите ценности и либералната пазарна икономика.

 

Подобно решение и евентуалните последващи законодателни промени (ако бъдат гласувани в Народното събрание) застрашително приличат на връщане на съвременна България обратно към съветския тип здравеопазване, с типичната за комунистическите държави система „Семашко“ (държавата изсипва много пари, пациентът получава някакво лечение, без право да избира къде и как да се лекува и без никой да контролира качеството на диагностиката и лечението).

Всъщност държавата нови болници не строи, а старите държавни болници са разкрили всички възможни дейности, но много голяма част, в почти всички от тях, леглата са празни, защото пациентите предпочитат модерните частни болници, където доплащанията са същите. Официалните данни на здравната каса сочат, че заетостта на леглата в болниците рядко стига 50%. Към 9 юли от всички 49 159 легла за активно лечение заети са били 22 537, а свободни – 26 622, показва информацията на сайта на НЗОК.

Публикуваната от Министерството на здравеопазването статистика за заетостта на държавните и общинските болници през второто тримесечие на 2023 г., потвърждава същата картина.

 

 

Сега действащата Национална здравна карта правилно отсъжда, че има потребност от разкриването на нови структури и нови легла, защото свободните 26 622 легла са непредпочитани и неизбираеми от пациентите. Разбира се, още повече, понеже заетостта в частните модерни болници е 80-90 %, даже и 98% в някои случаи. И затова забраната за нови болници ще доведе до стагнация и забрана на развитието и модернизацията, до отричането на качеството в болничната помощ като водещ критерий за напредък и удовлетвореност на населението.

Животът и здравето на нашата европейска нация, с рекордна обща и детска смъртност и унищожителна демографска криза, не трябва да бъдат заложник на погрешни политически решения, които се занимават със структурата, а не с целите на здравната система, а върховно благо, защитено от конституционното и свещено право на избор къде и как да се лекуваме.

МИТ Е, ЧЕ ГОЛЯМОТО КОЛИЧЕСТВО БОЛНЦИ УВЕЛИЧАВА РАЗХОДИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Всеки здравен експерт знае, че твърдението, че голямото количество болници увеличава разходите за здравеопазване, е манипулативно, защото разходите за здравеопазване зависят предимно от заболяемостта и болестността на нацията, респективно от броя хоспитализации на пациентите.

 

Следователно, дали тези 2 млн. хоспитализации ще бъдат извършени в 100 или 1000 болници не оказва никакво влияние на публичните разходи, защото НЗОК плаща за извършени дейности за хоспитализация, а не бюджети на болници.

 

Напротив, по-големият брой болници дава възможност за избор на пациентите и медицинските професионалисти, което ще се отрази благоприятно, както на качеството на здравните грижи, така и за понижаване на разходите на пациентите, в резултат на здравословна пазарна конкуренция.

С идеята за мораториум държавата ще абдикира напълно от основната задача, която би трябвало да изпълнява в условията на пазарна икономика и европейска принадлежност на страната – да контролира качеството на медицинската помощ и да реформира сектора, като следи за прозрачното и целево използване на финансирането от НЗОК.

ОГРОМНИТЕ БЮДЖЕТНИ СУБСИДИИ КЪМ ГОЛЕМИТЕ ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ ПОДХРАНВАТ КОЛОСАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДИРЕКТОРИТЕ ИМ

Бюджетните субсидии в огромни размери към големи държавни болници в големите градове трябва също завинаги да бъдат забравени, защото вече не е вярно, че най-тежките и най-скъпоструващите случаи се поемат само в тези болници.


Друга безспорна истина е, че точно техните директори получават, формално правомерно, най-високите възнаграждения в болничната система и за тях често се разкриват корупционни схеми и други далавери. Примерите през последните години са безброй.

ПЛАНИРАНИЯТ МОРАТОРИУМ БЕТОНИРА МОНОПОЛА

По-важно е, че със сегашния планиран мораториум за нови, разбираме частни, болници техният статут окончателно и завинаги ще се феодализира. Новата конкуренция ще се забрани, контролът върху качеството ще бъде забравен в условията на национален и локален монополизъм, закрепен със закон. То и сега е ясно за всеки задължително здравноосигурен българин, потърсил здравна помощ и получил часове чакане, лоша услуга при грубо отношение и често под натиск за доплащане „под масата“, че държавата е абдикирала и често симулира контролни мерки.

На фона на липсващия контрол, ако системата бъде лишена и от естествена конкуренция, това би осигурило райски комфорт както на държавните, така и на заварените частни здравни заведения, независимо дали предлагат добра медицинска услуга, или някакъв сурогат. Подобен законово установен „монопол“ логично и бързо води до упадък, излизането от който ще отнеме много години и невъзможно много пари, които няма как нашата умираща нация да спечели и инвестира.

РЕЗУЛТАТЪТ ЩЕ Е ТРАГИЧЕН

Междувременно, а и доколкото фортифицираните и самоокопаващи се държавни медицински университети образоват млади лекари, те ще продължават да напускат страната, за да работят, да се развиват и създават БВП в чужбина. У нас, след забраната, напрежението в системата ще се задълбочи поради недоволството на пациентите и липсата на възможност за професионално и научно развитие на лекарите.

Друг парадокс: един от малкото сектори в икономика у нас, където се правят реални инвестиции, е здравеопазването. Служебното правителство премахна специално за този сектор и малкото оскъдни мерки за насърчаване на инвестициите чрез неправомерни поправки в Правилника за прилагане на ЗНИ, а сега редовното правителство с уж евроатлантическа ориентация предлага и категорична забрана на подобни инвестиции.

Направо самоубийствен ще е резултатът от забраната на инвестициите за откриване на нови болници, защото постъплението на свежи пари в хазната ще намалее драстично, а от тук и възможността за покриване на други пера в социалната политика.

Нови потоци от кеш експорт за лечение ще се насочат към чужбина. Народното недоволство ще изригне отново със страшна сила и никакви защитни разяснения на управляващите няма да им помогнат по пътя към историческата забрава.

ОБЛГАГОДЕТЕЛСТВАНЕ НА ДИРЕКТОРИ, КОИТО ИЗТОЧВАТ ЗДРАВНАТА КАСА

От една страна е крайно наложително държавата да реформира зле работещите свои болници, в които милиони от НЗОК и централни бюджетни субсидии потъват като в бездънна яма, очевидно без да се влагат за подобряване на условията, в които се приемат и лекуват пациентите, нито за модернизиране на апаратура или обучение на специалистите, нито за осигуряването на достойни възнаграждения за лекарите и медицинския персонал. За сметка на това наблюдаваме видимото облагодетелстване на техните директори.

Източването на пари от касата и лошо управление има и в частни, и в общински, и в държавни болници. Затова контролът на качеството, което получава пациентът, трябва да е основната задача на правителството, а не сталинистки или болшевишки забрани и кампании срещу нови болници и дейности.

Медицината е приложна наука с огромно влияние върху всеки индивид и цялото общество. Тя е постоянно сред най-бързоразвиващите се сектори на модерния свят. Що за слабоумна прищявка е да се забрани развитието в тази сфера? Бюлюци политици се бият в гърдите, че ще правят Национална детска болница от десетилетия и сега този приоритет отива в историята. Или ако не, значи забраната е насочена срещу инвестирането и откриването само на нови частни болници (?). Но тогава това забранително нововъведение е и ще бъде в нарушение на конституционно закрепеното равенство на всички видове собственост.

ПОПУЛИСТКА ИДЕЯ, КОЯТО ГРАНИЧИ С ГЛУПОСТ

Популистката идея „забраняваме нови болници и така намаляваме изтичането на публични финанси“ е илюзия и граничи с глупост, като другата мантра за премахване на статута на търговски дружества на болниците, с което щяло да се пресече търговията със здраве.

Уж изучени хора с най-високи академични титли управляват, а не признават очевидната задача на държавата да реструктурира собствените си болници, да затегне организационния и мениджърски контрол в тях и намали лицензираните легла до около 130% от реално използваните.

 

Само в София са лицензирани над 11 хиляди легла а реално се използват под 4 хиляди при тяхната средногодишна заетост от под 50%. Стремежът да се замажат очите на обществото с въвеждане на нещо драстично като забраната на нови болници и нови дейности преминава в национална трагедия за забрана на високотехнологичното развитие и конкуренцията в най-важната и бурно развиваща се световна сфера на здравеопазването.

 

Ако не беше толкова трагично за нашата нация, щеше да е много смешно. Особено болезнен е безсрочният характер на забраната, прикрит зад „до утвърждаване на нова национална здравна карта“, но само повърхностно – защото за всички е ясно, че нова здравна карта може и скоро да бъде утвърдена на база на реалната заетост, постигната при свободното упражняване на правото на избор от пациентите.

БЕЗОБРАЗИЯТА СА ВСЕКИ ДЕН ПРЕД ОЧИТЕ НИ

Прозира скритото желание дори правото на избор на пациента да бъде ограничено, чрез неговото закрепостяване по разчетите на умозрително изработена нова здравна карта през следващите 8-9 месеца след като междувременно забраната се въведе през ноември.

 

Министърът ясно разбира, че частните болници се управляват, като цяло, по-добре, но вместо да се заеме с подобряване и модернизация на управлението на своите, държавните, болници търси да забрани създаването на нови, високотехнологични и привлекателни за лекари и пациенти частни болници.

Дали наистина министърът и управляващите вярват, че така ще спрат източването и недостига на средства в здравеопазването на България, където цените са най-ниски в цяла Европа и отделяме само 4,6% от БВП, не е публично известно засега! Че има голяма доза драматичен и евтин популизъм обаче е сигурно, защото медицинската практика и безобразията се случват всекидневно, пред очите на всички.

 

Показателно е, че разследването на злоупотреби започва, мнимо или некачествено лечение в болниците се разкрива преобладаващо, дори единствено и само, в резултат на пациентски сигнали, а не в резултат на разкрития при проверките на контролиращите държавни органи.

РЕШЕНИЕТО - КОНТРОЛ И СПИРАНЕ НА ФЕОДАЛИЗАЦИЯТА

Спирането на естествения прогрес никога и никъде не е довело до нищо добро в човешката история. Спирането на развитието в съвременното болнично лечение у нас чрез мораториуми, вероятно с престорената цел да се ограничат обществените разходи, е вредно за цялото общество, защото здравноосигурените пациенти са ограничен и намаляващ брой, а „парите следват пациента“ и неговия свещен избор къде да се лекува.

Време е министърът и управляващите да се заемат с
1) контрол на качеството в болничната помощ,
(2) контрол срещу източването на средства и злоупотребите и може би на първо място с
3) повишаване на цените на дейностите в болничната помощ поне до нивата на средноевропейските.

Ако всички тези реквизити не се случат бързо и едновременно и още по-зле, ако планираната забрана бъде въведена, макар и противоконституционна, тежко и горко я чака българската нация.

Нашата рекордно висока обща и детска смъртност за целия Европейския съюз и демографската криза ще ни довършат.

Решението с други думи е в реализацията на тук-посочените реквизитите от 1) до 3), особено незабавното въвеждане на контрол по качеството, спирането на по-нататъшната феодализация в големите държавни болници и модернизацията чрез насърчаване на частни инвестиции във високотехнологични, често животоспасяващи и щадящи технологии.


От категорията

Украински политолог: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен

Украинският политолог Вадим Карасьов: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен-Ukrainskiyat-politolog-Vadim-Karasyov--Bezsmisleno-e-da-prodalzhavame-voennite-deystviya-pobedonosen-kray--e-nevazmozhen_1709536769.jpg

Управляващите и украинското общество са в капана на дилема, избирайки между ...

4 март 2024 | 09:17

Психолог: Борисов е с дълга стратегия, Петков е слаб играч, Хр. Иванов бавно и методично са разорява

Политиката прилича на покер игра, казва Росен Йорданов-1613124507.jpg

По думите му, на Бойко Борисов в момента не му е удобно да поема ангажимента с ...

3 март 2024 | 20:56

Daily Express: Смъртоносните ракети на Путин "Сатана-II" са готови за бойно дежурство

-1650530400.png

Със зашеметяващата дължина от 35 метра, ракетата Satan-II тежи 220 тона и има ...

4 март 2024 | 09:23

Образованието удължава живота, установиха учени

Образованието удължава живота, установиха учени-Srednoto-obrazovanie-v-chuzhbina-nabira-vse-po-golyama-populyarnost-_1670342754.jpg

За да достигнат до своите заключения, изследователите са анализирали проби, ...

3 март 2024 | 23:16

Най-важното

Утре на 5 март ГЕРБ представят проект на коалиционно споразумение, изработен по европейските стандарти

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ коалиционно споразумение

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлага коалиционно споразумение-Reshavashta-sedmitsa--Denkov-podava-ostavka--GERB-predlaga-koalitsionno-sporazumenie_1709534004.jpg

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще ...

4 март 2024 | 08:17

Отворихме нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът на Азербайджан (ОБНОВЕНА)

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор на България за енергийна диверсификация

Росен Желязков пред президента Илхам Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България-Rosen-Zhelyazkov-pred-prezidenta-Ilham-Aliev--Azerbaydzhan-e-klyuchov-partnyor-za-Balgariya_1709536439.png

Председателят на парламента и водената от него делегация положиха венец пред ...

4 март 2024 | 10:53

Скоро ще намерим решение на въпроса за разширяването на Шенген, подчертава президентът на Австрия

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март-Pravitelstvoto--Nyama-instruktsiya-za--tih-boykot--na-Natsionalniya-praznik-Treti-mart_1708951827.jpg

Историческите крачки на България, включително напредъка в енергийната ...

4 март 2024 | 09:23

В учебниците за 2 и 3 клас липсва 3 март като български национален празник, коментира юристът

Атанас Семов: Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото

Атанас Семов: Съдебната система може да се изчисти, ако се пощади от политическа намеса-1610696084.jpg

Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно ...

4 март 2024 | 08:32

България е на последно място по дигитални умения, изтъква бившият социален министър

Зорница Русинова: Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите

Зорница Русинова: Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите-Zornitsa-Rusinova--Raboteshtite-bedni-sa-osnovno-v-sektora-na-administratsiyata-i-uslugite_1709535601.png

Осемнадесет пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на ...

4 март 2024 | 08:59

Миналата година са публикувани снимки

Видео с жени с летящи рокли в цветовете на националния трибагреник радва българите на Трети март

Видео с жени с летящи рокли в цветовете на националния трибагреник радва българите  на Трети март-Video-s-zheni-s-letyashti-rokli-v-tsvetovete-na-natsionalniya-tribagrenik-radva-balgarite-na-Treti-mart_1709475523.jpg

Клипът е заснет на Белоградчишките скали през месец февруари, с цел да поздрави ...

3 март 2024 | 15:59

Въпреки това шансовете ѝ се смятат за илюзорни, твърдят анализатори

Ники Хейли отбеляза първа победа срещу Тръмп на първичните избори на републиканците

-Izborite-v-Yuzhna-Karolina-mozhe-da-sa-reshavashti-za-bitkata-Heyli---Tramp-za-nominatsiyata-na-Republikanskata-partiya_1706276249.jpg

Тя спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия, с 62,86% от гласовете ...

4 март 2024 | 08:15

Украински войници разказват за отчаяните опити да бъде задържан градът

"Вашингтон пост": Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

-Avdeevka_1709532719.jpg

Майор, 21 г., войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, който се е сражавал ...

4 март 2024 | 08:11

Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов
(Видео)

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов-Opalchentsite-na-Shipka-ozhivyavat-vav-film-na-arh--Plamen-Miryanov_1709451118.jpg

Това е пореден патриотичен проект на архитект Мирянов, посветен на България и ...

3 март 2024 | 09:30